دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

۱۰ فیلم مرمت‌شده تاریخ سینما که در فجر امسال پخش می‌شود/ «قاب ماندگار»؛ بخشی نوستالژیک در جشنواره چهلم

یکی از بخش‌های جذاب جشنواره امسال نمایش ۱۰ فیلم مرمت‌شده از آثار گنجینه سینما است، فیلم‌هایی که هر کدام در دسته آثار تأثیرگذار سینمای ایران قرار دارند.
کد خبر : 638385
گنجینه سینما

به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، چهلمین جشنواره فیلم فجر از امروز یازدهم بهمن در برج میلاد و یک روز زودتر از شروع اکران عمومی، برای اهالی رسانه آغاز می‌شود. رویدادی که بسیاری از اهالی سینما در انتظار آن بودند و قرار است خوراکِ اکران سینمای ایران در سال ۱۴۰۱ را تأمین کند. اما پخش فیلم‌های سینمایی جدید تنها بخش جشنواره فجر امسال نیست و طبق اعلام دبیرخانه این رویداد، امسال قرار است در بخش «قاب‌های ماندگار» ۱۰ فیلم از آثار گنجینه سینمای ایران به نمایش گذاشته شود. فیلم‌هایی که بعضا چند دهه از تولید و پخش آنها می‌گذرد و همگی در دسته فیلم‌های ماندگار و پرطرفدار تاریخ سینمای کشورمان هستند.


اکران نسخه مرمت‌شده این فیلم‌ها در جشنواره امسال یکی از اتفاقات مثبت و ویژه جشنواره چهلم است، که هرکدام از آنها با یک نشست تخصصی همراه است، نشست‌های مفهومی پیرامون هرکدام از این فیلم‌ها که با اجرای اکبر نبوی، نویسنده و کارشناس سینما برگزار خواهد شد. این نشست‌ها از فردا ساعت ۱۹:۳۰ در سالن ۴ برج میلاد برگزار می‌شود و اکران فیلم‌ها نیز در همین سالن و در ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه خواهد بود. در اینجا مروری داریم بر ۱۰ فیلم مرمت‌شده گنجینه سینمای ایران که قرار است در چهلمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآیند.


دیده‌بان


کارگردان: ابراهیم حاتمی‌کیا


بازیگران: مهرداد سلیمانی، علیرضا حیدری، غلامرضا علی‌اکبری، اصغر پورهاجریان و...


سال ساخت: ۱۳۶۷


تاریخ اکران در جشنواره: سه‌شنبه ۱۲ بهمن


دومین فیلم بلند کارنامه هنری ابراهیم حاتمی‌کیا، نخستین فیلم مرمت‌شده‌ای است که در این دوره از جشنواره به نمایش در می‌آید. «دیده‌بان» یکی از فیلم‌های مهم و جشنواره‌پسند حاتمی‌کیاست، اثری که در هفتمین دوره جشنواره فجر به نمایش درآمد و سیمرغ بلورین بهترین فیلم دوم را هم برای این کارگردان به ارمغان آورد. این فیلم به جز این تندیس، جایزه ویژه هیئت داوران آن دوره را نیز به خود اختصاص داد. البته این نخستین اکران رسمی نسخه مرمت‌شده «دیده‌بان» در جشنواره‌ها نیست و این فیلم یک بار پیش از این و در سی‌وهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر در سال ۹۸ نمایش داده شد. نشست مربوط به این فیلم نیز با عنوان «نگره‌های تألیفی حاتمی‌کیا» یک ساعت پیش از اکران برگزار خواهد شد.


خانه دوست کجاست؟


کارگردان: عباس کیارستمی


بازیگران: بابک احمدپور، احمد احمدپور، خدابخش دفاعی، آقاخان قارداش‌خانی


سال ساخت: ۱۳۶۵


تاریخ اکران در جشنواره: چهارشنبه ۱۳ بهمن


بدون شک «خانه دوست کجاست؟» یکی از مهم‌ترین فیلم‌های کارنامه مرحوم عباس کیارستمی است، فیلمی که قرار است امسال نسخه مرمت‌شده آن در جشنواره فجر به نمایش گذاشته شود. این فیلم از زمان اکرانش در جشنواره‌های داخلی و خارجی متعددی به نمایش درآمد و در اکثر این رویدادها نیز مورد توجه قرار گرفت. جایزه ویژه هیئت داوران و لوح زرین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر، پلنگ برنزی جشنواره فیلم لوکارنو، جایزه بهترین فیلم جشنواره فیلم رم، جام نقره‌ای و جایزه ویژه جشنواره فیلم ریمینی از مهم‌ترین جوایز این فیلم است. «شیوه روایی در سینمای کیارستمی» نیز عنوان نشست تخصصی مربوط به این فیلم است که قبل از اکران آن در سالن چهار برج میلاد برگزار می‌شود.


۱۰ فیلم مرمت شده تاریخ سینما که  در فجر امسال پخش می‌شود/ «قاب ماندگار»؛ بخشی نوستالژیک در جشنواره چهلم


گاو


کارگردان: داریوش مهرجویی


بازیگران: عزت‌الله انتظامی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، جعفر والی، عزت‌الله رمضان‌فر، پرویز فنی‌زاده و...


سال ساخت: ۱۳۴۸


تاریخ اکران در جشنواره: پنجشنبه ۱۴ بهمن


فیلم «گاو» ساخته تحسین‌شده داریوش مهرجویی یکی از مهم‌ترین آثاری است که امسال در بخش فیلم‌های مرمت‌شده اکران می‌شود. اثری که به ادعای بسیاری از منتقدان و دوستداران سینما، بهترین فیلم تاریخ سینمای ایران است و در بسیاری از نظرسنجی‌های سینمایی، معمولاً در دسته فیلم‌های صدرنشین اکثر هنردوستان قرار دارد. «گاو» دومین فیلم بلند در کارنامه هنری داریوش مهرجویی است که تهیه‌کنندگی آن را نیز خودش برعهده داشته است و گروهی از بهترین بازیگران سینما و تئاتر کشورمان در آن به ایفای نقش پرداخته‌اند. این فیلم جزء اولین آثار سینمای ایران بود که در جشنواره‌های خارجی به نمایش درآمد و از همان ابتدا نیز مورد تقدیر و تحسین قرار گرفت. موضوع نشست تخصصی فیلم «گاو» با موضوع «انسان و معنای زندگی» برگزار می‌شود.


ناخدا خورشید


کارگردان: ناصر تقوایی


بازیگران: داریوش ارجمند، علی نصیریان، سعید پورصمیمی، پروانه معصومی، فتحعلی اویسی و...


سال ساخت: ۱۳۶۵


تاریخ اکران در جشنواره: جمعه ۱۵ بهمن


چهارمین فیلم کارنامه هنری ناصر تقوایی، به‌عنوان چهارمین اثر از گنجینه ملی سینمای ایران در بخش «قاب‌های ماندگار» جشنواره امسال به نمایش درمی‌آید. «ناخدا خورشید» که با قصه جذاب و بازی‌های فوق‌العاده‌اش یکی از محبوب‌ترین آثار تاریخ سینمای ایران است، تجربه حضور در جشنواره‌های داخلی و خارجی مختلفی را داشته و جوایزی را نیز برنده شده است. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای داریوش ارجمند، لوح زرین بهترین بازیگر نقش دوم مرد برای سعید پورصمیمی از مهم‌ترین جوایز داخلی این فیلم است که در پنجمین دوره جشنواره فجر به دست آمد و جایزه یوزپلنگ برنزی جشنواره فیلم لوکارنو نیز مهم‌ترین جایزه خارجی آن است. «اقتباس و بومی‌سازی متون غیرفارسی» عنوان نشست تخصصی این فیلم در جشنواره امسال است.


پرده آخر


کارگردان: واروژ کریم‌مسیحی


بازیگران: فریماه فرجامی، داریوش ارجمند، سعید پورصمیمی، جمشید هاشم‌پور، نیکو خردمند، ماهایا پطروسیان و...


سال ساخت: ۱۳۶۹


تاریخ اکران در جشنواره: شنبه ۱۶ بهمن


نام واروژ کریم‌مسیحی از مهم‌ترین نام‌های سینمای ایران است، هنرمند پرآوازه‌ای که فیلم‌هایش در مقام کارگردان به تعداد انگشتان دو دست هم نمی‌رسد اما در قامت تدوینگر و دستیار کارگردان در بسیاری از مهم‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران حضور داشته است. فیلم سینمایی «پرده آخر» اولین فیلم او در مقام کارگردان است، فیلمی که در زمان اکرانش در نهمین دوره جشنواره فجر بسیار مورد توجه قرار گرفت و به عنوان پدیده جشنواره انتخاب شد. این فیلم جزو اولین آثار سینمای کشورمان است که در یک دوره جشنواره در بیش از ۱۰ بخش جشنواره نامزد دریافت سیمرغ شد و در نهایت توانست در بخش‌های بهترین کارگردانی، بازیگر نقش اول زن، بازیگر نقش مکمل مرد و زن (۲ نفر)، صدابرداری، فیلمبرداری، طراحی صحنه و لباس و چهره‌پردازی تندیس جشنواره را از آن خود کند. موضوع نشست این فیلم در جشنواره امسال «از تراژدی تا ملودرام» است.


۱۰ فیلم مرمت شده تاریخ سینما که  در فجر امسال پخش می‌شود/ «قاب ماندگار»؛ بخشی نوستالژیک در جشنواره چهلم


نیاز


کارگردان: علیرضا داودنژاد


بازیگران: علی سوری، ترحم فتحی، محمدرضا داودنژاد، شهره لرستانی، عزت‌الله صلح‌جو و...


سال ساخت: ۱۳۷۰


تاریخ اکران در جشنواره: یکشنبه ۱۷ بهمن


نسخه مرمت‌شده فیلم سینمایی «نیاز» هم یکی دیگر از آثاری است که امسال در کاخ جشنواره فجر به نمایش در می‌آید، فیلمی که یکی از مهم‌ترین آثار کارنامه علیرضا داودنژاد است و از همان نخستین اکرانش در جشنواره دهم فیلم فجر، بسیار مورد توجه منتقدان، اهالی رسانه و البته مخاطبان عمومی سینما قرار گرفت. «نیاز» با سابقه حضور در جشنواره‌های متعدد داخلی و خارجی و برنده شدن جوایز متعدد همچون سیمرغ بلورین بهترین فیلم از جشنواره فجر و جایزه بهترین فیلم جشنواره سه قاره نانت، حال بار دیگر در جدول اکران جشنواره فجر قرار گرفته است. «سینما و آموزه‌های اخلاقی» هم موضوع اصلی نشست تخصصی مربوط به این فیلم است که پیش از اکران آن برگزار می‌شود.


دست‌نوشته‌ها


کارگردان: مهرزاد مینویی


بازیگران: جلیل فرجاد، علیرضا شجاع‌نوری، امیر وطن‌زاد، منوره جوهری، شاپور بخشایی و...


سال ساخت: ۱۳۶۵


تاریخ اکران در جشنواره: دوشنبه ۱۸ بهمن


«دست‌نوشته‌ها» یکی از نخستین فیلم‌های سیاسی سینمای ایران است، اثری که در دوران ملتهب اواسط دهه شصت ساخته شد و در حال و هوای آن دوران، به دلیل فضای خاصی که داشت، مورد توجه قرار گرفت. این فیلم که نویسندگی آن را بهروز افخمی برعهده داشته است، اولین و تنها فیلم مهرزاد مینویی در مقام کارگردان است که نخستین اکران آن به پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر برمی‌گردد. در این دوره از جشنواره فیلم «دست‌نوشته‌ها» در چهار بخش بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (شجاع‌نوری)، بهترین موسیقی، بهترین فیلمنامه و بهترین تدوین نامزد دریافت سیمرغ شد که تنها جایزه آن مربوط به بخش بهترین تدوین است که به خود مهرزاد مینویی رسید. نشست این فیلم در جشنواره امسال نیز قرار است با موضوع «سینمای سیاسی؛ فقدان فیلمنامه» برگزار شود.


جاده‌های سرد


کارگردان: مسعود جعفری جوزانی


بازیگران: علی نصیریان، حمید جبلی، اسماعیل محمدی، مجید نصیری، فرزانه نشاط‌ خواه، معصومه تقی‌پور و...


سال ساخت: ۱۳۶۴


تاریخ اکران در جشنواره: سه‌شنبه ۱۹ بهمن


مسعود جعفری جوزانی هم یکی دیگر از کارگردان‌های شناخته شده کشورمان است که امسال در بخش «قاب ماندگار» جشنواره، یکی از شاخص‌ترین آثارش به نمایش درمی‌آید. فیلم سینمایی «جاده‌های سرد» با بازی درخشان علی نصیریان، در هشتمین شب جشنواره در سالن چهار برج میلاد اکران می‌شود. نخستین اکران این فیلم به بهمن سال ۶۴ و چهارمین دوره جشنواره فجر برمی‌گردد و در این رویداد موفق شد جایزه ویژه هیئت داوران در بخش بهترین فیلم را از آن خود کند. این فیلم در دوره‌های بعدی جشنواره فجر در بخش‌های بهترین تیتراژ و آنونس نیز جوایزی را برنده شد. موضوع نشست تخصصی این فیلم پیش از اکران در جشنواره امسال «تنوع فرهنگی و زبانی در سینما» است.


۱۰ فیلم مرمت شده تاریخ سینما که  در فجر امسال پخش می‌شود/ «قاب ماندگار»؛ بخشی نوستالژیک در جشنواره چهلم


عقاب‌ها


کارگردان: ساموئل خاچیکیان


بازیگران: سعید راد، جمشید هاشم‌پور، رضا رویگری، زری برومند، شهاب عسگری و...


سال ساخت: ۱۳۶۳


تاریخ اکران در جشنواره: چهارشنبه ۲۰ بهمن


به انتخاب بسیاری از منتقدان به نام کشورمان و دوستداران سینما فیلم سینمایی «عقاب‌ها» فیلم جذاب و جنگی ساموئل خاچیکیان یکی از ۵ فیلم برتر تاریخ سینمای ایران است، اثری که جزو نخستین فیلم‌های سینمایی بود که به موضوع جنگ ایران و عراق می‌پرداخت و در زمان اکرانش بسیار مورد اقبال عموم مخاطبان سینما قرار گرفت. این فیلم یکی از طولانی‌ترین آثار ایرانی در اکران است و نزدیک به ۵ سال به طور مداوم روی پرده سینماها بود. در این مدت بیش از ۸ میلیون نفر به تماشای آن نشستند و «عقاب‌ها» را به پرتماشاگرترین فیلم سینمای ایران تبدیل کردند. حالا امسال قرار است نسخه مرمت‌شده این فیلم اکشن بعد از ۳۷ سال به نمایش درآید. «مولفه‌های جذب مخاطب» عنوان نشست این فیلم است.


بچه‌های آسمان


کارگردان: مجید مجیدی


بازیگران: رضا ناجی، میرفرخ هاشمیان، بهاره صدیقی، نفیسه جعفر محمدی و...


سال ساخت: ۱۳۷۵


تاریخ اکران در جشنواره: پنجشنبه ۲۱ بهمن


آخرین فیلمی که قرار است امسال در بخش آثار مرمت‌شده جشنواره به نمایش درآید، فیلم تحسین شده «بچه‌های آسمان» ساخته مجید مجیدی است. فیلمی که از همان زمان نخستین انتشارش در اواسط دهه ۷۰ مورد توجه منتقدان و البته مخاطبان عام سینما قرار گرفت و با حضور در جشنواره‌های معتبر خارجی، به یکی از معروف‌ترین فیلم‌های سینمای ایران در خارج از مرزها تبدیل شد. نخستین اکران این فیلم مجیدی در پانزدهمین جشنواره فیلم فجر بود که در آن دوره توانست در ۷ بخش جشنواره نامزد دریافت سیمرغ شود. تندیس‌های بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه و بهترین تدوین چهار جایزه‌ای بود که «بچه‌های آسمان» در این دوره از جشنواره به دست آورد. حضور در میان پنج نامزد نهایی جایزه بهترین فیلم خارجی زبان اسکار در سال ۱۹۹۹ نیز یکی از مهم‌ترین اتفاقات مربوط به این فیلم بود. عنوان نشست تخصصی این فیلم در جشنواره امسال نیز «عاشقان فقیر!» است.


انتهای پیام/۴۱۷۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب