مدل ارزیابی عملکرد محیط زیستی پالایشگاه گازی چه مزایایی دارد؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ نخستین دانشجوی دکتری محیطزیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس با دفاع از رساله خود با عنوان «ارائه مدل ارزیابی محیط زیستی پالایشگاه گازی» فارغالتحصیل شد.
جلسه دفاع از رساله دکتری محیط زیست توسط محمود محمدی دانشجوی مقطع دکتری محیط زیست دانشگاه آزاد بندرعباس با حضور استادان راهنما، مشاور و داوران با موفقیت برگزار شد و وی نخستین دانشآموخته دکتری در رشته محیط زیست این واحد دانشگاهی لقب گرفت.
بیشتر بخوانید:
نخستین دانشجوی دکتری محیطزیست دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس فارغالتحصیل شد
طراحی لرزهای جدید برای دیوار برشی فولادی
نخستین دانشجوی دکتری عمران دانشگاه آزاد خرمآباد فارغالتحصیل شد
از زمان آغاز به کار این رشته در مقطع دکتری واحد بندرعباس، این نخستین جلسه دفاع از رساله دانشجوی مقطع دکتری محیط زیست، گرایش مدیریت محیط زیست است که بهصورت حضوری و مجازی برگزار شد.
در این جلسه که با نظارت و راهبری مسئولان پژوهش و آموزش در دانشکده کشاورزی واحد جامع بندرعباس برگزار شد، دانشآموخته محمود محمدی توانست با موفقیت از رساله دکتری خود با عنوان «ارائه مدل ارزیابی محیط زیستی پالایشگاه گازی» (مطالعه موردی پالایشگاه گازی پارس جنوبی) با راهنمایی صابر قاسمی و حسین پرورش استادان این دانشکده دفاع کند.
محسن دهقانی از استادان محیط زیست بهعنوان استاد مشاور و احسان کامرانی، امیر پلهم عباسی، ولی علیپور و مریم مصلحی نیز بهعنوان اعضای هیئت داوران ناظر بر رساله محمود محمدی بودند.
محمود محمدی نخستین دانشجوی دکتری محیطزیست دانشگاه آزاد بندرعباس متولد آبان ۱۳۵۹ از شهر کرمانشاه است. وی ۲۰ سال سابقه کار در صنعت نفت و گاز و ۱۴ سال سابقه مدیریتی، مهندسی شیمی، کارشناس ارشد محیط زیست و دکتری تخصصی مدیریت محیط زیست دارد.
محمدی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در تشریح خلاصه و موضوعات رساله خود با عنوان «ارائه مدل ارزیابی عملکرد محیط زیستی پالایشگاه گازی» اظهار کرد: امروزه، سازمانها با الزامات گریزناپذیر برای مواجهه با چالش حفاظت محیط زیست روبهرو هستند و مدیریت مناسب زیستمحیطی به عامل موفقیت سازمانها تبدیل شده است. مدیریت مناسب زیستمحیطی یک سازمان منوط به ارزیابی عملکرد زیستمحیطی آن سازمان است تا نتایج مدیریت عناصری از فعالیتها، محصولات و خدمات سازمان که با محیط زیست پیرامون کنش و واکنش برقرار میکنند، درک شود و بهبود یابد.
تشریح فرایند ارزیابی عملکرد زیست محیطی در پالایشگاه گازی
وی افزود: تاکنون چند مدل چند برای ارزیابی عملکرد زیستمحیطی ارائه شده است. مدل جامع ارزیابی عملکرد زیستمحیطی که در این تحقیق معرفی شده است، فرایند ارزیابی عملکرد زیست محیطی را در پالایشگاه گازی تشریح میکند. این مدل نخستین مدل ارزیابی عملکرد محیط زیستی است که نهتنها در پالایشگاههای گاز بلکه در صنایع مادر ازجمله وزارت نفت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و حتی سازمانها و شرکتهای خدماتی میتواند ترسیمکننده بلوغ محیط زیستی باشد.
نتایج بررسی نشان داد که مدل پیشنهادی ارزیابی عملکرد محیط زیستی (EPE) با نزدیکی نسبی ۹۹ درصد اولویت اول ارزیابی عملکرد محیط زیستی برای پالایشگاه گاز و صنایع مشابه است.نخستین دانشآموخته دکتری محیطزیست دانشگاه آزاد بندرعباس ادامه داد: روش اصلی برای دستیابی به مدل موردنظر در این تحقیق، متدولوژی گراندد تئوری بوده که مدلسازی آن بر پایه مدل پارادایمی بنا نهاده شده است. جامعه آماری را خبرگان و مدیران پالایشگاههای گازی پارس جنوبی که بهنوعی در مباحث عملکرد محیط زیستی دارای تجربه و تخصص بودند، شکل میدادند که با شیوه گلوله برفی انتخاب شدند.
محمدی بیان کرد: دادههای اطلاعاتی تحقیق با استفاده از پرسشنامه و براساس شاخصهای عملکرد مدیریت (Management performance index) و شاخصهای عملکرد عملیاتی (Operation Performance Index) جمعآوری شده و با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسلهمراتبی به اولویتبندی معیارهای اصلی انتخاب روش اجرای پروژه و انتخاب گزینه بهینه اقدام شد.
وی اضافه کرد: شاخصهای عملکرد مدیریت شامل ۲۳ شاخص در چهار بخش اساسی پیادهسازی خطمشیها و برنامهها، انطباق، عملکرد مالی سازمان و ارتباطات اجتماعی و شاخصهای عملکرد عملیاتی ۳۲ مورد در هفت بخش اساسی میزان مواد اولیه و انرژی مصرفی، خدمات پشتیبانی فعالیتهای سازمانی، تجهیزات و تسهیلات فیزیکی، میزان محصولات معیوب و ناقص در سال، پسماندها و میزان انتشار آلایندهها در هوا و پساب انتخاب شدند.
فارغالتحصیل دکتری محیطزیست دانشگاه آزاد بندرعباس عنوان کرد: نتایج این تحقیق نشان داد که با توجه به ضرایب شاخصهای MPI و OPI، جایگاه سازمان در مدل ارزیابی عملکرد زیست محیط در پالایشگاه مورد مطالعه در حال توسعه متوازن است. سازمان براساس مدل طراحیشده باید در اولویت اول بهمنظور منطبقشدن بر خط توازن، شاخص عملکرد عملیاتی خود را ارتقا دهد و این مهم با درنظرگرفتن پارامترهایی مانند وزن، امتیازات کسبشده، ظرفیتهای سازمان و الزامات و مسیر بلوغ ترسیمشده انجام میپذیرد و در گامهای بعدی هدفگذاری بلوغ محیط زیستی خواهد بود.
محمدی متذکر شد: در مدل ارائهشده در این تحقیق، برخلاف مدلهایی که تاکنون از سوی سازمان بینالمللی استاندارد، انجمنهای تجارت پاردار، کمیسیون اروپا و موسسه یادمان باتل ارائه شدهاند، فرایند ارزیابی عملکرد زیستمحیطی بهطور جامع و فراگیر معرفی شده است. بهطوریکه این مدل را میتوان برای ارزیابی عملکرد زیست محیطی انواع گوناگون تلاشهای مدیریتی، عملیات سازمانی، شرایط زیستمحیطی و در سطوح مختلف سازمانی و زیستمحیطی به کار برد.
بیشتر بخوانید:
نخستین دانشجوی دکتری زبانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر فارغالتحصیل شد
نخستین دانشجوی مهندسی آبیاری واحد قائمشهر فارغالتحصیل شد
بررسی عددی و آزمایشگاهی ضریب انتشارپذیری خاکهای غیرهمگن
وی توضیح داد: مدلهای زیادی برای ارزیابی عملکرد وجود دارد که هریک در مقاطع مختلف سودمند بوده و هستند. در این تحقیق با توجه به نظر خبرگان، چهار مدل شامل مدل جایزه کیفیت ایران (INQA)، مدل کارت امتیازدهی متوازن (BSC)، مدل تعالی سازمان (EFQM) و مدل ارزیابی عملکرد محیط زیستی (EPE) مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج تحلیل مدل مفهومی تحقیق با استفاده از روش AHP فازی، پس از توزیع پرسشنامه مقایسههای زوجی در جامعه هدف مشخص شد.
اولویت اول ارزیابی عملکرد محیط زیستی برای پالایشگاه گاز و صنایع مشابه
محمدی یادآور شد: نتایج بررسی نشان داد که مدل پیشنهادی ارزیابی عملکرد محیط زیستی (EPE) با نزدیکی نسبی ۹۹ درصد اولویت اول ارزیابی عملکرد محیط زیستی برای پالایشگاه گاز و صنایع مشابه است.
وی گفت: از مزایای استفاده از مدل ارزیابی عملکرد زیستمحیطی در پالایشگاههای گازی میتوان «تعیین معیارها برای عملکرد زیستمحیطی»، «وزندهی مناسب به معیارهای عملکرد زیستمحیطی»، «تعیین جایگاه سازمان و مقایسه با وضعیت متوازن»، «تعیین هدف آتی سازمان براساس دادههای کمی و نگرش به تعالی متوازن»، «تعیین اولویتهای سازمان برای تحرک در دستیابی به هدف و گام استراتژیک»، «تبدیل اطلاعات کمی به برنامههای عملکردی کیفی قابل پایش در راستای تعالی و بلوغ» و «تعیین نزدیکی نسبی سازمان به ایدهآلهای مثبت و منفی و مقایسه جایگاه و رتبهبندی با سایر سازمانهای مشابه» را ذکر کرد.
نخستین دانشجوی دکتری محیطزیست دانشگاه آزاد بندرعباس افزود: از دیگر مزایای بهرهگیری برای سازمانها میتوان «کمک به گردآوری دادهها برای خوداظهاریهای محیط زیستی»، «ارزیابی دقیق عملکرد سازمان در زمینه محیط زیست و تأمینکنندگان»، «ارتقای سطح ممیزیهای داخلی با استفاده از الگوی بینالمللی»، «ایجاد بستر لازم برای ارتباط چندجانبه بین سازمان، تأمینکنندگان و جامعه»، «ایجاد تصویری مثبت از سازمان در جامعه»، «فراهمآوردن زمینه لازم برای قضاوت جامع در تمام زمینههای محیط زیست، مانند آلودگیهای منتشره، هزینهها و سرمایهگذارهای محیط زیستی، آموزش و فرهنگسازی محیط زیست، مصرف منابع طبیعی (مواد و انرژی)، جهتگیریهای مدیریتی و تعیین سطحمبنا و تغییرات آن»، «امکان ارائه روند عملکرد محیط زیستی» و «گزارشدهی به طرفهای ذینفع (مشتری، سهامدار و قانونگذار)» را نام برد.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/