دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آذر 1400 - 14:21

کلیات ۲ سند ارائه‌شده ایران به ۱+۴

هیئت مذاکره‌کننده ایرانی در مذاکرات وین در دو سندی که به طرف مقابل ارائه کرد و کاملاً در چارچوب برجام بود، ضمن این‌که پیش‌نویس ۶ دور مذاکرات قبلی را در دستور کار داشت، موارد نقض صریح برجام را اصلاح و مواردی را هم به آن اضافه کرد.
کد خبر : 625787
مذاکرات وین



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، هتل کوبورگ شهر وین پایتخت اتریش در هفته‌ای که گذشت میزبان دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) بود، مذاکراتی با ترکیب جدید تیم ایرانی در دولت سیزدهم و به‌منظور رفع تحریم‌های آمریکا.


در دولت دوازدهم از اواسط فروردین تا پایان خردادماه سال جاری ۶ دور مذاکره برای احیای برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق و بدعهدی طرف‌های اروپایی برگزار شد که عملاً با کارشکنی‌های آمریکا و با این‌که اعلام شد پیشرفت‌هایی حاصل‌شده، در عمل نتیجه‌ای به همراه نداشت و با آمدن دولت جدید در ایران این مذاکرات متوقف شد تا بررسی‌ها در دولت جدید انجام شد. درنهایت بعد از رایزنی‌هایی که در این مدت بین علی باقری با هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام و همچنین روسیه و چین انجام شد، هشتم آذرماه زمان آغاز این مذاکرات اعلام و تیم ایرانی نیز ششم آذرماه در ترکیبی جدید به ریاست باقری عازم وین شد. ترکیبی که نشانگر جدیت طرف ایرانی برای حصول توافق، البته توافقی خوب که رافع مؤثر تحریم‌ها علیه ملت ایران باشد، بود.


در همین حال نیز «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه پیش از شروع نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک برجام در نشست هفتگی‌اش با خبرنگاران تصریح کرد: اگر آمریکا با این عزم به وین بیاید که بن‌بست و مواردی که در دورهای قبلی باعث به نتیجه نرسیدیم را بخواهد حل کند و از آن نقطه وارد وین شود قطعاً گفت‌وگوها مسیر آسان‌تری را خواهد داشت و اگر آمریکا همچنان به مسیر قبلی ادامه دهد قطعاً ایران انتخاب‌های متعددی خواهد داشت.


تیم ایرانی در این چند روز در وین رایزنی‌هایی را به‌صورت دوجانبه و چندجانبه با هیئت‌های حاضر انجام داد و در نشست کمیسیون مشترک نیز مقرر شد کارگروه رفع تحریم‌ها تشکیل و بعدازآن هم کارگروه هسته‌ای در سطح کارشناسان برگزار شد. درنهایت چهارشنبه‌شب اعلام شد که تیم ایرانی دو سند شامل رفع تحریم‌ها و موضوعات هسته‌ای به طرف مقابل ارائه داده است که علی باقری ارائه این سندها را نشانگر جدیت طرف ایرانی در این مذاکرات خواند.


معاون سیاسی وزیر امور خارجه در نشست افتتاحیه مذاکرات هم بر لزوم لغو تمامی تحریم‌های غیرانسانی و قهرآمیز آمریکا علیه ملت ایران تأکید کرده و گفته بود: تا زمانی که کارزار فشار حداکثری آمریکا نفس می‌کشد، احیای برجام سخن گزافی بیش نیست.


آن‌گونه که حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه پنجم آبان ماه در نخستین نشست خبری‌اش با خبرنگاران در تهران تصریح کرد: ما نمی‌خواهیم از نقطه بن‌بست مذاکرات وین وارد مذاکرات وین شویم، ولی فرمتی که در مذاکرات وین شکل‌گرفته را قبول داریم.


بر همین اساس یک منبع مطلع درباره این دور از مذاکرات در وین و پیشنهاداتی که ارائه شد، گفت: پیشنهادات هیئت ایرانی بر مبنای متن به‌دست‌آمده در ۶ دور مذاکره قبلی در وین بود البته با این تفاوت که مواردی به متن قبلی افزوده شد و بخش‌هایی از آن‌که برخلاف نص صریح برجام بود حذف و درنهایت در قالب دو سند در اختیار طرف مقابل گذاشته شد.


وی با ذکر این نکته که پیشنهادات ارائه‌شده ایران کاملاً در چارچوب برجام بود، افزود: به طرف مقابل اعلام شد که مبنای مشترک ما و شما «برجام» است و این پیشنهادها هم کاملاً در چارچوب برجام تهیه شده است.


لازم به ذکر است علی باقری در وین همچنین اعلام کرده بود که سند سومی هم درباره راستی آزمایی و ترتیبات اجرایی وجود دارد که هنوز در اختیار طرف مقابل قرار داده نشده است. آن‌گونه که یک دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرده است: پیش‌نویس‌هایی دیگری نیز وجود دارد که نظرات ایران در ادامه در قالب این پیش‌نویس‌ها ارائه خواهد شد. نحوه و زمان راستی آزمایی و موارد مربوط به دریافت ضمانت عدم خروج مجدد آمریکا از توافق ازجمله مواردی است که در ادامه مطرح خواهد شد.


از سوی دیگر، یک دیپلمات ارشد ایرانی نیز امروز (یکشنبه) در نشستی توجیهی درباره متن پیشنهادی ایران تصریح کرد: متن پیشنهادی ایران مبتنی و بر اساس پیش‌نویس ۶ دور قبل بوده و همان متن مبنا قرارگرفته و اصلاحات و پیشنهادهای موردنظر ایران بر روی متن مشخص‌شده و ارائه‌شده‌اند. این پیشنهادها ازآن‌جهت که کاملاً منطبق بر برجام ارائه‌شده، طبیعتاً حداکثری نبوده و نیستند، اما متأسفانه رویکرد طرف مقابل نسبت به تعهداتش حداقلی است.


این مقام افزود: ایران پیشنهادانی عمل‌گرایانه در مذاکرات اخیر در وین روی میز گذاشت و طرف‌های مقابل باید پاسخی درخور یا حتی پیشنهادات و ایده‌های تازه خود را به‌صورت مکتوب و مشخص ارائه کنند.


این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان این‌که روشن است که طرف‌های غربی که با تصور اعطای امتیازات اندک و دریافت امتیازات حداکثری به وین آمده‌اند، از متون پیشنهادی و خواسته‌های روشن جمهوری اسلامی ایران رضایت کامل نداشتند، یادآور شد: اما هیچ‌یک از این کشورها نتوانستند بر این متون ایراد حقوقی گرفته یا آن‌ها در تضاد با برجام توصیف کنند.


البته آن‌گونه که امیر عبداللهیان نیز در یادداشتی که در آستانه مذاکرات منتشر شد اعلام کرد که توافق ممکن و در دسترس است، ولی تصریح هم کرد که ایران درخواست‌های فرابر جامی را نخواهد پذیرفت و درباره موضوعات فراتر از برجام وارد مذاکره نمی‌شود.


در نشست اخیر در وین و بر اساس درخواست طرف‌های اروپایی برای مشورت با پایتخت‌هایشان درباره پیشنهادات ایران این مذاکرات علی‌رغم اینکه ایران اعلام کرده بود که آماده است در وین بماند و گفت‌وگوها را ادامه دهد، متوقف شد و قرار شد به‌زودی (احتمالاً در اواخر هفته جاری) مجدداً از سر گرفته شود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب