سقوط هواپیمای اوکراینی را سیاسی نکنید
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، محسن بهاروند معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه ایران امروز (جمعه) در واکنش به گزارش دولت کانادا در خصوص هواپیمای اوکراینی گفت: چنانچه میبینیم کاناداییها هم به این نکته صحه گذاشتهاند که شلیک به این هواپیما عمدی نبوده است.
بهاروند افزود: بخشی از گزارش که انتقاد به گزارش سانحه تیم بررسی جمهوری اسلامی ایران است از حیث فنی، بی مبنا و لذا غیرقابلقبول است. ایران قبل از انتشار و در فرصت قانونی، پیشنویس گزارش خود را برای کشورها فرستاد و آنها نیز نظرات خود در خصوص این گزارش را برای تهران ارسال کردند.
این دیپلمات ارشد ایران بیان کرد، همه باید بدانند که متخصصان از کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه که اگرچه ممکن است ازنقطهنظر سیاسی با آنها مخالف باشیم اما نظرات خود را در محدوده تخصصی و حرفهای نگاه داشته و نسبت به حرفهای بودن گزارش تیم بررسی سانحه کشورمان اظهارنظر مثبت داشته و قدردانی کردهاند. در همین راستا حتی سازمان ایکائو اجرای توصیههای تیم ایرانی را برای ارتقای ایمنی هوانوردی در برنامه کاری خود گنجانده است.
بهاروند تأکید کرد: کانادا هم بهعنوان مشاور اوکراین نظرات فنی خود را ارسال کرده و تیم بررسی سانحه کشورمان بیشتر نظرات آنها که در مورد تقویت متن بوده و به تحقیقات فنی کمک کرده است را در گزارش نهایی خود ملحوظ کرده است. ضمن آنکه، متن کامل کانادا و اوکراین را هم برای رفع هرگونه شبههای بهعنوان ضمیمه گزارش خود برای اطلاع عموم و متخصصان منتشر کرده است.
وی ادامه داد: همانطور که بهراحتی قابل راستی آزمایی است، در نظرات فنی که رسماً از کانادا دریافت کردهایم چنین نکات و اظهارنظرهای کلی و نامفهومی که جدیداً گفتهاند، وجود ندارد.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه افزود: هر مبتدی در حوزه هوانوردی میداند که نظرات کانادا بهعنوان مشاور اوکراین اخذشده و یکبار هم لحاظ شده است و لذا از بعد حقوقی، فاقد هرگونه صلاحیت هستند که گزارش و یا نظرات یکجانبِ و خودسرانه در مورد گزارش سانحه هوایی در خارج حوزه صلاحیت کشور دیگری را انجام دهند.
وی گفت: اگر این رفتار شدیداً سیاست زده و غیرحقوقی کانادا باب شود همه کشورها و حتی صنعت هوانوردی غیرنظامی متضرر اصلی خواهد بود.
بهاروند با اشاره به اینکه این اولین و آخرین سانحه هواپیمایی در دنیا نیست، اشاره کرد: تصور کنید در هر سانحه هوایی، سایر کشورها قوانین، مقررات و پروتکلهای بررسی سانحه را نادیده گرفته و تلاش کنند خارج از چارچوبهای موجود بهصورت یکجانبِ سعی کنند کشور محل وقوع سانحه را تحتفشار سیاسی قرار دهند. طبق کنوانسیون شیکاگو اگر آنها اطلاعات جدیدی داشتند میبایست بهجای جنجال رسانهای و سیاسی بیفایده، این اطلاعات را در اختیار تیم تحقیق ایران قرار میدادند.
بهاروند همچنین در خصوص تهدید نخستوزیر کانادا در خصوص ارجاع این پرونده به دیوان بینالمللی دادگستری گفت: این اظهارات ناپخته بیش از آنکه مبنایی در دنیای واقعی صنعت هوانوردی داشته باشد، به دلیل فشارهایی گفته میشوند که درواقع خود سیاستمداران کانادایی منشاء آن هستند. آنها انتظار داشتند از این جریان برای خود موقعیتی در افکار عمومی ایجاد کنند که البته نتوانستند.
وی گفت: شخصاً هیچ نگرانی از این تهدیدات بی مبنا ندارم. ایران تعهدات خود را مطابق حقوق بینالملل انجام داده و در ادامه نیز در زمانبندیهای خود و بهتدریج در حال پیگیری و اجرای آن است.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه افزود: بهاندازه کافی از تخصص و اسناد و شواهد برخوردار هستیم که بتوانیم در هر مرجعی بهراحتی و بهصورت کاملاً مستدل و قانونی روشنگریهای لازم را انجام دهیم.
وی اضافه کرد: البته چنانچه کانادا یا هر کشور دیگری در چارچوب قانون و احترام متقابل، همانطور که در عرف دیپلماتیک و روابط بینالملل جاری است، با ایران تعامل کند پاسخ سازنده ایران را دریافت خواهد کرد. کما اینکه در اجلاس اخیر شورای اجرایی ایکائو هیئت ایران از طرح پیشنهادی کانادا برای ارتقای امنیت هوانوردی (ابتکار آسمان ایمنتر) حمایت کرد. ولی در مقابل اگر این کشور یا هر کشور دیگری بخواهد از چارچوب قانون و عرف دیپلماتیک خارج شود و با زبان غیرحقوقی و تهدید برخورد کند یا بهگونهای رفتار کند که با سوءاستفاده سیاسی از مسائل تخصصی یا عواطف انسانی بخواهد به منافع ملی ما خدشهای وارد کند قطعاً در مقابل آن خواهیم ایستاد.
بهاروند در پایان اضافه کرد: مسئلهای که برای ما بسیار حائز اهمیت است شرایط خانوادههای محترمی است که عزیزان خود را در این اتفاق هولناک ازدستدادهاند. ما از این واقعه بارها ابراز تأسف و تأثر کردهایم.
وی افزود: ما میدانیم که هر اقدامی که انجام شود نمیتواند از درد و رنج از دست دادن عزیز خانوادهای بکاهد. درعینحال وظیفه ذاتی وزارت امور خارجه دفاع از منافع ملی و عمل دقیق در چارچوب قوانین و تعهدات بینالمللی است.
تیم تحقیقات کانادا بعد از هشت ماه بررسی اعلام کرد: هیچ مدرکی بر عمدی بودن سقوط هواپیمای اوکراینی که ۱۷ ماه پیش در ایران سقوط کرد، پیدا نکرده است.
گفتنی است، ۱۸ دیماه (۱۳۹۸) بود که یک فروند هواپیمای متعلق به خطوط هوایی اوکراین براثر خطای انسانی و شلیک موشک بعد از برخاستن از فرودگاه امام خمینی (ره) سقوط کرد و ۱۷۶ سرنشین آن شامل اتباع ایرانی، کانادایی، افغانستانی، سوئدی، انگلیسی و کادر پرواز اوکراینی جان باختند. بنا بر اعلام دولت کانادا، ۶۳ نفر از مسافران این هواپیما تابعیت کانادایی داشتهاند. در این هواپیما ۱۱ اوکراینی، ۱۷ سوئدی، چهار افغان و چهار انگلیسی نیز حضور داشتهاند. جمهوری اسلامی ایران پس از وقوع این حادثه آمادگی خود را برای پرداخت غرامت اعلام کرد. صبح ۲۱ دیماه، ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد که بلافاصله مقصر این حادثه را به سازمان قضایی نیروهای مسلح معرفی میکند تا با خطای صورت گرفته برخورد قانونی صورت گیرد.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/