دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 آذر 1400 - 12:29
بررسی مشکلات زیرپوستی آلودگی هوا؛

تأثیر نامناسب آلودگی هوا بر شخصیت مردم/ آلاینده‌هایی که موجب افزایش پرخاشگری در جامعه می‌شود

تحقیقات پژوهشگران حکایت از آن دارد که آلودگی هوا موجب افزایش پرخاشگری، کاهش آستانه تحمل، ایجاد استرس و اضطراب بین افراد می‌شود و مسئولان می‌توانند با حل این ابرمعضل زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی نظیر نزاع را نیز کاهش دهند.
کد خبر : 629317
آلودگی هوای تهران

گروه جامعه خبرگزاری آنا- احسان یعقوبی؛ آلودگی هوا همواره جزئی از معضلات اصلی کلانشهرها محسوب می‌شود و افزایش روزافزون کارخانه‌های صنعتی و وارونگی هوا که بیشتر در فصول سرد سال صورت می‌گیرد، موجب افزایش آلودگی هوا در کلانشهرها شده است. البته که بنزین‌های مورد استفاده در شهر نیز آن‌چنان مناسب نیست. همه این موارد در کنار افزایش وسایل نقلیه در شهر موجب شده تا شهروندان در کلانشهرها نیمی از سال را در هوای آلوده به سر ببرند، هوایی که می‌تواند اثرات نامناسبی را علاوه بر جسم، روی شخصیت و روح مردم نیز داشته باشد.


یکی دیگر از دلایل آلودگی هوا وجود موتورسیکلت‌هایی است که براساس اعلام پلیس و کارشناسان محیط زیست، میزان تولید آلاینده این موتورها ۵ برابر سواری‌هاست. درحال حاضر بیش از ۱۲ میلیون موتورسیکلت در کشور داریم که ۷۵ درصد آنها فرسوده هستند لذا موتورسیکلت‌ها سهم بسزایی در تولید آلاینده در کشور دارند.


برای حل معضل آلودگی هوا ۱۴ دستگاه، سازمان و وزارتخانه مسئولیت دارند


حل معضل آلودگی هوا همواره در دستور کار دولت‌ها بوده اما به‌رغم تلاش‌های صورت‌گرفته، همچنان با این معضل مخصوصاً در فصول سرد سال مواجه هستیم. مستحضر هستید که برای حل معضل آلودگی هوا ۱۴ دستگاه، سازمان و وزارتخانه مسئولیت دارند اما حل این معضل نیازمند برنامه ریزی جامع و بر اساس نظر متخصصان زبده است تا مردم به‌ویژه تهرانی‌ها بعد از سال‌ها بتوانند هوای پاکی را استنشاق کنند.




بیشتر بخوانید:


مراکز تحقیقاتی در حوزه کاهش آلودگی هوا باید تقویت شوند
مشکلات حمل‌ونقل ریشه معضل آلودگی‌هوا/ بودجه حمل‌ونقل باید افزایش یابد
توصیه‌های بهداشتی در روزهای آلوده هوا
مسئولان در قبال مشکلات، از زیر بار مسئولیت شانه خالی نکنند




از طرفی موضوع آلودگی هوا چنان مهم بوده است که دستگاه قضائی نیز در راستای حمایت از حقوق عامه به این موضوع ورود کرده و با دستگاه‌هایی که به وظایف خود در قبال حل معضل آلودگی هوا عمل نکنند، برخورد می‌کند. با این حال اگر از موضوعات دولتی و وظایف دستگاه‌ها بگذریم، توجه به اثرات نامناسبی که آلودگی هوا روی روان انسان‌ها می‌گذارد امری ضروری در راستای حفاظت از سلامت محسوب می‌شود.


در این خصوص زهرا ابراهیمی، روان‌درمانگر به خبرنگار آنا می‌گوید: «پژوهش‌ها نشان از این دارد که آب و هوا اثرات مختلفی را روی خلق‌وخوی آدم‌ها دارد و هرچقدر هوایی که تنفس می‌شود، پاک باشد، احساس شادابی به انسان‌ها دست خواهد داد و به همین میزان اگر هوا آلوده باشد، به دلیل اینکه اکسیژن به مقدار مناسب و کافی به مغز نمی‌رسد لذا این آلودگی موجب عصبانی شدن مردم شده و امکان پرخاشگری را بین آنها افزایش می‌دهد. تجربه نشان داده افرادی که در هوای مطبوع زندگی می‌کنند دارای حافظه‌ای خلاق هستند و در مقابل هوای آلوده موجب ایجاد استرس و اضطراب بین مردم شده و در نتیجه افسردگی به سراغ افراد خواهد آمد.»



موضوع آلودگی هوا چنان مهم بوده است که دستگاه قضائی نیز در راستای حمایت از حقوق عامه به این موضوع ورود کرده است



وی با بیان اینکه وقتی هوا آلوده باشد، در اکسیژن‌رسانی به مغز اختلال ایجاد خواهد شد و همین اختلال موجب بروز بیماری‌های روانی بین افراد می‌شود، از جمله بیماری‌هایی که بیش از همه کودکان و زنان باردار را تهدید می‌کند ادامه داد:« علاوه بر بروز بیماری‌های روانی بین افراد به دلیل وجود هوایی آلوده، این هوا می‌تواند روی شخصیت افراد نیز اثر گذاشته و بعضاً افرادی را که در گذشته برونگرا بودند، به افرادی با ویژگی‌های افراد درونگرا تبدیل کند. بنابراین این طور نیست که آلودگی هوا فقط موجب بروز مشکلات ریوی و تنفسی شود و بعضاً مشکلات روانی که به دلیل آلودگی هوا ایجاد می‌شود، بیشتر از بیماری‌های تنفسی است. یکی دیگر از مشکلاتی که آلودگی هوا برای مغز ایجاد می‌کند، این است که سبب تصمیم‌گیری‌های آنی شده و به طبع آن، زمینه ناسازگاری فرد با محیط فراهم می‌شود و چه بسا که بسیاری از نزاع‌ها و آسیب‌های اجتماعی رخ داده در جامعه به دلیل همین تصمیم‌گیری‌های آنی باشد. مستحضر هستید که نزاع و درگیری در نیمه دوم سال بیشتر از نیمه اول سال است و دقیقاً در نیمه دوم سال است که آلودگی هوا هم در کلانشهرها نمایان می‌شود. بنابراین حل معضل آلودگی هوا موجب کاهش برخی از آسیب‌های اجتماعی نظیر نزاع را نیز در پی خواهد داشت.»


آلودگی هوا آستانه تحمل افراد را پایین می‌آورد


ابراهیمی می‌گوید: «خشونت، اضطراب، استرس، کاهش توان فکری، کاهش آستانه تحمل، رفتار ناسازگارانه، زوال عقل، آلزایمر، پارکینسون و احساس غم و اندوه از دیگر مضرات بودن در معرض هوای آلوده است و شاید به همین دلیل هم باشد که میزان افسردگی در کلانشهرها از سایر شهرها بیشتر است. آلودگی هوا اعتماد به نفس آدم‌ها را به مرور زمان از بین می‌برد و اگر فردی در هر کاری اعتماد به نفس نداشته باشد، هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد و بنابراین مسئولان باید این مسائل را مورد توجه قرار دهند و چه بسا که با حل معضل آلودگی هوا، شاهد کاهش آسیب‌های اجتماعی در جامعه باشیم.»



مشکلات روانی که به دلیل آلودگی هوا ایجاد می‌شود، بیشتر از بیماری‌های تنفسی است



گفتنی است از ابتدای سال جاری تاکنون تعداد روزهایی که هوای پایتخت قابل قبول بود، ۱۹۵ روز، تعداد روزهای هوای ناسالم ۷۱ روز و تنها دو روز هوا پاک بوده است. بنابراین اینطور به نظر می‌رسد که حل معضل آلودگی هوا به جهت آنکه سلامت شهروندان را تهدید می‌کند باید جزء اولویت‌های کاری دولت باشد و از آن طرف قوه قضائیه نیز در راستای حمایت از حقوق عامه باید به طور جدی با دستگاه‌هایی که در این سال‌ها به وظایف خود در راستای حل معضل آلودگی هوا عمل نکردند، برخورد جدی کند تا برخورد با ترک فعل مسئولان را از شعار به عمل تبدیل کند. بلکه این برخورد منجر به این شود که برای یک بار هم که شده مسئولان و نهادهای متولی برای حل این ابرمعضل اقدامی اساسی انجام دهند.


انتهای پیام/۴۱۷۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب