دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 آذر 1400 - 00:02
یک بام و دو هوای کاخ سفید در هتل کوبورگ؛

دروغ دسامبر آمریکا با زدن برچسب «جدی نبودن» به ایران/ لودگی واشنگتن در وین، صدای تحلیلگر آمریکایی را هم در آورد

با پایان یافتن مرحله دوم از دور هفتم مذاکرات وین آنچه بیش از همه تحلیلگران منصف بین‌المللی را شگفت‌زده کرد سیاست خارجه آمریکا بود که بر ایران برچسب حضور غیر جدی در گفت‌وگوها را زد.
کد خبر : 628785
رابرت مالی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، امکان ندارد کارشناس و تحلیلگر آشنا به روند ۱۸ ساله مذاکرات بین ایران و غرب بر سر مناقشه هسته‌ای باشد و بتواند به خود اجازه دهد تیم دیگری جدی‌تر از هیئت ایرانی حاضر در وین معرفی کند اما سیاست خارجه مضحک آمریکا به‌راحتی این اجازه را به آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه و ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) ایالات‌متحده می‌دهد که مدعی شوند تهران مذاکرات را جدی نگرفته است.


لازم به ذکر است که دور هفتم مذاکرات بین ایران و کشورهای گروه ۱+۴ روز هشتم آذرماه برای اولین بار پس از روی کار آمدن دولت جدید در تهران در شهر وین پایتخت اتریش آغاز شد. ایران دو پیش‌نویس پیشنهادی به کارگروه‌های رفع تحریم‌ها و هسته‌ای ارائه داد و درعین‌حال پیش‌نویس‌های ۶ دور قبلی را مردود ندانست. غربی‌ها برای رایزنی با مقامات ارشد به پایتخت‌هایشان بازگشتند. مرحله دوم از دور هفتم روز هجدهم آذرماه آغاز شد. کارگروه‌های فوق شروع به بررسی پیشنهادهای ایران کردند تا درنهایت به پیش‌نویسی جدید دست یابند که مبنایش پیش‌نویس دور ششم مذاکرات بعلاوه پیشنهادهای اصلاحی ایران و پاسخ غرب باشد. مرحله دوم از دور هفتم روز ۲۶ آذرماه به پایان رسید تا مذاکره‌کنندگان پس از یک وقفه کوتاه بار دیگر در وین گردهم آیند تا بر سر تدوین پیش‌نویس پایانی به توافق برسند.


واکنش سازمان انرژی اتمی ایران به ادعای گروسی
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌الملل انرژی اتمی


اجازه به‌موقع ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای نصب دوربین‌های سایت هسته‌ای کرج


در این میان حضور حدود ۳۰ کارشناس حقوقی و اقتصادی همراه با هیئت ایرانی جدیت کشور را برای رسیدن به توافقی خوب که در راستای تأمین منافع ملی باشد به اثبات رساند. علی باقری مذاکره‌کننده ارشد ایران قبل از برگزاری نشست کمیسیون برجام در روز جمعه در توییتی اعلام کرد که پیشرفت خوبی در مذاکرات حاصل شده و به‌زودی هیئت‌ها به وین بازخواهند گشت. باقری پس از ملاقات با هیئت‌های اروپایی و دو کشور چین و روسیه هم از روند مناسب مذاکرات اظهار خوشنودی کرده بود اما متأسفانه در خلال مذاکرات برخی مقامات سه کشور اروپایی و آمریکایی دست به صدور بیانیه‌های مخرب و خلاف واقع می‌زدند تا با حضور در حاشیه بتوانند دست برتر ایران را در متن مذاکرات تضعیف کنند.


تد اسنایدر یکی از تحلیلگرانی بود که نتوانست این رفتار سه کشور اروپایی را که مشخصاً از سیاست خارجه آمریکا پیروی می‌کنند تحمل کند. وی فارغ‌التحصیل فلسفه است و در مورد تحلیل الگوهای سیاست خارجی و تاریخ ایالات‌متحده مطلب می‌نویسد.



ایران با یک تیم کارشناسی کامل وارد مذاکرات شده، پیش‌نویس‌هایی در قالب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ارائه داده، پیش‌نویس‌های قبلی را قبول دارد، ان.پی.تی را به‌صورت کامل انجام می‌دهد و به‌صورت کامل با آژانس همکاری می‌کند اما به صورتی شگفت‌انگیز متهم به جدی نبودن می‌شود



وقتی این تحلیلگر آمریکایی تأکید می‌کند که جدی نبودن ایران در مذاکرات یک اتهام بسیار خنده‌دار است زیرا ایران از همان آغاز روند مذاکرات خواستار این بود که آمریکا در صورت بازگشت به برجام باید تضمین بدهد که بار دیگر از آن خارج نخواهد شد می‌توان به این نتیجه رسید که ایران می‌خواهد به رفتار مضحک آمریکا پایان دهد.


الحق که اسنایدر پاسخ خیلی خوبی به ادعاهای بلینکن و برنز داد. اسنایدر گفته است: «زمانی که طرف مقابل شما مانند یک دلقک رفتار می‌کند جدی عمل کردن بسیار سخت است». اسنایدر می‌خواهد بگوید حتی اگر ایران جدی هم نباشد حق دارد.


