دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 آذر 1399 - 16:45

چیلر تراکمی چیست؟ سیستم سرمایش ساختمانی و صنعتی

چیلر تراکمی به سیستمی گفته می شود که در آن از کمپرسور استفاده شده و در واقع نشان دهنده سیکل سرمایش تراکمی است. این دستگاه با استفاده از اصول مهندسی مکانیک و سیکل تبرید تراکمی بخار، با انجام فرآیندهای ترمودینامیکی سبب کاهش دمای آب می شود.
کد خبر : 549955

22.jpg

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، سیستم سرمایشی مناسب همواره یکی از دغدغه های اساسی سازندگان خرد و یا انبوه سازان ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی است. انتخاب مناسب سیستم های تهویه مطبوع، سرمایشی یا گرمایشی، یک امر تخصصی است که مسئولیت آن بر عهده مهندسان تاسیسات مکانیکی در پروژه های ساختمانی است. چیلر در بسیاری از عملیات های صنعتی و تولیدی نیز کاربرد دارد. در این گزارش بنا بر اعلام شرکت مهندسی تهویه نگار که یک شرکت تخصصی و با سابقه در حوزه تهویه مطبوع و برودت صنعتی است، چیلر یکی از مناسب ترین سیستم های سرمایشی در ایران است، چه از لحاط ساختار فنی و چه از دیدگاه مصرف انرژی. در ادامه به معرفی چیلرهای تراکمی می پردازیم و در نهایت با اجزا، کاربرد و ویژگی های این دستگاه ها آشنا می شویم.

به بیان ساده چیلر در واقع یک سرد کن است که با تولید آب سرد و ارسال آن به وسیله پمپ به یونیت داخلی یا همان فن کویل های داخل ساختمان، سبب ایجاد فرآیند سرمایش می شود.

انواع چیلر

به طور کلی چیلرها به دو دسته چیلر جذبی و چیلر تراکمی تقسیم می شوند که در شکل زیر می توانید دسته بندی انواع چیلرها را مشاهده می کنید.

 

انواع چیلر تراکمی

 

امروزه به دلیل مزایای برجسته و متعدد چیلرهای تراکمی که در ادامه آن ها را توضیح می دهیم، این دستگاه نسبت به سیستم جذبی بسیار رشد داشته و با استقبال چشمگیری در سرتاسر جهان و همچینین ایران داشته است.

 

 

 

چیلر تراکمی

 

چیلر تراکمی به سیستمی گفته می شود که در آن از کمپرسور استفاده شده و در واقع نشان دهنده سیکل سرمایش تراکمی است. این دستگاه با استفاده از اصول مهندسی مکانیک و سیکل تبرید تراکمی بخار، با انجام فرآیندهای ترمودینامیکی سبب کاهش دمای آب می شود. آب سرد شده داخل فن کویل گرمای فضای داخلی ساختمان را جذب کرده و مجدداً جهت خنک شدن و کاهش دما به چیلر تراکمی باز می گردد.

 


سیستم تبرید تراکمی بخار که در آن ماده سرمازا یا مبرد (معروف به گاز یخچال یا کولر) با تغییر فاز از حالت مایع به گاز و بالعکس سبب ایجاد سرمایش می شوند، این سیستم بیشترین کاربرد را در سرمایش و تهویه مطبوع ساختمان ها و اتومبیل ها دارند

 

اجزای چیلر تراکمی

 

در بالا اشاره کردیم که مشخصه بارز چیلر تراکمی استفاده از کمپرسور در سکیل و ساختار آن است. لذا می توان گفت که کمپرسور قلب چیلرهای تراکمی محسوب می شود و گران ترین بخش از دستگاه چیلر تراکمی را به خود اختصاص می دهد. به همین دلیل سازندگان معتبر همیشه این بخش حساس را از برندهای معتبر کمپرسورسازی نظیر BITZER، ِDANFOSS، و یا COPELAND انتخاب می کنند. در مجموع مهم ترین اجزای این نوع چیلر را می توان در چهار بخش خلاصه کرد :

 

  •  
  • کمپرسور (واحد تراکم و فشرده سازی ماده مبرد)
  • کندانسور (دفع حرارت آب در محیط)
  • شیر انبساط (اکسپنشن ولو)
  • اواپراتور (تبخیر کننده)

 

در شکل زیر می توانید انواع این قطعات را مشاهده کنید

 

اجزای چیلر تراکمیطرز کار چیلر تراکمی

 

به طور خیلی ساده نحوه عملکرد چیلر تراکمی را بررسی می کنیم. ماده مبرد یا همان ماده سرمازا پس از عبور از شیر انبساط (اکسپنشن ولو) دچار افت فشار و دما می شود. معمولا دمای مبرد از دمای آبی که قرار است توسط چیلر خنک شود کم تر است، به همین دلیل زمانی که مبرد وارد اواپراتور می شود، دمای آن از دمای آب کمتر است و سبب خنک شدن آب می شود. آب خنک شده توسط چیلر به وسیله یک پمپ به سمت فن کویل ها هدایت می شوند. این فن کویل ها در داخل اتاق ها و فضای داخلی ساختمان نصب شده اند و از طریق آب سرد چیلر و عبور هوای محیط از روی لوله های سرد می توانیم داخل ساختمان را خنک کنیم. به منظور آشنایی کامل با نحوه عملکرد چیلر تراکمی و شناخت اجزای این دستگاه می توانید کتاب " چیلرهای تراکمی " تالیف مهندس محمد رضا سلطلندوست را مطالعه کنید . همچنین وب سایت های تخصصی این حوزه نظیر Trane، Carrier یا تهویه نگار نیز اطلاعت مفیدی در زمینه سیستم های سرمایشی و چیلر ارائه می دهند.

 

مزایای چیلرهای تراکمی

 

چیلرهای تراکمی مزایای زیادی دارند که سبب گسترش و استقبال آن ها در اکثر حوزه های برودتی شده است که بعضی از آن ها عبارتند از :

 

  •  
  • راندمان بالا (COP)
  • مصرف آب کم (به ویژه چیلر تراکمی هوا خنک که مصرف آب ندارد)
  • مصرف انرژی بهینه
  • آلودگی کمتر زیست محیطی (در مقابل با چیلر جذبی شعله مشتقیم که معمولا مصرف گاز را به دنبال دارد)
  • قیمت مناسب
  • سروی و نگهداری ساده
  • عمیر مفید بالا (نسبت به چیلر حذبی که لیتیم بروماید
  • ابعد و وزن کمتر و در نتیجه اشغال فضای کمتری از ساختمان در زمان نصب

 

کاربرد چیلرهای تراکمی

 

چیلرهای تراکمی به دلیل مزایای فوق در دو حوزه بسیار پر کاربرد هستند :

 

  1.  
  2. حوزه تهویه مطبوع
  3. برودت صنعتی

 

در حوزه تهویه مطبوع، چیلرهای تراکمی اغلب برای سرمایش ساختمان های مسکونی استفاده می شود. اما این دستگاه در سرمایش و تهویه برج های تجاری و اداری نیز استفاده می شود. اما در برودت صنعتی، هدف کاهش دمای یک فرآیند صنعتی است. به طور مثال یکی از مهم ترین کابردهای چیلر تراکمی در حوزه برودت صنعتی، استفاده از آن در ماشین های تزریق پلاستیک است. چیلر تراکمی در حوزه های گوناگونی از صنعت نظیر نفت و پتروشیمی، رنگ و پلیمر، کاشی و سرامیک، خودروسازی، صنعت چاپ و بسته بندی، پزشکی هسته ای، صنایع دارو و لوازم بهداشتی و...

 

انواع کمپرسورها در چیلر های هوایی و آبی

 

گفتیم که مهم ترین مولفه چیلرهای تراکمی هوایی و /ابی، کمپرسور آن است. انواع مختلفی از کمپرسورها در این نوع دستگاه به کار می رود که به فکتورهای مختلفی بستگی دارد از جمله: کاربری پروژه، ظرفیت برودتی، شرایط آب و هوایی محل نصب چیلر و پرارامترهای دیگری که طراحان و سازندگان پیش از ساخت باید اطلاعات کافی را از کارفرما یا مشتری دریافت کنند. اغلب کمپرسورها به شرح زیر است :

 

  •  
  • اسکرو
  • اسکرال
  • روتاری
  • پیستونی
  • سانتریفیوژ

 

چرا پیش از خرید چیلر از شرکت های معتبر سازنده چیلر مشاوره بگیریم؟

 

پیش از خرید انواع سیستم های تهویه مطبوع حتما با یک شرکت یا کارشتاس مشورت کنید تا بهینه ترین سیستم سرمایشی متناسب با پروژه شما انتخاب شود چراکه ممکن است دستگاهی بیش از نیاز واقعی شما انتخاب شود و یا دستگاهیی که توانایی پاسخگویی به پروژه شما را نداشته باشد که در هر دو حالت زیان مالی به دنبال دارد. علاوه بر زیان مالی ممکن است در ساختار سازه یا ساختمان و سیستم های تاسیسات مکانیکی مشکلاتی را ایجاد کند و زمان بندی اجرا و ساخت را مختل کند.

 

در صورتی که در شهرهای شرجی ایران نظیر شهرهای شمالی و یا جنوبی هستید بهتر است از چیلرهای تراکمی هوا خنک استفاده کنید، چراکه چیلر آب خنک مجهز به یک کولینگ تاور یا برج خنک کننده است که در شرایط مرطوب یا شرجی کارکرد درستی ندارد. مهم ترین معضل چیلرهای هوا خنک نیز مصرف برق آن هاست که امروزه با روش های جدیدی مانند استفاده از اینورتر سعی در کاهش مصرف برق چیلرهای تراکمی هوا خنک دارند. همچنین چیلرهای هوایی به دلیل اینکه فرآیند سرمایش را با استفاده از هوای محیط انجام می دهند، در نظر گرفتن دمای محل نصب در فصل تابستان بسیار مهم و حیاتی است. لذا به دلایل ذکر شده توصیه می شود با شرکت های معتبر و با سابقه مشاوره پیش از خرید را جدی گرفته و آن را حتما انجام دهید.

 

انتهای پیام/ر

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب