دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آذر 1400 - 00:02
نشست بررسی تحولات عراق-۱؛

سناریوی غربی-عبری برای محو حشدالشعبی از صحنه سیاسی عراق/ خیال خام عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نقش بر آب شد/ حضور داعشی‌های سیاسی در پارلمان و دولت

کارشناسان عراقی معتقدند هدف اصلی غربی‌ها از مداخله در انتخابات عراق این است که این کشور به میدان تقابل با ایران تبدیل شود و حشدالشعبی که از سوی ایران پشتیبانی می‌شود، قدرت خود را به‌طور قانونی از دست بدهد و در ادامه، خلع سلاح شود.
کد خبر : 625401
نشست تحولات عراق در خبرگزاری آنا



گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، تحولات عراق بعد از انتخابات پارلمانی با چالش و ناآرامی‌هایی مواجه شده است، چه اینکه بخشی از مردم و گروه‌های سیاسی این کشور به نتیجه اعلام‌شده از سوی کمیساریای عالی انتخابات با تردید نگاه می‌کنند و معترض هستند و برخی از جناح‌های سیاسی معتقدند نتیجه انتخابات دست‌کاری شده است.


از سوی دیگر در بعد سیاسی، برخی رهبران جناح‌های مختلف همچون عمار الحکیم، رئیس جریان حکمت ملی، نوری المالکی رئیس ائتلاف دولت قانون و مقتدا صدر رهبر جریان صدر به همراه چندین نفر از سران گروه‌ها و جریان‌های عراقی در نشست هیئت هماهنگی گروه‌های شیعه (بیت شیعی) در منزل هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح حضور یافتند. «چارچوب هماهنگی» بعد از این نشست بیانیه‌ای صادر و اعلام کرد: رهبران چارچوب هماهنگی با حضور مقتدا صدر به بررسی موضوعات پیچیده کشور پرداختند. این دیدار در راستای تقویت وحدت و برادری میان عراقی‌ها و در راستای خدمت به منافع ملت عراق و در اولویت قرار دادن این موضوع برگزار شد.


برای بررسی ابعاد مختلف این موضوعات نشستی را با حضور ابوحفیظ الشیخ، از مسئولان بسیج مردمی عراق و از فعالان اجتماعی این کشور و نیز محمدعلی الحکیم، تحلیلگر عراقی در محل خبرگزاری آنا برگزار کردیم که بخش نخست آن در ادامه تقدیم می‌شود.


احتمال تقلب و تخلف در انتخابات عراق


آنا: این روزها به‌ویژه پس از بیانیه‌های کمیساریای عالی انتخابات عراق درباره نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی گمانه‌زنی‌ها درباره امکان تقلب یا تخلف در رأی‌گیری یا شمارش آرا مطرح می‌شود. از نظر شما آیا تقلب در انتخابات عراق انجام شده است یا خیر؟ با توجه به این موارد، چشم‌انداز آینده نتیجه انتخابات را به چه صورت ارزیابی می‌کنید؟


ابوحفیظ: تخلف، فقط ادعا نیست، بلکه مراجع قضایی عراق نیز در این باره حکم دادند و حتی در برخی از حوزه‌های انتخاباتی آرای ۶ هزار صندوق رأی باطل شد، زیرا بعد از ساعت ۶ عصر که باید صندوق‌ها اطلاعات را به‌صورت الکترونیکی ارسال می‌کردند، این عملیات انجام نشد. طبق بیانیه کمیساریای عالی انتخابات نیز آرای حدود ۳ هزار ۸۰۰ صندوق باطل شد؛ بنابراین حدود ۱۰ هزار از حدود ۸۰ هزار صندوق رأی موجود باطل شد که این رقم بسیار بالاست.



سناریوی غربی-عبری برای محو حشدالشعبی از صحنه سیاسی عراق/ خیال خام عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نقش بر آب شد/ حضور داعشی‌های سیاسی در پارلمان و دولت

ابوحفیظ الشیخ، از مسئولان بسیج مردمی عراق


حکیم: من هم معتقدم کسی که می‌گوید تقلب در انتخابات ایجاد نشد مشکل عقلی دارد، زیرا در کل جهان هیچ انتخاباتی نداریم که بدون تخلف یا تقلب باشد، حتی به‌صورت محدود و تا پنج درصد که می‌توان آن را قابل اغماض دانست، اما بیشتر از این میزان چیزی نیست که بتوان از آن چشم‌پوشی کرد. معتقدم در انتخابات پارلمانی تقلب شد و این تقلب واضح است.


آنا: جناب ابوحفیظ کمیساریا با وجود آماری که اعلام شد، ابتدا مدعی شده بود نتیجه انتخابات تغییر نکرده؛ البته بعد از بررسی بیشتر متوجه شدند مقداری در رتبه‌بندی جریان‌ها تغییراتی به وجود آمده است. آیا شمارش دستی آرا توانست نتیجه را تغییر دهد؟


ابوحفیظ: بله! از سوی دیگر شمارش دستی آرا در بعضی مناطق نشان داد تفاوت زیادی با نتیجه شمارش الکترونیکی دارد که در بیانیه اولیه اعلام شده بود. با توجه به این موضوع می‌توان نتیجه گرفت موارد اعلام شده واقعی نبوده و در روند شمارش ممکن است دخالت‌هایی انجام شده باشد؛ حال اینکه دخالت از کجا اعمال شده است باید بررسی شود.


آنا: دستگاه شمارش آرای الکترونیک که عراق در اختیار دارد مربوط به امارات است؟


ابوحفیظ: هم امارات و هم کشورهای دیگر، وقتی موضوع مداخله در انتخابات و شمارش الکترونیکی پیش می‌آید، امکان دخالت از هر جایی وجود دارد؛ بنابراین تخلف در انتخابات حتی برای مراجع قضایی نیز آشکار شد، اما مراجع قضایی نمی‌توانند اکنون به‌طور مستقیم آن را اعلام کنند و منتظر هستند توافقی میان طرف‌ها به‌دست آید، زیرا توافق در عراق موضوع بسیار مهمی است و اگر در این زمینه توافق انجام نشود، ممکن است به درگیری میان طرف‌های صاحب قدرت منجر شود. ما در عراق، مجموعه‌هایی از احزاب و گروه‌ها داریم و فقط سنی‌ها دو یا سه گروه هستند و شیعیان، ائتلاف‌ها و گروه‌های دیگر وجود دارند.


آنا: جناب حکیم فرمودید در انتخابات تقلب انجام شده است؛ به نظر شما چه اهداف و اغراضی در پشت پرده تقلب‌ها وجود دارد؟


حکیم: هدف از تخلفات انجام‌شده، کاستن از حضور نمایندگان وابسته به نیروهای مقاومت حشدالشعبی در مجلس است و می‌خواهند قانونی موقعیت و جایگاه این نیروها را تضعیف و بعد خلع سلاحشان کنند. رژیم صهیونیستی به‌هیچ‌وجه حاضر نیست تجربه‌ای مانند حزب‌الله لبنان در عراق و در منطقه وجود داشته باشد، زیرا چنین تجربه‌ای باعث بر هم خوردن ثبات اسرائیل و نیروهای مستکبر منطقه می‌شود. علاوه بر این، آمریکا می‌خواهد حضورش را در منطقه کم‌رنگ کند، زیرا می‌خواهد بر جنگ اقتصادی با چین متمرکز شود و همزمان نمی‌تواند دو جبهه جنگ اقتصادی با چین و جنگ در منطقه را بگشاید.



سناریوی غربی-عبری برای محو حشدالشعبی از صحنه سیاسی عراق/ خیال خام عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نقش بر آب شد/ حضور داعشی‌های سیاسی در پارلمان و دولت

محمدعلی الحکیم، تحلیلگر عراقی


با وجود آمریکا در منطقه، غرب آسیا همچنان ناامن خواهد ماند و واشنگتن نیز نمی‌تواند وارد جنگ مستقیم با نیروهای مقاومت شود، زیرا باز کردن هر جبهه‌ای در مقابل مقاومت؛ چه در لبنان، سوریه، افغانستان، پاکستان، فلسطین یا حتی با ایران به شکستشان در منطقه منجر خواهد شد. همه کشورها علیه آمریکا و پایگاه‌های آمریکا و اسرائیل متحد می‌شوند و هر اتفاقی در منطقه بیفتد، کل پایگاه‌های آمریکا زیر حملات موشکی مقاومت قرار می‌گیرند. دو طرف مسلح و قوی هستند، ولی نتیجه وارد شدن در هر جنگی این خواهد بود که اثری از اسرائیل باقی نخواهد ماند و پایگاه‌های آمریکایی در منطقه، نه فقط در عراق بلکه حتی در کشورهای عربی و حاشیه جنوبی خلیج‌فارس به آتش کشیده خواهد شد. بنابراین آگاهانه جلو می‌روند و هیچ‌گاه وارد جنگ مستقیم نمی‌شوند.



تردیدی وجود ندارد شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و ... همگی هم‌پیمان هستند و هدفشان کم‌رنگ کردن حضور حشدالشعبی از نظر قانونی و بعد خلع سلاح آنها در عراق است



آنها می‌خواهند حضور قانونی مقاومت را در پارلمان کم و بعد خلع سلاح کنند. هدف این است و شکی نیست. متأسفانه حضور نیروهای آمریکایی در عراق قانونی است و به‌صورت قانونی نیروهای حشدالشعبی را که از خاک، وطن و ناموسمان در عراق محافظت کردند، به شهادت می‌رسانند.


آنا: جناب ابوحفیظ، فرمودید دستگاه قضایی منتظر تفاهم میان طرف‌هاست. اگر این تفاهم با توجه به فضای کنونی عراق شکل نگیرد آیا امکان صدور کم دستگاه قضایی وجود ندارد؟ اگر انجام شود که تبعاتی دارد؟


ابوحفیظ: با توجه به فضایی که به وجود آمده است، اگر یک طرف خود را پیروز انتخابات معرفی کند، ناگهان با اعلام باطل شدن نتیجه انتخابات امکان درگیری و جنگ داخلی وجود دارد. بنابراین مراجع قضایی منتظر هستند حالت توافق و تفاهم پیش بیاید؛ در غیر این صورت اگر الان اعلام کنند وضعیت داخلی عراق و هم وضعیت بین‌المللی مشکلات و چالش‌هایی دارد. شورای امنیت سازمان ملل متحد صحت انتخابات را تأیید کرد. این موضوع نشان می‌دهد آمریکایی‌ها و کشورهای هم‌پیمانش نقشه بزرگی برای عراق دارند. در عراق تلاش‌های زیادی انجام می‌شود تا قبل از اعلام نتیجه با هم به توافق دست یابند که بتوانند برنامه‌های خود را برای آینده سیاسی عراق در حالت توافق طراحی کنند. درهرصورت اگر این انتخابات را لغو می‌کردند، سال آینده انتخابات دیگری برگزار می‌شد.




بیشتر بخوانید:


سرورهای اصلی انتخابات الکترونیک عراق در امارات بود/ قطعنامه اخراج نیروهای آمریکایی از عراق قطعاً اجرا می‌شود


صدر باید میان جریان‌های سیاسی و نظامی اعتدال برقرار کند/ جدایی عراق از ایران غیرممکن است




حکیم: البته هنوز همه چیز معلوم نیست. شورای امنیت با توافق و صدور بیانیه ای زودهنگام شبهه بزرگی به وجود آورد. تردیدی وجود ندارد شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و ... همگی هم‌پیمان هستند و هدفشان کم‌رنگ کردن حضور حشدالشعبی از نظر قانونی و بعد خلع سلاح آنها در عراق است. درواقع جنگ اصلی بر سر حشدالشعبی و مقاومت است.


فضای سیاسی عراق در انتظار وحدت بیت شیعی


آنا: با توجه به جریان‌های سیاسی که در عراق وجود دارد، شاهد رایزنی‌های زیادی میان جریان صدر، حکمت ملی و جریان‌های دیگر شیعی هستیم و به‌تازگی نیز نشستی در منزل هادی العامری برگزار شد. آیا در عراق وحدت آرای شیعیان یا همان «بیت شیعی» شکل می‌گیرد یا خیر؟


ابوحفیظ: نمی‌توانیم صد درصد بگوییم روند جریان‌های سیاسی به این سمت پیش خواهد رفت، ولی اگر درباره آینده عراق برنامه‌ریزی عمیق و اساسی داشته باشند، ممکن است با همین بیت شیعی یا ائتلاف میان شیعیان اختلافات از بین برود؛ اما این موضوع نه‌فقط در مناطق شیعی بلکه در کل مناطق عراق تأثیر دارد. به نظرم همه افراد، خیرین و کسانی که مستقل هستند تلاش می‌کنند وحدت حفظ شود.


حکیم: کل سیاسیون عراق باید گرد یک میز بنشینند و مشکلشان را حل کنند. اگر به این روند ادامه دهیم و سیاسیون آگاهانه عمل نکنند، فکر می‌کنم وارد تونلی تاریک خواهیم شد که خشک و تر با هم خواهند سوخت. باید به هر شکل ممکن بیت شیعی شکل بگیرد. من به‌شخصه دنبال حکومت قانون هستم و فرقی نمی‌کند قانون را مقتدا صدر با متحدانش اجرا کنند یا مالکی و متحدانش.



هدف از تخلفات انجام‌شده، کاستن از حضور نمایندگان وابسته به نیروهای مقاومت حشدالشعبی در مجلس است



متأسفانه میان حکومت قانون و معارضان مشکلی وجود دارد و آن اینکه معارضان یکدست نیستند و فقط دولت را تخریب می‌کنند و به اصطلاح، چوب لای چرخ اقدامات و فعالیت‌های دولت می‌گذارند. اگر مخالفت‌ها منطقی باشد، چه‌بسا عالی است ولی با نزدیکی عددی و نتیجه‌ای که میان دو طرف به‌دست آمد، فکر می‌کنم رفتن به سمت نخست‌وزیر توافقی بهترین راه‌حل است. شیعیان به دو طیف تقسیم شده‌اند؛ طیفی می‌خواهد کارها توافقی انجام و نخست‌وزیر توافقی انتخاب شود و طیف دیگر حکومت پارلمانی را به ریاست مقتدا صدر می‌خواهد.


با توجه به این اختلافات، معتقدم هر نخست‌وزیری سر کار بیاید اگر منافع حشدالشعبی و مقاومت را در نظر نگیرد و خروج نیروهای آمریکایی را در دستور کار قرار ندهد، نمی‌تواند کارها را به‌پیش ببرد. مقتدا صدر می‌گوید مشکلی با حشدالشعبی ندارد، ولی باید یکسری از گروه‌هایی که وارد حشدالشعبی شده‌اند پاک‌سازی شوند. درواقع تقریباً اهداف دو طرف یکی است، ولی با رویکردی متفاوت اوضاع سیاسی را می‌نگرند.


آنا: منظورتان گروه‌های خودسر است؟


حکیم: بله. می‌گویند از ورود این نیرو جلوگیری شود و نیروهای حشدالشعبی تحت نظارت بیشتری قرار بگیرند، منظم‌تر شوند و همه زیر نظر مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق باشند.


آنا: تفسیر خاصی در عراق وجود دارد میان جایگاه نخست‌وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح؛ برخی‌ها الکاظمی را فقط نخست‌وزیر می‌دانند و جایگاهش را به‌عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح دستکم در ظاهر حفظ می‌کنند، ولی در باطن به رسمیت نمی‌شناسند.


حکیم: کاظمی یک انسان است، می‌رود و می‌آید. حشدالشعبی از نظر قانونی باید زیر نظر نخست‌وزیر یا فرمانده کل نیروهای مسلح باشد. مقتدا صدر می‌گوید هر دو جایگاه را قبول دارد، ولی من شخصاً مشکلی با این نداریم که همه زیر نظر نخست‌وزیر قرار بگیرند و فکر نمی‌کنم کسی در عراق با این ایده مشکلی داشته باشد، ولی معتقدم حشدالشعبی باید کاملاً زیر نظر نخست‌وزیر باشد و حتی برخی گردان‌ها نیز باید زیر نظر نخست‌وزیر و قانون باشند. علاوه بر این، پیشمرگه های کُرد و حشدالعشایری نیز باید زیر نظر نخست‌وزیر باشند، زیرا نمی‌شود سلاح بیش‌ازحد در دست مردم باشد.


سناریوی غربی-عبری برای محو حشدالشعبی از صحنه سیاسی عراق/ خیال خام عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نقش بر آب شد/ حضور داعشی‌های سیاسی در پارلمان و دولت


عراق نیازمند فعال شدن و پویایی حاکمیت قانون است. باید میان قدرت‌ها فاصله گذاشت؛ نمی‌شود نماینده‌ای در تبلیغات انتخاباتی ادعا کند برای مردم محله آسفالت می‌کند یا بازارچه و مدرسه می‌سازد. این کارها به نماینده مجلس ربطی ندارد. هر کس باید کار خود را انجام دهد و این کارها زیر نظر وزارت راه و شهرسازی است. وظیفه نماینده مجلس مراقبت از رفتار دولت است که از قانون سرپیچی نکند و قوانین را پیاده‌سازی کند. بنابراین معتقدم باید جایگاه میان دولت، پارلمان و دستگاه قضائی حفظ شود.


مداخله‌های خارجی؛ بلای جان امنیت ملی عراق


آنا: بخشی از نظارت انتخابات به سازمان ملل متحد سپرده شد و جنین هنیس پلاسخارت، فرستاده سازمان ملل متحد به عراق اعلام کرد انتخابات سالم برگزار شد؛ درحالی‌که چنین ادعایی صحت نداشت. به نظر شما اقدامات طرف‌های خارجی مخصوصاً سازمان ملل متحد چه تأثیری بر فضای انتخاباتی عراق داشت؟


ابوحفیظ: ناظران از طرف سازمان ملل متحد دعوت شدند، آمدند و کارشان را خوب انجام دادند. آنها با اشراف دولت عراق در محل رأی‌گیری حضور یافتند، ناظر بودند، سؤال پرسیدند و تخلفات را نیز گزارش کردند. موضوع مداخله به ناظران و حتی پلاسخارت مربوط نمی‌شود، بلکه آنها بازیچه دست عناصر بالایی هستند. پلاسخارت از ابتدا در جورچین نقشه‌های آمریکا و طرف‌های دیگری مانند اسرائیل که در امور عراق مداخله می‌کنند، حضور داشت. چندین بار مقام‌های دولت با پلاسخارت ملاقات و صحبت کردند و گفتند مگر نمی‌بینی کمیساریای عالی انتخابات می‌گوید در روند انتخابات تخلفات و مشکلاتی به وجود آماده است؛ پس چطور می‌گویید مشکلی نیست و انتخابات درست است؟


انتخابات هنوز از سوی مراجع قضایی تأیید نشده است، زیرا طبق قانون اساسی عراق انتخابات باید از سوی دادگاه فدرال تأیید شود و اگر تأیید نکند، انتخابات باطل است.


آنا: هدف و نقشه آنها از این اقدام چیست؟


ابوحفیظ: به نظرم هدف اصلی پلاسخارت این است که عراق به صحنه جنگ میان آمریکا و اسرائیل از سویی و ایران از سوی دیگر تبدیل شود. آمریکا و اسرائیل شاهد همکاری حدود ۷۰ درصد از جریان‌های شیعی عراق با ایران هستند و می‌بینند حشدالشعبی از سوی ایران پشتیبانی می‌شود. بنابراین از نظر آنها نیروهایی مانند حشدالشعبی جزو مقاومت و متحد ایران هستند و نمی‌خواهند ایران نفوذی در عراق داشته باشد و اگر بتوانند در این خواسته خود موفق شوند که به مقصود خویش رسیده‌اند.


آنها اگر نتوانند مانع نفوذ ایران در عراق شوند، قصد بر هم زدن ثبات عراق را دارند و سعی می‌کنند همیشه عراق را درگیر جنگ داخلی، مشکلات و تظاهرات داخلی کنند، زیرا معتقدند زمانی که عراق ثبات داشته باشد، به سمت ایران متمایل می‌شود. آمریکایی‌ها دوست مخالفان ایران هستند و هر جریان و مجموعه شیعی فقط کمی علیه ایران صحبت کند، مورد قبول آنها واقع خواهد شد، اما اگر علیه ایران صحبت نکنند، هیچ اعتبار سیاسی برای آن جریان قائل نمی‌شوند.


حکیم: معتقدم اقدام پلاسخارت صد درصد مداخله بود و کسی نمی‌تواند آن را انکار کند، ولی اشکال در شخص پلاسخارت نیست، هر کسی هم باشد برای کسب منافع خود در عراق به مداخله روی می‌آورد و اشکال در کسانی است که اجازه دادند پلاسخارت و بعضی از کشورها در امور داخلی عراق دخالت کنند.


سناریوی غربی-عبری برای محو حشدالشعبی از صحنه سیاسی عراق/ خیال خام عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نقش بر آب شد/ حضور داعشی‌های سیاسی در پارلمان و دولت


دولت باید آنها را به قانون بسپارد، زیرا اجازه دخالت بعضی از کشورها در امور داخلی عراق را دادند. در کشور ما هر طرفی به منافع خود فکر می‌کند و اشکال از سیاسیون و دواعش سیاسی است که خیلی خطرناک‌تر از دواعش موصل هستند. داعشی‌های موصل رو در رو می‌جنگند، سلاح دستشان دارند و خصمشان آشکار است، ولی دواعش سیاسی در پارلمان و دولت هستند و علیه دولت و ملت اقدام می‌کنند. فاسدین نیز خطرناک‌تر از دواعش سیاسی هستند، زیرا همه هدف و آرمانشان تخریب دولت و ملت است و علیه مردم عراق و همسو با دواعش و رژیم صهیونیستی عمل می‌کنند. جنگ با اینها خیلی سخت‌تر و خطرناک‌تر از جنگ برای آزادسازی موصل بود. کسی شک ندارد فعالیت پلاسخارت مثبت نیست، ولی متأسفانه قصور را سیاسیونی مرتکب شدند که پلاسخارت و امثال وی را در امور داخلی عراق مشارکت دادند.


آنا: مردم و افکار عمومی منطقه بیشتر با ابعاد سیاسی حشدالشعبی عراق آشنا هستند، درحالی‌که بسیج مردمی در عرصه‌های اجتماعی و فرهنگی اقدامات مؤثری انجام داده است. لطفاً از ابعاد اجتماعی فعالیت‌های حشدالشعبی مواردی بیان کنید.


ابوحفیظ: حشدالشعبی در جنگ با داعش نقش اساسی داشت و نه فقط از نیروهای خود استفاده کرد، بلکه به‌عنوان نیروی مرکزی و محوری توانست ارتش و پلیس فدرال را در عملیات‌های داخلی کمک کند. پلیس فدرال نیز با محوریت حشدالشعبی وارد صحنه شدند و راه‌ها را برای دیگر فعالیت‌های بسیج مردمی باز کردند.


حشدالشعبی بر نیروهای مردمی، نه‌فقط شیعیان بلکه از عراقی‌های سنی، کُرد، مسیحی و همه عراقی‌ها تکیه می‌کند و همه طوایف در بسیج مردمی شرکت کردند و شهدای زیادی هم دادند. ما غیر از مجروحان و جانبازان بیش از ۱۰ هزار شهید در نبرد با داعش دادیم که بیشتر آنها فرزندان شهرها و روستاها و عمدتاً از افراد محروم هستند. وقتی ارگانی فقط ۱۰ هزار شهید داده است، مسلماً تعداد مجاهدان و نیروهایش عدد بسیار بزرگی است و حتماً دارای جایگاه اجتماعی بزرگی در میان مردم عراق است.




بیشتر بخوانید:


پایان انتخابات، آغاز ائتلاف‌ها


۱۵ ویژگی نامزد اصلح انتخابات عراق به روایت دبیرکل نجبا




هر نیروی حشدالشعبی نماینده یک عشیره، خاندان، مجموعه یا خانواده است و شهادت هر یک از نیروهای حشدالشعبی اثر بزرگی بر جامعه می‌گذارد. حشدالشعبی تأثیر زیادی در جامعه عراق دارد و می‌بینیم ارگان‌های وابسته به حشدالشعبی در انتخابات پارلمانی ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار رأی آوردند، اما جریان صدر تنها ۸۰۰ هزار رأی آورد، با اینکه صدری‌ها سه مجموعه در حشدالشعبی دارند و عنوان حشدالشعبی را نیز یدک می‌کشند. حشدالشعبی جایگاهی ارزشمند و تأثیر زیادی در وضعیت اجتماعی عراق دارد. همیشه هر مشکلی در عراق پیش می‌آید، حشدالشعبی کمک می‌کنند و حضور خوبی دارند و شاهد این هستیم که مردم برای حشدالشعبی احترام قائل هستند.


آنا: مشکل دولت عراق با حشدالشعبی و بهانه‌هایی که می‌آورند ناظر بر برخی تخلفات نیروهای وابسته است. این را قبول دارید؟


ابوحفیظ: تا حد زیادی خیر. تخلفات بیشتر در نهادهای زیرمجموعه انجام می‌شود، بعضی از نیروها تخلفاتی دارند که مردم ناراحت می‌شوند، اما تخلفات نه از سوی حشدالشعبی، بلکه از سوی مجموعه‌های دیگر است؛ مجموعه‌هایی که عمدتاً هیچ ارتباطی به حشدالشعبی ندارند. گرچه این مجموعه‌ها دستور و سلاح از حشدالشعبی می‌گیرند، اما وقتی با مردم برخورد و ایجاد مشکل می‌کنند، این در راستای سیاست‌های حشدالشعبی نیست. معتقدم برخورد کلی نیروهای حشدالشعبی با مردم تا حد زیادی خوب است.


ایران و العراق؛ لایمکن الفراق


آنا: به‌طور کلی سطح مناسبات ایران و عراق را چگونه می‌بینید؟ ایران چه نقشی می‌تواند در بازسازی و اقتصاد عراق ایفا کند؟


ابوحفیظ: ایران نقش خود را در سال‌های اخیر در قبال عراق عالی انجام داده است. در حال حاضر حجم مبادلات اقتصادی دو کشور به ۱۲ میلیارد دلار می‌رسد و در زمان حکومت صدام تنها کشوری که به بغداد کمک کرد و مرز زمینی را برای نجات جان مردم باز گذاشت، ایران بود. عراق همچنین در دوران حمله اقتصادی ظالمانه آمریکا علیه ایران همکاری‌های اقتصادی با تهران داشته است.



هر نخست‌وزیری سر کار بیاید اگر منافع حشدالشعبی و مقاومت را در نظر نگیرد و خروج نیروهای آمریکایی را در دستور کار قرار ندهد، نمی‌تواند کارها را به‌پیش ببرد



هر کشوری برای مدت‌زمانی راه را برای کشورهای همسایه باز می‌کند و تنها کشوری که شرق را به غرب وصل می‌کند، عراق است. غربی‌ها می‌خواهند به هر نحوی عراق را با ایران وارد جنگ و نبردی ناجوانمردانه کنند تا خودشان سایه امن داشته باشند، ولی کور خوانده‌اند؛ زیرا ایرانی‌ها و عراقی‌ها پیوند و قرابت خویشاوندی با هم دارند و سال‌های سال است با هم ارتباط دارند. خون مردم ایران و عراق در هم ممزوج شده و برای آزادی کشورشان به‌طور مشترک جنگیده‌اند؛ ایران هشت سال ناجوانمردانه جنگ تحمیلی را گذراند و عراق وارد مبارزه و جنگ با تروریسم بین‌المللی داعش شد. مردم دو کشور در هر دو جنگ کنار یکدیگر بوده‌اند.


آنا: فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق چندی پیش در حاشیه سفر به منامه مصاحبه‌ای انجام داد که بعد بیانیه‌ای منتشر و اعلام کردند اشتباه شده بود. به نظر شما آیا دولت عراق برای عادی‌سازی روابط قصد قلق گیری داشت؟


ابوحفیظ: کُردها رابطه‌ای قوی با اسرائیل دارند و این وزیر کُرد است و ما می‌گوییم می‌خواهد ببیند حس مردم چگونه است. ما این اقدام را محکوم می‌کنیم و آن را اقدامی غیراخلاقی، غیرانسانی و غیر شرافتمندانه می‌دانیم. همچنین از دولت عراق درخواست می‌کنیم برخورد تندی با وزیر امور خارجه انجام شود، زیرا وزیری که نمی‌داند با کدام رسانه گفت‌وگو می‌کند، ارزش و استحقاق نشستن در این پست مهم را ندارد و این بهانه‌تراشی‌ها، عذر بدتر از گناه است و قابل قبول نیست. دولت عراق باید تنبیه جدی برای وی در نظر بگیرد و معتقدیم این شخص مستحق ماندن در چنین پست مهمی نیست، زیرا وزیر امور خارجه نماینده کل ملت و حکومت عراق است و به نظر می‌آید با این اقدام می‌خواست واکنش مردم را نسبت به روند عادی‌سازی روابط با اسرائیل بسنجد.


سناریوی غربی-عبری برای محو حشدالشعبی از صحنه سیاسی عراق/ خیال خام عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نقش بر آب شد/ حضور داعشی‌های سیاسی در پارلمان و دولت


حکیم: ما با ایران یک هزار و ۶۴۰ کیلومتر مرز مشترک داریم که بسیار بزرگ است و شوخی نیست؛ مردم دو کشور فرهنگ مشترکی دارند و سال‌هاست در خانه‌هایشان میزبان یکدیگر بوده‌اند. ما می‌خواهیم با کل کشورها دوست باشیم و با رعایت حسن هم‌جواری رابطه سیاسی، اقتصادی و تبادل تجاری برقرار کنیم، ولی مداخله در امور داخلی و دخالت خبیثانه برخی طرف‌ها به‌هیچ‌وجه قبول نیست. آنها دنبال این هستند که عراق هر چه زودتر با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کند، ولی با آمدن پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان به نجف و دیدار با آیت‌الله سیستانی، مرجعیت عالی شیعه عراق این تفکر رخت بربست. مرجعیت عالی در آن دیدار «لا» های هفتگانه را گفت؛ نه به فقر! نه به ستم! نه به سلب آزادی‌ها! و یکی از آن «نه» ها نه به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی بود.


با «نه» به عادی‌سازی که آیت‌الله سیستانی مطرح کرد، میخ آخر را بر تابوت عادی‌سازی روابط عراق و رژیم صهیونیستی کوبید و این موضوع بعید است تا یک دهه آینده مطرح شود. به‌هیچ‌وجه این اتفاق نخواهد افتاد و با این وضعیت، اگر حتی ۲۶ کشور عربی عادی‌سازی روابط را با رژیم صهیونیستی را انجام دهند و عراق انجام ندهد، عادی‌سازی میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی هیچ اهمیتی ندارد. عراق به‌هیچ‌وجه حاضر نیست با رژیم صهیونیستی وارد رابطه شود و هیچ اهمیتی ندارد که کل کشورهای عربی و اسلامی وارد رابطه با رژیم صهیونیستی شوند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب