۳ کتاب برای شناخت «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» / سند راهبردی آینده انقلاب را بهتر بشناسیم
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، انقلاب اسلامی ایران با گذر از چهلمین سالگرد پیروزیاش به دهه پنجم شکوه و عزت خود رسیده است، گرچه بدخواهان و دشمنان مستکبر تصورهای پوچی در ذهن میپرورانند اما دوستداران انقلاب با دید امیدوارانه گذر ایران را از رنجها، پستی و بلندیها همواره به تماشا نشستهاند و با سربلندی شاهد ارتقا و تعالیهای خیرهکننده آن بودهاند.
بهمنماه، یادآور یکی از بزرگترین و پرافتخارترین رخدادهای تاریخی ملت بزرگ ایران است. در ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ مقام معظم رهبری با صدور «بیانیهٔ گام دوم انقلاب» با هدف ادامه این راه مبرهن، به تبیین دستاوردهای شگرف ۴ دهه پیشین پرداخته و توصیههایی بنیادی بهمنظور مجاهدتی عظیم برای ساختن ایران اسلامی ارائه فرمودهاند.
بیانیه «گام دوم انقلاب» تجدید میثاقی با ملت سرافراز ایران بهویژه نسل جوان که در مرحلهٔ خودسازی هستند، خواهد بود. در این بیانیه رهبر حکیم انقلاب اسلامی خطاب به جوانان فرموده است: «باید پیشگام در شکستن محاصره تبلیغاتی دشمن باشیم در خود و دیگران نهال امید به آینده را پرورش دهید ترس و ناامیدی را از خود و دیگران برانید این نخستین و ریشهایترین جهاد شما از نشانههای امیدبخش در برابر چشم شما است.»
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی فصل تازهای در زندگی جمهوری اسلامی ایران ورق میزند و در واقع یک سند مهم و دقیق، مبتنی بر اهداف اسلامی و نقشه راهی برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی است. سرفصلهای این بیانیه توسعه علم و پژوهش، بسط معنویت و اخلاق جهاد اقتصادی، عدالتطلبی و مبارزه با فساد، حراست از استقلال ملی، صیانت از عزت ملی و سبک زندگی، است.
در این راستا حجت الاسلام علی ذوعلم، رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم مؤسسه تنظیم و نشر آثار رهبر معظم انقلاب و عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با مجموعه ۳ جلدی خلاصه و مفیدی به بررسی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی پرداخته است، در ادامه به معرفی این کتاب میپردازیم؛
«برخی مفاهیم اساسی در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی»
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، تبیینکننده انقلاب اسلامی و ترسیم مسیر آینده آن بهویژه برای جوانان که نیروی اصلی انقلاب هستند، است. این بیانیه رهنامهای برای جبهه مقاومت اسلامی در برابر جبهه استکبار و اندیشهای بصیرتبخش برای ۴ دهه آیندهی حرکت ملت ایران به سوی پیشرفت و ارتقا، است. این تفکر به بیش از نیم قرن مطالعه، خودسازی، مبارزه، تجربه یک شاهد بصیر و فعال در عرصه جهاد، علم و عمل انقلابی، است.
استقلال و آزادی دو ارزش دینی و دو شعار جهانی و همیشگی انقلاب اسلامی است که در جریان اوجگیری انقلاب در سراسر کشور طنینانداز بود محوریترین مفهوم کلیدی این بیانیه، انقلاب اسلامی است که سایر مفاهیم کلیدی و اساسی بیانیه حول آن تعریف میشود. بیانیه درصدد ارائهی فهمی عمیق دربارهی خود انقلاب است. تأملات اندیشهورزانه و درنگ عمیق در این بیانیه، شرط لازم برای ایجاد ارتباط فکری با منطق آن و پذیرش باورمندانه و سپس حرکت مؤمنانه و آگاهانه در مسیری است که بیانیه ترسیم کرده و به هر اندازه که این تأملات و درنگها بر فطرت پاک و طهارت و انصاف درونی مخاطب تکیه داشته باشد، به همان میزان او را به درک عمیق و ارادهای استوار برای پیمودن این راه میرساند.
این نوشته در صدد است زمینهای را برای این تعاملات فراهم سازد. مفاهیم اساسی که در اینجا بدان پرداخته شده، همه مفاهیمی نیست که میتواند مورد تامل و بحث قرار گیرد و نکاتی هم که ذیل هر مفهوم مطرحشده، همه نکاتی نیست که میتوانسته است مطرح شود. دهها مفهوم در این بیانیه شریف مطرح شده که ظرفیت بحث و پژوهش دارد اما در این نوشته بخشی از این مفاهیم حول محور مفهوم اساسی انقلاب اسلامی و بهویژه با رویکرد بصیرتزایی برای حرکت و اقدام و عمل عنوان شده و با رعایت اختصار و صرفاً برای فتح باب و یادآوری و تأکید بر برخی نکات بدیع در بیانیه و یا ظرافتهای اندیشهورزانهای که میتواند مخاطب فکور را برای درنگ بیشتر در بیانیه یاری رساند.
در بخشی از این کتاب آمده است: «استقلال و آزادی دو ارزش دینی و دو شعار جهانی و همیشگی انقلاب اسلامی است که در جریان اوجگیری انقلاب در سراسر کشور طنینانداز بود و در استمرار و تکامل انقلاب نیز یک سرفصل اساسی_از سرفصلهای هفتگانه بیانیه گام دوم_قرار گرفته است. اینکه این دو ارزش_بهدرستی در کنار هم و توامان_در یک سرفصل مطرحشده است، نشاندهنده قرابت معنایی این دو و پیوستگی آنها هم در عرصهی تعریف و هم در عرصه تحقق میباشد. استقلال بدون آزادی و آزادی و استقلال نمیتواند زمینه تعالی و پیشرفت جامعه را فراهم سازد؛ لذا در اصل دوم قانون اساسی به پیوستگی این دو اشاره شده است. در تعریف درست استقلال، باید گفت استقلال ملی به معنی آزادی ملت و حکومت از تحمیل و زورگویی قدرتهای سلطهگر جهان است و در تعریف صحیح آزادی اجتماعی، حق تصمیمگیری و عمل کردن و اندیشیدن برای همه افراد جامعه مطرح میشود. استقلال، همان آزادی و عدم وابستگی در سطح یک جامعه است و آزادی، همان استقلال و عدم تحلیل در سطح یک فرد میباشد. بنابراین استقلال، محصور شدن در مرزهای کشور و عدم مراوده و تعامل صحیح با سایر کشورها و به تعبیر زیبای بیانیه، زندانی کردن سیاست و اقتصاد کشور در میان مرزهای خود نیست. همچنین آزادی نباید بهمعنای ولنگاری و بیاعتنایی به اخلاق و قانون و ارزشهای الهی و حقوق عمومی تعریف شود.»
انتشارات انقلاب اسلامی کتاب «برخی مفاهیم اساسی در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» نوشته علی ذوعلم را در ۵۵ صفحه و به قیمت ۱۰ هزار تومان منتشر کرده است.
بیشتر بخوانید:
- «اثریا»؛ داستانی شیرین از نبرد سخت با تکفیریها
- در «محفل فلسفی یکشنبهها» چه میگذرد؟ /نگاه اخلاقگرای بانوی فیلسوف به پدیدهها
- «از باغها به بعد» و «گیلدا»؛ ۲ کتاب از ۲ زیستبوم متفاوت
«گفتارهایی در باب بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی»
بیانیه گام دوم، نفحهای از نفحات الهی بود که درست در زمانی که جامعه و انقلاب به آن نیاز داشت، روح تازهای در آن دمید و نگاه جدیدی در جریان آینده انقلاب ایجاد کرد. متن بیانیه گام دوم، امیدبخش و نگرش ساز است. جوهره این بیانیه فراتر از کلمات و عبارات، گزارشی است از ۲ قرن گذشته و بهخصوص ۴ دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در این بخش از جهان جریان داشته است.
حقایقی است برخاسته از رؤیت امر کلان و واقع در این برهه از تاریخ ملت ایران و مشاهدهی مسیری که در یک پیچ حساس تاریخی، راه را برای فراهم شدن تمدن نوین و مبتنی بر ارزشهای والای اسلامی باز میکند. تأمل و واکاوی این بیانیه برای هرکسی مقدور است، البته با نسبتهای مختلف، جذاب و هدایتگر نه فقط برای مؤمن انقلابی بلکه برای هر فردی که به سرنوشت و آینده اسلام ایران و انقلاب علاقهمند باشد، است.
این اثر محصول بخشی از این تأملات و واکاویها است، در نشستهای صریح و صمیمی با جمعهای گوناگون و با درنگهایی از زوایای مختلف، با اذعان به اینکه در هیچ موردی حق مطلب ادا نشده و حتی بیان همه آنچه بهنظر میرسیده به خاطر مجال محدود برای گوینده و شنونده مقدور نبوده است اما بههرحال میتواند در تحلیل نکاتی از بیانیه برای مخاطبان اندیشهورز مفید باشد.
در بخشی از این کتاب آمده است: «اولین ویژگی فعال انقلابی این است که در راه تحقق اهداف و آرمانهای انقلاب و بهویژه، هشت ارزش اسلامی مطرحشده در بیانیه تلاش کند. اهل تدبیر، آیندهنگر، فکور بودن و نیز نگرش، روحیه، اخلاق، اخلاص، بصیرت و انگیزه انقلابی داشتن از جمله تمایزاتی است که معرف یک فعال انقلابی است. دارا بودن این صفات میتواند فرد انقلابی و جامعه انقلابی را به آن اهداف و آرمانهای موردنظر برساند؛ منتها علیالقاعده، داشتن این صفات باید با یک شناخت عمیق از انقلاب اسلامی و مبانی آن همراه باشد، چون گاهی ما میبینیم بعضا، کارهایی به نام انقلاب و انقلابیگری انجام میشده، یا میشود که مبتنی بر یک معرفت عمیق و مبنایی از انقلاب اسلامی_که یک انقلاب عقلانی، فرهنگی، الهی و استمرار همان حرکت انبیا_نیست. باید نگاه خستگیناپذیری، اهل تعاون بودن، تعامل، برابری، برادری با مجموعههای همگن و همسو و نیز نگاه جذب حداکثری_که در راهبرد انقلاب اسلامی وجود داشته، وجود دارد و وجود خواهد داشت_در فعال انقلابی وجود داشته باشد. یکی از نکاتی که در خود بیانیه گام دوم میتوان ملاحظه کرد، این است که بیانیه، چتر گستردهای را برای افرادی که به هر حال با یک نگاه انقلابی و حتی با یک عرق ایرانی به فکر پیشرفت و تعالی و تحقق اهداف انقلاب هستند، باز کرده است.»
کتاب «گفتارهایی در باب بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» در ۱۲۸ صفحه و به قیمت ۱۶ هزار تومان توسط انتشارات انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
«روایتی کوتاه از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی»
انقلاب اسلامی، واقعیتی برخاسته از اندیشه ناب اسلامی است. جریانی ریشهدار در اعماق تاریخ تکوین و تعالی انسانها و گفتمانی برای پیشرفت همهجانبه و پایدار جامعه امروز است، که در مسیر پرفرازونشیب خود همواره زمینه استحکام جبهه آزادیطلبی و عدالتخواهی را فراهم کرده و موجب افشای جبهه استکبار و سلطهگری شده است. هرچند واژهنماییهای دستگاههای تبلیغی نظام سلطه، تحریفهای رقبا و غفلت و کژفهمیهای برخی مدعیان و متولیان، میتوانسته است موجب تحریف این حقیقت و کندی این جریان شود اما روشنگریهای نخبگان و برجستگان فکری اصیل انقلابی و بهویژه تذکارها، هشدارها و تبیینهای رهبران انقلاب همواره مانع تحریک و توقف انقلاب بوده است.
این نوشته روایتی گذرا و کوتاه از بیانیه شریف و نورانی گام دوم انقلاب اسلامی است که به بررسی اجمالی برخی نکات پیرامونی و متن آن پرداخته و دریچهای را به روی مخاطب برای برداشتهای روشنگر از بیانیه میگشاید.
در بخشی از این کتاب آمده است: «در نگاه اسلام ناب، سیره ائمه و چهرههای مصلح و انقلابی دینی، نیازها و ضرورتها به دو بخش تقسیم میشوند:اولین ویژگی فعال انقلابی این است که در راه تحقق اهداف و آرمانهای انقلاب و بهویژه، هشت ارزش اسلامی مطرحشده در بیانیه تلاش کند
۱. نیازهای بنیادین و درهمتنیده با فطرت انسان، که نیازهای واقعی است و بایستی بدان پرداخت و آن را تامین کرد؛ حتی اگر جامعه و افراد به این نیازها آگاه و قائل نباشند. مثلاً نیاز به تغییر و تحول از مسیر شرک و کفر به مسیر توحید، یک نیاز بنیادین و اساسی برای نوع بشر است. بنابراین حتی اگر مردم یک عصر یا یک جامعه اساساً بدان بیاعتنا هم باشند، ولی این نیازی حقیقی است که باید همواره مورد توجه باشد.
۲. نیازهای برآمده از شرایط که در مقطع خاص یا برای گروه و جامعه مشخصی مطرح میشود و ممکن است در زمانی دیگر یا جامعهای دیگر اصلا نیاز مطرح نباشد و حتی مانع تعالی و پیشرفت هم تلقی شود. باید گفت که در بیانیه گام دوم به هر نوع ضرورت و نیاز پرداخته شده است. جامعیت و کلاننگری بیانیه، هر دو نوع از ضرورت و نیاز را پوشش داده است و توجه و تمرکز بیانیه بر یکی از این دو قسم، سبب غفلت از قسم دیگر نشده است.»
انتشارات انقلاب اسلامی کتاب «روایتی کوتاه از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» نوشته علی ذوعلم را در ۵۹ صفحه و به قیمت ۱۰ هزار تومان منتشر کرده است.
انتهای پیام/۱۱۰/پ
انتهای پیام/