به عقیده این محقق آمریکایی همین‌که بلینکن در مصاحبه‌ای اعلام کرد که خارج کردن آمریکا از برجام توسط دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در سال ۲۰۱۸ کار اشتباهی بوده به‌خودی‌خود تأیید کرده است که مقصر اوضاع پیش‌آمده کشورش است و این واشنگتن است که باید با جدیت وارد صحنه مذاکره با ایران شود.


البته غربی‌ها در فرافکنی و شکستن کاسه و کوزه بر سر دیگران کم نمی‌آورند. علیرغم روند درست تعامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسانه‌های غربی درصدد پخش این شایعه بودند که تهران تعامل خوبی با آژانس ندارد. این جنگ رسانه‌ای و تبلیغاتی در صورتی است که تمامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران زیر نظر بازرسان آژانس با رعایت تمامی مفاد پادمانی است.


به‌جرئت می‌توان گفت در بین هفت ‌کشوری که در روند مذاکرات وین هستند ایران تنها کشوری است که به‌طور کامل پیمان عدم اشاعه تسلیحات کشتارجمعی موسوم به ان.پی.تی را به‌صورت کامل رعایت می‌کند. تنها موضوعی که در خصوص همکاری ایران با آژانس باقی‌مانده بود نصب دوربین‌های جدید در سایت هسته‌ای تسا در کرج بود. این سایت هسته‌ای مدتی پیش مورد حمله پهپادی سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی قرار گرفت و دوربین‌ها آسیب دیدند. مقامات امنیتی ایران مدتی از آژانس فرصت خواستند تا در خصوص نحوه این حمله تحقیق کنند. روز جمعه ۲۶ آذر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید کرد که دوربین‌های جدید در محل قبلی خود نصب شدند. گروسی در خصوص آن مدتی که دوربین‌ها آسیب دیده بودند نیز گفت: بازرسان آژانس می‌توانند با دسترسی خوبی که ایران به آن‌ها می‌دهد متوجه شوند که چه اقداماتی در سایت تسا صورت گرفته است.


درجریان مذاکرات، هیئت ایرانی از سه کشور اروپایی خواست که از تحت فشار قرار دادن آژانس دست بردارند و اجازه بدهند این نهاد نظارتی فارغ از حواشی سیاسی به وظیفه خود عمل کند.




بیشتر بخوانید:


آمریکا: برای رفع تحریم‌ها هنوز تفاهمی ایجاد نشده است


واکنش باقری به بیانیه تروئیکای اروپائی: توقف مذاکرات خواست ما نبود




لازم به ذکر است که انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده این بلوک در مذاکرات وین رویکرد مثبتی نسبت به نحوه حضور ایران در این دوره از گفت‌وگوها داشت اما این تروئیکای اروپایی یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان بودند که می‌خواستند با تحت فشار قرار دادن هیئت ایرانی تهران را به عقب‌نشینی وادارند اما هیئت ایرانی با درایت در مقابل این تهدیدات به‌هیچ‌وجه عقب‌نشینی نکرد.


تیم مذاکره‌کننده ایرانی کار خود را می‌کرد. هم‌زمان با حضور ایران در مذاکرات وین دیدارهای بسیار مفیدی با بخش خصوصی و برخی بانک‌های اروپایی صورت گرفت. گفتنی است که برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از عملکرد تروئیکا در تعامل با ایران ناراضی هستند و این نظر خود را به ایران هم انتقال داده‌اند. لازم به یادآوری است که پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های اولیه علیه ایران و تحریم‌های ثانویه علیه شرکت‌های خارجی که با ایران همکاری می‌کردند این اقدام یعنی برقراری رابطه با بخش خصوصی اروپا می‌تواند نشان دهد که ایران از بینش اقتصادی دوراندیشانه‌تری نسبت به گذشته برخوردار شده است.



ادامه فعالیت هسته‌ای ایران طرف غربی را وادار کرده که بپذیرد در صورت وقت‌کشی و فرسایشی کردن مذاکرات این ایران است که بهره بیشتری خواهد برد



به عقیده اسنایدر، کامل‌کننده سیاست خارجه مضحک آمریکا رفتار جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکاست. بایدن می‌داند که این اشتباه کشورش بود که از برجام خارج شد اما هنوز اقدامی برای تصحیح آن اشتباه نمی‌کند و تحریم‌های یک‌جانبه و ظالمانه علیه تهران را رفع نمی‌کند. بایدن می‌توانست خیلی سریع این اقدام را در راستای اعتمادسازی انجام دهد اما ماه‌ها پس از روی کار آمدنش هنوز ایران را در انتظار نگه داشته است.


ایران با یک تیم کارشناسی کامل وارد مذاکرات شده، پیش‌نویس‌هایی در قالب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ارائه داده، پیش‌نویس‌های قبلی را قبول دارد، ان.پی.تی را به‌صورت کامل انجام می‌دهد و به‌صورت کامل با آژانس همکاری می‌کند اما به صورتی شگفت‌انگیز متهم به جدی نبودن می‌شود در حالی که آمریکا و انگلیس در حال مدرن‌سازی زرادخانه تسلیحات هسته‌ای خود، در مذاکرات جدی هستند!


خوشبختانه تیم مذاکره‌کننده ایران توانسته مدیریت خوبی بر مذاکرات اعمال کند به‌طوری‌که هیئت‌های مذاکره کننده درصدد هستند که یک متن مشترک با ایران تدوین کنند تا پایه یک قرارداد بالقوه در مراحل بعدی مذاکرات شود. تا کمتر از یک هفته دیگر هتل کوبورگ وین بار دیگر میزبان ایران و گروه ۱+۴ و نیز هیئت آمریکایی به سرپرستی رابرت مالی نماینده ویژه دولت ایالات‌متحده در امور ایران خواهد بود.


مهم این است که انریکه مورا با دیدگاهی مثبت و به‌ دور از هرگونه حاشیه گفت: «ما نه چند ماه بلکه چند هفته تا رسیدن به توافق فاصله داریم. یک احساس اضطرار که خیلی هم مهم است نیاز داریم اگر واقعاً می‌خواهیم در مذاکرات موفق شویم.»



ایران بر خطوط قرمز خود یعنی رفع همه تحریم‌ها، راستی آزمایی رفع تحریم‌ها و گرفتن تضمین از آمریکا برای عدم خروج از توافق پافشاری خواهد کرد



اظهارات میخائیل اولیانوف مذاکره‌کننده ارشد روسیه هم که در توییتی نوشت «مذاکرات در آماده کردن پایه و اساس لازم برای گفت‌وگوهای تنگاتنگ موفق بوده»، نشان داد که روسیه با تمام توان به دنبال به نتیجه رسیدن مذاکرات وین است.


به این ترتیب، در مرحله بعدی مذاکرات، شرکت‌کنندگان مستقیم در گفت‌وگوها یعنی ایران از یک‌سو و روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان از سوی دیگر و همچنین آمریکا که به‌صورت غیرمستقیم در مذاکرات حضور دارد، مبنا را بر دو سند پیش‌نویسی قرار خواهند داد که علی باقری، مذاکره‌کننده ارشد کشورمان از توافق در مورد آنها با ۱+۴ خبر داده بود.



 درآمد نفتی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ قابل تحقق است


رفع تحریم‌ها، راستی آزمایی و گرفتن تضمین، منافع تهران را تأمین خواهند کرد


علاوه بر این، مطمئناً ایران بر خطوط قرمز خود یعنی رفع همه تحریم‌ها، راستی آزمایی رفع تحریم‌ها و گرفتن تضمین از آمریکا برای عدم خروج از توافق پافشاری خواهد کرد. محقق شدن این خواسته‌های اصلی ایران نیاز به نگارش متن پیش‌نویس جدیدی دارد وقتی‌که طرف‌های غربی با دو پیش‌نویس پیشنهادی ایران موافقت کرده‌اند.


برخی از تحلیلگران معتقدند که شجاعت ایران در خصوص پیشبرد صنعت هسته‌ای خود علیرغم همه تهدیدات دشمنانش دست برتر به هیئت مذاکره‌کننده داده است. ادامه فعالیت هسته‌ای ایران طرف غربی را وادار کرده که بپذیرد در صورت وقت‌کشی و فرسایشی کردن مذاکرات این ایران است که بهره بیشتری خواهد برد و به قول دیپلمات‌های ارشد تروئیکا دیری نخواهد پایید که پیشرفت هسته‌ای ایران به‌جایی خواهد رسید که دیگر برجام برای تعریف آن بی‌معنی خواهد بود.




بیشتر بخوانید:


باقری: مواضع منطقی ایران با مقاومت غیرموجه تروئیکای اروپایی تغییر نکرد


اولیانوف: شرایط ویرایش اسناد مذاکرات وین مشخص شده است




به همین دلیل در پی پایان نشت روز جمعه کمیسیون برجام، تروئیکا در بیانیه‌ای اعلام کرده که پیشرفت فنی مناسبی در گفت‌وگوها به‌دست‌آمده و گفت‌وگوها به‌جایی که دور ششم متوقف شد نزدیک‌تر شده است. بیانیه تروئیکا ادعا کرده است که همه مشارکت‌کنندگان تمایل به ادامه مذاکرات داشتند اما این هیئت ایرانی بود که خواستار یک وقفه کوتاه برای رایزنی بیشتر شد اما سخن تهران درست برعکس این موضوع است.


به‌هرحال همین بیانیه نسبتاً مثبت اروپایی‌ها و تمایلشان برای ادامه گفت‌وگوها، اظهارنظر گروسی از همکاری مناسب ایران با آژانس، عدم تأثیرپذیری اقتصادی کلان ایران از روند مذاکرات و اعتماد عمومی قابل‌توجه نسبت به توانایی تیم مذاکره‌کننده در مدیریت اوضاع، به‌صورت هم‌زمان در کنار هم قرارگرفته‌اند تا یک‌بار دیگر ایران در زمان و مکان مناسبی برای تأمین منافع ملی قرار گیرد.


*سید حامد رحمتی


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب