دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 دی 1400 - 11:42

خطیب‌زاده: پنجره توافق برای همیشه برای غربی‌ها باز نخواهد ماند

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به عزم جدی ایران بر دستیابی به توافقی خوب به طرف غربی مذاکرات وین هشدار داد که پنجره توافق با ایران برای همیشه باز نخواهد ماند.
کد خبر : 632398
سعید خطیب زاده

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه بار دیگر بر عزم تهران بر دستیابی به توافقی خوب در خلال مذاکرات وین تأکید کرد اما به طرف‌های غربی هشدار داد که پنجره توافق با ایران برای همیشه باز نخواهد ماند.


سخنگوی وزرات امور خارجه با تاکید بر اینکه تیم مذاکره‌کننده ایرانی با عزم و اراده جدی پای میز مذاکرات حاضر شده تا به توافقی خوب دست یابد به طرف غربی مذاکرات هشدار داد که پنجره توافق با ایران برای همیشه باز نخواهد ماند و ایران اجازه نمی دهد که وقت و انرژی‌اش بر اثر طولانی شدن روند مذاکرات به هدر برود.


ایران حامی تشکیل دولت فراگیر در افغانستان با شرکت تمامی اقوام است


سخنگوی دولت در خصوص موضع ایران نسبت به تحولات افغانستان تأکید کرد: آنچه در افغانستان بیش از همه مورد تأکید ایران و کشورهای همسایه است، تشکیل دولت فراگیری است که بازتاب‌دهنده تنوع قومی و جمعیتی افغانستان باشد. این گزاره‌ای است که مکرراً توسط تهران و در جاهای مختلف گفته شده است. مسیر آینده افغانستان، مسیر تحقق اراده مردم به شمول همه است.


در خصوص مردم افغانستان سیاست جمهوری اسلامی ایران کاملاً روشن بوده است، ما به‌رغم تمامی اختلافاتی که وجود داشته، تلاش کردیم مردم این کشور کمترین آسیب را ببینند چه پناه‌جویانی که در ایران هستند و چه کسانی که در جغرافیای افغانستان دچار مشکل شده‌اند.


در تمامی مذاکرات ما با کشورهای خارجی یک بند اصلی صحبت‌های ایران درباره چگونگی کمک و تسهیل دسترسی‌های بشردوستانه به داخل افغانستان و آمادگی برای کمک‌های افزون‌تر بوده است.


ما با همه گروه‌های افغانستانی ازجمله طالبان در ارتباط هستیم، در سفر آقای قمی به افغانستان مواضع و نکاتمان با دقت به طالبان گفته شده است.


مشکلات منطقه ریشه در مداخله قدرت‌های فرا منطقه‌ای دارند


خطیب‌زاده ادامه داد: ریشه آنچه امروز در منطقه غرب آسیا می‌بینیم، رویکردهای مداخله‌جویانه برخی کشورهای فرامنطقه‌ای در این منطقه است. تجمیعی از بحران‌های حل‌نشده در این منطقه داریم که این تجمیع با رویکرد قیم مآبانه واشنگتن تشدید شده است.


توصیه به آمریکا این است که به‌جای دست‌کاری در ترتیب منطقه و طراحی خاص پشت پرده برای برهم زدن آرامش منطقه، تلاش کند واقعیات منطقه را بفهمد و بداند با فروش میلیاردها دلار سلاح پیشرفته نه‌تنها باعث استقرار آرامش در منطقه نمی‌شود بلکه استانداردهای دوگانه آن‌ها را نشان می‌دهد.


عقب‌نشینی طرف غربی از درخواست‌های حداکثری در خلال مذاکرات وین


وی ادامه داد: اگر امروز ما متن مشترکی داریم به خاطر این است که طرف غربی پی برد که از درخواست‌های حداکثری خودش عقب‌نشینی کند. امروز آنچه داریم، واقع‌بینی طرف‌های غربی است که نمی‌توانند فراتر از برجام در موضوع هسته‌ای درخواستی داشته باشند.


امروز دوشنبه دور هشتم مذاکرات در وین شروع خواهد شد و بحث‌های ما وارد موضوعات محتوایی می‌شود. هیئت ما امروز وارد وین شده و گفت‌وگوهای چندجانبه و دوجانبه آغاز خواهند شد.


تهران از توکیو به دلیل اهدای ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار دُز واکسن تشکر می‌کند


خطیب‌زاده افزود: از دولت ژاپن تشکر می‌کنیم که تا به امروز دو میلیون و ۹۰۰ هزار دُز واکسن آسترازنکا به ایران اهدا کرده است که با احتساب ۷۰۰ هزار دُز جدید که قرار است به ایران ارسال کند تابه‌حال جمعاً سه میلیون و ۶۰۰ هزار دُز، اهدایی ژاپن به ایران خواهد بود.


ایران از طریق هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام با آمریکا تبادل نظر می‌کند


خطیب‌زاده در خصوص اینکه آیا نماینده روسیه در مذاکرات وین به‌جای ایران مذاکره می‌کند، گفت: 
سازوکارهایی که در وین پیگیری می شود، سازوکارهای مشخصی هستند. برخی به خاطر اینکه از متن نمی توانند خبرسازی خاصی کنند، دنبال حواشی شاذ می‌روند.
 
بین ایران و کشورهای گروه ۱+۴ (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) به‌صورت دوجانبه و چندجانبه گفت‌وگوهایی در جریان بوده است. یک سازوکار سه جانبه هم بین ایران، روسیه و چین وجود دارد. در مورد اینکه ۱+۴ با چه مکانیسمی با ایالات متحده صحبت می‌کنند، ما نه ورود کرده‌ایم و نه  هیچگاه پرسیده‌ایم.


 همه می‌دانند که کشورهای ۱+۴ در ادوار گذشته مذاکرات هم به طرق مختلف با آمریکا گفت‌وگو داشتند. 


بین ایران و آمریکا مسیر مشخصی برای تبادل نظر وجود دارد. نظرات به صورت مکتوب ولی غیر رسمی  رد و بدل می‌شود و این‌ها هم از طریق هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام انجام می‌شود. مکانیسم روشنی در وین وجود دارد.


تهران خود را موظف به حمایت از هم‌وطنان در همه جای دنیا می‌داند 


خطیب‌زاده در خصوص استقبال از سرمایه‌گذاری ایرانیان خارج از کشور در داخل ایران تأکید کرد که نگاه ما به هم‌وطنانمان که در خارج از کشور حضور دارند، نگاه مبتنی بر هم‌وطنی است. ما موظفیم هم از ایرانیان حمایت کنیم و هم رفت‌وبرگشتشان را به مام میهن و جایی که اکنون زندگی می‌کنند، تسهیل کنیم.  و اگر مایل هستند اقداماتی را در داخل انجام دهند، رفع موانع کنیم و اقدامات حقوقی را انجام دهیم.


نگاه ما به حضور ایرانیان سرافزار در تمامی دنیا، نگاهی جامع هست چه نخبگانی که ازنظر علمی و تکنولوژیک در کشورهایی می‌توانند کمک کنند، چه آن‌هایی که بخواهند در داخل ایران کارآفرینی کنند، فضای تسهیل را انجام خواهیم داد.
اما رویکرد ما بیش از همه این است که ایرانیان در هرکجا که هستند به یک دولت قوی و حاکمیتی که از آن‌ها حمایت و امورشان را تسهیل می‌کند، دلگرم باشند.


تمامی نمایندگی‌های وزارت خارجه در واردات واکسن کرونا به کشور تلاش بی‌شائبه داشتند 


سخنگوی وزارت خارجه در خصوص واردات واکسن نیز تصریح کرد که دولت سیزدهم به‌محض اخذ آرای مردم، اولویت خود را حفظ سلامتی مردم و تأمین واکسن کرونا عنوان کرد.


وی ادامه داد: زمانی که تأمین واکسن اولویت اول دولتی می‌شود، طبیعی است که تمامی ارکان و ارگان‌ها با تمام قوا وارد میدان می‌شوند. 


به‌عنوان‌مثال آقای دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در همان روزی که رأی اعتماد گرفتند، در همان روز جلسه‌ای را در وزارت امور خارجه تنها و صرفاً درباره موضوع واکسن گذاشتند.


امروز اگر هیچ دغدغه‌ای نسبت به تأمین واکسن نمی‌بینید، یکی از دلایل آن این است که تمامی سفارتخانه‌های ما در خارج از ایران و تمامی مدیران کل با قدرت و قوت مأمور شدند که از تمامی توان خود استفاده کنند که این تأمین واکسن انجام شود و به برکت زحمات دوستان و لطف حضرت حق، در کمترین زمان ممکن این امر محقق شد.


ایران و عراق در حال تکمیل راهه‌ای مواصلاتی جدید هستند 


خطیب‌زاده در خصوص راه‌آهن شلمچه – بصره نیز گفت: موضوع راه‌آهن شلمچه – بصره، موضوع خاص هردو طرف است و ما در کریدور جنوب- شمال و در کریدور شرق- غرب، در حال تکمیل راه‌های مواصلاتی هستیم. اتصال این راه‌های مواصلاتی نه‌تنها به نفع ایران و کشورهای همسایه است، بلکه چون از جهات اقتصادی و مواصلاتی بسیار به‌صرفه است، ازنظر رفت‌وآمد کل منطقه را دچار تحول می‌کند.


در برخی حوزه‌ها با سرعت بیشتری جلو رفتیم، اما در حوزه راه‌آهن شلمچه – بصره در عراق، در برخی موضوعات نظیر تملک زمین‌ها و انتخاب پیمانکار با کندی‌هایی مواجه بودیم که هم مسائل قانونی در طرف عراقی و هم مسائل بوروکراتیک و رویه‌ای در آن نقش داشته است. 


در سفر من به عراق، در سفرهای بعد در دولت سیزدهم و همچنین در سفر آقای فؤاد حسین وزیر خارجه عراق به تهران این موضوع با جزئیات پیگیری شد. 


امروز در نقطه‌ای قرار داریم که می‌توانیم بگوییم بیش از هر زمانی به عملیاتی شدن قسمت عراق این راه‌آهن نزدیک شده‌ایم که می‌تواند کل منطقه را تحت تأثیر قرار دهد.


روابط ایران و سوریه راهبردی است


خطیب‌زاده در خصوص دیپلماسی اقتصادی ایران در سوریه اظهار داشت: روابط ایران و سوریه روابطی راهبردی است؛ روابطی که در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در سطح ممتازی پیگیری می‌شود. در سفر اخیر وزیر خارجه سوریه به تهران هم همگان دیدند و شنیدند که ما در موضوعات مختلف بیشترین همگرایی در مواضع را داریم. 
ما اولین مرکز تجاری خود در سوریه را افتتاح کرده و چندین نمایشگاه بزرگ اقتصادی و انتقال تجربیات در حوزه مسائل تکنولوژی و فناوری را داشته‌ایم.ما بعد از سال‌ها برای اولین بار توریسم مذهبی را بین دو کشور آغاز کرده‌ایم.
 
در حوزه توریسم سلامت، چون در طول جنگ زیرساخت‌های سلامت در سوریه تحت فشار قرار گرفته بود، آن‌ها نیاز داشتند تا در کشورهای دیگری نیازهای سلامت خود را تأمین کنند. جمهوری اسلامی ایران با تسهیلاتی که فراهم کرده، این فضا را آماده کرده که آن‌ها در چارچوب توریسم سلامت، توریست‌هایی را به ایران اعزام کنند و مراکزی (برای این امر) مشخص شده است.  ما نه‌تنها در هیچ حوزه‌ای (ازنظر دیپلماسی اقتصادی) دچار توقف نیستیم، بلکه شاهد یک جهش در این زمینه هستیم.


مهلک‌ترین ضربه به مفهوم حقوق بشر را آمریکا زده است


سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص رویکرد ایالات‌متحده آمریکا به حقوق بشر نیز تأکید کرد: متأسفانه حقوق بشر برای ایالات‌متحده یک ابزار در جعبه‌ابزار سیاست خارجی این کشور بوده و همواره از آن علیه کسانی که با سیاست‌های استعماری آمریکا همراهی نمی‌کردند استفاده کرده است. هر جا هم که دولت‌هایی هرقدر عقب‌مانده و هرقدر ناقض حقوق بشر با این کشور همراهی داشتند،  حقوق بشر را کنار گذاشته است. 


بیشترین ضربه را به مفهوم متعالی حقوق بشر همین رویکرد مخرب و سیاسی واشنگتن نسبت به حقوق بشر وارد کرده است؛ مفهومی که آن‌ها به استخدام خود درآورده‌اند تا منافع سیاسی و امنیتی خود را در اقصی نقاط جهان جلو ببرند.


کارنامه حقوق بشری ایالات‌متحده تماماً سیاه و شرم آمور است.ما از این استقبال می‌کنیم که روزی واشنگتن به این خرد برسد که عضو مسئولی در نظام بین‌الملل باشد.  مفهوم متعالی حقوق بشر مفهومی مشترک میان همه انسان‌هاست. متأسفانه برخی کشورها دارند با این رویکردشان به این مفهوم خیانت می‌کنند و هرروز کارنامه سیاه‌تری از خود ارائه می‌کنند.


واکنش تل‌آویو به اینفوگرافی وزارت خارجه نشان جنایتکار بودن این رژیم است


خطیب‌زاده در خصوص اقدام رژیم صهیونیستی در پاسخ به اینفوگرافی وزارت خارجه در مورد شهید سلیمانی تصریح کرد:  اقدام رژیم صهیونیستی در پاسخ به اینفوگرافی مرکز دیپلماسی عمومی وزارت خارجه دم خروس این رژیم را بیش‌ازپیش نمایان می‌کند.


اینکه رئیس‌جمهور جنایتکار آمریکا که دستانش به خون شهید سلیمانی آغشته است اعلام می‌کند که در دام نتانیاهو قرارگرفته و به تعبیر درست‌تر به استخدام این فرد درآمده تا این جنایت را مرتکب شود، بیش‌ازپیش نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی پشت بسیاری از این ترورهاست. 


در تاریخ معاصر رژیمی را سراغ ندارم که در این حد در حضیض اخلاقی و رفتاری باشد و به‌صورت سازمان‌یافته ترور کند، کودکان را بکشد و به‌صورت روزانه و علنی به‌تحقیر ساکنان اصلی سرزمین فلسطین مبادرت کند.
 
این موضوع همچنین یک‌چیز دیگر را نشان می‌دهد که نام شهید سلیمانی دردآورتر، حتی از روزهایی است که ایشان به‌عنوان نماد مقاومت و صلح سازی در منطقه حضور داشتند و اینکه آن‌ها از نام شهید سلیمانی در حد یک اینفوگرافی نیز وحشت دارند. این وعده الهی است که شهدا زنده و بالنده هستند.


نگاه ایران به شرق منافاتی با مستقل بودن کشور ندارد


سخنگوی وزارت خارجه در خصوص نگاه به شرق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و نسبت آن با سیاست نه شرقی- نه غربی گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، سیاستی متوازن، پویا و هوشمند است؛ به این معنا که از تمامی توان و مزیت‌های خود استفاده می‌کند.


نگاه ما به شرق یک نگاه اصیل است؛ در پاسخ و عکس‌العمل به هیچ موضوعی نیست و همچنین در نفی چیزی نیست. روابط ما با چین روابطی راهبردی و عمیق است و نقشه راه ۲۵ ساله بین دو کشور امضا شده است.
 
همچنین با روسیه نیز رفت‌وآمدها انجام می‌شود. وقتی جناب آقای رئیسی انتخاب شدند، هیئت قابل‌توجهی از روسیه، ازجمله رئیس دوما برای تحلیف ایشان به ایران آمدند.  آقای لاوروف اولین وزیر خارجه‌ای بود که به دکتر امیرعبداللهیان تبریک گفت. 


ما الآن با هر دو کشور به‌صورت دوجانبه و سه‌جانبه در حوزه‌های مختلف دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در حال تبادل‌نظر هستیم. 


این روابط بسیار طبیعی و شناخته شده است. برخی به دنبال دوگانه سازی از هر اقدامی در سیاست خارجی هستند که باید از هرگونه دوگانه سازی اجتناب کرد.


اقدام آمریکا برای سیاسی کردن ورزش ضربه به روح المپیک است


وی در خصوص تحریم المپیک زمستانی پکن از سوی برخی کشورها گفت:  آن‌هایی که ورزش را مانند حقوق بشر یکی از ابزارهای سیاست خارجی خود می‌دانند و آن را تبدیل به یکی از زمینه‌های سوءاستفاده در روابط خود می‌کنند، همان‌هایی هستند که به روح مشترک المپیک ضربه می‌زنند.


اساساً پیام المپیک همین است که ملت‌ها باید فارغ از اختلافات سیاسی، مراوداتی را باهم داشته باشند. 
متأسفانه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی یک‌بار دیگر نشان دادند تا چه میزان مبانی مشترک بشری برایشان کم‌ارزش است که با کمترین اختلافی آن‌ها را کنار می‌گذارند و این موضوعات را سیاسی می‌کنند. 


جمهوری اسلامی ایران حتماً در سطح خوبی در المپیک شرکت می‌کند و آن‌هایی که این تصمیم غیر سازنده را گرفته‌اند نیز دعوت می‌کند که اجازه ندهند رویکردهای سوگیرانه آن‌ها بر روح مشترکی که باید در تحولاتی مثل المپیک حاکم باشد، تأثیر بگذارد.


نسبت به نقل و قول‌های رسانه‌های غربی هوشیار باشیم


خطیب‌زاده در پاسخ به خبرنگار آنا در خصوص مصاحبه میخائیل اولیانوف مذاکره‌کننده ارشد روسیه در گفت‌وگوهای وین با یک نشریه خارجی (فارین پالسی) در خصوص فرآیند مذاکرات گفت: ما در وین جنگ اراده‌ها را داریم. تیم مذاکره‌کننده ایران تلاش دارد طرف‌های مقابل را متوجه واقعیت‌ها کنند. آن‌ها حاضر نبودند آنچه که جمهوری اسلامی ایران در اولین روز دوره هفتم پیشنهاد کرد را بپذیرند و آن تنفس چندروزه نیز را که برای بازگشت به پایتخت‌هایشان درخواست داشتند برای مشورت در خصوص پیشنهادهای ایران بود.


وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران بامتانت، منطق و قدرت مذاکره می‌کند.


سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در خصوص اینکه یک نشریه خارجی چه می‌گوید و چه نقل‌قولی را در چه پس‌زمینه‌ای منتشر می‌کند، رسانه‌ها بهتر می‌دانند که به هر نقل‌قولی چه وزنی را در بر دارد.


خطیب‌زاده افزود:  سفیر روسیه در وین فعالیت‌های زیادی در فضای مجازی دارد و بعضاً نکاتی را گفته است که دو ساعت بعد آن‌ را اصلاح‌کرده است.


وی تأکید کرد: روابط تهران و مسکو بسیار هماهنگ و نزدیک است.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
بدبخت
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۰
۰
جای نگرانی نیست روسیه ،چین درمذاکرات وین کنارمان هستندوباوجود تیم مذاکره بسیار قوی کشورمان ،اروپاوامریکا نمی توانندحق وحقوق ماراضایع کنند
گوشتیران
قالیشویی ادیب