افشای اسرار شخصی افراد در فضای مجازی چه جرمی دارد؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا، مسعود عمرانی کارشناس مسائل حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در سلسله یادداشتهایی با عنوان وکالتنامه آنا، مهمترین مسائل حقوقی مبتلابه جامعه را مطرح و راهکارهایی برای آن بیان میکند.
در این بخش از وکالتنامه آنا، به بررسی مبانی حقوقی جرائم رایانهای پرداختهایم که زیر میخوانید:
در عصر کنونی فضای مجازی جزو یکی از مهمترین بخشهای زندگی افراد محسوب میشود. همه روزه میلیونها نفر از طریق فضای مجازی با یکدیگر در تعامل هستند. هرکس میتواند به واسطه یک کلیک با سراسر دنیا در ارتباط قرارگیرد. فضای مجازی فاصله بین انسانها را بسیار کم کرده است و باعث تعامل هر چه بیشتر افراد با یکدیگر شده است. اما در برخی موارد هم از خط قرمزها و حریم خصوصی افراد عبور میکند و مشکلساز میشود. حال در مطلب پیش رو قصد داریم تا با انواع تخلفات در فضای مجازی و مهمترین جرائم در فضای مجازی آشنا شویم.
همانطور که میدانید در سراسر جهان میلیاردها رایانه و گوشی هوشمند وجود دارد که تمامی آنها قادر به اتصال به اینترنت هستند و میتوان از طریق آنها در اینترنت جستجو کرده و پرداختهای بانکی و غیره را انجام داد. در کنار این همه مزایا، افرادی نیز وجود دارند که جهت سودجویی و سوءاستفاده از دیگران دست به اقداماتی زده که به اصطلاح به آنها جرائم اینترنتی گفته میشود.
این اقدامات اشکال مختلفی داشته که از جمله مهمترین آنها میتوان به آزار و اذیت، توهین، افترا، مزاحمت، انتشارات اطلاعات، کلاهبرداری، نقض قوانین کپی رایت و غیره اشاره کرد. برخی از این تخلفات نیز جنبه امنیتی و سیاسی داشته و باعث ایجاد اختلال در امور مهم کشوری میشود که از مهمترین آنها میتوان به جاسوسی، انتشار اطلاعات سیاسی، حملات ویروسی و سایبری، هک سیستمهای بانکی و غیره اشاره کرد.
در این هفته به بررسی جرائم موضوع فضای مجازی میپردازیم.
۱- آزار و اذیت و ایجاد مزاحمت
مطابق قانون، شخصی که با استفاده از اینترنت یا بهره بردن از ویدئو یا تصویر یا صوت دیگری را تغییر داده و آن را انتشار دهد مزاحم نامیده شده و محکوم به حبس یا موظف به پرداخت جریمه نقدی به میزان تعیین شده خواهد شد. لازم به ذکر است که اگر تغییرات اعمال شده روی اسناد منتشر شده به شکل مستهجن باشد، شخص خاطی به هر دو مجازات محکوم میشود.
اگر شخصی با افشای اسرار شخصی فرد دیگری مسبب خساراتی به هر شکل، اعم از نوع مادی یا معنوی به اشخاص شود، به حبس به مدت ۹۱ روز الی ۲ سال محکوم یا موظف به پرداخت جریمه نقدی به میزان معین و یا در صورت صلاحدید قاضی؛ به هر دو مجازات محکوم میشود.
جرائم مزاحمت در فضای مجازی دارای نکات و مصادیق مختلف و مهمی است که عدم توجه به انها ممکن است آثار قانونی بسیاری در پی داشته باشد.
۲- مزاحمت از طریق انتشار محتویات مستهجن
ماده ۱۵ قانون جرائم رایانهای مقرر کرده: «هرکس از طریق سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده مرتکب اعمال زیر شود، به ترتیب زیر مجازات خواهد شد:
الف) چنانچه به منظور دستیابی افراد به محتویات مستهجن، آنها را تحریک، ترغیب، تهدید یا تطمیع کند یا فریب دهد یا شیوه دستیابی به آنها را تسهیل نموده یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا هشتاد میلیون (۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهدشد. ارتکاب این اعمال در خصوص محتویات مبتذل موجب جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰۰۰۰۰۰۰) ریال است.
ب) چنانچه افراد را به ارتکاب جرائم منافی عفت یا استعمال موادمخدر یا روانگردان یا خودکشی یا انحرافات جنسی یا اعمال خشونتآمیز تحریک یا ترغیب یا تهدید یا دعوت کرده یا فریب دهد یا شیوه ارتکاب یا استعمال آنها را تسهیل کند یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا هشتاد میلیون (۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم میشود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/