دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 دی 1400 - 10:01
عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در طرحی ارائه کرد؛

دستگاهی که گازهای پنهان شبکه گاز را محاسبه می‌کند

آیا معضلات گریبان‌گیر صنعت گاز کشور حل می‌شود؟عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز طرحی با عنوان «دستگاه محاسبه گازهای پنهان و شمارش نشده ایستگاه تقلیل فشار و شبکه گاز» ارائه کرد که رتبه سوم بیست و سومین جشنواره جوان خوارزمی را از آن خود کرد.
کد خبر : 633885
امین جمال پور



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ امین جمالپور عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز به‌تازگی موفق به کسب رتبه سوم کشوری پژوهش‌های کاربردی گروه تخصصی مکانیک در بخش دانش‌پژوهان و فناوران در بیست و سومین جشنواره جوان خوارزمی شده است.


طبق گزارش دبیرخانه بیست و سومین جشنواره جوان خوارزمی (۶ دی ۱۴۰۰) سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران همه ساله در مسیر تحقق مأموریت‌ها و تقویت فرهنگ پژوهش و نوآوری، جشنواره جوان خوارزمی را با هدف شناسایی، معرفی و تجلیل از نوآوران و فناوران جوان کشور در زمینه‌های مختلف علم و فناوری برگزار می‌کند.(بیشتر بخوانید)


این رقابت علمی اثربخش برای بیست و سومین سال پیاپی با به کارگیری تجربیات سال‌های گذشته، دقیق و کارآمد، برنامه‌ریزی و اجرا شد، فراخوان این دوره فروردین ۱۴۰۰ از طریق وبگاه جشنواره و سایر رسانه‌ها آغاز شد و ثبت نام متقاضیان در پایان مرداد خاتمه یافت. طرح‌های ارائه شده بر حسب موضوع از طریق سامانه الکترونیکی برای ارزیابی به ۱۶ گروه تخصصی ارسال و کارشناسان عضو گروه‌های تخصصی، طرح‌ها را بر اساس ماهیت و شاخص‌های تعریف شده ارزیابی کرد و طرح‌های برتر به هیأت داوران جشنواره جوان خوارزمی پیشنهاد شد.


پس از فراخوان در بخش دانش‌پژوهان ۲۴۴ طرح که اسناد و مدارک کامل در سامانه جشنواره ارائه کرده بودند با نظارت و بررسی اولیه دبیرخانه برای ارزیابی به گروه‌های تخصصی ارسال شد. نتیجه این فعالیت چندماهه در ۱۶ گروه تخصصی، پیشنهاد ۱۳ طرح از سوی گروه‌های تخصصی به هیئت داوران جشنواره بود.


هیئت داوران که بالاترین رکن علمی و تخصصی جشنواره است، پس از جلسه‌های متعدد و دفاع گروه‌های تخصصی از طرح‌های پیشنهادی، تعداد هشت طرح را به عنوان برگزیده انتخاب کردند، این در حالی است که مشکلات ناشی از ظهور ویروس کووید ۱۹ که همچنان ادامه دارد و با توجه به تعطیلات ناگهانی و وقفه در کار نهادها و سازمان‌های دولتی و خصوصی، آزمایشگاه‌ها، مراکز آموزشی و صنایع در کیفیت و فرآیند ارزیابی و داوری طرح‌ها تأثیری نداشته است.


در این جشنواره موفق به کسب رتبه سوم کشوری پژوهش‌های کاربردی گروه تخصصی مکانیک در بخش دانش‌پژوهان و فناوران شد


مشخص شدن میزان هدررفت گاز در صنایع عمده


بر اساس این گزارش از میان ۸ طرح برگزیده هیئت داوران، طرح امین جمال‌پور پژوهشگر مخترع و نخبه مهندس بسیجی سازمان بسیج مهندسین صنعت و معدن خوزستان و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در بخش پژوهش‌های کاربردی گروه تخصصی مکانیک از کانون صنعت نفت مناطق نفت‌خیز جنوب با عنوان «دستگاه محاسبه گازهای پنهان و شمارش نشده ایستگاه تقلیل فشار و شبکه گاز» توانست رتبه سوم جشنواره را از آن خود کند.


جمال‌پور درباره ویژگی‌های خاص طرح خود با عنوان «دستگاه محاسبه گازهای پنهان و شمارش نشده ایستگاه‌های تقلیل فشار و شبکه گاز» به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: ازجمله ویژگی‌های این طرح محاسبه مصارف گازهای پنهان و شمارش نشده و مصارف پایین‌تر از Qmin با حداقل هزینه اجراست که جزء معضل‌های گریبان‌گیر صنعت گاز کشور است.


وی ادامه داد: در خط مصرفی گاز برای کارخانجات، پتروشیمی‌ها، مجتمع کشت و صنعت نیشکر و .... یک ایستگاه تقلیل فشار وجود دارد که وظیفه کنترل و کاهش فشار و اندازه‌گیری مقدار دبی حجمی گاز مصرفی را به عهده دارد، این قسمت دارای خلأهایی است و این مسئله باعث شده که شرکت گاز نتواند مقدار دبی حجمی را برای این فصول اندازه‌گیری کند و همیشه یک گپ چند میلیارد تومانی بین مصرف و گازی که به مشترک تحویل می‌شود وجود دارد که این مشکل در طرح موجود برطرف شده است.


عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز اظهار کرد: یکی از مشکلات عمده شرکت ملی گاز ایران مصارف Qmin یا مصارف پایین‌تر از ظرفیت Qmin کنتورهای توربینی ایستگاه‌های تقلیل فشار و اندازه‌گیری گاز صنایع عمده بوده که همین امر سبب نامشخص شدن میزان هدررفت گاز یا گازهای پنهان شده؛ بنابراین ازجمله مزیت‌های این طرح مشخص شدن میزان هدررفت گاز در صنایع عمده و محاسبه گازهای شمارش نشده است.


این محقق و پژوهشگر یادآور شد: با توجه به قوانین تغییرات فشار برنولی این امر برای سیال گاز امکان‌پذیر است، این تغییرات فشار باعث می‌شود که دبی حجمی از دبی حجمی مینیمم بیشتر شود و مقدار دبی حجمی در حجم‌های کمتر از حجم مینیمم نیز مورد سنجش قرار گیرد.


انتهای پیام/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب