در اقتصاد ایران یارانه پنهان نداریم
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه تهران، سجاد برخورداری، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، در گفتوگو با «برنامه سیمرغ» تلویزیون اینترنتی دانشگاه تهران، با بیان اینکه «مشکل اقتصاد کشور، کارایی پایین در مصرف انرژی است نه یارانه پنهان»، گفت: تعریف علمی یارانه، ناظر بر مواردی است که دولتها صریح پرداخت میکنند و وارد بودجه یا نوشتارها میشود. این در تمام دنیا برای اهداف مشخص و معینی رایج است و البته میتواند در بخش تولید باشد یا مصرف؛ اما آنچه در ادبیات ۴، ۵ سال اخیر در کشور به نام هیدن سابسید یا یارانه پنهان رایج شده، به لحاظ علمی وجود ندارد.
برخورداری افزود: این تنها نوعی هزینه فرصت است که آن را برای همه چیز میتوان مطرح کرد. اما موضوعی که از نظر علمی در آن اتفاق نظر وجود دارد این است که مصرف انرژی در کشور ما کارا نیست. مصرف ما خیلی بیرویه است و اتلاف منابع داریم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به ۱۰ سال پژوهش خود گفت: مقصر مصرف بیرویه انرژی در ایران، مصرفکننده نیست. او به خدمات حملونقل و روشنایی نیاز دارد و بنزین و برق مصرف میکند. ما چه ابزاری در اختیار او قرار دادهایم که مصرف بنزین و گازوئیل این قدر بالاست.
وی دستکاری در قیمت سوخت را اشتباه خواند و گفت: سال ۱۳۹۸ ششمین بار بود که این اشتباه را تکرار کردیم و این کار را از سال ۱۳۴۰ انجام میدهیم. اصلاً با قیمت بازی کردن، سیاست کاملاً اشتباهی است و افزایش قیمت، مشکل را حل نمیکند، چون اقتصاد زنجیروار به هم مرتبط است و با این کار، شما هر کاری انجام بدهید، خنثی خواهند شد.
برخورداری گفت: الان چرا با اینکه قیمت نفت ارزان است، کسی استفاده نمیکند؟ چون مسیر گاز را جایگزین نفت کردیم. در مورد بنزین و گازوئیل هم باید یک سری کارهای اولیه انجام بدهیم و جایگزین متنوع حملونقل برای مردم ایجاد کنیم. همانگونه که حملونقل کشورهای اروپایی، نقاط مختلف را به اشکال مختلف متصل کردهاند.
وی توضیح داد: اگر من که ماشین شخصی استفاده میکنم، ببینم هر جایی که میخواهم بروم حملونقل عمومی هست، هزینه فایده میکنم و وقتی حملونقل عمومی برایم میصرفد، چرا خودروی شخصی را با هزینه بالا استفاده کنم؟
استاد اقتصاد دانشگاه تهران، اجرای قانون هدفمندی یارانه در سال ۱۳۸۹ را ناقص ارزیابی کرد و گفت: هدفمندی یک بسته بود، نه این که فقط تغییر قیمت سوخت و پرداخت یارانه نقدی انجام شود و بقیه موارد مسکوت بماند. قرار بود تولید را عادت دهیم تا کارایی انرژی بالا رود. مشکل این بود که فقط یک بخش آن سیاست را اجرا کردیم.
این استاد اقتصاد با اذعان به لزوم سیاستهای حمایتی، در عین حال تاکید کرد: نباید مستقیماً پول به مردم داد و باید حمایت بهصورت غیرمستقیم در کارهایی مثل رایگان کردن هزینه سلامت بازنشستگان یا کوپن کالا انجام شود.
وی در پاسخ به این سوال مجری که اگر رئیسجمهور شوید، یارانه نقدی را حذف میکنید؟ گفت: یارانه نقدی را قطع میکنم، چون باعث تنبل بارآوردن مردم میشود. در عوض باید تشخیص داده شود کدام دهکها نیاز به چه خدماتی دارند و آنها عرضه شود و به دهکهایی که واقعاً احتیاج دارند، کالا یا کوپن کالا بدهیم. در این اقشار چون بچه مشکل تغذیه دارد، نمیتواند به مدرسه برود و مجبور است کار کند تا زندگیش بچرخد. اگر هزینه کودکان کار یا اجاره طبقات پایین شهر را بدهیم، میتواند زندگی این طبقات جامعه را در نسلهای آینده جبران کند.
تلویزیون اینترنتی دانشگاه تهران که به تازگی کار خود را آغاز کرده است، ضمن بهرهمندی فرهیختگان جامعه از حوزههای مختلف اندیشه در دانشگاه و تغذیه شبکههای علمی کشور، تلاش میکند به تعمیق ارتباط آموزش عالی با لایههای مختلف جامعه بپردازد.
انتهای پیام/۴۱۲۷
انتهای پیام/