«متاورس» ایرانی با چشماندازی جهانی/ «سارا» دستیار صوتی با قابلیت استفاده در صنعت و پزشکی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ محمد عبدی، نخبه و کارآفرین متولد ۱۳۷۶ مدیرعامل شرکت تجارت الکترونیک «نمود نوجهانبینی» و دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم است؛ اما با وجود رشته دانشگاهی، عمده فعالیت وی در حوزه هوش مصنوعی، روباتیک و AR/VR است.
خبرنگار خبرگزاری آنا با محمد عبدی درباره دستیار صوتی «سارا» که در بستر یک متاورس(مرحله جدیدی از اینترنت و شبکهای گسترده از جهانها و شبیه سازیهای سهبعدی پایدار) است، گفتوگو کرده تا میزان پیشرفت این پروژه، قابلیتها و کاربردهای آن، بررسی نمونههای مشابه، میزان درآمدزایی و ... پروژه سارا تشریح شود. مشروح کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
بیشتر بخوانید:
دانشجویی که ۵ اختراع و ۱۱ عنوان کتاب دارد | وقتی فعل «ما میتوانیم» با خودباوری صرف میشود
کمک به پژوهشگران با تسهیل آییننامهها و حذف بخشنامههای دستوپاگیر
چاپ ۳۰۰ مقاله ISI و علمی پژوهشی توسط پژوهشگران جوان | ۲۸ انجمن علمی در واحد نجفآباد فعال هستند
اشتغال دانشجویان در تعامل با شهرکهای صنعتی | مسابقه ملی ایدهشو با شعار ۱۴۰۰ همراه میشود
آنا: لطفاً بفرمایید جرقه اولیه اختراع و محصول مورد نظر چه زمانی به ذهن شما رسید و چه چیزی باعث ساخت آن شد؟
عبدی: پروژه سارا از مدتها پیش ذهن مرا درگیر کرده بود؛ اما بهطور جدی حدود دو سال است که بهصورت تماموقت روی پروژه کار میکنم.
در معماری مبحثی داریم با عنوان «روح فضا» ...، روح یک فضا آنچنان بهواسطه فرم بنا، اشیای داخل آن یا متریال بنا و ... شکل نمیگیرد؛ بلکه تا حد زیادی توسط تعاملاتی که در آن فضا رخ میدهد، تعریف میشود. خاطرات زیبایی که ما از خانه کودکی خود داریم، عمدتاً توسط تعاملات صورتگرفته در آن خانه شکل میگیرد، نه صرفاً بنای آن خانه؛ چراکه گاه حتی خود خانه چندان خوب نبوده است.
این پروژه گام کوچکی در مسیر دمیدن روح در کالبد فضاها بهواسطه ایجاد ساختار و روندی است که طی آن فضایی تا حد ممکن کاربر خودش را درک کرده و با آن به تعامل بپردازد.
آنا: چه اهدافی را در این تصمیم و اختراع خود دنبال کردید و نحوه عملکرد اختراع (دستگاه یا ...) چگونه بوده و برای چه مقاصدی سودمند است و کارایی و کاربرد دارد؟
عبدی: «سارا» دستیاری صوتی در بستر یک متاورس است که میتواند بهصورت Real -Time احساسات، جنسیت و سن افراد را با تجزیه و تحلیل صدا و صورت آنها تشخیص داده و علاوه بر بدن (برای تخمین قد و ...) و دست افراد، امواج مغزی آنها را با استفاده از سنسورهای ایموتیو رهگیری کند.
سارا با توجه به بیگ دیتای شخصیای که از فرد به دست میآورد، علاوهبر واکنش گفتاری با ساختن یک همزاد دیجیتالی از محیط اطرافش، دادههای دریافتی را توسط سیستم IOT Management خود به فعل و انفعالات محیطی مانند تغییر نور و رنگ، حرکت (مانند کنترل سروو موتورها(Servo Motor))، صوت، ویدیو مپینگ و حتی انتشار بو تبدیل کرده و تلاش میکند تا با کاربر به تعامل بپردازد.
در این متاورس، آواتار افراد بهواسطه سنسور عمق و بهصورت یک مش از ظاهر واقعی و فیزیکی آنها ایجاد میشود و بهصورت Real-time، حرکات و بدن آنها برای دیگر کاربران حاضر در متاورس به نمایش درمیآید.
متاورس و همزاد دیجیتالی که توسط سارا ایجاد میشود را میتوان با AR / VR / MR یا hololens برای استفادههای مختلف ترکیب کرد.
برای مثال، وقتی فردی مقابل سارا قرار میگیرد، سارا متوجه میشود که کاربر، یک پسر ۲۴ ساله ۱۸۵ سانتیمتری ناراحت است که عینک زده و کلاه به سر دارد، حال با توجه به اینکه این فرد را از قبل میشناسد یا خیر برای تنظیم احساسات و تعامل با فرد تلاش میکند.
برای مثال نور محیط را به نارنجی گرم تغییر داده، پردهها را کنار میکشد و آهنگی را پخش میکند و از کاربر علت ناراحتیاش را میپرسد و میگوید که آیا دوست دارد راجع به این موضوع صحبت کند؟ و یا برای مثال به خانواده فرد اطلاع میدهد که که طبق اطلاعاتی که دریافت کردهام، یک هفته است که محمد ناراحت است، بهتر است با او تماس بگیرید و یا در یک اتاق اختصاصی در متاورس خود با او ملاقات داشته باشید.
جدا از کاربردهای شخصی بهعنوان یک دستیار صوتی، بهواسطه درک امواج مغزی، میتوان سارا را برای مقاصد پزشکی به کار گرفت. برای بیماران اوتیسمی، اسکیزوفرنی و ... . با این چشمانداز که آیا راهی هست که با پیداکردن درک نسبتاً کاملی از فرد در کنار آنالیز امواج مغزی، کمکی به روند بهبودی این بیماران کرد؟
و یا در صنعت؛ برای مثال میتوان از سارا بهعنوان اپراتور محیطهای مختلف و یا در بخش سرگرمی و آموزش استفاده کرد.
قصد ندارم سارا را محدود به کاربرد خاصی کنم؛ هرکس با توجه به نیاز خود میتواند سارا را شخصیسازی کرده و حتی با داشتن دانش برنامهنویسی، قابلیتهایی را به او اضافه کند.
آنا: آیا نمونه خارجی این محصول و اختراع وجود دارد؟ اگر جواب مثبت است چه مزایایی در مقایسه با نمونه خارجی دارد؟
عبدی: این پروژه با همراهی کمپانیهای برتر هوش مصنوعی از کشورهایی ازجمله آلمان و چین و ... در حال گسترش بوده و تاکنون با این مقیاس و گستردگی در دنیا اجرا نشده است.
آنا: هزینه ساخت از نمونه اولیه تا محصول چهقدر بوده است؟
عبدی: در این دو سال هزینههای مختلفی برای نمونههای اولیه، خرید سنسورها و تجهیزات و ... صورت گرفته است؛ اما MVP فیزیکی فعلی سارا که مشتمل بر بازوهای روباتیک، نورهای محیطی و چند سنسور مختلف بوده حدود ۲۰ میلیون تومان هزینه ساخت داشته است.
امیدوارم بهزودی حوزه هوش مصنوعی آنطور که شایسته است جزء اولویتهای صنعت قرار بگیرد؛ چراکه قطعاً پروژههایی بهمراتب بهتر از سارا، ظرفیت شکلگیری در ایران را دارند؛ اما به دلیل شرایط فعلی این امکان برایشان فراهم نیست.بیشتر اسپانسرها مناسب سرمایهگذاری در این پروژه نیستند
آنا: آیا در راه ساخت این دستگاه، محصول یا اختراع، کمک یا کمکهایی از نهاد، ارگان یا دانشگاه صورت گرفته است؟
عبدی: متأسفانه خیر، پروژه تا اینجای کار با هزینه شخصی پیش رفته است؛ چراکه برای بیشتر افراد در ایران بسیار دور از ذهن بوده و اگرچه افراد زیادی برای سرمایهگذاری پیشنهاد دادهاند؛ اما چشمانداز مناسبی از کار تحقیقاتی نداشته و مناسب سرمایهگذاری در این نوع از پروژه نیستند. در صورتی که فقط ارزش قراردادی که با آلمان منعقد شده است، حدود ۴.۵ میلیارد تومان است!
آنا: اختراع و محصول مورد نظر اکنون در چه مرحلهای است؟ آیا به تولید انبوه رسیده یا خواهد رسید؟ برای تولید از طرف نهاد یا ارگان خاصی استقبال شده است؟
عبدی: اکنون نمونه اولیه پروژه ساخته شده و در مرحله بهرهبرداری بوده و در حال تکمیل و گسترش آن برای ثبت پتنت بینالمللی و ارائه به بازار جهانی به کمک کمپانیهای همکار خود هستم.
تاکنون پیشنهادات مختلفی از طرف اشخاص و شرکتهای خصوصی داشتهام؛ اما هنوز پروژه را به ارگان خاصی ارائه ندادهام با این حال با تکمیل MVP کار در ماههای گذشته، درصدد انجام این کار هستم.
آنا: و سخن پایانی ...
عبدی: مشکل اصلی در این مسیر، نبود بستر مناسب برای ارائه به دلیل آشنانبودن بازار ایران با این تکنولوژی بوده و این موضوع پیشبرد کار را بهشدت سخت میکند.
امیدوارم بهزودی حوزه هوش مصنوعی آنطور که شایسته است جزء اولویتهای صنعت قرار بگیرد؛ چراکه قطعاً پروژههایی بهمراتب بهتر از سارا، ظرفیت شکلگیری در ایران را دارند؛ اما به دلیل شرایط فعلی این امکان برایشان فراهم نیست.
انتهای پیام/ ۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/