دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 دی 1400 - 12:44

دسترسی ایمن کودکان به اینترنت چرا و چگونه؟

امروزه آشنایی کودکان با فضای مجازی بخشی از فرایندهای رشد و پرورش آنها به‌شمار می‌رود و دور نگه‌داشتن فرزندان از فضای مجازی آنها را رشدنایافته نگه می‌دارد.
کد خبر : 633876
33



به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، امروزه آشنایی کودکان با فضای مجازی بخشی از فرایندهای رشد و پرورش آنها به‌شمار می‌رود و دور نگه‌داشتن فرزندان از فضای مجازی آنها را رشدنایافته نگه می‌دارد، اما بهره‌گیری ایمن و مفید از فضای مجازی هم یکی از دغدغه‌های مهم پدران و مادران امروزی است.


کمیسیون اروپا یک سند راهبردی برای اینترنت بهتر ویژه کودکان تنظیم کرده است که هدف آن معرفی مهارت‌ها و ابزارهای دیجیتالی برای بهره‌گیری کامل و ایمن از اینترنت برای کودکان است. یکی از توصیه‌های این سند راهبردی استفاده از تنظیمات حریم خصوصی متناسب با سن و همچنین استفاده از کنترل‌های والدین و توجه به رتبه‌بندی سنی و طبقه‌بندی محتوا است، در این باره با محمد آزمون کارشناس فضای مجازی کودک و تولیدکننده محصول دانش‌بنیان تبلت کودک و نوجوان نارتب گفت‌وگو کرده‌ایم.


چرا برای فرزندان، فضای مجازی جداگانه‌ لازم است؟


محمد آزمون، کارشناس و کنشگر فضای مجازی کودک با بیان اینکه «اکنون آشنایی کودکان با فضای مجازی بخشی از فرایندهای رشد و پرورش آنها به‌شمار می‌رود و دور نگه‌داشتن فرزندان از فضای مجازی آنها را رشدنایافته نگه می‌دارد» تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که قواعد فضای واقعی بر فضای مجازی هم حاکم است، چون کاربران فضای مجازی واقعی هستند، از همین رو در همه کشورهای پیشرفته همانطور که برای کودکان در فضای واقعی محیط‌ اختصاصی (بازی و آموزش و...) متناسب به سن آنها در نظر گرفته‌ می‌شود، سطح دسترسی کودکان و نوجوانان به اینترنت هم با سطح دسترسی بزرگسالان متفاوت است. در صورتیکه مطالعات در این زمینه نشان می‌دهد، بیشتر کودکان ایرانی از طریق والدین برای نخستین بار به فضای مجازی وارد می‌شوند و بطور معمول همان سطح دسترسی بزرگسالان را دارند.


این کارشناس فضای مجازی کودک با بیان اینکه «در سند راهبردی اروپا هم تاکید شده به رتبه‌بندی سنی و طبقه‌بندی محتوا فضای مجازی برای کودکان توجه کنیم» یادآور شد: در تمام دنیا از نظام‌های رده‌بندی سنی برای محتوا استفاده می‌شود، در آمریکا نظام رده‌بندیESRB ، در اروپا PEGI و در ایران ESRAبرای بازی‌های دیجیتال وجود دارند. در زمینه فیلم و انیمیشن کامن‌سنس مدیا یا IMDB این رده‌بندی سنی را انجام می‌دهند. در ایران هم سامانه رایگان چی‌خوبه بر پایه شاخص‌های تربیتی و روانشناسی، پویانمایی‌ها را تحلیل و متناسب با سن، جنس و علایق کودکان دسته‌بندی می‌کند.


درباره یک ابزار مدیریت والدین بر فرزندان در فضای مجازی


آزمون با بیان اینکه خوشبختانه ابزارهای فناورانه‌ای برای مدیریت کودکان در فضای مجازی وجود دارد که والدین می‌توانند از آنها استفاده کنند، در این زمینه به تبلت کودک نارتب اشاره کرد و گفت: هر خانواده بر پایه دیدگاه اجتماعی و فرهنگی خود، قواعد تربیتی متفاوتی را برای آموزش فرزندانشان بکار می‌گیرند. از همین رو یک نسخه از سیستم‌عامل اندروید برای تبلت نارتب سفارشی‌سازی و روی آن ابزاری هوشمند پیاده‌سازی شده است تا والدین بتوانند همان اصول و چهارچوب تربیتی دنیای واقعی را در فضای مجازی هم اجرا کنند و دسترسی فرزندانشان را مدیریت کنند.


وی ادامه داد: امکان ساخت چندین کاربر کودک روی یک نارتب وجود دارد، یعنی همزمان از یک تبلت چند کودک با سطح دسترسی و تنظیمات جداگانه در زمان‌های مختلف طبق برنامه تعیین شده توسط والدین استفاده می‌کنند.


این کنشگر فضای مجازی کودک تشریح کرد: والدین می‌توانند امکان دسترسی به وای‌فای، داده تلفن همراه، بلوتوث، نوار وضعیت و محدودیت تماس را برای هر کاربر فعال یا غیر فعال کنند، همچنین می‌توانند فهرستی از مخاطبان را برای هر کاربر ایجاد کنند تا فرزندشان تنها امکان برقراری تماس با مخاطبان این فهرست را داشته باشد و در سمت مقابل نیز فقط افراد مجاز تعریف شده در این فهرست، امکان برقراری تماس با کودک را داشته باشند.


دسترسی ایمن کودکان به اینترنت چرا و چگونه؟


چگونه اینترنت را دوستدار کودک کنیم؟


آزمون درباره مدیریت استفاده از اینترنت در نارتب ابراز داشت: در محیط نارتب، تنها دسترسی به‌محتوای «دوستدار کودک» برای فرزندان امکان‌پذیر است. نارتب بصورت پیش‌فرض یک پایگاه داده محتوا دارد که از 72هزار وبسایت مجاز تشکیل شده است و والدین امکان کم و زیاد کردن یا شخصی‌سازی فهرست وبسایت‌های مجاز را دارند.


برای چالش اعتیاد به اینترنت چه کار کنیم؟


وی با اشاره به اینکه یکی از چالش‌های مهم تمام کاربران اینترنت مدیریت زمان استفاده از اینترنت و دستگاه‌های هوشمند است، ابراز داشت: والدین می‌توانند بصورت کلی برای استفاده از نارتب و بصورت جداگانه برای برنامه‌های نصب شده روی آن، سه نوع زمان‌بندی را تعریف کنند: 1- زمانبندی کلی: مثلا دو ساعت در روز به دلخواه خود کودک 2-زمانبندی روزانه که کودک هر روز در ساعات مشخصی از تبلت یا برنامه‌های تعیین شده، استفاده کند 3- زمانبندی هفتگی: برای کل هفته بصورت روزانه برنامه‌ریزی می‌شود تا مشخص شود در چه روزهایی از هفته و در چه ساعاتی از روز، امکان استفاده از تبلت و یا برنامه‌های موردنظر برای فرزند فراهم است.


ابزار رفتارسنجی فرزندان


این کنشگر فضای مجازی کودک درباره قابلیت گزارش‌گیری نارتب، تصریح کرد: والدین می‌توانند گزارشی از عملکرد فرزند خود را در نارتب دریافت کنند. این گزارش‌ها یک پایگاه دانش از نیازمندی‌ها، گرایش‌ها و علاقه‌مندی‌های فرزندان را به پدر و مادر می‌دهد و امکان تحلیل هوشمند رفتار فرزندان را فراهم می‌کند.


محافظت فیزیکی از فرزندان


آزمون درباره یک امکان ویژه نارتب برای محافظت فیزیکی از فرزندان گفت: در شرایطی که فرزند احساس خطر کند، می‌تواند با فشردن همزمان کلیدهای مشخص (تنظیم صدای پایین و بالا) «دستیار امن» را فعال کند؛ با این کار بصورت‌ خودکار، یک متن پیامکی به‌همراه موقعیت فرزند به شماره‌های مشخص شده ارسال می‌شود. این پیامک‌ها در بازه‌های زمانی مشخص شده، سه‌بار به شماره والدین ارسال می‌شوند.


محتوای مناسب برای کودکان


این کنشگر فضای مجازی کودک، با بیان اینکه «نارتب دسترسی کودکان به بیش‌از ۵ هزار عنوان محتوای صوتی و تصویری در قالب کتاب، موسیقی و فیلم، براساس جنسیت و سن آنها فراهم کرده است» تاکید کرد: سیستم عامل نارتب جدای از امکان مدیریت دسترسی دارای سازوکار هوشمند توزیع‌کننده محتواست. این سامانه با اتصال به تولیدکنندگان و ارائه‌دهندگان محتوای ویژه کودک و نوجوان و با درنظرگرفتن مولفه‌های نظارتی والدین، محتوای مناسب را در قالب‌های متنوع چندرسانه‌ای در اختیار فرزندان قرار می‌دهد.


انتهای پیام/ر



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب