دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی کرد؛

تبدیل گمرک به بارانداز قاچاقچیان در غیاب سامانه جامع تجارت

بنا بر آمارهای اعلام شده ۹۵ درصدی قاچاق از مبادی رسمی و گمرکی وارد کشور می‌شود که عمده این مشکل به عدم اتصال گمرک به سامانه جامع تجارت باز می‌گردد.
کد خبر : 624264
گمرکک

به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت و تجارت خبرگزاری آنا، قاچاق کالا در کشور به بیماری مزمن تبدیل‌شده است و به دلیل گسترده بودن مرزهای آبی و زمینی قاچاق کالا شدت یافته است، البته قاچاق کالا تنها به مبادی غیررسمی محدود نمی‌شود و به دلیل ضعف تجهیزات در گمرک و عدم اتصال این سازمان به سامانه جامع تجارت، بسیاری از قاچاقچیان اقدام به ورود غیرقانونی کالای خود از گمرک می‌کنند.


بیشترین قاچاق از مبادی رسمی صورت می‌گیرد


در همین خصوص قاسم رضایی جانشین فرمانده نیروی انتظامی معتقد است برآوردها نشان می‌دهد، بیشترین قاچاق کالا از مبادی رسمی صورت می‌گیرد.


۹۵ درصد کالاهای قاچاق در پوشش رویه‌های رسمی


سید مهدی رفیعی‌راد مسئول معاونت طلاب و روحانیت قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی با اشاره به قاچاق کالا از مبادی رسمی می‌گوید «آمار دقیقی در خصوص قاچاق از مبادی رسمی و غیررسمی وجود ندارد اما بر اساس آنچه در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۹ در صحن علنی مجلس در قالب گزارش تحقیق و تفحص قرائت شد و متعاقب آن انتشار پیدا کرد میزان قاچاق در سال‌های ۹۵ و ۹۶، ۲۱.۵ تا ۲۵ میلیارد دلار بوده است و بیش از ۹۵ درصد کالاهای قاچاق در پوشش رویه‌های رسمی و از مبادی رسمی کشور واردشده است».


حجم قاچاق در سال ۹۶ در حوالی ۲۵ میلیارد دلار است


سید نظام موسوی نماینده مردم تهران در مجلس نیز در صفحه توییتر خود نوشت«بر اساس گزارش تحقیق و تفحص مجلس از قاچاق کالا و ارز، حجم قاچاق در سال‌های ۹۵ و ۹۶ حدود ۲۵ میلیارد دلار بوده است. جالب که نه، متأسفانه هم نه، بدبختانه، از این حجم قاچاق، حدود ۹۵ درصد مطابق رویه‌های رسمی و از مبادی رسمی وارد کشور می‌شود. ۹۵ درصد یعنی رسماً گمرک بارانداز قاچاقچیان است».


تبدیل گمرک به بارانداز قاچاقچیان در غیاب سامانه جامع تجارت


سامانه جامع تجارت وارد عمل می شود


برای حل مشکل قاچاق و تسریع در مبادلات تجاری از سال ۹۲ سامانه جامع تجارت راه‌اندازی شد، این سامانه زمانی کارایی خود را خواهد داشت که سایر دستگاه‌های اجرایی نیز اطلاعات خود را در اختیار سامانه قرار دهند، با راه‌اندازی سامانه جامع تجارت برخی از دستگاه‌ها برای پوشاندن نقاط ضعف و مخفی کردن کم‌کاری خود اطلاعات را به سامانه جامع ارائه نمی‌دهند.


با پافشاری دولت بسیاری از دستگاه‌ها اطلاعات را در اختیار این سامانه قراردادند اما در این بین گمرک، سرآمد تمام دستگاه‌هایی است که هنوز به‌صورت کامل اطلاعات خود را با این سامانه به اشتراک نگذاشته است و موازی کاری گمرک مشکلات متعددی مانند افزایش قاچاق و ناهماهنگی و ترویج بی‌قانونی از سوی یک سازمان دولتی را به دنبال داشته است.


عدم اتصال برخی از سازمان‌ها به سامانه جامع تجارت مشکل ساز شده است


صنعت نساجی و پوشاک یکی از قربانیان اصلی قاچاق در کشور است، طی سال‌های اخیر همواره حجم زیادی از پوشاک و منسوجات قاچاق به کشور وارد شده و آسیب زیادی به این صنعت وارد شده است و فعالان این صنعت به طور جدی خواهان برخورد با قاچاق هستند.


حسن نیلفروش‌زاده دبیر انجمن صنایع نساجی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا، در خصوص سامانه جامع تجارت می‌گوید«با توجه به اینکه سامانه جامع تجارت هنوز به‌طور کامل راه‌اندازی نشده، اظهارنظر دقیقی در خصوص عملکرد آن نمی‌توان ارائه داد اما درمجموع ایجاد یک پنجره واحد تجاری گام مثبتی برای افزایش شفافیت در فعالیت‌های اقتصادی است».


تبدیل گمرک به بارانداز قاچاقچیان در غیاب سامانه جامع تجارت


وی با اشاره به عدم انتقال داده‌های گمرک به سامانه جامع تجارت ادامه می‌دهد«برخی از سازمان‌های اقتصادی که هنوز به این سامانه متصل نشدند بر کارایی این سامانه تأثیر گذاشته‌اند، حرکت به‌سوی الکترونیکی کردن فعالیت‌های اقتصادی باید به‌عنوان یک مطالبه در میان مردم و مسئولان ایجاد شود».




بیشتر بخوانید:


موازی‌کاری گمرک با سامانه جامع تجارت / گروکشی‌ مقابل بازرگانان


قانون‌گریزی گمرک مانع شفافیت فعالیت‌های تجاری




دبیر انجمن صنایع نساجی ایران بیان می‌کند«تکمیل این سامانه باعث شفافیت در جریان مبادلات داخلی و خارجی خواهد شد به‌طوری‌که دیگر شاهد تخلفاتی از قبیل واردات کالا با استفاده از هویت جعلی دیگران نباشیم».


مقابله با قاچاق از طریق اتصال به سامانه جامع تجارت امکان‌پذیر است


نیلفروش می‌گوید«مقابله با قاچاق، فساد اقتصادی و فرار مالیاتی با اتصال تمام شبکه‌های اقتصادی به سامانه جامع تجارت محقق خواهد شد اما واقعیت این است که برخی از سودجویان به دنبال ادامه وضع موجود و کاهش شفافیت اقتصادی هستند و عدم اتصال سازمان گمرک به سامانه جامع تجارت این مشکلات را تشدید کرده است».


جلوگیری از ورود کالای قاچاق اولین گام حمایت از تولید است


دبیر انجمن نساجی ایران با اشاره به حمایت از تولید خاطرنشان می‌کند«جلوگیری از ورود کالای قاچاق اولین گام حمایت از تولید است، در حال حاضر برخی از سودجویان با کم‌اظهاری در گمرک رقابت در بازار را به نفع کالاهای خارجی می‌کنند و از سوی دیگر به دلیل ضعف قوانین شاهد محاسبه تعرفه و عوارض واردات کالا بر اساس ارز ۴۲۰۰ تومانی هستیم که به‌نوعی باعث تشویق واردات کالای خارجی شده است».


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب