بیانیه توجیهی فیلیمو، اطلاعیه مبهم ساترا و مخاطبی که مهم نیست/ گیس و گیسکشی «مارال» و «جیران» در کف شبکه نمایش خانگی!
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، در میان پلتفرمهای آنلاین شبکه نمایش خانگی، فیلیمو بهواسطه استقبال از برخی از آثارش خود را پرطرفدارترین و پربینندهترین رسانه میداند، ادعایی که بارها توسط رسانههای دیگری همچون نماوا و تلوبیون به چالش کشیده شده و نقض شده است. اما عنوانی که این رسانه میتواند با خیال راحت به خود اختصاص دهد پرحاشیهترین پلتفرم ایرانی است. با نگاهی به تاریخچه محصولات تولیدی این رسانه میتوان روی این ادعا صحه گذاشت که اکثر قریب به اتفاق آثار نمایشی این رسانه مخصوصا سریالهایش با حاشیههای ریز و درشتی روبهرو بوده است.
در موارد قبلی سریالهای فیلیمو اتفاقات مختلفی رخ داده است، از کیفیت پایین برخی سریالها گرفته که با وجود ریختوپاشهای فراوان و تبلیغات محیطی مختلف همه نسبت به آنها اعتراض داشتند (مثل جزیره، دراکولا، میدان سرخ و...) تا قطع شدن ناگهانی پخش سریال (قبله عالم) و یا قطع شدن پخش چند ماهه سریال بدون اطلاعرسانی مناسب به مخاطب (خاتون). اما سریال «جیران» جدیدترین اثر این پلتفرم از نظر حواشی یک سر و گردن از دیگر رقبا بالاتر است و با وجود اینکه هنوز پخش آن آغاز نشده، اما حواشیاش آن را سر زبانها انداخته است.
«جیران» جدیدترین سریال حسن فتحی است، کارگردانی که در کارنامه هنریاش سریالهای مهمی مثل «پهلوانان نمیمیرند»، «شب دهم»، «مدار صفر درجه»، «میوه ممنوعه» و... را برای تلویزیون ساخته و با سریال «شهرزاد» حضور در شبکه نمایش خانگی را هم تجربه کرده است، سریالی که فصل اول آن در دسته بهترین ساختههای این کارگردان قرار گرفت اما فصل دوم و سومش با افت فاحشی مواجه شد میزان مخاطب و به تبع آن اثرگذاریاش را از دست داد. فتحی در ماههای اخیر بهواسطه فیلم سینمایی «مست عشق» با حواشی ریز و درشت زیادی مواجه بوده، فیلمی که با همکاری ترکیه و بازیگرانی از این کشور ساخته شد اما بعد از ماهها دردسر و حرف و حدیث، هنوز هم به اکران نرسیده و فعلا شرایطش مشخص نیست.
در روزهایی که اخبار مختلفی از این فیلم منتشر میشد، خبر رسید که حسن فتحی در حال ساخت سریالی جدید برای یکی از رسانههای فضای مجازی است، سریالی با نام «جیران» که به بخشهایی از زندگی ناصرالدین شاه قاجار میپردازد و دو جین از بازیگران مطرح سینما در آن حضور خواهند داشت. بهرام رادان، پریناز ایزدیار، امیر جعفری، رعنا آزادیور، مهدی پاکدل، مریلا زارعی، رویا تیموریان، امیرحسین فتحی و... برخی از بازیگران اصلی سریال هستند و این گروه یکی از برگ برندههای اصلی فتحی برای جذب مخاطب است. طبق برنامههای از پیش تعیین شده قرار بر این بود که روز جمعه ۲۴ دی نخستین قسمت از سریال «جیران» از طریق پلتفرم فیلیمو منتشر شود. اتفاقی که رخ نداد و از همین بدو ورود سریال جدید فتحی را با حاشیه مواجه کرد.
اکران پرهزینه با سیاهیلشکر و فرش قرمز
از آنجایی که سریال «جیران» گروه تولید شناخته شدهای در پشت و مقابل دوربین داشت، به نظر میرسد که ساخت آن هزینه زیادی روی دست فیلیمو گذاشت و به همین دلیل این رسانه به استقبال ویژه از آن دل بسته است. به همین دلیل هم برای «جیران» بیش از دیگر سریالهایش هزینه کرد. طبق برنامه از پیش تعیین شده قرار بر این بود که این سریال آخرین جمعه دیماه پخش شود، اما فیلیموییها سه روز زودتر به استقبال کار رفتند و یک برنامه ویژه اکران برای این فیلم در تدارک دیدند، برنامهای که ابتدا تصور میشد صرفا برای اهالی رسانه و منتقدان و با حضور عوامل فیلم است، اما جمعیت زیادی برای آن دعوت شده بودند و یک برنامه افتتاحیه بزرگ محسوب میشد.
در این برنامه که در یکی از گرانترین هتلهای تهران (اسپیناس پالاس) برگزار شد، جدا از جمعیت زیادی که بسیار جلب توجه میکرد، دکور پرزرق و برق سریال، فرش قرمز برای حضور ستارههای سریال و عکاسی از آنها به سبک فیلمهای جشنوارهای و سیاهیلشکرهای متعدد با لباسهای نظامیان قاجار هم در مراسم حضور داشتند و فضای هتل را به کل تغییر داده بودند. نکته دیگر حضور پررنگ رسانههای اینستاگرامی در هتل بود، رسانههایی که کارکرد اصلی آنها موجسازی در فضای مجازی است و آنها هم از همان شب تبلیغاتشان را برای این سریال آغاز کردند.
اما تمام این برنامهریزیها و تبلیغات که پیش از پخش سریال آغاز شد، بینتیجه ماند و با دستور ساترا (سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر) این سریال در تاریخ مقرر منتشر نشد. این مسئله باعث شد بیانیهها و اظهارنظرهای مختلفی منتشر شد و «جیران» را پیش از نمایش عمومی، به حواشی عجیب و غریبی گرفتار کند. روز گذشته همزمان با مسجل شدن عدم پخش این سریال، فیلیمو و ساترا به طور مشترک با انتشار بیانیه و اطلاعیه نسبت به این اتفاق واکنش نشان دادند.
بیشتر بخوانید:
«فیلیمو» پلتفرمی که ارزشی برای مخاطبش قائل نیست
وقتی نظارتی بر خودسری وی.او.دیها نیست
سود هنگفت «نماوا» و کلاه گشادی که سر مردم میگذارد
«حرفهای» و «خسوف» آثاری ناامیدکننده و سردرگم
«جزیره» نامزد عنوان بدترین سریال سال
جنگ زرگری نماوا و فیلیمو بر سر تعداد مخاطب
مدعی جدید عنوان مندرآوردی «ما پرطرفدارتریم»
حربه نخنما شده ممیزی!
فیلیمو به طور رسمی در بیانیهاش اعلام کرد پخش جیران حداکثر یک هفته به تاخیر افتاده و علت این تاخیر هم که به صورت ناخواسته بوده، اعمال ملاحظات ممیزی از طرف ساترا به عنوان نهاد نظارتی بوده است. آنها در این بیانیه ضمن انداختن توپ به زمین ساترا، اعلام کردند که برخلاف روال معمول، این نهاد نظارتی ۴۸ ساعت قبل از پخش سریال ممیزیهای جدیدی برای «جیران» در نظر گرفته و باید آنها قبل از پخش اعمال شود. اما مذاکرات جواب نداده، ساترا از موضعش کوتاه نیامده و در نتیجه پخش سریال احتمالا با یک هفته تاخیر انجام میشود. نکته جالب بیانیه فیلیمو لحن طلبکارانه آن است، لحنی که موضع این رسانه در قبال مخاطب و اتفاقات رخ داده را بهخوبی نشان میدهد. این پلتفرم نه از تمام تماشاگرانی که در چند هفته اخیر در انتظار تماشای این سریال بودند که صرفا از کاربرانی که در ۳ روز منتهی به پخش سریال اشتراک تهیه کرده بودند، عذرخواهی کرده و متعهد میشود که ۳ روز به اشتراک این گروه اضافه کند و در بیانیه اعلام نشده اگر به جای سه روز، سریال با یک هفته تاخیر آغاز شد، آیا این گروه از تماشاگران با یک هفته اشتراک اضافه مواجه میشوند یا نهایت دست و دلبازی فیلیمو برای اشتباهی رخ داده، همان سه روز است؟!
در این میان بازیگران شناخته شده «جیران» که آنها نیز چند هفتهای میشود در صفحات شخصی خود عکسها و مطالب مربوط به این سریال را منتشر میکنند، نسبت به این ماجرا واکنش نشان دادند و با تایید روایت فیلیمو از این اتفاقات، گروه تولید سریال را از این حواشی مبری دانستند. پریناز ایزدیار یکی از این بازیگران بود که به عنوان نقش اصلی این سریال در صفحه خود نوشت: «انشاءالله از هفته آینده با سریال جیران مهمان خانههایتان هستیم، بابت تاخیر در پخش از شما عزیزان معذرت میخوام اما شک نکنید از جانب ما عوامل سازنده سریال هیچ بدقولی صورت نگرفته و نخواهد گرفت.»
ادعای عجیب ساترا؛ سریال آماده نیست!
اما تقریبا همزمان با بیانیه فیلیمو، سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر نیز اطلاعیهای در پنج بند منتشر کرد و درخصوص عدم پخش قسمت اول سریال «جیران» در موعد مقرر، توضیحاتی را ارائه کرد. مهمترین نکته این اطلاعیه در اینجا بود که ساترا هیچ اشارهای به موارد ممیزی و لزوم اصلاح بخشی از سکانسها یا داستان سریال نکرده و دغدغه اصلی آنها «ناتمام بودن پروسه تولید سریال جیران» و «انجام هماهنگی و تعاملات لازم در مسیری مطمئن برای پرهیز از اختلال در روند پخش سریال» بوده است. این در حالی است که تابستان امسال اعلام شده بود که تولید سریال «جیران» به پایان رسیده است و از همان موقع دستاندرکاران سریال مشغول مراحل فنی پستولید بودهاند، اما در بیانیه ساترا اینطور به نظر میرسد که هنوز این سریال با مشکلاتی مواجه است و اینطور به نظر میرسد که ممکن است در میانههای پخش، با مشکلاتی مواجه شده و پخش آن با وقفههایی همراه باشد.
با وجود اینکه اطلاعیه ساترا و بیانیه فیلیمو به اندازه کافی برای گیج کردن مخاطب کارایی داشت، مسئلهای دیگر به میدان آمد که اوضاع را کاملا پیچیدهتر کرد. مسئله شکایت سازندگان سریال «آهوی من مارال» از تهیهکننده «جیران»، با موضوع نقض حقوق مالکانه اثر هنری. این نکتهای بود که ساترا نیز به طور نامحسوس به آن اشاره کرده و رسما گفته بود عدم پخش جیران ربطی به این ادعا ندارد و تا زمانی که شکایت به طور رسمی ارائه نشود، ساترا به موضوع ورود نمیکند. از طرف دیگر روابط عمومی فیلیمو نیز اعلام کرده بود که این ادعا به کل دروغ است و نباید آن را پذیرفت.
در چنین شرایطی مهرداد غفارزاده، کارگردان سریال «آهوی من مارال» که آن نیز با موضوع ناصرالدین شاه قاجار در حال ساخت است، به این ماجرا ورود کرد و اعلام کرد که این اختلافات سال گذشته برای اولین بار مطرح شده و با پذیرش صلاحیت آیفیک (انجمن صنفی شرکتها و موسسات فیلمسازی ایران)، قرار میشود شکایت مربوط به این پرونده از طریق این انجمن پیگیری شود و طبق نظر این انجمن تهیهکننده سریال «جیران» موظف شد تا یک سال بعد از انتشار سریال «آهوی من مارال»، از پخش «جیران» خودداری کند و تمام بخشهای مشابه با طرح سریال «آهوی من مارال» را از سریال «جیران» حذف کند. اما این اتفاق رخ نداد و پای ساترا به میان کشیده شد. اما از آنجایی که سازندگان «جیران» به جلسات تعیینشده ساترا با سازندگان سریال «آهوی من مارال» نمیروند، غفارزاده و گروه همراهش تصمیم میگیرند ساترا را فراموش کرده و کارشان را از طریق مراجع قضایی پیش ببرند.
حکم دادگاه علیه تهیهکننده «جیران»
در همین بین که بحثهای مربوط به این دو سریال شرایط پخش «جیران» را پیچیدهتر کرده بود، تصویر حکمی که یک سال و نیم پیش در شعبه ۳۶ دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی شهید صدر تهران به ثبت رسیده بود منتشر شد، حکمی که در آن نوشته شده بود:
طبق رأی داوری صادرشده از انجمن صنفی شرکتها و مؤسسات فیلمسازی ایران، محکوم علیه (اسماعیل عفیفه) محکوم است به مدت یک سال از تاریخ ابلاغ رای محصولی با شباهت به طرح کلی، شخصیتپردازی، داستانهای فرعی و موقعیتهای دراماتیک، طرح سریالهای «مارال» و «جیران» در شبکه نمایش خانگی و vod و دیگر پلتفرمهای انتشار، توزیع و پخش آثار تصویری به عنوان تهیهکننده، پخش توزیع و منتشر نماید و محکوم به رفع شباهتهای اعلام شده در فیلمنامه «جیران» با سریال «مارال» و پرداخت مبلغ هزینه اجرایی به صندوق دولت است.
تمام این روایتها، اطلاعیهها و بیانیههای مختلف نشان میدهد که سریال «جیران» به چه کلاف سردرگمی تبدیل شده است. کلافی که از هر طرف برای باز کردن آن اقدام میکنیم به بنبست میخوریم. از طرفی فیلیمو که در چند وقت اخیر با کلیدواژه «ممیزی» برای بسیاری از سریالهای بعضا ضعیفش اندکی حاشیه، تبلیغ منفی و در ادامه مخاطب جذب کرده باز هم با همان شیوه عمل کرده و مدعی شده سریال تمام شده و به دلیل ممیزیهای ساترا پخش آن به تعویق افتاده. از طرف دیگر ساترا هیچ اشارهای به ممیزی نکرده و گفته چون سریال کامل نیست و ممکن است در روند پخش با مشکل شود اجازه نمایش دادنش را نداده و در همین حال سازندگان «آهوی من مارال» هم حکم دادگاه را رو کردهاند که سریال «جیران» کپی شده از ایده سریال آنهاست و کلا باید بخشهای زیادی از آن حذف، تعدیل و دوبارهسازی شود.
به طور کلی ماجرای عدم پخش سریال «جیران» حسن فتحی، را میتوان در یک واژه خلاصه کرد، «تناقض». در این شرایط هر سه ضلع ماجرا یک روایت متفاوت از اتفاقات رخ داده را مطرح میکنند که گاهی روایتهایشان همپوشانی داشته و یکدیگر را نقض میکند و در چنین شرایطی مخاطب تنها مجبور است بنشیند و این کشمکشها را تماشا کند تا در آخر در این فضا که از شفافیت در آن خبری نیست، متوجه شود چه کسی راست میگوید و چه کسی دروغ.
انتهای پیام/۴۱۷۳/پ
انتهای پیام/