قدیمیترین اسناد حرم حضرت عبدالعظیم حسنی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رونمایی شد
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری آنا از آستان نیوز، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در آستانه ولادت محدث جلیل القدر حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، از قدیمیترین اسناد حرم این عالم بزرگوار در صد و یکمین برنامه «سهشنبههای فرهنگی» رونمایی کرد.
در این مراسم که در سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برگزار شد، احمدرضا ذاکری، رئیس مرکز اسناد آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) از طریق وبینار به بیان گوشههایی از زندگی نامه، فضائل و مناقب این عالم بزرگ شیعه پرداخت و آثاری از تألیفات وی از جمله «الیوم و الیله» و «خطب امیرالمومنین(ع)»را معرفی کرد.
در ادامه این جلسه که با سخنرانی استاد دانشگاه و خادم افتخاری حرم حضرت عبدالعظیم(ع) همراه بود، وی ضمن بیان بخشی از فعالیت مرکز نوپای اسناد این حرم شریف، به تاریخچه کتابخانه حرم عبدالعظیم حسنی اشاره داشت و قدمت آن را از دوران صفویه عنوان کرد.
حامدرضا کریمی شهر ری را یکی از شهرهای برجسته در دوران تاریخ تشیع دانست که طی تاریخ دچار تحولات بسیاری شده است.
وی همچنین ضمن قدردانی از معرفی اسناد متعلق به این حرم شریف، بر ایجاد نمایشگاه اسناد حرم عبدالعظیم حسنی(ع) بهصورت مشترک با کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی تأکید کرد.
مدیر مرکز اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز آستان قدس رضوی بهعنوان دیگر سخنران این برنامه با اشاره به سبقه تاریخی دو شهر طوس و ری و بیان گوشهای از حوادث وارده بر این دو شهر در طی تاریخ اسلام، انوار پاک امام علی بن موسی الرضا(ع) و حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) را باعث زنده ماندن این دو منطقه با گذراندن حوادث بسیار عنوان کرد.
محمدهادی زاهدی، همچنین با اشاره به نقش مهاجمان در از بین رفتن بسیاری از اسناد تاریخی، سهل انگاری شیعیان در طی تاریخ برای حفظ میراث شیعه را عاملی دیگر در از بین رفتن اسناد دانست و تصریح کرد: ما باید برای ساماندهی اسناد برجای مانده از گذشته تا کنون و اسنادی که تولید میشود سامانهای منسجم را ایجاد کنیم تا آنچه امروز در اختیار ماست بتواند در اختیار آیندگان نیز قرار گیرد.
در ادامه این برنامه با حضور حجت الاسلام والمسلمین سیدجلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران این سازمان از قدیمیترین اسناد حرم عبدالعظیم حسنی(ع) موجود در آرشیو این سازمان رونمایی شد.
اعظم نظرکرده، مسئول نمایهسازی و مستندسازی اسناد مرکز اسناد آستان قدس رضوی با بیان توضیحاتی، به معرفی اسناد حرم حضرت عبدالعظیم پرداخت و گفت: در مجموعه مدیریت اسناد ومطبوعات آستان قدس رضوی، بیش از ۱۰ برگ در مورد حرم عبدالعظیم حسنی وجود دارد که بهجز یک مورد، بقیه اسناد مربوط به دوره قاجار بوده و موضوعات مختلفی را شامل میشود.
وی، قدیمیترین سند را مربوط به کمک آستان قدس به روضه خوان حرم عبدالعظیم در سال ۱۳۱۰ ق عنوان کرد و تحصن عدهای از اهالی تهران در حرم عبدالعظیم حسنی در اعتراض به انتخاب صمصام السلطنه به ریاست وزرا وجایگزینی وثوق الدوله بهجای وی در سال ۱۳۳۶ق را محتوای دیگر سند رونمایی شده بیان کرد.
پرداخت تکلف به علما در ذی حجه الحرام سال ۱۳۲۱ق از خزانه آستان قدس رضوی، پرداخت کمکهای مالی به افراد مختلف از سوی آستان قدس، برات پرداخت مبلغ پنج هزار دینار از دفتر خانه آستان قدس به یکی از خدام حرم عبدالعظیم، امانت سه جلد کتاب توسط شاهزاده سراج السلطان رئیس کتابخانه آستان قدس به یکی از خادمان حرم حضرت عبدالعظیم در شوال ۱۳۲۳ق و گزارشی از وزارت اوقاف به کابینه نیابت سلطنت در دوره پهلوی که در مورد تفویض تولیت موقوفات زاویه حرم حضرت عبدالعظیم حسنی و مدرسه ناصری به میرزا هدایت الله که خودرا از اعقاب عبدالعظیم میداند، دیگر موضوعات این اسناد بود که وی بدان اشاره کرد.
عبدالعظیم حسنی(۱۷۳-۲۵۲ ق) مشهور به شاه عبدالعظیم و سیدالکریم از عالمان سادات حسنی و از راویان حدیث است که نسب او با چهار واسطه به امام حسن مجتبی(ع) میرسد، شیخ صدوق مجموعه روایات وی را با عنوان جامع اخبار عبدالعظیم گردآوری کرده است.
عبدالعظیم حسنی، امام رضا(ع) و امام جواد(ع) را درک کرده و نقل است که ایمان خویش را بر امام هادی(ع) عرضه داشت و در زمان ایشان وفات یافت.
انتهای پیام/۴۱۲۷
انتهای پیام/