تشدید توهم پرآبی با بارشهای اخیر/کمآبی با ایران عجین شده است
به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا ایران از لحاظ موقعیت جغرافیایی در کنار نوار بیابانی و منطقه خشک قرارگرفته و خشکسالی همواره بخشی از تاریخ و هویت این کشور بوده است و گذشتگان نیز اقدامات در جهت هماهنگی با اکوسیستم کشور انجام دادهاند، اما با پیشرفت تکنولوژی، برداشت بیرویه از منابع آبی کشور و دسترسی آسان به آب شرب واقعیت کمآبی به فراموشی سپردهشده است و شاهد مصرف بیرویه آب در بخشهای مختلف کشور هستیم.
باوجود روند کاهشی بارش در دو سال اخیر، مصرف آب به دلیل رعایت نکات بهداشتی برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا صعودی بوده و حتی پیشازاین بیماری میزان مصرف آب در کشور از الگوی مصرفی در کشورهای پرآب نیز بیشتر بوده است.
باید پذیرفت که پدیده خشکسالی با تاریخ ایران عجین شده است و حتی در سالهایی که میزان بارش بالاتر از میانگین سالهای اخیر باشد بازهم مدیریت مصرف آب را باید در دستور کار قرار گیرد.
کسری ۲۳۵ میلیون مترمکعبی آب در سدهای تهران
یوسف رضاپور مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران درباره آخرین وضعیت ذخیره آب مخازن سدهای تأمینکننده آب استان تهران اظهار میکند «در حال حاضر میزان ذخایر آبی سدهای پنجگانه تهران ۳۱۹ میلیون مترمکعب است که نسبت به حجم ۵۵۴ میلیون مترمکعبی روز مشابه در سال گذشته، با کسری ۲۳۵ میلیون مترمکعبی مواجه هستیم».
کاهش ۳۴ درصدی بارش در سال آبی جاری نسبت به سال گذشته
وی با اشاره به وضعیت بارندگی در تهران میگوید «علیرغم بارشهای اخیر طبق گزارش سازمان هواشناسی و ایستگاههای بارانسنجی متأسفانه شرایط بارندگی حوضه آبریز سدهای استان تهران از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده بهنحویکه میزان بارشها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۴ درصد کاهش و نسبت به متوسط بلندمدت ۲۵ درصد کاهشیافته است».
رضاپور همچنین با اشاره به اینکه در ماههای اخیر ورودی آب به سدها با روند کاهشی مواجه بوده، بیان کرد «از ابتدای سال آبی تاکنون ۱۸۷.۴ میلیون مترمکعب ورودی آب به دریاچه سدهای پنجگانه استان تهران بوده درحالیکه در مدت مشابه سال آبی گذشته این میزان ۲۶۲ میلیون مترمکعب بوده است به عبارتی ورودی آب به مخازن سدهای تأمینکننده آب شرب استان تهران ۲۸ درصد کاهشیافته است».
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران بابیان اینکه شرایط در سال آبی جاری بهمراتب سختتر از سال آبی گذشته است، میگوید «با توجه به اینکه با کاهش ۲۳۵ میلیون مترمکعبی ذخیره آبی مواجه هستیم، با نزدیک شدن بهروزهای پایانی سال و افزایش مصرف آب، مطمئناً شرایط برای ما شکننده خواهد شد».
وی ابراز امیدواری کرد که با همراهی شهروندان، مدیریت مصرف و صرفهجویی بتوانیم با همین منابع آبیِ محدود با کمترین چالش تأمین آب پایدار را در سطح استان داشته باشیم.
رضا پور عنوان میکند «تمام برنامهریزیهای ما و سیاست و خط قرمز وزارت نیرو این است که با همین منابع آب محدود تأمین آب مطمئن، پایدار و باکیفیت را برای شهروندان داشته باشیم که در این میان همراهی و همکاری بیشازپیش مردم، ما را در نیل به هدف یادشده کمک خواهد کرد».
خشکسالی بخشی از هویت ایران است
محمدرضا شریفیدونچالی کارشناس حوزه آب در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به وضعیت آبی کشور اظهار میکند «ایران به لحاظ جغرافیایی در یک منطقه خشک قرار دارد و خشکسالی با طبیعت ایران عجین شده است و همین دلیل نمیتوان بهصرف بارشهای اخیر مدیریت مصرف آب را کنار گذاشت و از این منابع استفاده بیرویه کرد».
وی ادامه داد «بنا به آمارهای اعلامشده از سوی وزارت نیرو و سازمان هواشناسی میزان بارش در سال جاری نسبت و حتی میزان بارش نسبت به میانگینهای ۵۰ ساله نیست کاهشی بوده است».
شریفی تصریح کرد «تغییرات اقلیمی بهمراتب اثرات منفی بر کره زمین گذاشته است و شدت آن در مناطق خشک بیشتر است بنابراین مدیریت مصرف بهعنوان امری جداناپذیر از الگوی مصرف کشور باید ادامه یابد».
این کارشناس حوزه آب بیان میکند «میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی در سالهای اخیر رشد بیرویهای داشته و معمولاً حقابه محیطزیست صرف تأمین آب شرب و صنعت و کشاورزی شده است اثرات این تقسیم اشتباه را میتوان در خصوص خشک شدن تالابها و کاهش ذخایر زیرزمینی مشاهده کرد و نمیتوان با بارش در یک دوره ۵ ساله و حتی ۱۰ ساله نسبت به احیای این نا ترازی امیدوار بود».
انتهای پیام/
انتهای پیام/