دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 دی 1400 - 12:20

فن کویل چیست؟ معرفی و کاربرد انواع فن کویل

فن کویل یکی از رایج ترین و پرکاربرد ترین تجهیزات تهویه مطبوع است که ساختار ساده ای دارد که معمولا در فضای داخلی اتاق های یک ساختمان مسکونی یا تجاری نصب می شود. اگر به نام این محصول توجه کنیم به راحتی متوجه اجزای اصلی آن می شویم. این دستگاه شامل یک مبدل گرمایی به نام "کویل" و یک فن است و زمانی که جریان آب سرد یا آب گرم وارد لوله های فن کویل شوند،
کد خبر : 633392

رپرتاژ


به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، فن کویل یکی از رایج ترین و پرکاربرد ترین تجهیزات تهویه مطبوع است که ساختار ساده ای دارد که معمولا در فضای داخلی اتاق های یک ساختمان مسکونی یا تجاری نصب می شود. اگر به نام این محصول توجه کنیم به راحتی متوجه اجزای اصلی آن می شویم. این دستگاه شامل یک مبدل گرمایی به نام "کویل" و یک فن است و زمانی که جریان آب سرد یا آب گرم وارد لوله های فن کویل شوند، فن هوای محیط اطراف را از روی لوله ها عبور می دهد و اینگونه فرآیند گرمایش و سرمایش قابل اجرا می شود.


بررسی انواع فن کویل سقفی، دیواری، کانالی


در این گزارش بر اساس مراجع معتبر مهندسی در زمینه تهویه مطبوع، سعی می کنیم به زبانی ساده نحوه عملکرد فن کویل و اجزای آن، انواع فن کویل و کاربرد هر کدام را از لحاظ فنی به طور کامل بررسی کنیم.


فن کویل چیست؟



فن کویل ها تجهیزاتی جهت توزیع گرما و سرما هستند و به منظور تهویه فضای مورد نصب آنها طراحی شده اند. یک دستگاه فن کویل می تواند در داخل یک محفظه فلزی رنگ شده باشد وضمن اشغال مقداری از فضای داخلی، در معرض دید قرار بگیرد و از طرفی می تواند در داخل سقف کاذب به طوری که به کانال تهویه متصل شده باشد، در داخل دیوار قرار بگیرد و مخفی باشد.


انواع فن کویل


فن کویل ها را بر اساس دو پارامتر مهم تقسیم بندی می کنند:


  1. تعداد مسیر ورود و خروج آب
  2. ساختار طراحی

دسته بندی فن کویل


مهم ترین عامل دسته بندی دستگاه فن کویل یونیت، تعدا لوله های بکار رفته در آن هاست. به عبارت درست تر، تعداد مسیر رفت و برگشت آب به فن کویل معیار بسیار مهمی است. بر این اساس، فن کویل ها به دو صورت طراحی می شوند:


  1. دو لوله ای
  2. چهار لوله ای

فن کویل دو لوله ای تنها دارای یک مبدل حرارتی (کویل) است و دو لوله رفت و برگشت آب دارد. چنین سیستمی هم برای سرمایش (با انتقال آب سرد چیلر) و هم برای گرمایش (با انتقال آب گرم دیگ موتورخانه یا پکیج گرمایشی) مورد استفاده قرار می گیرد. یعنی در فصل سرد سال (پاییز یا زمستان) با انتقال آب گرم به داخل لوله های فن کویل، می توانیم گرمایش را تامین کنیم و از طرفی در فصول گرم سال (تابستان و بهار)، می توان با هدایت آب سرد به داخل لوله ها سرمایش فضاهای مورد نظر را تامین کرد.


فن کویل چهار لوله ایی در واقع مجهز به دو کویل مجزا با لوله های رفت و برگشت است و به طور همزمان می تواند سرمایش و گرمایش را تامین کند. این سیستم اغلب در در فضاهایی مانند هتل ها و بیمارستان ها که شرایط و سلیقه افراد نسبت به دمای آسایش متفاوت است ، استفاده می شود، چون محدوه دمایی وسیعی را ارئه می دهد.


فن کویل ها بر اساس ساختار طراحی که به عواملی از جمله سلیقه مشتری و میزان فضای نصب، وابسته است، به چهر صورت طراحی می شوند:


  • فن کویل زمینی
  • فن کویل دیواری
  • سقفی توکار
  • سقفی کاستی
  • سقفی کانالی پرفشار

در سیستم های سرمایشی یا گرمایشی انبساط مستقیم (DX) که دیگر آبی وجود ندارد (مانند کولر گازی، سیستم وی آر اف، داکت اسپلیت و...) معمولا از فن کویل دیواری یا سقفی توکار استفاده می شود. در صورتی که سیستم مورد نظر هدف گرمایشی هم داشته باشد یک کویل گرمایشی هم به آن اضافه می کنند.


فن کویل زمینی


این فن کویل بر روی زمین نصب می شود و ساکنین ان را می بینند و بدیهی است بخشی از فضای داخلی را اشغال می کند.


فن کویل دیواری


بر روی دیوار نصب می شود و جزو گران قیمت ترین فن کویل هاست. استفاده از آن در منازل مسکونی یا واحدهای کوچک تجاری در کنار اسپلیت بسیار رایج است


فن کویل سقفی توکار


جزو ارزان ترین فن کویل هاست و به دلیل قرار گرفتن در سقف و عدم نیاز به بدنه شکیل و رنگ شده، هزینه ساخت پایینی دارد. فن کویل های یقفی و کاستی به دلیل دسترسی سخت به آن ها، تعمیرات و نگهداری دشواری دارند.


فن کویل کانالی


نوع دیگری از فن کویل های توکار که مسیر ورود و خروج جریان هوا در آن ها کانالی بوده و به واسطه توانایی ایجاد فشار زیاد در جریان هوا، به نام فن کویل های کانالی پرفشار نیز شناخته می شوند. تأمین ظرفیت های هوادهی سنگین و امکان استفاده از هوای تازه، از دیگر ویژگی های متمایز این سیستم می باشند.


اجزای فن کویل


پیش تر اشاره کردیم که این دستگاه از دو جزء اصلی تشکیل شده است:


  1. کویل یا همان مبدل حرارتی
  2. فن دمنده

اما فن کویل ها از اجزای فرعی دیگری نیز برخوردار هستند که در شکل زیر آن ها را نشان داده ایم و به طور کامل تر وظیفه هر کدام از آن ها آن را بررسی می کنیم


اجزای فن کویل


مطابق شکل فوق، اجزای کامل یک دستگاه فن کویل عبارتند از:


  • کویل (مبدل گرمایی)
  • فن دمنده
  • الکتروموتور
  • ترمینال اتصال برق
  • سینی تخلیه (Drain)
  • شیر تخلیه آب
  • جعبه پلنوم
  • طوق خارجی
  • پنل انتهایی
  • پنل بالایی

کویل یه همان مبدل حرارتی نوعی کویل لوله و فین (Fin & Tube) هست که جنس لوله ها از فلز مس و مجهز به پره های آلومینیومی است. این فین های معمولا به صورت موجدار طراحی و ساخته می شوند. فن دمنده هم به دلیل دوار بودن بایستی به طور کامل بالانس مکانیکی داشته باشد تا سبب ارتعاش یونیت نشود. اتصال لکتروموتور و فن هم باید مستحکم باشد و لقی بین آن ها وجود نداشته باشد.


الکتروموتور باید طوری باشد که در دورهای بالا آلودگی صوتی کمی داشته باشد تا در زمان کارکرد سبب آزار ساکنین ساختمان به ویژه در پروژه های مسکونی نشود.


کاربرد فن کویل


فن کویل ها فقط وظیفه انتقال گرما یا سرما را به فضای مورد نظر دارند و به همین دلیل به خودی خود سبب سرمایش یا گرمایش نمی شوند و باید با سیار سیستم های تامین آب گرم نظیر هواساز که به موتورخانه یا پکیج های گرمایشی متصل هستند و یا سیستم های تامین آب سرد همانند چیلر، از طریق لوله کشی در ارتباط باشد. اما به طور کلی کاربرد فن کویل در سیستم های تهویه مطبوع پروژه های زیر بسیار رایج است:


  • منازل مسکونی
  • هتل ها و مجتمع های تفریحی
  • بیمارستان ها و مراکز درمانی
  • مراکز آموزشی و مدارس
  • اماکن مذهبی و مساجد
  • فروشگاه ها
  • مراکز خرید و پاساژها
  • سالن های ورزشی

سخن پایانی:


به منظور انتخاب فن کویل ها ابتدا باید بدانید که هدف استفاده از آن صرفا تامین سرمایش هست یا گرمایش و یا قصد دارید به طور همزمان هر دو مولفه را تامین کنید. مورد مهم دیگر این است که فضای نصب دستگاه چقدر است و ظرفیت هوادهی و گرمایشی و سرمایشی آن توسط یک مهندس تاسیسات حرارتی و برودتی از قبل محاسبه شده باشد. در صورتی که چنین علمی ندارید حتما با شرکت های معتبر در ارتباط باشید و از نقطه نظرات آن ها استفاده کنید. فن کویل های سقفی توکار، سقفی کاستی، کانالی معمولا با سیتم های DX مثل کولر گازی هم استفاده می شوند. مهم است که بدانیم قرار است فقط با سیستم های آبی نظیر چیلر و هواساز فن کویل در ارتباط هست یا سیستم های انبساط مستقیم. فن کویل های زمینی و دیواری هم از رایج ترین سیستم های تهویه مطبوع در ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی است و در انتخاب آن ها دقت کنید.


انتهای پیام/ر

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب