دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 بهمن 1394 - 09:24

یادی از بزرگان ادبیات در ویژه‌نامه نودمین سال انتشار روزنامه اطلاعات

روزنامه اطلاعات در ویژه‌نامه نودمین سال انتشار خود، با بازنشر مقالات، مصاحبه‌ها و مطالبی که دهه 50 در این روزنامه منتشر شده، مروری داشت به سال‌های دور اطلاعات و شخصیت‌های فرهنگ و ادب.
کد خبر : 63593

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا در سومین ویژه‌نامه اطلاعات که به مناسبت نودمین سالگرد فعالیت این روزنامه اختصاص دارد، در بخشی تحت عنوان «از سال‌های دور» به بازنشر مطالبی و یا درباره جمعی از چهره‌های فقید فرهنگ و ادبیات در دهه‌های قبل پرداخته، بزرگانی مثل منوچهر آتشی، عبدالحسین زرین‌کوب، جواد مجابی و ایرج افشار.


منوچهر آتشی و شعر متعالی


یکی از مطالب این ویژه‌نامه با تیتر «شعر، نمودار خلاقیت ملت ماست» مصاحبه‌ای است از سال 54 با زنده‌یاد منوچهر آتشی، شاعر تاثیرگذار و پیشرو در زمانه خود. شاعر در پاسخ به یکی از سوالات اطلاعات به تجلی ظهور تجارب نیمایی در شعر شاعران دیگر، پاسخ منفی داده و گفته است:


«نیما را هنوز خوب نشناخته‌ایم. هنوز عصر شاعر بلندپرواز سپری نگشته و تا دیرزمانی وانمود می‌کنند که زمختی و درشتی زبان نیما از کم‌سوادی او در فارسی‌دانی مایه ‌می‌گیرد. حال آنکه چنین نیست. یکی از مسائلی که نیما به‌عنوان یک شاعر بزرگ و دست‌نیافتنی جلوه‌گر ساخته همین زبان زمخت و ناهموار است و همین ویژگی‌ زبانی باعث می‌شود که خواننده‌ی شعر او همیشه در آثارش گمگشته‌هایی را جستجو کند. این فرم کار نیما است که زبانش را تا حدی نامانوس کرده است. در آثار این شاعر بلندآوازه من هیچ شعری را سراغ ندارم که از توعی کمال در فرم برخوردار نباشد. حتی منظومه‌ی مانلی او نیز دارای چنین خصلتی است. نه برادر! کار نیما به این سهلی‌ها پایان نمی‌گیرد. نیما عقاب تیزپروازی است که گنجشکان خسته از پرواز نمی‌توانند فضای بی‌کران شعر، پرواز بی‌گسست او را تعقیب کنند.


گزارش مجابی از بزرگداشت زرین‌کوب


در بخش دیگری از این ویژه‌نامه، جواد مجابی طی مقاله‌ای بزرگداشت زنده‌یاد زرین‌کوب را در خرم‌آباد (سال 54) گزارش داده است؛ گزارش مراسمی که از سوی فرهنگ و هنر لرستان و با حضور جمعی از بزرگان مانند حبیب یغمایی، باستانی پاریزی، محمد امین ریاحی، ایرج افشار، سیدجعفر شهیدی و... برگزار شده است: «بانی مجلس، مدیرکل فرهنگ و هنر بود، اقای ایزدپناه که بی‌شک در پناه ایزد است که چنین راستگار و پرتلاش در گسترش فرهنگ زادوبومش می‌کوشد.»


به نقل از مجابی، ایرج افشار در آن مراسم درباره زرین‌کوب گفته است: «در کتاب‌های زرین‌کوب، در زمینه تاریخ جنان ارزشی دارد که او را در جمع پژوهشگران غربی نام‌دار کرده است. از او خواسته شد که نوشتن بخشی از تاریخ ایران –اوایل عصر اسلامی- را در کتاب «تاریخ ایران، طبع کمبریج به‌عهده بگیرد. حضور زرین‌کوب در گروه تاریخ ایران افتخاری برای پژوهشگران تاریخ ایران شمرده می‌شود...»


شاعر آمریکایی که شاعران ایران را زیر سوال برد!


گزارش سفر جک گیلبرگ، شاعر آمریکایی به شیراز (سال 54)،‌یکی دیگر از مطالب این بخش از ویژه‌نامه اطلاعات است. او در شب شعری که از طرف انجمن ایران و آمریکای شیراز در سرای بابائی ترتیب یافته بوده است، حاضر شده و ضمن آشنایی با شاعران وقت شیرازی، با خبرنگار اطلاعات گپ و گفتی داشته است.


این شاعر آمریکایی در بخشی از این گفت‌وگو اظهار داشته است: «به شیراز آمده‌ام تا به حافظهیه‌بروم و در مقابل مزار حافظ، تعظیم کنم.» اما درباره شاعران وقت ایران نیز نظرات جالبی داشته: «احساس می‌کنم شعرای جوان و جدید ایران، سخت‌کوشی ندارند و با آنکه به سبک نو شعر می‌گویند، اما هنوز شعرشان در همان چهارچوب قدیم است که از عشق و اینجور چیزها حرف می‌زند و در حقیقت هنوز اشعار رمانتیک می‌سرایند. امروز جوامع بشری به کسانی توجه دارد که به انسان به عنوان یک کره عظیم فکر می‌کنند، به انسان‌های خیلی جدی. شاعر قرن‌ها را می‌سازد و اجتماع را. پس باید اصولی را نیز در اجتماع پی‌ریزی کند. شعرای جدی ایران چرا راجع‌به فلسفه مادی‌گرایی حرف نمی‌زنند؟ چرا راجع‌به اینکه دانش‌آموزان و دانشجویان زیاد کتاب‌نمی‌خوانند حرف نمی‌زنند؟ و همچنین در اشعار خود به این مساله اشاره نمی‌کنند که بعضی از افراد اجتماع چند هزارتومان خرج می‌‌کنند که یک کیف از پاریس بخرند و به آن پز بدهند! اصولا آن‌ها راجع‌به جزئیات حرفی نمی‌زنند و تنها چسبیده‌اند به کلیات در صورتی که تهران امروز مانند نیویورک است با تمام مشکلات آن.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب