اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای افزایش یارانهها
به گزارش خبرنگار اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، سید مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامهوبودجه در نشست خبری بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ با اشاره به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اظهار کرد: بنا به مصوبه قانون، دولت برای سال دوم مجوز استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومان را نداشت اما با رایزنیهای صورت گرفته تأمین ارز ترجیحی تا پایان سال ادامه دارد اما برای سال آینده با توجه به اینکه این منابع تأثیری در قیمتها نداشته و کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت کردند بیشتر از ۱۶۰ درصد افزایش یافته است، بنابراین این ارز در سال آینده حذف خواهد شد و از این محل ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای افزایش یارانه بسته به دهکهای جامعه اختصاص خواهد یافت.
وی با بیان اینکه تورم مستقیم برداشتن ارز ترجیحی حدود ۷.۶ درصد است اما با حذف ارز ترجیحی ۶.۹ درصد از این رقم به پایه پولی باز خواهد گشت، ادامه داد: افزایش تعرفه گمرک از ۴۲۰۰ تومان به ارز نیمایی باعث افزایش چند برای قیمت نخواهد شد و بسته به قیمت کالا تعرفه افزایش خواهد یافت.
رئیس سازمان برنامهوبودجه با اشاره به درآمدهای نفتی بیان کرد: درآمدهای نفتی بسیار واقعبینانه تعیین شده است و بنا به آمارهای مؤسسات انرژی قیمت نفت در سال جاری افزایشی خواهد بود، در سالهای گذشته با محاسبه غیردقیق درآمدهای نفتی استقراض از بانک صورت میگرفت، اما بنا داریم استقراض از بانک را بهعنوان راهکار دم دستی استفاده نکنیم.
میرکاظمی با بیان اینکه خشکسالی و افزایش قیمت جهانی انواع کالا بین ۲۰ تا ۵۰ درصد باعث به تعویق انداختن حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شده است، ادامه داد: دولت گذشته بین ۳۰ تا ۷۰ درصد حد ذخایر استراتژیک کشور را مصرف کرد و این دولت مجبور به تکمیل ذخایر استراتژیک کالاهای اساسی بود و از سوی دیگر دولت گذشته تمام ۸ میلیارد دلار مرتبط با ارز ۴۲۰۰ تومانی را نیز هزینه کرده بود.
وی با تأکید بر اینکه ارز ترجیحی در نیمه دوم سال جاری باید تکلیف آن مشخص میشد، ادامه اختصاص این ارز در سال آینده را ناممکن عنوان کرد.
رئیس سازمان برنامهوبودجه با تأیید اثر تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ توانی بیان کرد: ادامه اختصاص ارز ترجیحی کشور را با کسری بودجه مواجه خواهد کرد و از سوی دیگر کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد شدند، در قیمت نهایی تفاوتی با نرخ بازار آزاد ندارد، بنابراین ادامه تخصیص ارز ترجیحی هدر دادن منابع کشور است و یک مشت دلال تا به امروز از آن استفاده کردهاند.
به گفته میرکاظمی؛ ماهانه یک میلیارد و دویست میلیون دلار ارز ترجیحی برای تأمین کالای اساسی تخصیص یافته است و با حذف ارز ترجیحی برای هر نفر بسته به دهک آن بین ۹۰ تا ۱۲۰ هزار تومان یارانه داده خواهد شد.
وی با بیان اینکه ۸۵ میلیارد دلار یارانه پنهان پرداخت میشود عمده آن توسط دهکهای بالای جامعه مصرف میشود. به همین منظور باید اطلاعات دقیقی در خصوص دهکبندی دریافتکنندگان یارانه صورت گیرد.
به گفته رئیس سازمان برنامهوبودجه؛ در سال گذشته از ۶۰ میلیون یارانه بگیر حدود ۲۲ میلیون نفر در حسابهای خود ورودی بالای یک میلیارد تومان داشتند.
میرکاظمی با رد افزایش ۶۲ درصدی درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده عنوان کرد: میزان افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده بین ۴۰ تا ۴۴ درصد است با توجه به ظرفیت ۳۲۰ هزار میلیارد تومانی درآمدهای مالیاتی که برخی از کارشناسان از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان نیز صحبت میکنند، در بودجه سال آینده این رقم ۲۷۰ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. در این میان بخشودگی مالیاتی نیز اعمال خواهد شد.
به گفته وی؛ بخش قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی مرتبط با مالیات بر ارزش افزوده است که با توجه به قیمتهای امروز محاسبه میشود.
رئیس سازمان برنامهوبودجه با اشاره به فروش اوراق در بودجه ۱۴۰۱ بیان کرد: دولت سیزدهم به دنبال این است که تحت هیچ شرایطی پایه پولی افزایش پیدا نکند و به همین منظور هدفگذاری ما تسویه ۱۷۲ تا ۱۷۵ هزار میلیارد تومان اوراق است که بخشی از این اوراقی که سال آینده تسویه میشود اوراق سنوات گذشته است، به اضافه این رقم، ۲۵ هزار میلیارد تومان بدهی باید پرداخت شود و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان هم برای صندوقها در نظر گرفتهایم. البته برای تأمین مالی تنها به یک روش اکتفا نخواهیم کرد و با توجه به درآمدهای نفتی و مالیاتی از شیوههای جایگزین استفاده خواهیم کرد.
میرکاظمی حذف وام ازدواج را تکذیب کرد و گفت: دولت به دنبال تنظیم آییننامه دقیقی در خصوص وام ازدواج است و برای اولین بار ۱۱ هزار میلیارد تومان برای جمعیت جوان بودجه دیدهایم که این موضوع در دورههای گذشته سابقه نداشته است.
وی با بیان اینکه افزایش حقوق کارمندان و کارگران سنتی است که خارج از سقف بودجه و خارج از تابآوری بودجه اعمال شده و درنهایت منجر به استقراض و افزایش پایه پولی شده است، امسال نیز دولت ماهانه ۵۰ هزار میلیارد تومان حقوق پرداخت میکند، گفت: پایان سال ۹۱ یعنی در دولت دهم، میزان مصارف کشور ۸۹ هزار میلیارد تومان بود که امسال سقف یک به ۹۳۷ هزار میلیارد تومان رسیده و سقف دو حدود یکهزار و ۲۷۷ میلیارد تومان است که عملاً سقف یکی وجود ندارد و تمام مصارف از همان سقف دو است. برای مثال پرداخت حقوق هیئتعلمیها از همان سقف دو انجام میشود، فقط در بخش حقوق ۶۵۰ هزار میلیارد تومان پرداخت میشود که این رقم بدون احتساب پاداش است.
رئیس سازمان برنامهوبودجه بیان کرد: ادامه این روند به نفع مردم نیست و این استقراض درنهایت منجر به افزایش تورم خواهد شد، ما باید اقتصاد را قابلاطمینان کنیم و باید ۲ سال تحمل کنیم تا قدرت درآمد خانوار با بهبود شرایط اقتصادی بالا برود.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/