دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 دی 1400 - 00:02
در گزارش آنا بخوانید؛

لبه تیز بودجه ۲۰۲۲ آمریکا علیه ایران/ بیت‌الغزل «گریز هسته‌ای» از دهان بایدن نمی‌افتد

بندهای ضد ایرانی در لایحه بودجه ۲۰۲۲ آمریکا و تلاش تروئیکای اروپایی برای القاء نظریه نزدیک شدن ایران به گریز هسته‌ای دو موضوعی هستند که منفی‌ترین نقش را در مسیر مذاکرات اخیر در وین ایفا کرده‌اند.
کد خبر : 631361
کاخ سفید

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روز دوشنبه نمایندگان ایران و کشورهای گروه ۱+۴ (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) دور هشتم مذاکرات بازگرداندن آمریکا به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ موسوم به برجام را در وین پایتخت اتریش شروع کردند. در دور هفتم مذاکرات که هشتم آذرماه کلید خورد و پس از دو مرحله مذاکره سنگین در ۲۶ آذرماه به پایان رسید علی باقری مذاکره‌کننده ارشد ایرانی اعلام کرد که نتیجه دور هفتم مذاکرات دستیابی به دو سند جدید مذاکراتی در موضوع تحریم‌ها و هسته‌ای بود و از این به بعد این دو سند به‌جای سند پیش‌نویس مذاکرات ۲۰ ژوئن مبنای ادامه مذاکرات خواهند بود.


قبل از آغاز دور هفتم مذاکرات، در ماه‌های پایانی دولت حسن روحانی رئیس‌جمهور سابق ۶ دور مذاکره بین تهران و سه کشور اروپایی موسوم به تروئیکای اروپایی برای بازگرداندن آمریکا به برجام، رفع تحریم‌ها و ادامه فعالیت‌های هسته ایران ذیل توافق ژنو انجام شد که از اوایل سال ۱۴۰۰ شروع شد و تا روزهای پایان دولت روحانی ادامه داشت اما به دلیل پرهیز دولت جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا از دادن تضمین عدم خروج دوباره از توافق و مخالفت واشنگتن به روند رفع تحریم‌ها و راستی آزمایی بی‌نتیجه رها شد.


لبه تیز بودجه ۲۰۲۲ آمریکا علیه ایران/ بیت‌الغزل «گریز هسته‌ای» از دهان بایدن نمی‌افتد
کمیسیون مشترک برجام


تمرکز دور هشتم مذاکرات بر رفع تحریم‌ها، راستی آزمایی و تضمین عدم خروج از توافق


برجام که در تابستان ۱۳۹۴ بین ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت بعلاوه آلمان منعقد شده بود در اوایل سال ۱۳۹۷ توسط دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا نقض شد. واشنگتن از برجام خارج شد و تحریم‌های اولیه و ثانویه بار دیگر اقتصاد ایران را هدف قرار دادند. اما ایران تا یک سال به برجام پایبند ماند تا درنهایت تهران تصمیم گرفت در پنج مرحله تعهدات برجامی خود را کاهش دهد و در پایان مرحله پنجم هم اعلام کرد که با رعایت تعهدات پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و پیمان عدم اشاعه تسلیحات کشتارجمعی موسوم به ان.پی.تی برای پیشبرد صنعت هسته‌ای خود هیچ محدودیتی قائل نیست. جنگ اقتصادی شدیدی علیه ایران شد اما تهران با همه تنگناها توانست هم بر مشکلات اقتصادی غلبه کند و هم تا غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم پیش برود.



در لایحه بودجه ۲۰۲۲ آمریکا چندین بند ضد ایرانی وجود دارد که اصلاً کاری به موفقیت یا عدم موفقیت مذاکرات در وین ندارند و درهرصورت علیه ایران به کار گرفته خواهند شد



این موضع برتر ایران، باعث شد بایدن از فرصت به دست آمده استفاده کند و در کمپین انتخاباتی خود مشکل را به گردن ترامپ بیندازد. وی قول داد که بعد از ورود به کاخ سفید آمریکا را به برجام بازگرداند اما به‌محض به قدرت رسیدن همه تحریم‌های ایران را مانند گذشته ادامه داد و شروط جدیدی ازجمله محدود شدن برنامه موشکی و نقش منطقه‌ای ایران برای بازگرداندن کشورش به توافق ژنو مطرح کرد.


در حال حاضر تیم مذاکره‌کننده ایرانی با بهره گرفتن از حدود ۳۰ کارشناس حقوقی و اقتصادی در وین است تا به توافقی خوب دست یابد که هم امتیازات اقتصادی برجام را برای کشور محقق کند و هم چرخ صنعت هسته‌ای ذیل برجام و تحت نظارت آژانس بچرخد اما از سوی مقابل هر بار به بهانه‌ای سیگنال‌های ناامیدکننده ارسال می‌شود.




بیشتر بخوانید:


تمجید انریکه مورا از سرعت‌عمل هیئت ایرانی/ پیشرفت‌های مهم در مذاکرات وین


ند پرایس: هنوز پیشرفت بنیادی در مذاکرات وین حاصل نشده است




بایدن هم‌زمان با شروع دور هشتم مذاکرات در وین لایحه قانون اختیارات دفاع ملی یا همان لایحه بودجه ۲۰۲۲ آمریکا را به کنگره فرستاد. در این لایحه چندین بند ضد ایرانی وجود دارد که اصلاً کاری به موفقیت یا عدم موفقیت مذاکرات در وین ندارند و درهرصورت علیه ایران به کار گرفته خواهند شد. این لایحه به‌احتمال بسیار زیاد در کنگره مصوب و به قانون تبدیل و لازم‌الاجرا خواهند شد. یعنی اینکه به‌عنوان‌مثال بند ۱۲۲۷ این لایحه مدیر اطلاعات ملی آمریکا را ملزم می‌کند که در مدت سه ماه بعد از تصویب این لایحه گزارشی شامل هشت محور از فعالیت‌های نظامی، منطقه‌ای و تسلیحاتی ایران تهیه‌کرده و به کمیته‌های مقتضی ارائه بدهد تا بر اساس آن‌ها تصمیمات مقتضی در خصوص ایران گرفته شوند. در بند دیگری در این لایحه غنی‌سازی ۶۰ درصد ایران که با رعایت تعهدات پادمانی و با اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام شده تنش‌زا نام گرفته و ادعا شده که ادامه فعالیت غنی‌سازی ایران زمان رسیدن تهران به نقطه گریز هسته‌ای را کاهش می‌دهد.



اگر اقدامات حاشیه‌ای آمریکا و تروئیکای اروپایی را کنار بگذاریم روند مذاکرات به صورت کلی مثبت است



در این میان از همان آغاز دور هفتم مذاکرات تروئیکای اروپایی با بیان اینکه زمان زیادی برای به نتیجه رساندن مذاکرات باقی نمانده است قصد داشته تا تیم مذاکره‌کننده ایرانی را تحت فشار افکار عمومی داخل و خارج کشور قرار دهد.


این موضع اروپایی‌ها وقتی مورد انتقاد "میخائیل اولیانوف" مذاکره‌کننده ارشد روسیه قرار گرفت توسط تروئیکا تکذیب شد و آن‌ها گفتند که ضرب‌الاجلی ساختگی تعیین نمی‌کنند اما به‌هرحال برای رسیدن به توافق چند هفته زمان باقی‌مانده نه چند ماه.


این اقدام تروئیکا در هماهنگی و در راستای همان بند لایحه بودجه آمریکا است که غنی‌سازی ۶۰ درصد اورانیوم در ایران را تنش‌زا می‌دانست و ادعا می‌کرد که زمان رسیدن تهران به نقطه گریز هسته‌ای را کاهش می‌دهد.


اگر اقدامات حاشیه‌ای آمریکا و تروئیکای اروپایی را کنار بگذاریم روند مذاکرات به صورت کلی مثبت است. در همین راستا، اولیانوف در مصاحبه با فارن پالیسی تاکید کرده است که علی‌رغم موانع موجود در مذاکرات به حصول توافق خوش‌بین است زیرا هیچ دلیل مشخصی برای بدبین بودن مشاهده نمی‌شود.


فرارو | چند طرح در لایحه بودجه آمریکا برای فشار بر ایران
جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا


هماهنگی اروپا و آمریکا در تلقین نظریه رسیدن قریب‌الوقوع ایران به نقطه گریز هسته‌ای


"دیمیتری‌ پولیانسکی" معاون نماینده روسیه در سازمان ملل نیز نسبت به احیای توافق هسته‌ای ایران، با توجه به فراهم بودن شرایط آن، ابراز امیدواری کرده است.


این دیپلمات روس نیز تاکید کرده است که رسیدن به توافق کار سادای نیست اما به هر حال همه شرایط لازم برای موفقیت موجود است تا برجام دوباره عملیاتی شود.




بیشتر بخوانید:


ضرب الاجل ادعایی تروئیکای اروپا؛ چند هفته تا نجات برجام زمان مانده است


وزارت خارجه روسیه اعلام کرد؛ احیای برجام مهم‌ترین رویدادهای سیاست خارجی روسیه در ۲۰۲۱




البته، مذاکره‌کنندگان سه کشور اروپایی هم به رویترز گفته‌اند که در آخرین دور گفت‌وگوها در زمینه اجابت برخی درخواست‌های ایران پیشرفت‌های فنی حاصل شده است. این سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین در بیانیه‌ای نیز تصریح کرده‌اند برای این گفت‌وگوها ضرب‌الاجل‌های مصنوعی تعیین نمی‌کنند.


به گفته منابع نزدیک به مذاکرات، نشست کارگروه مسائل هسته‌ای مفید بوده و کارگروه رفع تحریم‌ها نیز در حال بررسی دقیق موضوعات است.


به گفته علی باقری در دور هشتم مذاکرات تمرکز بر اهمیت اولویت داشتن رسیدگی به موضوع رفع تحریم‌ها، راستی آزمایی و تضمین پایبندی آمریکا به توافق است.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب