دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 دی 1400 - 12:00
اعتراف فرمانده سنتکام به توانایی شگرف نظامی ایران؛

قدرت موشکی و پهپادی ایران از نگاه فرماندهان ارشد آمریکایی/ چگونه دیپلماسی نظامی یانکی‌ها را به چالش کشیدیم؟

وقتی فرمانده ستاد مرکزی ارتش آمریکا در غرب و جنوب آسیا (سنتکام) زبان به اعتراف در خصوص توان شگفت‌انگیز موشکی و پهپادی ایران می‌گشاید باید نتیجه گرفت که یک‌قدم عقب‌نشینی همه رشته‌های گذشته ما را پنبه خواهد کرد.
کد خبر : 631205
حمله موشکی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، حدود یک و سال نیم پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیروهای متجاوز رژیم بعثی عراق با حمایت گسترده غربی‌ها وارد جنگی هشت‌ساله با ایران شدند. صحنه جنگ پس از کمتر از دو سال تغییر یافت و نظامیان ایرانی اعم از ارتش، سپاه و نیروهای مردمی توانستند تمامی مناطق اشغالی را از دست دشمن باز پس بگیرند و ارتش بعثی را در موضع تدافعی قرار دهند. مقامات ارشد نظام در طول سال‌های سخت جنگ تحمیلی متوجه وابستگی شدید تسلیحاتی کشور به خارج به‌ویژه به غرب شده بودند و تصمیم بر این گرفتند که بخش عمده‌ای از توان اقتصادی و انسانی کشور را بر دستیابی به خودکفایی نظامی متمرکز کنند.


موضوعی را که در خصوص آن بحث شد، بسیاری از کشورهای جهان در برهه‌ای از تاریخ خود در اولویت امورشان قرار داده بودند اما فرماندهان کارآزموده نیروهای مسلح ایران دست به ابتکاری زدند که تقریباً سه دهه بعد باعث شد که ژنرال کنث مکنزی، فرمانده نیروهای تروریستی سنتکام به هوشمندی ایرانیان اعتراف کند و از دو بابت ارتش ایالات‌متحده را در مقابل نیروهای ایرانی دست‌وپابسته بداند.


مقامات نظامی ایران که دشمنان استقلال کشور را هزاران کیلومتر دورتر از مرزهای ایران شناسایی کرده بودند راه کم‌نتیجه و پرهزینه رهبران نظامی دیگر کشورها در توانمند کردن نیروهای مسلح خود را نرفتند. صنایع نظامی ایران به‌موازات فعالیت گسترده در خصوص طراحی و تولید تسلیحات متعارف ازجمله تانک، نفربر، توپخانه، جت‌های جنگنده و شناورهای جنگی بیشترین تمرکز خود را بر طراحی و ساخت هواپیماهای بدون سرنشین و موشک‌های بردکوتاه، میان‌برد و برد بلند گذاشتند. آنان که سال‌های دفاع مقدس را به یاد دارند اولین نمونه‌های پهپادهای ساخت ایران تحت عنوان ابابیل را نیز به خاطر دارند که به‌صورت خیلی ابتدایی در مناطق جنگی به کار گرفته می‌شدند.


Journalist: Iran nuclear deal 'important far beyond the nuclear deal' |  Education | greensboro.com
روبین رایت، خبرنگار جنگی آمریکایی که به عین‌الاسد سفر کرد


پیچیدگی شبکه موشکی – پهپادی- جنگ الکترونیکی ایران افسران اطلاعاتی سنتکام را حیرت‌زده کرده است


اکنون همان صنعت ابتدایی تولید هواپیمای بدون سرنشین به‌جایی رسیده که ژنرال مکنزی را وادار کرد بگوید که با توجه به توان پهپادی و جنگ الکترونیک ایران دیگر نیروهای مسلح آمریکا دست برتر در منطقه غرب آسیا را از دست داده‌اند. وقتی در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ یک فروند پهپاد نورثروپ گرومن آر کیو-۴ گلوبال هاوک ارتش آمریکا که وارد حریم هوایی ایران شده بود در نزدیکی تنگه هرمز توسط سامانه پدافند هوایی سوم خرداد نیروی هوافضای سپاه پاسداران منهدم شد وحشت نظامیان آمریکایی از توان جنگ الکترونیک ایران به حد اعلای خود رسید.


هجدهم دی‌ماه سال ۱۳۹۸ را نیز هیچ آمریکایی فراموش نخواهد کرد. نیروی هوافضای سپاه پاسداران به انتقام به شهادت رسیدن سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران چندین موشک بالستیک به‌سوی پایگاه عین‌الاسد در استان الانبار عراق که محل استقرار نیروهای آمریکایی بود شلیک کرد.


پنج روز قبل از این حمله موشکی، در سیزدهم دی‌ماه ساعت یک و نیم بامداد نیروهای آمریکایی در عملیاتی تحت عنوان آذرخش کبود به خودروی حامل سردار سلیمانی در نزدیکی فرودگاه بغداد حمله کردند. در آن حمله سردار سلیمانی و تنی چند از اعضای محور مقاومت به شهادت رسیدند.


این دو عملیات علیه اهداف نظامی آمریکا در دوره‌ای که ایالات‌متحده ابرقدرت خودخوانده جهان به شمار می‌آمد بی نظیر بود و چشمان بسیاری از آشنایان به تاریخ معاصر و تحلیلگران مسائل امنیتی را به قدرت نوظهور ایران خیره ساخت. یکی از این افراد تیزبین خانم "روبین رایت" تحلیلگر سیاسی، نویسنده، خبرنگار جنگی و ستون‌نویس مجله آمریکایی نیویورکر است که برای آشنا شدن به نظرات فرماندهان آمریکایی نسبت به توان نظامی ایران و ارزیابی سطح هراس ارتش ایالات‌متحده از رویارویی مستقیم با ایران به پایگاه عین‌الاسد در عراق سفر کرده و گفته‌های نظامیان ارشد این پایگاه را به رشته تحریر درآورده است.


رایت با مکنزی که ژنرال نیروی دریایی است و فرماندهی عملیات نظامی آمریکا در غرب و جنوب آسیا را بر عهده دارد در هواپیمایی که به‌سوی این پایگاه می‌رود دیدار می‌کند.


روبین به‌عنوان خبرنگاری تیزهوش به کینه دیرینه مکنزی نسبت به ایرانی‌ها اشاره می‌کند. وی خاطرنشان می‌کند که در سال ۱۹۸۳ وقتی‌ مکنزی افسری جوان بود در جریان عملیات بمب‌گذاری انتحاری در مقر نظامیان آمریکایی در بیروت ۲۴۱ سرباز ایالات‌متحده کشته شدند. رونالد ریگان، رئیس‌جمهور وقت آمریکا بدون در دست داشتن اسناد و شواهد لازم ایران و جنبش حزب‌الله لبنان را متهم به انجام آن حمله کرد. ادعایی که توسط ایران و حزب‌الله بی‌اساس خوانده شد.


روبین برای اینکه آن حمله را به کینه مکنزی از ایران ربط دهد در مقاله خود می‌نویسد: «مکنزی تقریباً چهار دهه بعد در هواپیما به من گفت که توانایی هسته‌ای ایران از خطری که الآن ایران به آن مسلح است کمتر است.»



به گفته مکنزی تعداد موشک‌هایی که ایران می‌تواند به‌صورت هم‌زمان شلیک کند از تعداد موشک‌های شلیک‌شده‌ای که پدافند هوایی آمریکا و اسرائیل می‌توانند هدف قرار دهند بیشتر است



منظور مکنزی به تمرکز قدرت‌های جهانی ازجمله ایالات‌متحده بر محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران و غافل ماندن آن‌ها از توان موشکی، پهپادی و جنگ الکترونیک نیروهای مسلح ایران بود.


مکنزی ۳۷ سال منتظر ماند تا به سال ۲۰۲۰ زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا شمشیر دشمنی با ایران را از رو بست، برسد. در بامداد سیزدهم دی‌ماه ۱۳۹۸ وقتی ترامپ دستور به شهادت رساندن سردار سلیمانی را پس از مشاوره با فرمانده سنتکام صادر کرد این مکنزی بود که فرمان حمله پهپاد ریپر ام-۹ به خودروی حامل سردار سلیمانی را صادر کرد تا به کینه ۳۷ ساله خود جامه عمل بپوشاند.


در پی این حمله بود که نیروی هوافضای سپاه ۱۱ موشک بالستیک به عین‌الاسد شلیک کرد. سرهنگ دوم "استیسی کولمن" فرمانده پایگاه عین‌الاسد از وحشت حاکم بر پایگاه در آن شب این‌چنین می‌گوید: «از سال ۱۹۵۳ تا آن زمان هیچ سرباز آمریکایی در حمله هوایی کشته نشده بود. ما این انتظار را داشتیم که از این حمله جان سالم به در نبریم. همه سربازان من نگران بودند و با یکدیگر خداحافظی می‌کردند.»


علاوه بر گفته‌های کولمن، برای اینکه به عمق وحشت نیروهای آمریکایی از توان موشکی ایران پی ببریم تنها کافی است که به نقل‌قول رایت از استوار یکم "جانت لیلیو" توجه کنیم که اعتراف کرد: «هیچ کلمه‌ای نمی‌توانست فضای حاکم بر پایگاه عین‌الاسد حین حمله موشکی ایران را تفسیر کند.»


رایت در مقاله‌اش یک‌بار دیگر می‌نویسد که مکنزی به وی گفت: «موشک‌های ایران تهدید قریب‌الوقوع‌تری نسبت به برنامه هسته‌ای این کشور است. برای دهه‌ها موشک‌ها و راکت‌های ایران خیلی دقیق نبودند اما در عین‌الاسد دیدیم که آن‌ها تقریباً بیشتر مکان‌هایی که در پایگاه می‌خواستند هدف قرار دادند. در حال حاضر ایرانی‌ها می‌توانند به‌تمامی اهداف در گستره و عمق منطقه غرب آسیا حمله کنند. ایرانی‌ها می‌توانند با دقت و با حجم زیاد اقدام به حمله موشکی کنند.»


بی‌دلیل نیست که رایت یکی از تیزهوش‌ترین خبرنگاران جنگی نام گرفته است. وی از زبان مکنزی می‌نویسد که ایران از بابت توان موشکی، پهپادی و جنگ الکترونیک بسیار پیشرفت کرده و به برتری هوایی ایالات‌متحده در منطقه پایان داده و از طرفی این سه توانایی را در حمله و اشغال دیگر کشورها دخیل ندانسته تا به مخاطبان جنبه بازدارندگی فعالیت‌های موشکی و پهپادی ایران را انتقال دهد. این تیزهوشی یک خبرنگار جنگی است که بتواند کشور اشغالگر را از کشوری با توانایی بازدارندگی قبل از درگیر شدن در جنگی تمام‌عیار تشخیص دهد.


رایت ادامه می‌دهد که به تأیید اداره اطلاعات وزارت دفاع آمریکا، ایران در حال حاضر یکی از تولیدکنندگان اصلی موشک در جهان است. ایران از بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین زرادخانه موشکی در منطقه غرب آسیا برخوردار است.


به گفته مکنزی تعداد موشک‌هایی که ایران می‌تواند به‌صورت هم‌زمان شلیک کند از تعداد موشک‌های شلیک‌شده‌ای که پدافند هوایی آمریکا و اسرائیل می‌توانند هدف قرار دهند بیشتر است.



ایران در حال حاضر یکی از تولیدکنندگان اصلی موشک در جهان و از بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین زرادخانه موشکی در منطقه غرب آسیا برخوردار است



فرمانده سنتکام اعتراف کرده است که تهران به سطحی از توان نظامی رسیده که به آن "تطابق بیش‌ازحد" گفته می‌شود. یعنی ایران به سطحی از توانایی نظامی ویژه رسیده است که کنترل یا شکست دادن آن بسیار دشوار است.


مکنزی تأکید می‌کند که ایرانی‌ها در مبحث نظامی به هماهنگی کامل رسیده‌اند و توانایی پیروز شدن بر دشمن را یافته‌اند.


همه این نقل‌قول‌ها را رایت از مکنزی بیان می‌کند تا به کشورهایی که بر طبل جنگ با ایران می‌کوبند بگوید که زمان دست‌کم گرفتن توان نظامی ایران و تهدید حمله به تهران سال‌هاست که به پایان رسیده.




بیشتر بخوانید:


موشک‌های سپاه پاسخ می‌دهند؛ از ایران تا اسرائیل چقدر راه است؟


گزارش آنا؛ «شاهد ۱۳۶»؛ پهپادی که موجب وحشت صهیونیست‌ها شد




رایت برای اثبات ادعای خود به معرفی سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه می‌پردازد و وی را جانشین ژنرال حسن طهرانی مقدم معرفی می‌کند که برنامه موشکی و پهپادی ایران را بنا کرد و در ۲۱ آبان سال ۱۳۹۰ در انفجار زاغه مهمات به شهادت رسید.


به گفته رایت، اسرائیلی‌ها حاجی‌زاده را "سلیمانی جدید" می‌نامند و مکنزی وی را "بی‌پروا" می‌داند. نیروهای همین سردار حاجی‌زاده بودند که پهپاد آمریکایی را سرنگون کردند و حمله موشکی به عین‌الاسد را ترتیب دادند.


این خبرنگار آمریکایی به نقل‌قول از منابع خاص خود می‌گوید که در حال حاضر ایران بزرگ‌ترین مجموعه زیرزمینی برنامه موشکی در منطقه غرب آسیا را دارد. یکی از این تونل‌های محل انبار موشک بالستیکی و کروز در عمق ۴۸۷ متری قرار دارد.


به نظر می‌رسد که اسرائیلی‌ها هم توجه ویژه‌ای به برنامه موشکی ایران دارند. "یوزی رابین"، اولین رئیس سازمان موشکی اسرائیل در مصاحبه‌ای با رایت گفته است که برنامه موشکی ایران از مشابه پاکستانی‌اش پیشرفته‌تر است.


علاوه بر این، "جفری لوئیس" از موسسه مطالعات بین‌الملل در مونتری به رایت گفته است که برخی از کارشناسان، برنامه موشکی ایران را با برنامه کره شمالی مقایسه می‌کنند اما بسیاری دیگر نیز برخی از انواع موشک‌های بالستیک ایران را از تولیدات کره شمالی برتر می‌دانند. برخی نیز می‌گویند که کره شمالی هم‌اکنون یکی از واردکنندگان تکنولوژی ساخت موشک از ایران است.


ارزیابی نهادهای اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا نشان می‌دهد که ایران از هزاران فروند موشک بالستیک برخوردار است که می‌توانند اهدافی تا فاصله یک هزار و ۳۰۰ مایلی را منهدم کنند. این مسافت از شرق تا چین و هند، از شمال تا آخرین نقطه روسیه، از غرب تا یونان و بخش‌هایی از اروپا و از جنوب تا اتیوپی و شاخ آفریقا را در بر می‌گیرد. در این میان اسرائیل هم‌پیمان اصلی آمریکا در منطقه در برد صدها موشک بالستیک ایران قرار دارد.


این نهادهای اطلاعاتی افزوده‌اند که ایران دارای صدها موشک کروز است که قابلیت شلیک از عرشه کشتی و پرواز در ارتفاع کم را دارند. رادار و ماهواره به‌سختی می‌توانند این موشک‌ها را رصد کنند.



بر اساس اطلاعات وزارت خارجه آمریکا بودجه دفاعی ایران که این ائتلاف بزرگ از گروه‌های هم‌پیمان در منطقه را شکل داده به‌مراتب کمتر از بودجه جنگی عربستان سعودی است



رایت برای اینکه بیشتر با گروه‌های همپیمان ایران در منطقه آشنا شود با مکنزی در منطقه سفر می کند. وی از عین‌الاسد سوار بر بالگرد نظامی حامل مکنزی به سوریه می‌رود و در مسیر به یاد مصاحبه‌ای که با "رابرت مالی"، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران داشته می‌افتد. رابرت مالی در این مصاحبه از هراس آمریکا در خصوص دستیابی گروه‌های مرتبط با ایران در شرق سوریه به تکنولوژی کاربری موشک‌های هوشمند سخن گفته بود.


این نویسنده آمریکایی سپس به نقل‌قول از "مایکل آیزن استات" از موسسه سیاست شرق نزدیک در واشنگتن بیان می‌کند که ایران شبکه‌ای بسیار قوی از نیروهای محلی در منطقه غرب آسیا ایجاد کرده است که می‌توان آن را سیستم ائتلاف ایران نام داد. این سیستم متحدترین ائتلاف در منطقه است.


به اعتقاد رایت اگر چه نیروهای نظامی ایالات‌متحده از بابت تعداد و تجهیزات قدرتمندتر از ایران هستند اما تهران ثابت کرده که رقیبی رو به رشد و بسیار زیرک برای آمریکا است. ایران توانسته نسلی از مهندسان و دانشمندان خارجی برای طراحی و تولید تسلیحات را تربیت کند. به‌عنوان‌مثال ایران این مهندسان جوان را در یمن، غزه و لبنان آموزش داده است. حزب‌الله لبنان که یکی از نزدیک‌ترین هم‌پیمانان ایران به‌حساب می‌آید دست‌کم ۱۴ هزار موشک و بیش از یک‌صد هزار راکت در اختیار دارد که تکنولوژی ساخت آن‌ها را از ایرانی‌ها آموخته است.


در این سفر هوایی به سوریه مکنزی به رایت گفته بود که در حال حاضر حزب‌الله لبنان می‌تواند حملات موشکی و راکتی دقیقی به اهدافی در اسرائیل داشته باشد که قبلاً این توانایی را نداشت.


یک افسر اطلاعاتی نیروی دریایی ایالات‌متحده هم به رایت گفته بود که تفاوت میان ایران سال ۲۰۱۶ و ایران سال ۲۰۲۱ بسیار قابل‌ملاحظه است. هرچند در اختیار قرار دادن تکنولوژی طراحی و تولید موشک توسط ایران به گروه‌های هم‌پیمان در کشورهای منطقه برای تهران هزینه داشته اما باز همین سیستم موشکی می‌تواند در میان ارزان‌ترین ساختارهای دفاعی قرار داشته باشد و به همین دلیل از بابت استراتژیکی عملی درست محسوب می‌شود. بر اساس اطلاعات وزارت خارجه آمریکا بودجه دفاعی ایران که این ائتلاف بزرگ از گروه‌های هم‌پیمان در منطقه را شکل داده به‌مراتب کمتر از بودجه جنگی عربستان سعودی است. منظور این است که سرمایه‌گذاری ایران در صنعت موشکی و پهپادی یک ابتکار موفق راهبردی بوده است.



درواقع در بین گزینه‌هایی که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا در تقابل با ایران در دست دارد گزینه نظامی اصلاً جالب و مؤثر به نظر نمی‌آید



در این سفر یکی از افسران اطلاعاتی سنتکام به رایت می‌گوید که در حال حاضر ایران دسترسی‌های زیادی برای حمله از راه دور در اختیار دارد. ایران یک شعاع حمله موشکی و پهپادی حدود ۷۰۰ کیلومتری علیه اهدافی در عراق را می‌تواند پوشش بدهد. همین موضوع برای یمن قابل‌تصور است. ایران می‌تواند همین اقدام را در سوریه انجام دهد. مهم‌تر از همه این است که دایره‌های توانایی اقدام نظامی ایران علیه دشمنانش در عراق، سوریه، یمن و دیگر کشورهایی که گروه‌های تحت حمایت تهران فعال هستند می‌توانند درهم‌تنیده یا قفل شوند یعنی می‌توانند همدیگر را پوشش دهند و نفوذناپذیر هم باشند.


قدرت موشکی و پهپادی ایران از نگاه فرماندهان ارشد آمریکایی/ چگونه دیپلماسی نظامی یانکی‌ها را به چالش کشیدیم؟
کنث مکنزی، فرمانده سنتکام


هراس شدید فرمانده سنتکام از حمله ناگهانی ایران به نیروهای آمریکایی


اینجاست که رایت خاطره مصاحبه با "جان لیمبرت"، معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا و گروگان سابق در زمان تسخیر لانه جاسوسی را مرور می‌کند. وی نیز در مصاحبه‌ای به رایت گفته بود که در ۴۲ سال گذشته هفت رئیس‌جمهور آمریکا نتوانسته‌اند با اهرم‌های سیاسی و نظامی از پس ایران برآیند.


علاوه بر این، یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز در مصاحبه‌ای دیگر به رایت گفته بود که گزینه‌هایی مثل تحریم‌ اقتصادی دیگر از کار افتاده‌اند و قادر نیستند اهداف دلخواه واشنگتن در قبال ایران را محقق کنند.


در ادامه حضور رایت در جمع نظامیان آمریکایی در منطقه، یکی دیگر از افسران اطلاعاتی سنتکام به رایت گفته بود که حملات هوایی آمریکا و اسرائیل به مواضع گروه‌های هم‌پیمان با ایران در عراق و سوریه هم کارساز نیستند، درواقع در بین گزینه‌هایی که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در تقابل با ایران در دست دارد گزینه نظامی اصلاً جالب و مؤثر به نظر نمی‌آید. پرواز بمب‌افکن‌های بی-۵۲ آمریکایی هم بر فراز منطقه بیشتر به دلیل دلگرمی دادن به کشورهای همسو با غرب بوده تا ترساندن ایران.




بیشتر بخوانید:


در پی اجرای مانور پیامبر اعظم (ص) ۱۷؛ رژیم صهیونیستی از مواضع جنگ‌طلبانه علیه ایران عقب نشست


واکنش کاربران عرب‌زبان به مانور سپاه؛ پیام اقتدار سپاه قبل از نشستن غبار موشک‌ها به تل‌آویو رسید/ در قاموس ایرانیان تسلیم بی‌معنی است




به عقیده رایت غیر ممکن است که ایران و گروه‌های هم‌پیمان تهران از حملات آمریکا و اسرائیل به اهدافی در عراق و سوریه ترسیده باشند زیرا در اکتبر شاهد بودیم که پایگاه نظامیان آمریکا در التنف در جنوب سوریه هدف حمله پهپادی قرار گرفت.


می‌توان دیدگاه خاص مکنزی در قبال درگیری نظامی با ایران را در این پاراگراف متوجه شد که در دیدار با رایت تأکید کرده بود: «اگر ایرانی‌ها به‌صورت غیرمنتظره حمله کنند جنگ خون‌باری در خواهد گرفت. ما به‌سختی ضربه خواهیم خورد. در درازمدت پیروز خواهیم شد. اما این جنگ یک سال طول خواهد کشید. یا حتی بیشتر همان‌گونه که در عراق و افغانستان رخ داد. یک حمله تمام‌عیار نظامی توسط ارتش آمریکا و اسرائیل مطمئناً ماشه جنگ منطقه‌ای در چندین جبهه را خواهد کشید. ایران در حال حاضر از بابت نظامی و سیاسی از هر زمان دیگری سرسخت‌تر شده است. بنابراین توافق هسته‌ای می‌تواند به هشتمین رئیس‌جمهور آمریکا پس از انقلاب ایران کمک کند تا راه آسان‌تری برای پایان دادن به چالش با تهران را در پیش گیرد.»


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب