پیشرفت اقتصادی در گرو توان پژوهشی و تولید دانش
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ مهدی رفتاری با دانشنامه دکتری تخصصی مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی مالزی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد بوده و اکنون رئیس دانشکده فنی و مهندسی این واحد دانشگاهی است.
رفتاری پژوهشگر برتر هفته پژوهش ۱۴۰۰ دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد شناخته و از وی تجلیل شد.
وی درباره مؤلفهها و علل انتخابش به عنوان پژوهشگر برتر و برگزیده اظهار کرد: معیار انتخاب پژوهشگر برتر تعداد مقالات علمی اعم از ISI و علمی پژوهشی، تعداد طرحهای پژوهشی برون دانشگاهی و کتب تألیفی در چند سال اخیر است.
رفتاری درباره تازهترین فعالیتها و موفقیتهای علمی و پژوهشی خود عنوان کرد: همکاری و مشارکت در انتشار ۱۰ مقاله علمی معتبر خارجی و داخلی، انتشار دو جلد کتاب به نامهای روشهای ساخت و فناوری عالی بتن و انجام طرح پژوهشی برون دانشگاهی با سازمانهای دولتی، انجام طرح بررسی آسیبها و خسارات ناشی از سیل به بخش عمران و زیرساختها، اهم فعالیتهای انجامشده در سالهای اخیر بوده است؛ البته در کنار این فعالیتها، تدریس و راهنمایی و خدمت به دانشجویان مقطع دکتری مهندسی عمران را از ارزشمندترین فعالیتهای خود میدانم؛ چراکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد تنها مؤسسه آموزش عالی در استان است که فارغالتحصیل دکتری تخصصی مهندسی عمران دارد.
بیشتر بخوانید:
افزایش شاخصهای رشد پژوهش با توجه مساوی دولت به استادان دانشگاه
اختصاص جایگاه به دانشگاه آزاد اسلامی در حل مشکلات کشور
ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه با تسهیل در قانون
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد با برشمردن نقصها و کمبودهای کنونی عرصه پژوهش و فناوری به آنا گفت: جوانان این مرز و بوم دارای استعداد و ظرفیتهای بالقوهای هستند که در صورت حمایتهای دولت و مسئولان امر میتوانند راهگشای رفع نقصها و کاستیهای کشور و تولید ثروت باشند؛ اما مسائل اقتصادی و سیاسی حال حاضر بسیار محدودکننده است. نبود تعامل با قطبهای علمی جهان، در دسترس نبودن پایگاههای داده متنوع و دادههای اولیه ارزنده محققان در سراسر دنیا یکی از موانع بزرگ تحقیق در کشور بوده و نبود زیرساخت مناسب برای پیادهسازی دستاوردهای تئوریک علمی از جنبه عملی و آزمایشگاهی نیز از معضلات بزرگ محققان دانشگاهی است.
رفتاری مطرح کرد: نماد اقتصاد پایه، منابع ملموس فیزیکی مانند منابع طبیعی هستند؛ اما در اقتصاد امروز که از آن به اقتصاد نوین یاد میشود و اقتصادی دانشمحور است، کشف و استخراج دانش از منابع اطلاعاتی غیرملموس لازمه رشد اقتصادی و در نهایت تولید ثروت خواهد بود. هرچند ارزش منابع فیزیکی بر کسی پوشیده نیست؛ اما امروزه دیگر نشانه پیشرفت کشور وجود منابع طبیعی صرف نیست و در واقع توان پژوهشی و در راستای آن تولید دانش بوده که در زمره منابع غیرفیزیکی قرار گرفته و منجر به پیشرفت کشور در حوزه اقتصاد میشود.
بومیکردن استانداردها و مدونسازی استانداردهای جدید منطبق با نظام علم و فناوری با مشارکت نهادهای دانشبنیان و انجمنهای علمی از راهکارهای مؤثر دیگر در راستای رشد شاخصهای توسعه کشور است.وی بیان کرد: امروزه شاهد آن هستیم که کشورهایی با وجود داشتن منابع طبیعیفراوان جزء کشورهای توسعهنیافته محسوب میشوند و در مقابل هر کشوری که تولید دانش بیشتری دارد، توسعهیافته محسوب میشود. با توجه به اینکه کشور ما از لحاظ منابع فیزیکی کشور ثروتمندی است و در هر نقطه آن منبع منحصربهفردی قرار دارد، تخصیص بودجه در راستای انجام پژوهشهای اثربخش و جامعهنگر مبتنی بر نیازهای هر نقطه از کشور و اعتماد به نیروهای بومی آن منطقه و گسترش تعاملات بینبخشی در حوزه تحقیقات و فناوری میتواند از راهکارهای ارزشمند مسئولان برای تبدیل این منابع فیزیکی و محدود تجدیدناپذیر به منابع نامحسوس و غیرفیزیکی پایدار به شمار آید.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد تأکید کرد: تعامل بیشتر دانشگاهها با صنعت و بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان نیز از مباحث مهمی بوده که باید با جدیت دنبال شود. امیدواریم که دولت نیز با توجه به اهمیت موضوع، حمایتهای ویژهای را در پیش گرفته که در این باره ملزوماتی در سند چشمانداز برای اقتصاد دانشبنیان پیشبینی شده است.
این پژوهشگر برتر با تشریح شاخصهای رشد و توسعه عرصه پژوهشی کشور توضیح داد: برای رهایی از اقتصاد وابسته به نفت، باید بر اقتصاد مقاومتی و بهکارگیری پژوهش در راستای ساخت ثروت تکیه کرد. در این راستا استفاده از نیروهای جوان و متخصص و صاحب سبک بهمنظور تبدیل ایده به محصول قابل توجه بوده و این یعنی استفاده و حمایت هرچه بیشتر از شرکتهای دانشبنیان در سراسر کشور. یکی از مواردی که میتوان به آن جهت بخشید، حمایت از ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار بورس و ایجاد بازار فرابورس این شرکتها و مؤسسات است.
راهکارهای مؤثر در راستای رشد شاخصهای توسعه کشور
رفتاری ادامه داد: بومی کردن استانداردها و مدون سازی استانداردهای جدید منطبق با نظام علم و فناوری با مشارکت نهادهای دانشبنیان و انجمنهای علمی از راهکارهای مؤثر دیگر در راستای رشد شاخصهای توسعه کشور است. از سویی دیگر حمایت از صادرات و بازاریابی خدمات و محصولات فناورانه شرکتهای دانشبنیان از طریق واسطهای پشتیبانی و بازرگانی فرایند چشمگیر و توسعه بخشی بوده که باید تمرکز بیشتری روی آن صورت گیرد. ایجاد ساز و کارهای حقوقی برای مشارکت شرکتهای دانشبنیان با مؤسسات آموزش عالی در راستای فروش محصولات علمی میتواند از دیگر راهبردهای عملی توسعه پژوهش در کشور باشد.
بیشتر بخوانید:
اعتبارات تحقیقاتی بیشتری در اختیار پژوهشگران قرار گیرد
برنامه دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس برای راهاندازی موزه تخصصی آبزیان
نتایج تحقیقات و پژوهشهای موفق کاربردی و عملیاتی شود
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد تبیین کرد: تعامل و ارتباط مستمر بین صنعت و دانشگاه در راستای تقویت فرآیند تبدیل ایده به محصول، تخصیص بودجههای استانی و تمرکزنیافتن در پایتخت و کلانشهرها، ارائه زیرساختهای ارزنده در راستای رشد و تعالی مشاغل پژوهشمحور و حمایت از پژوهشگران و محققان بهعنوان منبع بالقوه ایده و اندیشه شاید بتواند کشور را از رکود علمی و رسیدن به منابع درآمد نوآورانه یاری دهد. استفاده از اندیشمندان و دانشمندان در عرصه نظام تصمیمگیری کشور و نهادینه کردن فرهنگ تحقیق و پژوهش در سطوح عالی مدیریتی میتواند مؤثر باشد.
وی اضافه کرد: ساماندهی انجمنهای علمی و توسعه و ترویج علم و فناوری در تصمیمسازیهای راهبردی و رصد و پایش شرایط بحرانی آینده با توجه به مشکلات روز کشور نیز یکی از مواردی است که باید مدنظر قرار گیرد. مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به این رویکرد، طرحی منسجم موسوم به پژوهش اثربخش یکپارچه شبکهای (پایش) ارائه کرده که از این طریق همه ظرفیتهای علمی و پژوهشی خود در راستای رفع چالشها و معضلات کشور را به کار گرفته است.
انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/
انتهای پیام/