باید نیاز حوزههای صنعت و جامعه در اختیار پژوهشگران قرار گیرد
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مظفر شریفی درباره وضعیت بودجه پژوهش کشور خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری نیز بارها بر این موضوع تأکید کردند که ۳ _ ۴ درصد درآمد ناخالص ملی باید برای پژوهش در نظر گرفته شود اما این امر تا به امروز محقق نشده و این بودجه زیر نیم درصد است. از طرفی حمایتهای کافی از سوی حوزههای صنعت و جامعه صورت نمیگیرد این در حالی است که سفارشدهنده و خریداران اصلی پژوهشها صنعت است. درواقع بین دستگاههای اجرایی و جامعه علمی ارتباط کافی برقرار نشده و متاسفانه اعتبارات مورد نیاز که باید در اختیار آنها قرار گیرد بسیار کم و ناکافی است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و سیاستگذاری امور پژوهش وزارت علوم گفت: امروز پژوهشهای دانشگاهی کشور در سطح جهانی مطرح بوده که این امر حاکی از کیفیت بالای آنها است، اما مکانیزم فرآیندهای ما به حمایت، اصلاح و ارتباط بیشتر بین دانشگاه و صنعت نیاز دارد. از یک سو هدفمندسازی پژوهشها در راستای رفع نیازهای کشور و از سوی دیگر حرکت در گستره و مرز دانش میتواند به موفقیت و رفع نیازهای کشور کمک کند.
شریفی در رابطه با دستیابی به پرچمداری علمی در جهان، اظهار کرد: این امر نیازمند موضوعاتی است همچون؛ بالا بردن کیفیت پژوهشها، حمایتهای بیشتر از پژوهشگران و نخبگان، مورد توجه قرار دادن برنامه محوری در پژوهشها، پرهیز از پراکندهکاری، تمرکز بر اموری که در آن زمینه توانمند هستیم، تقویت کار تیمی و گروهی، ایجاد شبکهسازی بین دانشگاهها و موسسات به منظور هم افزایی بیشتر، که با وجود موارد ذکر شده میتوانیم به مرجعیت علمی در دنیا برسیم.
مدیر کل دفتر برنامهریزی و سیاستگذاری امور پژوهش وزارت علوم با بیان اینکه ماهیت پژوهش، چیستی و فلسفه است، عنوان کرد: نباید انتظار داشته باشیم همه پژوهشها به راهکار و پیشنهاد راهبردی برسند زیرا پژوهش و مبانی آن گستره وسیعی دارد و باید بتوانیم از درون گستردگی پژوهشها راهکار استخراج کنیم، بنابراین طبیعی است یک پژوهش گسترده صورت گیرد اما راهکار پیشنهادی آن محدود باشد.
وی افزود: این فرآیند همچون هرمی بوده که قاعدهاش به ماهیت پژوهش و قله آن به راهکارها اختصاص یافته است. این روند باید اصلاح شود و توجه و تمرکز ویژه ما به راهکار باشد از این رو میتوان گفت در جنبه کاربردی بودن پژوهشها ضعیف عمل کردیم که علت این امر میتواند حمایتها و بودجههای ناکافی باشد و از طرفی دیگر باید حوزههای نیاز، صنعت و جامعه در کنار پژوهشگر قرار گیرند تا پژوهشهای راهبردی اراِئه شود.
شریفی درباره ایجاد رابطه بین صنعت و پژوهش بیان کرد: در این زمینه تلاشهای بسیاری صورت گرفته است، بهطور مثال در وزارت علوم، معاونت فناوری از معاونت پژوهش مستقل شد تا بتواند گامی در مسیر کاربردی کردن پژوهشها بردارد و از طرفی ارتباط صنعت با وزارت علوم شکل گیرد.
مدیر کل دفتر برنامهریزی و سیاستگذاری امور پژوهش وزارت علوم در رابطه با کمتوجهی به پژوهشهای رشته علوم انسانی، گفت: این حوزه نیاز به توجههای گستردهتری دارد زیرا کاربرد همیشه به معنای صنعتی شدن نیست بلکه با توجه به معضلهای بزرگی که در جامعه وجود دارد الویت ما مسائل اجتماعی، ساخت و ساز، فرهنگ، اعتیاد، آسیبهای اجتماعی و غیره است که تنها از پژوهشهای رشتههای علوم انسانی میتوان این معضلات را برطرف کرد که خوشبختانه دانشگاههای خاص و مطرحی در این زمینه وجود دارد.
وی در پایان اضافه کرد: اما باید به این نکته توجه داشت که بیتوجهی به پژوهشهای علوم انسانی عمدی نبوده و ضروری است در برنامهریزیها بازنگری صورت گیرد که این امر از طریق حمایتهای بیشتر سازمانهای دولتی و حاکمیت محقق میشود.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/