دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آذر 1400 - 12:24
گزارش آنا؛

قطار سیاست خارجی دولت به عشق‌آباد رسید/ نگاه ویژه رئیسی به اکو

رئیس‌جمهور دولت سیزدهم همواره عمده محور سیاست خارجی دولت خود را بر ارتباط با همسایگان استوار کرده است، اما نیم‌نگاهی نیز به استفاده از ظرفیت‌های کشورهای در سازمان‌های اقتصادی، نظیر «اکو» داشته است.
کد خبر : 623847
رئیسی



به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) ۷ آذر به میزبانی ترکمنستان در شهر عشق‌آباد برگزار می‌شود؛ حجت‌الاسلام رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران نیز در این اجلاس حضور خواهد یافت.


حجت‌الاسلام رئیسی در دیدار اخیر خود با «خسرو ناظری» دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی (اکو) شناسایی و رفع موانع و مشکلات افزایش سطح مناسبات و همکاری‌های کشورهای عضو را در آستانه برگزاری اجلاس سران اکو، ضروری دانست و گفته است: «باید هرگونه مانع و مشکل در مسیر توسعه همکاری‌ها برطرف شود تا تبادلات و مناسبات اقتصادی کشورهای عضو اکو در سطح بالاتر و برتری انجام شود».


پیش‌تر نیز چهاردهمین اجلاس سران اکو به‌طور مجازی در ۱۳۹۹ ش/ ۲۰۲۱ م با موضوع «همکاری اقتصادی منطقه‌ای در پی کووید-۱۹»‌ تشکیل شد؛ سران کشورهای عضو ابتکارات مختلفی را با هدف پیشبرد روند توسعه در منطقه پس از کووید-۱۹ توصیه کردند.




بیشتر بخوانید:


تهران برای همکاری‌های منطقه‌ای اهمیت ویژه‌ای قائل است


اعلام آمادگی ایران برای برگزاری موفق اجلاس اکو در ترکمنستان




حسن روحانی، رئیس‌جمهور دولت دوازدهم در بخشی از سخنرانی خود در چهاردهمین نشست سران سازمان «اکو» که به‌ صورت مجازی برگزار شد، گفته بود: «سازمان همکاری اقتصادی (اکو) اولویتی مهم در پارادایم حاکم بر سیاست منطقه‌ای و بخش مهمی از سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران است. منطقه اکو از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های ارزشمندِ منابع انسانی و طبیعی، ذخایر انرژی، اقتصادهای مکمل، بخش خصوصی علاقه‌مند و نیز مزیت‌های ممتاز مواصلاتی منطقه‌ای و جهانی بهره‌مند است.




قطار سیاست خارجی دولت به عشق‌آباد رسید/ نگاه ویژه رئیسی به اکو
حسن روحانی در چهاردهمین نشست سران سازمان «اکو»



تاکنون گام‌های مهمی در جهت ارتقاء همکاری‌های اقتصادی در سازمان اکو برداشته شده و دستاوردهای ارزشمندی حاصل شده است. البته در برخی حوزه‌های کلیدی همچون تجارت، دستاوردها کمتر از حد انتظار بوده است. با وجود پتانسیل تجاری بالا و فراهم بودن زیرساخت‌های لازم، تجارت درون‌منطقه‌ای کماکان زیر ۱۰ درصد است که به هیچ‌وجه قابل‌ قبول نیست. این نقیصه در سند چشم‌انداز ۲۰۲۵ اکو نیز به‌ درستی مورد توجه قرار گرفته است».


همچنین دهمین نشست سران اکو در ۲۱ اسفند ۱۳۸۷ در تهران برگزار شد. در این نشست یک روزه، ریاست سازمان اکو از «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهوری آذربایجان، به مدت یک سال به محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور وقت منتقل شد.


سازمان همکاری اقتصادی (ECO) چیست و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟


سازمان همکاری اقتصادی (ECO) یک سازمان منطقه‌ای بین دولتی است که کشورهایی از اروپا، قفقاز و آسیای مرکزی، خاورمیانه و آسیای جنوبی با بیش از ۴۶۰ میلیون نفر جمعیت و بیش از ۸ میلیون کیلومتر مربع را در برمی‌گیرد که روسیه را به خلیج‌فارس و چین را به اروپا متصل می‌کند.


در تاریخچه این سازمان اقتصادی آمده است که اکو در سال ۱۳۶۴ ش/ ۱۹۶۴ م توسط ایران، پاکستان و ترکیه به‌ عنوان همکاری منطقه‌ای برای توسعه «RCD» تأسیس شد، در سال ۱۹۸۵ میلادی نیز به‌ عنوان اکو «ECO» نام‌گذاری شد.




قطار سیاست خارجی دولت به عشق‌آباد رسید/ نگاه ویژه رئیسی به اکو
مرحوم هاشمی رفسنجانی در نشست سران سازمان «اکو»



بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشورهایی از قبیل افغانستان و شش جمهوری شوروی سابق یعنی جمهوری آذربایجان، جمهوری قزاقستان، جمهوری قرقیزستان، جمهوری تاجیکستان، ترکمنستان و جمهوری ازبکستان نیز به این اتحادیه پیوستند. این سازمان یکی از بزرگ‌ترین بلوک‌های منطقه‌ای در آسیا و فراتر از آن را تشکیل می‌دهد.


در سال ۱۳۹۵ ش/۲۰۱۷ م، سران کشورها عضو در سیزدهمین اجلاس سران خود در اسلام‌آباد «چشم‌انداز ۲۰۲۵ اکو» را تأیید کردند که در آن جهت‌گیری‌های اصلی این سازمان در سال‌های آینده ترسیم شد؛ این چشم‌انداز در زمینه‌های مختلف تجارت، حمل‌ و نقل، انرژی، بهداشت و محیط‌ زیست اهدافی تعیین شده است.


این سازمان مدعی است که «اکو راه را برای رسیدن به یک قلمرو یکپارچه هموار خواهد کرد و اقتصادهای پایدار، منطقه تجارت آزاد و بهبود حکمرانی از طریق افزایش همکاری در این سازمان محقق می‌شود».


براساس سند پایه سازمان همکاری اقتصادی، سازمان در ابتدای امر اهدافی را برای خود تعیین کرد؛


-انجام اقداماتی برای حذف تدریجی موانع تجاری در منطقه اکو و گسترش تجارت درون‌منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای با توجه به تجربه دیگر مناطق و روندهای اقتصادی جهانی؛


-تشویق همکاری اقتصادی فزاینده در زمینه آرمان‌های بنیادین کشورهای عضو برای تأمین نقش مهم‌تر و کمک منطقه اکو به رشد تجارت جهانی؛


قطار سیاست خارجی دولت به عشق‌آباد رسید/ نگاه ویژه رئیسی به اکو


- از میان بردن سیاست ناعادلانه تجاری که برای همه کشورهای در حال توسعه، به‌ویژه کشورهای عضو اکو، شرایط تجاری نامساعد را ایجاد کرده است؛


- فراهم آوردن شرایط یکپارچه شدن تدریجی و آرام اقتصاد کشورهای عضو در اقتصاد جهانی، برای تأمین مشارکت کامل‌تر آن‌ها در روند جهانی‌شدن اقتصاد؛


- ارتقای همکاری منطقه زمینه‌ای فعال و کمک متقابل در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فنی و علمی؛


- تسریع در گسترش زیربناهای حمل‌ونقل و ارتباطات که کشورهای عضو را با یکدیگر و با جهان خارج پیوند می‌دهد؛


- تهیه برنامه‌های مشترک برای توسعه منابع انسانی در منطقه اکو؛


-تقویت بسیج منطقه‌ای برای بهره منابع طبیعی منطقه اکو بهره‌برداری از منابع طبیعی منطقه اکو ویژه منابع انرژی؛


نگاه همسایه‌محوری دولت سیزدهم


به گفته کیومرث سرمدی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در دنیای امروز بحث ارتباطات بین کشورها، طبیعتاً یکی از ملزومات حاکمیتی در کشور و رفع معضلات است، بنابراین اولویت جمهوری اسلامی به‌ خصوص در دولت جدید، بحث ارتباط با دنیا و به‌ طور خاص توجه به ارتباط با کشورهای همسایه است.


قطار سیاست خارجی دولت به عشق‌آباد رسید/ نگاه ویژه رئیسی به اکو


به باور کارشناسان، مبادلات درون منطقه‌ای اکو در سال ۱۳۹۵، تنها ۸ درصد از کل تجارت این کشورها را شامل می‌شود اما این آمارها در اتحادیه اروپا، به حدود ۸۰ درصد تجارت درون‌اتحادیه‌ای می‌رسد؛ این سازمان با جایگاه حقیقی در سطح جهان و وضعیت ایده‌آال خود از نظر همکاری‌های درون‌منطقه‌ای فاصله زیادی دارد.


با روی کارآمدن دولت سیزدهم، در دیپلماسی اقتصادی دولت جدید به همه ظرفیت‌های اقتصادی همسایگان به‌عنوان فرصت‌های ارزشمند همکاری نگریسته می‌شود و به همین جهت هیچ ظرفیت اقتصادی مورد غفلت قرار نمی‌گیرد.


انتهای پیام/ ۴۱۶۳



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب