قصههایی باورنکردنی از معجزات ائمه اطهار در «شهد شوکران»/ چیزی شبیه معجزه با عشق ممکن میشود
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، اگر عبارت «معجزه» را در موتورهای جستجو سرچ کنید، در کسری از ثانیه بیش از ۶۱ میلیون و ۵۰۰ هزار لینک برای شما به نمایش میگذارد، لینکهایی که تمامی آنها به این موضوع ماورایی و فراتر از درک بشر اختصاص دارند.
شاید برخی تصور کنند که این میزان سرچ و اطلاعات موجود در اینترنت دررابطه با مسئله معجزه، صرفا مربوط به کاربران ایرانی و فارسیزبانان سراسر دنیاست و کسانی که در جاهای دیگر دنیا زندگی میکنند، به اندازه ایرانیها با معجزه و مفاهیمی از این دست کاری ندارند. اما این حجم از کنجکاوی در بین کاربران اینترنت، فقط مختص ایرانیها نیست و خیلی ساده میتوان این مسئله را فهمید. اگر معادل انگلیسی کلمه معجزه یعنی عبارت «Miracle» را جستجو کنید، میبینید که این عدد به طرز شگفتانگیزی بالاتر میرود و به بیش از ۲ میلیارد و ۵۴۰ میلیون لینک میرسد.
در میان این لینکها و مطالب مختلف، بسیاری زیرشاخههای مهمی دارند، زیرشاخههایی مثل آثار هنری یا ادبی که هرکدام از آنها میتوانند روایتگر جلوههای مختلف معجزه باشند. از همان روزی که بشر با مفهوم نوشتن آشنا شد، سعی در توضیح اتفاقات و وقایع مهم تاریخی داشت، اتفاقاتی که گاها توضیح منطقی برای آنها وجود نداشت و با کلیدواژه «معجزه» در کتب مختلف به ثبت رسیده است. به همین دلیل هم بسیاری از کتابهای تاریخی، مذهبی نوشته شده در سراسر دنیا، به این موضوع اختصاص دارند. حالا یا به طور خاص به شخص یا اتفاقی ویژه پرداختهاند، یا مروری داشتند بر مهمترین معجزاتی که بشر امروز با تمام علم و دانش و تکنولوژیاش هم قادر به فهم و درک آنها نیست.
کتاب، دریچه روایت معجزه
«معجزه» در حقیقت کلمهای عربی است که مثل بسیاری دیگر از کلمات، وارد زبان فارسی شده است. این کلمه با واژه اعجاز مترادف است و ریشه لغوی به «عجز» (به معنای ناتوانی) برمیگردد. این ریشهیابی به ما کمک میکند تا بدانیم وقتی در رابطه با معجزه صحبت میکنیم، قرار است چیزی را روایت کنیم که به احتمال فراوان توانایی درک تمام مفاهیم مربوط به آن رویداد را نداریم. بسیاری بر این باورند که پس از درگذشت پیامبران، معجزه نیز از بین رفت و دیگر کسی هیچ معجزهای در آن حد و اندازهها ندید، اما با کمی دقت به زندگی افراد مختلف در دور و اطرافمان میبینیم که رویدادهای فراوانی در زندگی انسانهای مختلف به وقوع پیوسته که علم هیچ توضیح منطقی برای آن نداشته و هیچکس توانایی اثبات یا رد آن را ندارد.
اما برای اثبات این مسئله که پس از وفات پیامبر اسلام (ص) به عنوان آخرین پیامبر آسمانی، هنوز هم معجزات الهی در زمین وجود داشت عدله فراوانی وجود دارد. بسیاری از کتب تاریخی و مذهبی به جا مانده از قرنها پیش تصدیق میکنند که به برکت حضور بزرگانی چون ائمه اطهار، معجزه همچنان در زندگی مردم، جاری و ساری بود. به طور کلی معجزههای الهی از آن دست اتفاقاتی است که همه ما از کودکی آنها را شنیدهایم، در کتابهای مختلف خواندهایم و بعضا در آثار نمایشی نیز جنبههایی از آنها را با کمک جادوی تصویر تماشا کردهایم.
حجم گسترده منابع مربوط به معجزه، باعث نشده که توجه به این مقوله، در میان نویسندگان و هنرمندان به فراموشی سپرده شود و هر از چندگاهی آثار مرتبط با معجزه در دسترس عموم مردم قرار میگیرد. البته باتوجه به سختی تصویر کردن این اتفاقات (که درک آن برای بسیاری از مردم واقعا دشوار است) بیشتر این آثار در قالب کتاب هستند، کتابهایی که هرکدام با ادبیات و لحن خاص خود به این موضوع خاص و ویژه ورود کردهاند.
بیشتر بخوانید:
«داستانهای شگفتانگیز» کتابی جذاب با مقدمهای از هیچکاک
آشنایی با مفهوم طنز در کتاب «ادموند گانگلیون و پسر»
فرهنگ غذایی ترکیه را با این کتاب خوشمزه بشناسیم
«ساحل تهران» مجموعهای موجز برای دوستداران داستان کوتاه عاشقانه
نگاه طنازانه «من و باباشاهم» به تاریخ ایران
همراه شدن با شخصیتها رند قدیمی در کتاب «گچپژ»
کتابی از معجزات امام صادق (ع) و فرزندانش
یکی از این کتابها که در چند سال پیش به همت انتشارات نیستان به بازار کتاب عرضه شد، «شهد شوکران» است، اثری به قلم نصرالله قادری که «حکایتهایی محیرالعقول، عجیب و باورنکردنی از زندگانی سه معصوم که با زور زهر نوشیدند!» را روایت میکند. این کتاب در اصل روایتی داستانی از کرامات خاص و اعجابآور امام جعفر صادق (ع)، امام موسی کاظم (ع) و امام رضا (ع) است، سه امام معصوم که در زندگی خود معجزات فراوانی داشتند.
هرکدام از ائمه اطهار در طول دوران زندگی با برکتشان معجزاتی داشتند، بسیاری از کتابهای تاریخی که توسط تاریخنویسان برجسته به رشته تحریر درآمده است، به تفصیل این معجزات را روایت کردهاند. شاید همین حجم انبوه روایات خشک و یکدست، باعث شده قادری نویسنده کتاب «شهد شوکران» در این اثر با لحن روایی متفاوتی نسبت به این رویدادهای مختلف ورود کند. آنچه که در این کتاب توجه را به خود جلب میکند، ادبیات و سبک روایت داستانهاست، ما در حقیقت هر معجزه یا اتفاق را از زاویه دید یکی افرادی که در آن معجزه حضور داشته مینگریم.
این کتاب اثری است که تاریخ را روایت میکند، اما نه چیزی شبیه به کتابهای تخت تاریخی. در این اثر با استفاده از سبک داستانی، به دل رویدادهای تاریخی – مذهبی میرویم و قصههایی میخوانیم از سفرهای طولانی ائمه، حضورشان در مناظرههای تاریخی، مذهبی و سیاسی و قرار گرفتن در اماکن خاص مثل مسجدالحرام، کعبه، خراسان و... که جنبه مذهبی بیشتری به داستانها میدهد. باتوجه به این تم داستانی که روایتها به خود گرفتهاند نمیتوان گفت که صددرصد هر آن چیزی که در کتاب به رشته تحریر آمده، از منظر تاریخ درست است، اما بن مایه و ریشه کلی روایتها و معجزات غیرقابل انکار است و مسائلی است که همگی در منابع معتبری شیعی و اسلامی منتشر شده است، منابعی که صدها سال عمر دارند و روایتگر بخشهای مختلف تاریخ اسلام هستند.
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم:
«یابن رسولالله، خدا این خلق را بیامرزد.» او که صادق بود و امام و معصوم، فرمود: «یا ابا بصیر. بیشترین این خلق که تو میبینی، سگان و خوکانند.» من بر خود لرزیدم. اینجا خانه خدا بود و آنکه به گردش طواف میکردیم کعبه بود. سگ و خوک؟ جانم به رعشه افتاد. چرا چنین فرمود. اینان همه بندگان خدایند و او امام ماست. انگار راز دلم دانست، بی که بگویم حقیقت را به من بنما! پس لختی درنگ کرد. من از ایشان تبعیت کردم. پس دعایی خواند و آنگاه دست بر چشمان من گذرانید. پس چشم من باز شد و من مردمان دیدم چنان که حضرت فرموده بود، سگ و خوک! میلرزیدم. حیران بودم که حضرت بار دیگر چشم من به من رد کرد. پس باز ایشان را دیدم چنان که پیش از آ« میدیدم، خلقانی که گرد کعبه میچرخیدند. اینک من حیرانم که صدای ناله دعا میشنوم یا زنجموره سگان و خکان؟ نمیدانم. دلم قرار ندارد...
اگر شما جزء علاقهمندان به معجزه هستید و در گروه افرادی قرار میگیرید که این کلمه یا معادلهای انگلیسی و عربی آن را در فضای مجازی جستجو میکنید، خواندن این کتاب را به شما پیشنهاد میکنیم. کتابی که با سبکی داستانی راوی معجزات سه معصوم است، سه معصومی که در سبک زندگی و نوع شهادت آنها شباهتهای فراوانی وجود دارد و معجزاتشان نیست به یک اندازه، هوش از سر هر خوانندهای میبرد.
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/