دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی کرد؛

تاثیر سقوط ارزش لیر بر بازارهای صادراتی ایران

برخی از کارشناسان معتقدند با اُفت ارزش لیر شرایط برای افزایش صادرات ترکیه فراهم خواهد شد که این موضوع می‌تواند تهدیدی برای صادرات ایران در منطقه باشد.
کد خبر : 629422
لیر



به گزارش خبرنگار حوزه، کشاورزی صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا،‌ ترکیه به‌عنوان یکی از رقبای تجاری ایران در منطقه این روزها با کاهش بی‌سابقه ارزش پول ملی خود لیر مواجه است، روند سقوط قیمت لیر حتی بورس ترکیه را تعطیل کرده است، به گفته بسیاری از کارشناسان کاهش ارزش لیر در برابر با سایر ارزهای دیگر با وجود بحران‌های اقتصادی که به دنبال دارد،‌ باعث افزایش تقاضا برای خرید محصولات ترکیه می‌شود و این موضوع می‌تواند سهم صادرات این کشور از بازارهای منطقه و جهان افزایش دهد.


کاهش ارزش پول ملی ترکیه به افزایش صادرات این کشور کمک خواهد کرد


تاثیر سقوط ارزش لیر بر بازارهای صادراتی ایران


محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در مورد تأثیر کاهش ارزش پول ملی ترکیه بر صادرات ایران اظهار می‌کند«یکی از رقبای سرسخت ما در بازارهای صادراتی به‌خصوص عراق و افغانستان و حوزه کشورهای CIS به‌استثنای ارمنستان، کشور ترکیه است. با توجه به سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای که در بخش صنعتی ترکیه و لجستیک این کشور وجود دارد و همچنین صادرات کالاهای نهایی این کشور همیشه در بازارها رقیب صادرکنندگان ایرانی بوده و در بعضی موارد توانسته بازارها را تحت تأثیر خود قرار دهد».


وی ادامه می‌دهد«با توجه به اینکه اصولاً سیاست کشور ترکیه، سیاست صادرات محور بوده و زیرساخت‌های لازم در حوزه‌های بانکی، حمل‌ونقل، ارتباطات بین‌المللی، بسته‌بندی و ... در این کشور با ایران متفاوت است، قطعاً کاهش ارزش پول ملی ترکیه به افزایش صادرات این کشور کمک خواهد کرد. ازآنجاکه صادرکنندگان در ترکیه مورد حمایت ویژه قرار دارند، تأثیر کاهش ارزش پول ملی دوچندان خواهد بود و قطعاً می‌تواند در بازارهای مهم ما مثل عراق، روسیه و کشورهای حوزه CIS صادرات ما را تحت تأثیر قرار دهد».




بیشتر بخوانید:


چشم انداز کاهش تورم با افزایش منابع ارزی




لاهوتی بیان می‌کند«این موضوع یک امر اجتناب‌ناپذیر است که به‌ هر حال با توجه به زمینه ترکیه در صادرات و کاهش ارزش پول ملی، این اتفاق خواهد افتاد. لذا به نظر می‌رسد کاری که در حال حاضر سازمان توسعه تجارت می‌تواند انجام دهد، پرداخت مشوق‌های صادراتی به صادرکنندگان در بازارهایی است که رقیب اصلی ما ترکیه است».


وی در ادامه با اشاره به سبد صادراتی ایران و ترکیه بیان می‌کند«کالاهایی که بیشتر می‌تواند تحت تأثیر قرار بگیرد قطعاً کالاهای کشاورزی و صنایع غذایی ما است که در بازارهای اصلی ما رقیب اصلی تجار ایرانی، ترکیه است. در این بخش باید حمایت‌های جدی انجام شود و پرداخت‌هایی در حوزه حمل‌ونقل به‌عنوان جبران بخشی از افزایش قیمت‌ها صورت بگیرد که صادرکنندگان ما بتوانند در این شرایط رقابت خود با ترکیه را ادامه دهند».


کاهش ذخایر ارزی و افزایش بدهی‌های ترکیه ۲ دلیل سقوط قیمت لیر


سیامک کاکایی نیز با اشاره به دلایل کاهش ارزش لیر عنوان می‌کند«یکی از مهم‌ترین دلایل اُفت ارزش لیره به کاهش ذخایر ارزی و افزایش بدهی‌های این کشور و همچنین سیاست‌های دولت در نظام بانکی و انتقادهایی که نسبت به کاهش نرخ بهره وجود داشت بر می‌گردد. همه این موضوعات در کنار سیاست‌های این کشور در عرصه خارجی از عواملی هستند که بر بازار ترکیه تأثیر گذاشته است».


این کارشناس حوزه اقتصاد با اشاره به‌احتمال افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در این کشور با کاهش ارزش لیر بیان می‌کند«در عرصه اقتصادی دو عامل تورم و نوسان بازار ارز بر بازارها اثر می‌گذارند و این شرایط بازار سرمایه ترکیه را هم تا حدودی بی‌ثبات کرده و در نهایت میزان اعتماد به این بازار برای سرمایه‌گذاران کاهش می‌دهد چراکه سرمایه‌گذار در شرایطی می‌تواند در یک نقطه اهتمام به سرمایه‌گذاری داشته باشد که مطمئن باشد ثبات بازار برقرار است اما همین بی‌ثباتی باعث نوسان در بازارها می‌شود».


تاثیر سقوط ارزش لیر بر بازارهای صادراتی ایران


وی درباره اینکه گفته می‌شود اُفت ارزش لیره ترکیه به نفع صادرات است و می‌تواند به رشد تولید در این کشور کمک کند، ادامه می‌دهد«در این‌باره بحث این است که کشور تا چه میزانی توان تولید دارد و چه ظرفیتی برای افزایش صادرات ایجاد می‌کند. مسئله دیگر این است که دولت برای پرداخت بدهی‌ها با مشکل مواجه شده و از سوی دیگر اگر مبنای خرید در صادرات محصولات این کشور، لیر باشد، میزان خروجی بیشتر خواهد شد و تنگنای اقتصادی برای دولت ترکیه به وجود می‌آید».


کاکایی با بیان اینکه ترکیه درگیر یک بحران اقتصادی است، بیان می‌کند«درباره مزایای کاهش ارزش پول ملی نسبت به صادرات باید توجه داشته باشیم که نوسان ارز تا یک اندازه در این مورد قابل‌بحث است اما شدت نوسان ارزی در ترکیه نشان از بحران اقتصادی دارد. در دو سال اخیر شاهد نوسانات شدید در اقتصاد ترکیه هستیم و در این وضعیت دولت مجبور است که از ذخایر ارزی بیشتر استفاده کند این می‌تواند بر وضعیت تورم در داخل تأثیر بگذارد».


کاهش ارزش لیر به زیان ترکیه است


تاثیر سقوط ارزش لیر بر بازارهای صادراتی ایران


ابراهیم بهادرانی مشاور رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا، با اشاره به کاهش ارزش لیر ترکیه اظهار می‌کند«ارزش لیر تحت تأثیر اقدامات ماجراجویانه رئیس‌جمهور ترکیه با اُفت سنگینی مواجه شده است البته گمانه‌زنی‌هایی در خصوص دست‌کاری قیمت ارز به ترکیه برای افزایش سرمایه‌گذاری در این کشور نیز مطرح‌ شده که می‌تواند به‌عنوان یکی از دلایل ریزش قیمت لیر موردتوجه قرار گیرد».


وی بیان می‌کند«معمولاً زمانی که قیمت ارز کشور مبدأ با اُفت قیمت مواجه می‌شود کشورهای دیگر از توان بالاتری برای خرید بهره‌مند می‌شود اما این روند در صادرات فرق می‌کند و در صورت استفاده از پول ملی باعث زیان کشور صادرکننده نیز می‌شوند زیرا ارز کشور مبدأ در حال ریزش نسبت به سایر ارزهای رایج بین‌المللی است».


به گفته مشاور رئیس اتاق بازرگانی تهران«صادرات کالا با کشورهایی که با ریزش ارزش پول ملی مواجه هستند زمانی ارزش‌افزوده بالایی خواهد داشت که اقلام صادراتی به‌ صورت کامل در داخل آن کشور تهیه شود، صادرات محصولاتی که مواد اولیه از کشور دیگر تأمین می‌شود به دلیل محاسبه با قیمت‌های بین‌المللی باعث زیان کشور صادرکننده خواهد شد».


بهادرانی بیان می‌کند«میزان صادرات ایران به ترکیه رقم محسوسی نیست و عمده آن در قالب صادرات گاز به این کشور خلاصه می‌شود که آن‌ هم با توجه به ماهیت قراردادهای بزرگ معمولاً بر پایه ارزهای بین‌المللی مانند دلار و یورو صورت می‌گیرد».


این کارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد« سیاست‌های اُردوغان کشور ترکیه را با موانع و مشکلات فراوانی مواجه کرده است و ادامه این شرایط می‌تواند منجر به تورم‌های گسترده و کاهش خرید و نارضایتی مردم خواهد شد».


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب