تقدیر از پوری سلطانی، مادر کتابداری نوین ایران
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا در ابتدای این مراسم غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی طی سخنانی گفت: «کتابداری یکی از حیطههایی است که از دیرباز تا امروز همواره مورد توجه قرار گرفته و پژوهشگران و کتابداران نسبت به این مساله اهتمام ورزیدهاند.»
تشویق طولانی پوری سلطانی از سوی جمعیت
وی افزود: «بیتردید نقش پوری سلطانی به عنوان مادر کتابداری نوین ایران را نمیتوان نادیده گرفت که عشق به کتابداری و کتابخوانی را در طول این سالها در دل داشته است. او در سالهای گذشته مقالهای با عنوان در ستایش کتابخوانی نوشت و در این مقاله به کیفیت کتابخوانی توجه زیادی کرد.»
در اواسط این مراسم استاد عبدالحسین حائری که روی ویلچر نشسته بود، به جمع حاضران پیوست. همچنین پوری سلطانی در این مراسم حضور یافت که با تشویق طولانی جمعیت مواجه شد.
در ادامه این مراسم سید رضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: «خوشحالم که خدا به ما توفیق داده است تا بتوانیم سالگرد کتابخانه ملی را جشن بگیریم. من به این اعتقاد دارم که اگر ما هستیم، مدیون پیشکسوتان هستیم و تبار ما مدیون بزرگانی است که در ساخت و دوام و بقای این ساختمان نقش داشتهاند امیدوارم بتوانیم امانت دار خوبی باشیم.»
وی اضافه کرد: «بعد از انتصاب در کتابخانه ملی به دیدن پوری سلطانی رفتم. به نظر من نسل جوان باید بیاموزند که از ذخایر و سرمایههای فرهنگی کشورشان تقدیر کنند، ضمن اینکه استاد حائری امروز در بین ما است و باید از او نیز تجلیل شود، زیرا اقدامات ارزندهای انجام داده است.»
در ادامه این مراسم صالحی امیری از استاد عبدالله انوار، کامران فانی، بهاءالدین خرمشاهی و دیگر کسانی که در این نشست حضور داشتند، سپاسگزاری کرد و از محمد بهشتی به عنوان یکی از سرمایههای موجود در سازمان میراث فرهنگی یاد کرد و گفت: «جا دارد که در اینجا از حجتالاسلام محمود مرعشی نجفی قدردانی شود که در این مراسم حضور یافتهاند.»
او اضافه کرد: «پایان سال است ولی ما اصرار داشتیم مراسم بزرگداشتی برای پوری سلطانی مادر کتابداری نوین ایران گرفته شود. فراموش نکنیم بنایی که درحال حاضر در آن هستیم مرهون زحمات کسانی که در گذشته فعالیت کردهاند.»
صالحی امیری تصریح کرد: «مبادا از یاد بزرگان غافل شویم. فراموش نکنیم که بدون ریشه درخت خشک میشود و ما با ریشهها است که معنا مییابیم.»
او در پایان از رئیس جمهور دوره اصلاحات برای شکل دادن کتابخانه ملی قدردانی کرد. سپس مهدی حجت رئیس شورای اسناد کتابخانه ملی، سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، سید کاظم موسوی بجنوردی رئیس دایرة المعارف اسلامی و جمعی دیگر از بزرگان به همراه صالحی امیری به روی سن آمدند و از کسانی که در احداث و بهره برداری کتابخانه ملی زحمت کشیدهاند، قدردانی کردند که علی عبدالعلیزاده، محسن میرحیدر، منوچهر ملکیانی فر، بهزاد شاهرودی، عبدالرشید توتونچیان، علی خورشیدیپور، زهرا شادمان، احترام کیانمهر، مرتضی نوریپور، محمد شاکر، احمد نجاریان و کریم سپهرنیا از این جمله بودند.
کامران فانی :پوری سلطانی شناخته شدهترین کتابدار ایرانی است
در این مراسم کامران فانی طی سخنانی گفت: «پوری سلطانی یکی از بزرگترین استادان در عرصه کتابداری نوین است. او بیتردید شناخته شدهترین کتابدار ایرانی است. پایه گذاری کتابداری در ایران به سال ۱۳۴۷ برمیگردد که در آن زمان گروه کتابداری در دانشگاه تهران تأسیس شد. در همان سال انجمن کتابداران ایران تأسیس شد. بعد از آن مرکز خدمات کتابداری توانست در گسترش این حیطه تاثیر گذار باشد.»
فانی در ادامه گفت: «بعد از آن نیز پوری سلطانی یکی از اولین کسانی بود که در این زمینه گام برداشت. او به کتابداری به عنوان مقولهای علمی کاربردی نگاه میکرد و نیم قرن خود را وقف این مساله کرد.»
نوش آفرین انصاری دبیر شورای کتاب کودک نیز در این مراسم گفت: «از اینکه در طول زندگیام با پوری سلطانی و توران میر هادی همکار بودم، خوشحالم. این دو سهم زیادی در رشد فرهنگ داشتهاند و هر دو از شخصیتهای محبوب و کاریزماتیک هستند. سلطانی در انجمن کتابداران توانست نقش زیادی ایفا کند و زحمات او فراموش نشدنی است.»
رونمایی از مجموعه «جشن نامه» حجتالاسلام سید محمود مرعشی نجفی
در ادامه این مراسم از مجموعه «جشن نامه» حجتالاسلام سید محمود مرعشی نجفی رونمایی شد.
حجتالاسلام مرعشی نجفی در سخنان کوتاهی به جمع آوری کتابهای ارزنده از سوی پدرش اشاره کرد و گفت: «پدر من عمری را صرف نگهداری و حفظ این ذخایر کرده است او سالها نسخ خطی گرانبها را جمع آوری کرد و در کتابخانه مرعشی گرد هم آورد؛ به طوریکه امروز ۴۲ هزار نسخه خطی داریم که نسخههای منحصر به فردی هستند و حتی از اقصی نقاط جهان برای دیدن این نسخ میآیند.»
رونمایی از تندیس پوری سلطانی
در ادامه این مراسم از پوری سلطانی تقدیر شد. خانم سلطانی پوستر خود را امضا کرد و مجموعه چهار جلدی «سرعنوانهای موضوعی فارسی» به قلم او رونمایی شد.
سلطانی در پایان این مراسم با نام بردن از رئیس جمهور دوره اصلاحات از وی تشکر کرد و گفت: « همیشه لطف او شامل حال من بوده است. همچنین از صالحی امیری و روسای کتابخانه ملی که به یاد من بودند و این مراسم را فراهم کردند، تشکر میکنم.»
در خاتمه نیز تندیس پوری سلطانی رونمایی شد.
انتهای پیام/