دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آذر 1400 - 11:58
نخبگان زیره‌ذربین آنا(۸)؛

تسهیلات خاص به نخبگان دانشگاهی در دوره‌های دکتری و پسادکتری

بر مبنای ضوابط در نظر گرفته شده به نخبگان دانشگاهی در دوره‌های دکتری و پسادکتری تسهیلات خاص داده می‌شود.
کد خبر : 624230
دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی با رهبر انقلاب

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ در روزگاری زندگی می‌کنیم که نوآوری حرف اول را می‌زند، همگان می‌دانند که پس پرده این نوآوری‌ها نخبگان با ایده‌های نو قرار دارند. در ایران اسلامی نیز نوآوری و حمایت از نخبگان بسیار اهمیت دارد چراکه با ظهور انقلاب مبتنی بر اسلام و شکل‌گیری حکومت دینیِ برآمده از مردم، گفتمان تمدنی ایرانی و اسلامی در قالب تمدن نوین برخاسته و آمیخته از این دو تمدن احیا شد و ایران انقلاب اسلامی، در عمل به احیاگر فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی تبدیل شد.


در سال‌های گذشته همواره مقام معظم رهبری به موضوع تمدن‌سازی اشاره کرده‌اند تا اینکه ایشان در بیانیه «گام دوم انقلاب» با مرور تجربه ۴۰ ساله انقلاب اسلامی اعلام کردند: انقلاب «وارد دوّمین مرحلهٔ خودسازی و جامعه‌پردازی و تمدّن‌سازی شده است». گام دومی که باید در چارچوب «نظریهٔ نظام انقلابی» و با «تلاش و مجاهدت جوانان ایران اسلامی» به‌سوی تحقق آرمانِ «ایجاد تمدّن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنا فداه)» برداشته شود.


رهبر انقلاب اسلامی در بیانیه تاریخی‌شان، نزدیک به ۴۰ بار از «جوان ایرانی» نام بردند و در ۲۰ مورد از آن، امید و اعتماد خود را نثار جوانان و آینده‌سازان ایران مقتدر کردند.


اخیراً رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، نخبگان را نور چشمان ملت خواندند و با تأکید بر لزوم تمرکز جامعه علمی و نخبگان برای یافتن راه‌حل‌های علمی مشکلات مختلف افزودند: ظرفیت نخبگی جوانان ملت ایران، می‌تواند زمینه‌ساز پر کردن شکاف علمی کشور با علم جهانی، عبور از مرزهای جهانی علم، ایجاد تمدن نوین اسلامی و تحقق آینده درخشان کشور باشد.


در اسناد بالادستی نظیر سند راهبردی کشور در امور نخبگان و نقشه جامع علمی کشور به حمایت از نخبگان تأکید شده است. در یکی از بخش‌های سند راهبردی کشور در امور نخبگان به زمینه‌سازی برای پرورش افراد نخبه و شکل‌گیری گروه‌های نخبه در جامعه تأکید شده است.




بیشتر بخوانید:





حمایت از نخبگان دوره دکتری


در این مسیر بنیاد ملی نخبگان بر اساس آیین‌نامه «شناسایی و پشتیبانی از دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی»، تسهیلات ویژه‌ای را برای دانش‌آموختگان برتر دانشگاه‌ها به‌منظور ادامه تحصیل در دوره دکتری تخصصی در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰، اعطا می‌کند. طرحی به نام شهید احدی در این مسیر اجرا می‌شود.


دانش‌آموختگان دوره کارشناسی ارشد یا دکتری حرفه‌ای مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند.


دانشجویان دوره کارشناسی ارشد یا دکتری حرفه‌ای مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری/ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که دوره کارشناسی ارشد یا دکتری حرفه‌ای را با موفقیت به پایان برسانند نیز می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند.


متقاضیان باید دست‌کم ۲۰ امتیاز از فعالیت‌های آموزشی و دست‌کم ۲۵۰ امتیاز از مجموع فعالیت‌های علمی، پژوهشی، فناورانه و فرهنگی مندرج در جدول شیوه‌نامه کسب کرده باشند. کارگروه تخصصی با توجه به ظرفیت موجود، پس از ارزیابی‌های کیفی، برگزیدگان را مشخص می‌کند.


بر اساس مقررات وزارت بهداشت، پذیرش برگزیدگان، صرفاً در رشته‌هایی غیر از زیرمجموعه‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی انجام می‌شود


دانش‌آموختگان، بر اساس امتیاز حاصل از مجموع فعالیت‌های نخبگانی در زمان تحصیل (و نه صرفاً داشتن مقاله) می‌توانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند.


بر اساس مقررات وزارت بهداشت، پذیرش برگزیدگان، صرفاً در رشته‌هایی غیر از زیرمجموعه‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی انجام می‌شود و متقاضیان لازم است در آزمون ورودی به مقطع دکتری تخصصی شرکت کنند و ۹۰ درصد نمرهٔ حدنصاب را کسب نمایند.


تسهیلات ویژه برای نخبگان پسادکتری


تسهیلات ویژه‌ای به دانش‌آموختگان برتر دانشگاه‌ها در دور پسادکتری با عنوان جایزه شهید چمران اعطا می‌شود. بر این اساس دانش‌آموختگان دوره دکترای تخصصی (مورد تأیید وزارت علوم و وزارت بهداشت) و دوره فوق تخصصی (مورد تأیید وزارت بهداشت) می‌توانند از این جایزه استفاده کنند. دانش‌آموختگان مؤسسه‌های علمی داخل کشور، حداکثر سه سال و دانش‌آموختگان مؤسسه‌های علمی خارج از کشور حداکثر شش سال پس از زمان دانش‌آموختگی مجاز به استفاده از این جایزه هستند.


دانش‌آموختگان مؤسسه‌های علمی داخل کشور، حداکثر سه سال و دانش‌آموختگان مؤسسه‌های علمی خارج از کشور حداکثر شش سال پس از زمان دانش‌آموختگی مجاز به استفاده از این جایزه هستند


دانش‌آموختگان باید اولاً حدنصاب لازم، دست‌کم ۴۵۰ امتیاز از «فعالیت‌های نخبگانی» را به دست آورند و ثانیاً حائز بیشترین امتیاز در بین سایر متقاضیان در دوره بررسی باشند.


مصادیق «فعالیت‌های نخبگانی» شامل موفقیت‌های علمی در دانشگاه (آموزشی، پژوهشی، فنّاورانه)، کسب جایزه‌های تحصیلی بنیاد، برگزیده شدن در جشنواره‌های مورد تأیید بنیاد (مانند جشنواره‌های خوارزمی، رازی، فارابی، رویش)، برگزیده شدن در جشنواره‌های معتبر ادبی و هنری یا قرآنی مورد تأیید بنیاد است.


برگزیدگان دوره پسادکتری را زیر نظر استاد میزبان در یکی از دانشگاه‌ها/ پژوهشگاه‌های کشور مطابق مقررات بنیاد ملّی نخبگان می‌گذرانند. حق‌الزحمه معادل با حقوق و مزایای استادیار پایه یک در سال پذیرش پژوهشگر، بیمه اشتغال و بیمه تکمیلی پرداخت می‌شود. جایزه فرهنگ (شامل وام خرید/ ساخت مسکن، هدیه ازدواج و سایر موارد مصوّب) اعطا می‌شود.


برگزاری دوره پسادکتری در دانشگاه‌های جنوب کشور


در راستای اجرای اقدام‌های ملی ۲، ۱۴، ۱۶ و ۱۹ از راهبردهای کلان نقشهٔ جامع علمی کشور و اقدام‌های ملی ۲-۱-۱، ۲-۱-۳ و ۲-۱-۴ سند راهبردی کشور در امور نخبگان، مجمع خیران نخبه پرور فارس با همکاری بنیاد ملی نخبگان با اهداف مشخصی به جذب ۱۰ پژوهشگر دوره پسادکتری امید در دانشگاه‌های پهنه جنوب کشور (فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، خوزستان و کرمان) می‌کند.


اهداف در نظر گرفته شده در این زمینه شامل بهره‌گیری از توانمندی‌های دانش‌آموختگان برتر دورهٔ دکتری تخصصی، پیش از اشتغال دائم؛ پشتیبانی از توسعهٔ پژوهش‌های علمی اولویت‌دار و تقاضامحور، با همکاری دانش‌آموختگان برتر دورهٔ دکتری تخصصی؛ بهره‌گیری از ظرفیت وقف و خیریه برای گسترش پشتیبانی‌های مؤثر از اجتماع نخبگانی؛ هم‌افزایی ظرفیت‌های بنیاد ملی نخبگان و مجمع برای توسعه پشتیبانی از دانش‌آموختگان برتر دورهٔ تحصیلی دکتری تخصصی و بسترسازی برای گسترش چرخهٔ علم و فناوری و زیرساخت‌های انسانی پژوهش در مراکز علمی کشور اعلام شده است.


علاوه بر تسهیلات طرح شهید چمران کمک‌هزینه شرکت در یک مجمع علمی خارجی، کمک‌هزینه شرکت در دو مجمع علمی داخلی و مدت زمان پشتیبانی مجمع از پژوهشگر دوره پسادکتری یک سال است، اعطا می‌شود.


در پسادکتری امید ۵۰ درصد حق‌الزحمه ماهیانه پژوهشگر توسط بنیاد ملی نخبگان و ۵۰ درصد حق‌الزحمه و همچنین گرنت پژوهشی توسط مجمع خیران نخبه‌پرور فارس و مشارکت مراکز سفارش‌دهنده پژوهش کاربردی تأمین خواهد شد.


با این حال به نظر می‌رسد که لازم است حمایت از نخبگان روزبه‌روز توسعه یابد چراکه کشور به این جوانان خلاق نیاز دارند و به گفته مقام معظم رهبری؛ نخبگان آینده‌سازان و نور چشمان کشور هستند. ایشان می‌گویند: «من در دولت‌های قبلی و کنونی برای استفاده از جوانان نخبه در مدیریت‌های میانی و حتی سطح بالا به مسئولان سفارش کرده‌ام اما شما نیز باید خود را آماده و نقش‌تان را در اداره کشور پیدا کنید.» در این مسیر لازم است که دولت و مجلس ابزارهای حمایتی از نخبگان را بیش از پیش فراهم کنند چراکه این جوانان برای جای‌گیری در نقش‌های مختلف نیازمند توجه و حمایت هستند.


انتهای پیام/۴۰۴۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب