دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 آذر 1400 - 16:23

بیانیه وزارت امور خارجه در خصوص هواپیمای اوکراینی

روابط عمومی وزارت خارجه درباره سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی در بیانیه‌ای اعلام کرد که ایران نسبت به تعیین رقمی برای پرداخت به خانواده‌های همه قربانیان اقدام و با تشکیل «ستاد پرداخت» در وزارت راه، تاکنون به تعداد زیادی از خانواده‌ها پرداخت صورت گرفته است.
کد خبر : 624794
وزارت خارجه



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روابط عمومی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (سه‌شنبه) ۹ آذرماه ۱۴۰۰ در خصوص سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی بیانیه صادر کرد.


در این بیانیه آمده است: روابط عمومی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با توجه به بیانیه منتشرشده از سوی وزارت امور خارجه اوکراین و همچنین آخرین تحولات پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی نکات زیر را جهت تنویر افکار عمومی اعلام می‌کند.


این بیانیه می‌افزاید: به دنبال وقوع سانحه تأسف‌بار سقوط هواپیمای اوکراینی، جمهوری اسلامی ایران بر اساس حسن نیت و زدودن سوءتفاهم‌های احتمالی در روابط دوجانبه، نهایت تلاش خود را به کار بست که در فضایی سازنده و حرفه‌ای، تعامل مقتضی با دولت اوکراین در خصوص ابعاد مختلف این سانحه را انجام دهد.


در بیانیه فوق اعلام شده است: براین اساس همان‌طور که آگاهی دارند، علاوه بر چندین ملاقات و تماس در سطوح مختلف بین مسئولان ذی‌ربط در دو کشور، هیئت‌های دو طرف با حضور نمایندگان تمامی بخش‌های مربوطه در سه دور مذاکرات دوجانبه، مرداد ۱۳۹۹ در کی‌یف، مهر ۱۳۹۹ در تهران و خرداد ۱۴۰۰ در کی‌یف شرکت کرده و در قالب مذاکرات یاد شده، به تمام جوانب فنی، نظامی، حقوقی، کیفری و پرداخت‌ها به‌تفصیل و متناسب با تعهدات بین‌المللی و حتی فراتر از آن پرداخته شد. حیات جمهوری اسلامی ایران، با حسن نیت، کلیه یافته‌های خود و شرح مبسوطی از اقدامات انجام‌شده را به اطلاع حیات اوکراینی رسانده و در محدوده قوانین و مقررات تلاش کرد که به سؤالات حیات اوکراینی پاسخ‌های لازم را ارائه کند.


در بیانیه وزارت خارجه آمده است: باوجود عدم تمایل طرف اوکراینی برای مذاکره راجع به زیان‌های وارده به خانواده‌های جان‌باختگان و شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال (مائو) که در دور دوم مذاکرات دوجانبه اعلام شد، هماهنگی‌های لازم به‌منظور آغاز هر چه سریع‌تر مذاکره بین شرکت هواپیمایی یاد شده با دولت جمهوری اسلامی ایران (به نمایندگی مرکز امور حقوقی بین‌المللی) انجام‌شده و اولین دور مذاکرات در تاریخ ۹ ۱۴۰۰ برگزار شد و تماس بین طرفین در این زمینه ادامه دارد.


این بیانیه می‌افزاید: در خصوص ابعاد فنی سانحه نیز، با خوانش جعبه‌های سیاه در پاریس وفق مقررات بین‌المللی مربوطه و با مشارکت دولت‌های ذی‌ربط، وفق ضمیمه ۱۳ کنوانسیون شیکاگو، تیم تحقیقات سانحه، فرآیند تحقیقات و بازرسی را به سرانجام رسانده و گزارش فنی سانحه در موعد زمانی مقرر، پس از انجام هماهنگی‌های لازم با دولت‌های ذی‌ربط، منتشر و به نحو مقتضی به سازمان بین‌المللی هواپیمایی کشوری(ایکائو) نیز ارائه شد. این موضوع در مشارکت حیات ایرانی در نشست شورای ایکائو، طی سخنرانی معاون وقت وزیر امور خارجه در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ به اطلاع دولت‌های شرکت‌کننده رسید.


در این بیانیه آمده است: در زمینه کیفری و قضایی، جمهوری اسلامی ایران با مدنظر قرار دادن کلیه جوانب حقوقی و کیفری و وفق قوانین و مقررات خود، اقدامات لازم در زمینه انجام تحقیقات و بررسی‌های کیفری را از طریق دادستانی نظامی تهران در قبال متهمان انجام داده و کیفرخواست از سوی دادستانی به دادگاه تقدیم شد. اولین جلسه دادگاه در تاریخ ۳۰ آبان ۱۴۰۰ تشکیل شد. جلسات دادگاه وفق نظرات قضات محترم و با رعایت کلیه استانداردهای قانونی در موعد زمانی مقتضی برگزار می‌شود و تا حصول نتیجه و اجرای عدالت ادامه خواهد یافت.


این بیانیه می‌افزاید: از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران بر اساس حسن نیت و بر مبنای ex-gratia و در راستای دلجویی از خانواده‌های جان‌باختگان، نسبت به تعیین رقمی برای پرداخت به خانواده‌های کلیه قربانیان (بدون هیچ‌گونه تبعیض از قبیل تابعیت آن‌ها) اقدام کرده و با تشکیل «ستاد پرداخت» در وزارت راه و شهرسازی، تاکنون به تعداد زیادی از خانواده‌ها پرداخت صورت گرفته و مراحل قانونی برای پرداخت به مابقی نیز در دست انجام است. در همین راستا، علاوه بر اطلاع‌رسانی و پرداخت به اتباع ایرانی، طی یادداشت‌هایی، مراتب به دولت‌های اوکراین، کانادا، افغانستان و سوئد که برخی از اتباع آنان در بین جان‌باختگان قرار دارند اطلاع‌رسانی شده و آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای پرداخت به خانواده‌های اتباع جان‌باخته آن‌ها اعلام شده است.


در این بیانیه آمده است: درنتیجه، همان‌طور که از مطالب بالا مشخص است، این وزارتخانه بر این باور است که همه ابعاد سانحه هواپیمای اوکراینی در قالب سه دور مذاکرات انجام‌شده بین هیئت‌های دو طرف و سایر تماس‌های رسمی فی‌مابین، به حد کفایت موردتوجه قرارگرفته است. مع‌الوصف، جمهوری اسلامی ایران همواره آماده است به تعاملات دوجانبه از طریق سفارتخانه‌های دو طرف یا سایر دیدارها و تعاملات بین مقامات دو کشور ادامه دهد.


سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه دیروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه مشترک کانادا، انگلیس، سوئد و اوکراین درباره هواپیمای اوکراینی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران طی ماه‌هایی که پس از اتفاق بسیار ناگوار مسئولیت پرونده را به‌صورت فنی بر عهده نهادهای فنی ذی‌ربط داشت، تلاش کرد به‌صورت مسئولانه و با تمامی ابعاد همکاری پیگیری کند. ماه‌های اول تلاش کردیم که هم از بعد فنی و هم روابط دوجانبه با اوکراین این موضوع را با تشکیل کارگروه‌ها و کمیسیون‌های مشترک جلو ببریم.


وی افزود: ضمن عرض تسلیت به خانواده‌های داغدار آن حادثه تراژیک عرض می‌کنم که برخی کشورها به دنبال تجارت از غم و اندوه و این ناراحتی که برای این خانواده‌ها وجود دارد، هستند. برخی کشورها می‌دانند هیچ پایگاه حقوقی در این خصوص ندارند. دولت اوکراین از کم و کیف و سطح همکاری‌ها هم برای روشن شدن ابعاد فنی و حقوقی و هم روشن شدن دیگر ابعاد مطلع است و دادگاه مسیر خود را طی می‌کند. فکر می‌کنیم بهتر است در این بستر فنی و حقوقی که کار دنبال شده، موضوع ادامه یابد و بیانیه وزارت خارجه ایران در این خصوص منتشر خواهد شد.


گفتنی است، ۱۸ دی‌ماه (۱۳۹۸) بود که یک فروند هواپیمای متعلق به خطوط هوایی اوکراین براثر خطای انسانی و شلیک موشک بعد از برخاستن از فرودگاه امام خمینی (ره) سقوط کرد و ۱۷۶ سرنشین آن شامل اتباع ایرانی، کانادایی، افغانستانی، سوئدی، انگلیسی و کادر پرواز اوکراینی جان باختند. بنا بر اعلام دولت کانادا، ۶۳ نفر از مسافران این هواپیما تابعیت کانادایی داشته‌اند. در این هواپیما ۱۱ اوکراینی، ۱۷ سوئدی، چهار افغان و چهار انگلیسی نیز حضورداشته‌اند.جمهوری اسلامی ایران پس از وقوع این حادثه آمادگی خود را برای پرداخت غرامت اعلام کرد. صبح ۲۱ دی‌ماه، ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد که بلافاصله مقصر این حادثه را به سازمان قضایی نیروهای مسلح معرفی می‌کند تا با خطای صورت گرفته برخورد قانونی صورت گیرد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب