دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 آذر 1400 - 12:13

گرانی کاغذ؛ کمر بازار نشر را شکست/ کتاب‌ها دیگر خریداری ندارند!

قیمت جهانی کاغذ در سال‌های اخیر به علت نوسانات نرخ ارز تا ۲۵ درصد افزایش داشت و کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نماند.
کد خبر : 627468
کاغذ

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا؛ گرانی کاغذ چالشی که این روزها حوزه نشر را درگیر حواشی خود کرده است، این گرانی ناشران را با معضلی جدی روبه‌رو کرد و حتی برخی از آن‌ها را به ورشکستگی رسانده است. به‌خصوص آن‌ دسته از ناشرانی که به تازگی به این حرفه ورود کرده‌اند.


در سال‌های اخیر قیمت جهانی خمیر کاغذ (پالپ)، کاغذ و مقوا به علت نوسانات نرخ ارز ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش داشت و کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نماند. گرانی کاغذ کمر بازار نشر را شکست زیرا که قیمت‌ها همچنان در حال افزایش است و از سوی دیگر رکودی شدید بر بازار نشر حکم‌فرما شده است. با توجه به اینکه سرانه مطالعه یکی از شاخص‌های توسعه و پیشرفت هر کشور محسوب می‌شود برای افزایش فرهنگ کتابخوانی به کتاب، مجله و روزنامه نیاز است اما آشفتگی بازار ارز، بر کتاب و کتابخوانی هم تاثیر خودش را بر جا گذاشته و تولید کتاب کاغذی در کشور را مشکلاتی همراه کرده است.





بیشتر بخوانید:‌





افزایش قیمت کاغذ و دردسرهای بعد از آن!


با افزایش قیمت کاغذ صنعت نشر نیز تحت تاثیر قرار گرفت و متعاقب آن با چالش‌هایی جدی مواجه شد. به علت شرایط اقتصادی و افزایش قیمت، کتاب‌ها دیگر همانند گذشته خریداری ندارند و اکثر آن‌ها در انبار ماندگار می‌شوند، در این شرایط ناشران یا کتاب چاپ نمی‌کنند و یا با تیراژ محدود به سراغ آن می‌روند. در گفت‌وگوی پیشین خبرگزاری آنا با محمدرضا شمس نویسنده کودک و نوجوان، وی تاکید کرد که «گرانی کاغذ معضل جدی است. باید تدبیری انجام شود زیرا کشوری که فرهنگ‌ ضعیفی دارد و سرانه مطالعه‌اش در حد چند دقیقه است، مطمئناً جز کشورهای جهان سوم است و نمی‌تواند رشد کند. به هر حال ناشران در این شرایط ریسک خود را کمتر می‌کنند و سراغ چاپ کتاب با تیراژ بالا نمی‌رود. در قبل ناشران در تعداد محتوای تولیدی رقابت داشتند اما در حال حاضر این اتفاق نمی‌افتد. تیراژ کتاب‌ها قبل از کرونا ۵۰۰ تا یک هزار نسخه بود اما هم‌اکنون به ۲۰۰ یا ۴۰۰ نسخه می‌رسد. در این میان کرونا نیز تأثیر بدی بر روی جامعه گذاشته است.»


نگار موقرمقدم نویسنده رمان «هرشب بیداری» پیش از این در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا در رابطه با اوضاع نابه‌سامان بازار کتاب، تیراژ پایین آثار و فروش کم آن‌ها معتقد است که «شرایط بازار کتاب واقعا ناراحت‌کننده است، ولی نویسنده بودن یا هنرمند بودن انتخابی نیست، برای هر شخصی از قبل تعیین شده است. مسلما مشکلات فراوانی در حوزه ادبیات و کتاب یا دیگر بخش‌ها مثل نقاشی وجود دارد اما کسی که هنر و دغدغه در ذاتش وجود دارد به سمت این مشکلات حرکت می‌کند، چون این مسئله یا یک دغدغه برایش آزاردهنده است و باید آن را در ذهن خود حل کند. وقتی یک موضوع یا سوژه‌ای ذهن شما را اذیت می‌کند، دیگر به این فکر نمی‌کنید که کاغذ گران شده، بازار کتاب خراب است و شاید بابت فروش کتابت سود نکنید، سعی می‌کنید فقط بنویسید.»


به گزارش آنا پیش‌بینی می‌شود؛ مسیری که مدیران فرهنگی در راستای تامین کاغذ در نظر گرفته‌اند بتواند وضعیت آن را در آینده‌ای نه‌چندان دور بهبود ببخشد، به‌گونه‌ای که کاغذ تولیدی جوابگوی نیاز داخلی باشد. با این وجود تا اجرایی شدن این تصمیمات، راه طولانی باقی است که در این مسیر کنترل بازار کاغذ اهمیت بسیاری دارد. تولید کاغذ در کشور می‌تواند بسیاری از ناشران و حتی خوانندگان کتاب را خوشحال کند. در این راستا حمایت و توجیه فعالان حوزه کتاب نیز بخشی از همین تلاش‌ها برای بهبود وضعیت است.


انتهای پیام/۱۱۰/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب