تدوین کتاب «کاربرد فناوریهای نوین در آموزش»/ 8 کارگروه هیئت اندیشهورز خراسان شمالی چه مأموریتی دارند؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا، تیر ۱۳۹۸ حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی، آییننامه اجرایی هیئتهای اندیشهورز استانی تعالی علوم انسانی و هنر را به رؤسای استانها، واحدها، مراکز آموزشی و معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی این دانشگاه ابلاغ کرد.
طبق این آییننامه که به جزئیاتی از جمله ارکان، ضوابط و فرآیند اجرایی وظایف هیئتهای اندیشهورز استانی اشاره شده است، راهاندازی هیئتهای اندیشهورز استانی تعالی علوم انسانی و هنر در صدر وظایف معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه قرار دارد تا با ایجاد شبکه گسترده علمی و بهرهگیری از اعضای هیئت علمی و افراد برجسته، زمینه ایجاد تعامل و همکاری بیشتر در درون خانواده دانشگاه آزاد اسلامی فراهم شود.
بیشتر بخوانید:
از برگزاری کرسیهای ترویجی تا معطلماندن پیشنهادهای علمی
بهروزرسانی تمام سرفصلهای درسی رشتههای علوم انسانی و هنر
از راهاندازی رشتههای کاربردی تا فعالیت در حوزه «حفاظت از حکمرانی محیطزیست»
بر اساس بندهای این آییننامه؛ مأموریت اصلی هیئتهای اندیشهورز مساعدت و مشاورت در قلمرو سیاستگذاری، گفتمانسازی، پایش علمی و تشخیص نیازهای استانی و کشوری، شناسایی ظرفیتهای علمی استان و ارائه پیشنهادهای عملیاتی در راستای تعالی علوم انسانی و هنر بهمنظور تبدیل دانشگاه آزاد اسلامی به مرجعیت علمی و پیوند علوم انسانی و هنر با نظام و جامعه اسلامی است.
در این آییننامه به وظایف هیئتهای اندیشهورز استانی اشاره شده که شامل مواردی ازجمله بازنگری نظام آموزشی و پژوهشی فعلی و تبدیل آن به نظام فعال، پویا و کارآمد از طریق بررسی نقاط قوت و ضعف، شناسایی نیازهای علمی استان و تبیین نظام موضوعات و مسائل بومی، طراحی و ساماندهی محتوایی پایاننامهها، رسالهها، مقالات و نشریات علمی با هدف مأموریتگرایی براساس نظام موضوعات و مسائل واقعی استان، کشف نخبگان باورمند به تعالی علوم انسانی و هنر و حمایت پژوهشی از آنها، ارائه مشاوره به انجمنهای علمی و... است.
برای تحقق این موضوع استفاده وسیع از ایدههای نو، مستندسازی، جمعبندی تجارب، نظرات خبرگان و افراد خلّاق ضروری بهنظر میرسد، هرچند سرعت تغییرات محیطی و ایجاد نیازهای مقطعی در عصر جدید موجب شده تا اغلب سازمانها از اندوختههای فکری پیشینیان بهره بگیرند.
اکنون بیش از دو سال از تشکیل هیئتهای اندیشهورز در استانهای دانشگاه آزاد اسلامی میگذرد. خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای رسالت خبری خود و در سلسله گفتوگوهایی با عنوان «اندیشهورزی بر مدار نخبگان» با رؤسای هیئت اندیشهورز در استانها، فعالیت و دستاوردهای این هیئتها را پیگیری و بررسی میکند تا رسانه دانشگاه هم به سهم خود به اطلاعرسانی و ایفای نقش در تعالی علوم انسانی و هنر بپردازد؛ بنابراین در این شماره گفتوگو با پریسا روشنی رئیس هیئت اندیشهورز تعالی علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسانشمالی را میخوانیم.
آنا: هیئت اندیشهورز استان خراسان شمالی در مدت فعالیت تا چه حد توانسته است معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه را در طراحی فعالیتهای علمی یاری دهد؟
روشنی: فعالیتهای علمی هیئت اندیشهورز دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسانشمالی در حوزههای مختلف بوده است، بازنگری نظام آموزشی و پژوهشی در راستای تبدیل آن به نظامی فعال، پویا و کارآمد درباره رشتههای علومانسانی و هنر و بررسی و آسیبشناسی آییننامههای آموزشی ازجمله آییننامه تبدیل وضعیت و ارتقا در این هیئت انجام شده است.
دو دانشکده موضوعی «کارآفرینی با رویکرد تجارت الکترونیک» و دانشکده «علوم و فنون بومآور» در هیئت اندیشهورز خراسان شمالی مورد توجه قرار گرفته که بیشتر در حوزه علوم انسانی و هنر ورود پیدا میکند.شناسایی نیازهای علمی استان خراسان شمالی و سازماندهی و ساماندهی محتوایی پایاننامهها، رسالهها، مقالات و نشریات علمی و راهاندازی سازوکارهای مناسب برای نشریههای علمی در حوزه علوم انسانی و هنر و برگزاری کرسیهای ترویجی درباره موضوعات مربوط به علوم انسانی و هنر در دو سال گذشته از مواردی بوده که هیئت اندیشهورز در استان پیگیر بوده و مصرانه بررسی کرده و کرسیهایی را در این زمینه برگزار و اقداماتی را انجام داده است.
آنا: هیئت اندیشهورز چقدر در انجام مأموریتهای اصلی و شناسایی ظرفیتهای علمی و ارائه پیشنهادهای عملیاتی در راستای تعالی علوم انسانی و هنر موفق بوده است؟.
روشنی: از آنجایی که یکی از مأموریتهای اصلی در هیئت اندیشهورز بهویژه در استان خراسانشمالی بازنگری و آسیبشناسی در وضعیت فعلی آموزشی چه در حوزه آییننامهها و بخشنامهها و چه در حوزه بازنگری و سرفصل دروس بوده است، پیشنهادات خیلی خوبی توسط این هیئت به صورت عملیاتی ارائه شده و در اختیار سازمان مرکزی قرار گرفته است.
آنا: با توجه به وظایف محول شده به هیئت در ۸ بند آییننامه ابلاغی چه فعالیتهایی (به تفکیک بندها) صورت گرفته و چه موفقیتهایی حاصل شده است؟
روشنی: درمورد فعالیتهایی که انجام و موفقیتهایی که حاصل شده لازم به توضیح است که متناسب با ماده چهار آییننامه اجرایی هیئت اندیشهورز استانی، هشت کارگروه در استان خراسان شمالی متناسب با هشت بند آییننامه ابلاغی تشکیل و هر یک از اعضای هیئت علمی با توجه به علایق و توانمندیهای خود در یک یا چند کارگروه عضو و هر کارگروه با حداقل پنج و حداکثر ۱۱ عضو هیئت علمی تکمیل شد.
فرایند کارگروهها به این صورت بود که جلسات درونگروهی حداقل دو بار در ماه برگزار و پیشنهاد و سازکار اجرایی توسط کارگروه درباره چگونگی انجام وظایف محوله داده شود، تقویم راهبردی درباره اهداف، مأموریت، راهبردها و سیاستهای اجرایی در بازه زمانی مشخص توسط هر کارگروه ارائه و در نهایت دستاوردهای نهایی به دبیرخانه هیئت اندیشهورز استانی ارائه شود.
نخستین کارگروه در حوزه بازنگری نظام آموزشی و پژوهشی است که از ۱۱ عضو هیئت علمی تشکیل شده است، برنامههایی که انجام شد، آسیبشناسی و ارزیابی دستورالعمل تبدیل وضعیت استخدامی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و آییننامه ارتقای مرتبه اعضای هیئت علمی بود که به صورت مفصل بررسی و پیشنهادات به سازمان مرکزی ارائه شد.
بهمنظور تدوین نظام مسائل بومی استان خراسان شمالی نیز کارگروه دیگری تشکیل شد. شناسایی نیازهای علمی استان و تدوین نظام موضوعات و مسائل بومی با همکاری گروههای دانشکده علوم انسانی و هنر در سه جلد گزارش تدوین شد که با همکاری معاونت آموزشی ارائه میشود.
در مورد طراحی و پیشنهاد پایاننامهها و رسالهها، در قالب ۳۱ صفحه تمام موضوعات پایاننامه در رشتههای علوم انسانی، عمومی و هنر پایاننامههای تحصیلات تکمیلی از اعضای هیئت علمی خواسته شد که در این کارگروه پیشنهادهای مدون خود را ارائه دهند؛ بنابراین در رشتههای مختلفی که در حوزه علوم انسانی و هنر وجود دارند، این پیشنهادها به سازمان مرکزی ارائه شد.
درباره طراحی کتابهای درسی، ارائه طرح توجیهی کتاب درسی «کاربرد فناوریهای نوین در آموزش» در سازمان مرکزی مورد تصویب قرار گرفت و کتاب توسط یکی از اعضای هیئت علمی در حال تهیه است.
در کارگروه طرحهای پیشنهادی به معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی برای توانمندسازی مدرسان علوم انسانی ۶ دوره توانمندسازی مورد تصویب قرار گرفته که در استان خراسانشمالی در حال برگزاری است.
درباره ارائه پیشنهادها در مورد راهاندازی دانشکدههای موضوعی، دو دانشکده موضوعی مورد بررسی قرار گرفت. نخست دانشکده موضوعی مربوط به کارآفرینی با رویکرد تجارت الکترونیک است که راهاندازی این دانشکده در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان پیشنهاد و مدارک برای سازمان مرکزی ارسال شده است.
دانشکده موضوعی دوم هم در ارتباط با علوم و فنون بومآور مورد توجه قرار گرفته که بیشتر در حوزه علوم انسانی و هنر ورود پیدا میکند و متناسب با ظرفیتها و دانش منطقهای، پیشنهاداتی را ارائه داده که برای سازمان مرکزی ارسال شده است.
بیشتر بخوانید:
ساختار هیئتهای اندیشهورز اصلاح شود
تمرکز هیئت اندیشهورز بر رفع معضلات استان مرکزی
هیئتهای اندیشهورز در تصمیمگیریها سهیم نیستند
کارگروه آخر مربوط به مسائل مختص به دانشگاه و رفع مشکلات و ارائه پیشنهادها توسط هیئت اندیشهورز و چارهجویی برای آن است. با دستهبندی مشکلات دانشگاه و متناسب با اولویتبندیها، هیئت اندیشهورز ورود پیدا کردند. جذب حداکثری دانشجو، یکی از اولویتهای دانشگاه آزاد خراسانشمالی بود که هیئت اندیشهورز با همکاری معاونتهای آموزشی و پژوهشی و سایر معاونتهای دانشگاه ورود پیدا کردند و اعضای هیئت علمی در این کارگروه به صورت بسیار فعال وارد شدند و یکسری اقداماتی را انجام دادند.
با توجه به اینکه یکی از رسالتهای اصلی هیئت اندیشهورز، بومگرایی و توجه به مسائل بومی استانهاست، استان خراسان شمالی نیز در این زمینه بسیار پرقدرت ورود کرد، یکی از دغدغههای اصلی این بود که مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و فرصتهای استان مورد توجه قرار بگیرد که در کارگروههای مختلف مورد بحث قرار گرفت.
ارتباط با مسئولان اجرایی استان و شهرستان یکی دیگر از مأموریتهای اصلی هیئت اندیشهورز استان خراسان شمالی بود که هیئت بر اساس دغدغهها و چالشهای موجود در مسائل آموزشی و پژوهشی دانشگاه ورود پیدا کرد و در این زمینه اقدامات بسیار مثمری توسط هیئت اندیشهورز انجام شد.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/
انتهای پیام/