دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 بهمن 1400 - 12:21
دانشور در گفت‌وگو با آنا تشریح کرد؛

سیر تا پیاز رشته معماری داخلی/ فعالیت‌های مرتبط با معماری چیست؟

دانشگاه‌های برتر جهان رشته طراحی داخلی را برای دانشجویان علاقه‌مند ارائه می‌دهندمدیر گروه رشته معماری داخلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) گفت: برای فارغ‌التحصیلان معماری داخلی می‌توان بازار کار را در بازه‌ای به وسعت اشتغال در یک دفتر فنی و مهندسی تا راه‌اندازی شرکت‌های طراحی داخلی تعریف کرد.
کد خبر : 636327
شیده دانشور

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ رشته معماری داخلی به بهینه‌سازی فضاهای داخلی ساختمان‌ها به‌منظور انجام فعالیت‌های روزانه (زندگی – کار) می‌پردازد و در واقع «آفرینش فضا» بوده این رشته از سویی مانند معماری با ساختمان و اجزای آن سروکار دارد و از سویی دیگر مانند طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تأکید می‌کند.


رشته معماری داخلی مانند رشته مهندسی معماری، دارای دو جنبه هنری (زیبایی‌شناختی) و فنی است. در رشته‌های مرتبط با معماری، تلفیق هنر و فن همواره بهترین نتیجه را داشته و تسلط فارغ‌التحصیلان به هر دو جنبه می‌تواند بازدهی بیشتری در بازار کار برای آنان به دنبال داشته باشد.


معماری داخلی دانشی بوده که در آن، فضاهای مختلف داخل یک ساختمان بر اساس استانداردها و ضوابط مربوط در یک نظام معمارانه طراحی می‌شوند. در واقع معماری داخلی، هنر طراحی قسمت‌های مختلف داخل ساختمان به شمار می‌آید و در این رشته، اصل اساسی، توصیف فضاهای درونی ساختمان و ارتقای سطح سکونت در مکان بر اساس معیارهای انسانی است.




بیشتر بخوانید:


درباره رشته گرایش‌های گروه معارف اسلامی چه می‌دانید؟


همه چیز درباره رشته مهندسی عمران


مأموریتی برای محققان دانشگاهی


ایجاد ۱۵ رشته جدید در دانشکده مهارت و کارآفرینی دانشگاه آزاد اسلامی یادگار امام(ره)




خبرنگار خبرگزاری آنا دراین‌باره و برای بیشتر آشنایی بیشتر مخاطبان و کاربران با رشته معماری داخلی با شیده دانشور مدیر گروه رشته معماری داخلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری گفت‌وگو گرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: رشته معماری داخلی را به‌صورت کامل معرفی کنید.


دانشور: رشته معماری داخلی برای داوطلبان و علاقه‌مندانی مناسب است که قدرت خلاقیت بالا، ذوق هنری و تخیل قوی برای ایده‌پردازی داشته و علاقه‌مند به مبلمان و تزئینات فضاهای داخلی ساختمان باشند؛ چراکه اصل اساسی مباحث مطرح‌شده در این رشته تحصیلی، پیرامون این موضوع قرار می‌گیرد. افرادی که به جزئیات توجه می‌کنند و در حل مسائل به‌صورت خلاقانه تبحر دارند، می‌توانند در این رشته تحصیلی موفق‌تر ظاهر شوند. در کنار همه این موارد، نباید نقش دانش فنی را نیز از یاد برد. به‌طور کلی داشتن خلاقیت و ذوق هنری در کنار آشنایی با روش‌های فنی و اجرایی به موفقیت هرچه بیشتر معماران داخلی کمک کند.


رشته معماری داخلی در عین تشابه در برخی ابعاد، دارای تفاوت‌هایی با رشته مهندسی معماری بوده و صرفاً به طراحی و ساخت فضاهای داخل ساختمان می‌پردازد درحالی‌که مهندسی معماری به‌صورت کلی به این موضوع نگاه می‌کند با کلیات ساختمان چه از بیرون و چه از داخل در ارتباط است. باید توجه داشت که مهندس معمار روند کلی ساختمان ازجمله کاربری ساختمان، برنامه فیزیکی، لکه‌گذاری فضایی، سیرکولاسیون، پی‌ریزی، سقف‌ها، بازشوها و فرم کلی ساختمان را طراحی می‌کند؛ اما معمار داخلی به جنبه‌های زیبایی‌شناختی، کاربردی بودن، طراحی مبلمان و طراحی فضاهای داخلی بر اساس نیازها و شرایط محیطی می‌پردازد.


با حذف رشته معماری و جایگزین شدن رشته معماری داخلی در اکثر هنرستان‌ها، داشتن این عنوان رشته تحصیلی در دانشگاه‌های مهارتی و کارآفرین از ملزومات است.


آنا: رشته معماری داخلی چه گرایش‌هایی دارد؟


دانشور: رشته معماری داخلی در مقطع مختلف دارای مجموعه گرایش‌های مختلفی شامل گرایش مهندسی معماری، انرژی و معماری، تکنولوژی معماری، مدیریت پروژه و ساخت، معماری منظر، معماری داخلی، معماری اسلامی، مطالعات معماری ایران و گرایش بازسازی پس از سانحه می‌شود.


آنا: فرصت‌های شغلی و بازار کار فارغ‌التحصیلان رشته معماری داخلی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دانشور: به‌طور کلی افرادی که در رشته‌های مرتبط با معماری فارغ‌التحصیل می‌شوند، هم می‌توانند در آزمون‌های استخدامی ادارات و مؤسسات مختلف شرکت کنند و هم می‌توانند در بازار کار آزاد مشغول به کار شوند. فارغ‌التحصیلان رشته معماری داخلی می‌توانند دفتر طراحی شخصی تأسیس کنند و به‌طور مستقیم با کارفرمایان مشغول به همکاری شوند. دانش‌آموختگان معماری داخلی می‌توانند با معماران و شرکت‌های مهندسی مختلف همکاری کنند و فعالیت‌های طراحی و اجرایی انجام دهند.


فعالیت‌های مرتبط با معماری داخلی شامل راه‌اندازی دفتر شخصی طراحی معماری داخلی، راه‌اندازی شرکت‌های مختلف مهندسی در زمینه طراحی معماری داخلی، کسب پروانه اشتغال به کار مهندسی از وزارت راه، مسکن و شهرسازی، همکاری به‌عنوان طراح معمار داخلی در شرکت‌های معماری، طراحی معماری ساختمان‌های مختلف به‌صورت پروژه‌های شخصی، طراحی داخلی ساختمان‌های مختلف از قبیل مسکونی، اداری، تجاری و …، طراحی نمای ساختمان‌های مختلف از قبیل مسکونی، اداری، تجاری و …، نظارت بر اجرای پروژه‌های ساختمانی به‌صورت همکاری با دفاتر مختلف معماری، نظارت بر اجرای پروژه‌های شخصی، اجرای ساختمان‌های مختلف به‌صورت همکاری با طراحان و سرمایه‌گذاران مختلف، استخدام به‌عنوان نقشه‌کش معماری در دفاتر مهندسی مختلف، مدل‌ساز و طراح سه‌بعدی پروژه‌های معماری، متره و برآورد پروژه‌های ساختمانی، مشاور ساخت‌وساز، راه‌اندازی کلینیک‌های ساختمانی و ارائه خدمات مربوط به مصالح ساختمانی و تدریس دروس تخصصی معماری به دانشجویان می‌شوند.


بازار کار متنوع در انتظار فارغ‌التحصیلان معماری داخلی


آنا: با توجه به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) به‌عنوان یک دانشگاه مهارتی و کارآفرین معرفی شده است، جایگاه این رشته را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دانشور: برای فارغ‌التحصیلان معماری داخلی می‌توان بازار کار را در بازه‌ای به وسعت اشتغال در یک دفتر فنی و مهندسی تا راه‌اندازی شرکت‌های طراحی داخلی تعریف کرد. دانش‌آموختگان این رشته می‌توانند در آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف شرکت کنند و در کنار آن، پروانه اشتغال به کار مهندسی را نیز کسب کنند. موقعیت شغلی دیگری که می‌توان برای یک معمار داخلی متصور شد، طراحی داخلی فضاها و طراحی نمای پروژه‌های مختلف است که هر کدام بسته به نوع طرح و نیاز کارفرما دارای ابعاد متفاوتی خواهد بود.


با توجه به اینکه رشته معماری داخلی یکی از رشته‌های هنرستان و زیرمجموعه گروه هنر در شاخه فنی و حرفه‌ای بوده و این رشته برای نخستین‌بار در سال تحصیلی ۹۶-۹۵ وارد سیستم آموزشی شد و نخستین فارغ‌التحصیلان این رشته در خرداد سال ۹۸ دیپلم گرفتند، جذب این دانش‌آموختگان از اهداف اصلی این رشته دانشگاهی است. دانشجویانی که از زیرشاخه فنی و حرفه‌ای و کار و دانش وارد دانشگاه می‌شوند اغلب در مقطع هنرستان با دروس اولیه معماری داخلی آشنایی نسبی دارند و ورود به دانشگاه و رشته معماری داخلی برای آنها حکم تکمیل دانش‌پایه را دارد؛ اما برای دانشجویانی که از سایر رشته‌های تحصیلی وارد رشته معماری داخلی شوند، علاوه بر اینکه مباحث دارای تازگی و جنبه‌های جدید خواهد داشت، تضمین‌کننده علایق هنرجویان علاقه‌مند به این رشته تحصیلی خواهد بود.


با حذف رشته معماری و جایگزین شدن رشته معماری داخلی در اکثر هنرستان‌ها، داشتن این عنوان رشته تحصیلی در دانشگاه‌های مهارتی و کارآفرین از ملزومات است. به این ترتیب عنوان و رشته تحصیلی منطبقی برای هنرجویان در ادامه تحصیلات دانشگاهی در نظر گرفته خواهد شد.


آنا: توانایی‌ها و مهارت‌های لازم درباره ورود به رشته معماری داخلی را بیان کنید.


دانشور: دانشجوی این رشته علاوه بر توانمندی در طراحی و قدرت تجسم و خلاقیت، لازم است که در درس ریاضی به‌ویژه در هندسه قوی باشند؛ زیرا برای آموزش فن و تکنیک معماری باید دروسی مانند هندسه کاربردی، هندسه مناظر و ریاضیات و آمار را مطالعه کنند. دانشجوی معماری باید اطلاعات عمومی خوبی در زمینه تاریخ به‌ویژه تاریخ معماری ایران و جهان، جغرافیا، اقلیم‌شناسی، روانشناسی، مردم‌شناسی و اقتصاد داشته باشد؛ زیرا معماری برای رونق و شکوفایی خویش از همه این علوم استفاده می‌کند. دانشجوی رشته معماری باید بتواند به زبان معماری مطلبش را روی کاغذ بیاورد. یعنی از یک‌سو ذهنی قوی و خلاق داشته و از قدرت تجسم خوبی برخوردار باشد و از سوی دیگر طراحی چیره‌دست بوده تا بتواند به زبان معماری که همان طراحی بناها و فضاهای زندگی است، سخن بگوید.


برای ورود به هر رشته و موفق بودن در آن لازم است که از یک سری مهارت‌ها و توانمندی‌ها برخوردار بود برخی از مهارت‌ها ذاتی و برخی دیگر اکتسابی هستند و با تمرین و تکرار و آموزش تقویت می‌شوند. به‌طور کلی توانمندی‌های لازم برای موفقیت در رشته معماری داخلی شامل روابط عمومی و فن بیان قوی و قدرت مذاکره، قدرت تجسم و ایده پردازی، صبور دقیق و منظم، برخورداری از اطلاعات عمومی بالا در زمینه‌هایی مانند تاریخ معماری ایران و جهان، اقلیم‌شناسی مردم‌شناسی و غیره، قوی بودن در دروسی همچون هندسه کاربردی، هندسه مناظر، ریاضیات و آمار و ایده پردازی و توانمندی در طراحی می‌شود.


آنا: ظرفیت‌ها و ویژگی‌های مثبت و بارز این رشته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) را بیان کنید.


دانشور: با توجه به اینکه در واحد دانشگاهی یادگار امام و دانشگاه هنر، گروه معماری در مقاطع و گرایش‌های مختلف فعال هستند، همگام شدن با کدهای تحصیلی جدید که در نظام جدید آموزش و پرورش تعریف شده و جایگزین‌های جدید رشته‌های فنی حرفه‌ای و کار دانش، شرط اصلی برای پردازش و شکل‌گیری این رشته تحصیلی است. رشته معماری داخلی ۶ سال است که در سیستم آموزش و پرورش جایگزین رشته معماری شده و هنرجویان آن متقاضی ادامه تحصیل در رشته با عنوان مرتبط هستند.


طراحی داخلی رشته هنری و فنی است و تحصیل در این رشته بسیار هیجان‌انگیز و لذت‌بخش خواهد بود. امروزه جوامع نیاز شدیدی به طراحان داخلی حرفه‌ای دارند.آنا: ادامه تحصیل در رشته معماری داخلی تا چه مقطعی امکان‌پذیر است؟


دانشور: امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی رشته دانشگاهی معماری داخلی و کارشناسی ارشد و دکتری آن در کشور و کشورهای خارجی امکان‌پذیر است. علاقه‌مندان به ادامه تحصیل در این رشته می‌توانند گرایش‌های مختلفی را در کارشناسی ارشد انتخاب کنند. برخی از گرایش‌های رشته دانشگاهی معماری داخلی را می‌توان به‌صورت زیر تعریف کرد.


معماری اسلامی: معماری اسلامی به سبک‌های معماری ساختمان‌های مرتبط با اسلام می‌پردازد. مهندسی معماری: طراحی فضاهایی برای زندگی انسان و مطالعه کیفیت معماری‌های در حال انجام از وظایف فارغ‌التحصیلان این گرایش بوده و در واقع آموزش‌های این گرایش به‌صورت تحصیلات مقطع کارشناسی اما تخصصی‌تر از آن است.


معماری منظر: طراحی و ساماندهی فضاهای بیرونی در تخصص این گرایش قرار داشته و فارغ‌التحصیلان آن بیشتر با محیط طبیعی سروکار دارند. انرژی و معماری: با توجه به آلودگی‌های زیست‌محیطی و به خطر افتادن محیط زندگی انسان‌ها و لزوم توجه به صرفه‌جویی در مصرف انرژی این گرایش ارائه شده است. معماری داخلی: این گرایش به طراحی فضاهای داخلی ساختمان‌های مختلف پرداخته و در واقع ادامه همان رشته معماری داخلی است.


مطالعات معماری ایران: مطالعه درباره پیشینه و تاریخ معماری و شهرسازی ایران کهن از اهداف این گرایش به‌شمار آمده و این گرایش معماری‌های فراموش‌شده را بازآفرینی کرده و پلی میان گذشته و آینده ایجاد خواهد کرد. تکنولوژی معماری: مطالعه تکنولوژی‌های نوین ساختمانی و ارتباط میان سازه و معماری از مباحث این گرایش به‌شمار می‌آید. بازسازی پس از سانحه: این گرایش اتفاقات ناشی از حوادث، قبل، هنگام و پس از آن را مطالعه می‌کند. با توجه به احتمال وقوع سوانح و بلایای طبیعی و ایجاد خسارات به ساخت‌وساز و محیط لزوم این گرایش مشخص شده است.


مدیریت پروژه و ساخت: همان‌طور که از نام این رشته پیداست، مطالعات این رشته با بحث‌های مدیریتی پروژه‌های عمدتاً کلان از قبیل برنامه‌ریزی، هدایت و کنترل مرتبط است. فناوری معماری: این گرایش، تکنولوژی و روش‌های ساخت نوین معماری را مطالعه کرده و متخصصان این رشته آموزش‌هایی را در این رابطه می‌بینند. گرایش مقطع دکتری رشته معماری داخلی شامل گرایش معماری، مدیریت پروژه و ساخت و گرایش معماری اسلامی می‌شود.


ویژگی‌های دانشجوی رشته معماری داخلی


آنا: پذیرش دانشجو در این رشته به چه صورت است؟


دانشور: طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور، پذیرش در رشته معماری داخلی در دانشگاه‌های دولتی روزانه، نوبت دوم (شبانه) و غیرانتفاعی صورت می‌گیرد؛ البته در رشته معماری داخلی دانشگاه آزاد اسلامی پذیرش دانشجو دارد.




بیشتر بخوانید:


وجه تشابه و تفاوت رشته عمران و معماری کجاست؟


ارتقای کیفیت معماری و رفع نارسایی‌ها در امور شهرسازی


مدرسه عالی مهارت و کارآفرینی «بورس و ارز دیجیتال» راه‌اندازی می‌شود


دانشگاه آزاد اسلامی در ایجاد رشته‌های جدید و اشتغال‌زا فعال شود




آنا: چه توصیه‌ای برای داوطلبان ورود به این رشته و دانشجویان دارید؟


دانشور: دانشجویان این رشته تحصیلی باید بسیار صبور، دقیق و منظم، نترس در مقابل شکست، ناامیدنشدن، داشتن ارتباط عمومی بسیار خوب، استعداد و خلاقیت، قدرت تجسم بالا، استفاده از تجربه مفید دیگران، بالابردن مهارت طراحی، بالابردن مهارت در نرم‌افزارهای کاربردی، داشتن خلاقیت نسبی و پرورش آن و داشتن حسن سلیقه و علاقه‌مندی به رشته‌های هنری و فنی باشند؛ چراکه این موارد از ضرورت‌های شخصیتی دانشجوی علاقه‌مند به رشته معماری داخلی است.


آنا: و کلام آخر....


دانشور: رشته طراحی داخلی یکی از بهترین و محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی در سراسر جهان است. بسیاری از دانشجویان تمایل دارند تا برای پیشرفت تحصیلی و برای یافتن موقعیت‌های شغلی مناسب در یکی از دانشگاه‌ها تحصیل کنند. اکثر دانشگاه‌های برتر جهان رشته طراحی داخلی را برای دانشجویان علاقه‌مند ارائه می‌دهند و نگاه ویژه‌ای به این رشته تحصیلی دارند. به زبان ساده طراحی داخلی به معنی ایجاد فضاهای کاربردی در ساختمان‌های تجاری و مسکونی بوده و یکی از بهترین رشته‌های تحصیلی برای افراد خلاق، پویا و هنرمند است.


طراحی داخلی رشته هنری و فنی است و تحصیل در این رشته بسیار هیجان‌انگیز و لذت‌بخش خواهد بود. امروزه جوامع نیاز شدیدی به طراحان داخلی حرفه‌ای دارند. با توجه به افزایش جمعیت، طراحی فضایی با منابع محدود همان کاری بوده که جامعه به آن نیاز دارند. به‌تازگی نیاز رو به رشد جامعه برای داشتن خانه‌ای راحت و لوکس منجر به افزایش تقاضا برای طراحان داخلی شد است؛ بنابراین افرادی که رشته طراحی داخلی را به‌عنوان رشته تحصیلی در دانشگاه انتخاب می‌کنند برای آینده کاری و حرفه‌ای خود سرمایه‌گذاری کرده‌اند. فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند پس از اخذ مدرک و گواهینامه خود به‌سرعت وارد بازار کار شوند. از طرفی طراحان داخلی درآمد بسیار خوبی کسب می‌کنند.


امروزه رشته دانشگاهی معماری داخلی یکی از محبوب‌ترین و جذاب‌ترین رشته‌های دانشگاهی به‌شمار می‌آید. رشته معماری به‌عنوان مادر هنرها شناخته می‌شود. این رشته از رشته‌های مهم دانشگاهی بوده و امروزه در بسیاری از دانشگاه‌های سطح دنیا ارائه می‌شود. این رشته دانشگاهی دو بخش هنری و فنی را در برمی‌گیرد. دانشجویان این رشته دروسی که ماهیت هنری دارند مانند طراحی، زیباشناسی و… و دروسی که ماهیت فنی دارند مانند سازه‌های بتنی و فلزی، مقاومت مصالح و… را آموزش می‌بینند. در واقع آموزش در هر دو حوزه هنری و فنی موجب تسلط بیشتر فارغ‌التحصیلان شده و این نوع آموزش می‌تواند بازدهی بیشتری در بازار کار برایشان به دنبال داشته باشد.


حوزه طراحی داخلی دکوراسیون بسیار وسیع است که با مهارت داشتن در طراحی فضاهای کاری دکوراسیون داخلی تجاری، خدماتی، داخلی رستوران، داخلی اداری، فرهنگی هنری، منزل، دکوراسیون آشپزخانه و …. می‌توانید سهم گسترده‌ای از بازار کار را در دستان خود داشته باشد. یکی دیگر از فرصت‌های شغلی برای رشته معماری داخلی در ایران رونق کسب‌وکارهای آنلاین است. با رشد و پیشرفت تکنولوژی و افزایش ضریب نفوذ اینترنت بین مردم فرصت کسب‌وکارهای اینترنتی برای همه مشاغل مهیا شده که رشته معماری داخلی نیز از این موضوع مستثنا نیست. ارائه خدمات مشاوره‌ای آنلاین، طراحی و فروش طرح‌های آماده، ارتباط آنلاین و زنده با مشتریان و کسب اطلاعات بدون نیاز به حضور در محل، و بسیاری از این دست کارها باعث می‌شود تا شغلی ایدئال از هر نظر برای فارغ‌التحصیلان و دانش‌آموختگان آماده باشد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب