بررسی عددی و آزمایشگاهی ضریب انتشارپذیری خاکهای غیرهمگن
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ حامد مهدیپناه دانشجوی دکتری رشته علوم و مهندسی آب گرایش آبیاری و زهکشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر از رساله دکتری خود با عنوان «بررسی عددی و آزمایشگاهی ضریب انتشارپذیری خاکهای غیرهمگن» با درجه بسیار عالی دفاع کرد.
بیشتر بخوانید:
طراحی لرزهای جدید برای دیوار برشی فولادی
نخستین دانشجوی دکتری عمران دانشگاه آزاد خرمآباد فارغالتحصیل شد
نخستین دانشجوی دکتری زبانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر فارغالتحصیل شد
نخستین دانشجوی مهندسی آبیاری واحد قائمشهر فارغالتحصیل شد
عسکری تشکری از دانشگاه آزاد قائمشهر و صمد امامقلیزاده از دانشگاه صنعتی شاهرود بهعنوان استادان راهنما و عیسی معروفپور از دانشگاه کردستان بهعنوان استاد مشاور و اعضای هیئت داوران در جلسه دفاع که در سالن دفاعیه زندهیاد دکتر حلاجیان واحد قائمشهر برگزار شد، شرکت کردند.
حامد مهدیپناه دانشجوی دکتری رشته علوم و مهندسی آب گرایش آبیاری و زهکشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در تشریح چکیده رساله دکتری خود با عنوان «بررسی عددی و آزمایشگاهی ضریب انتشارپذیری خاکهای غیرهمگن» اظهار کرد: انتشارپذیری یک خاصیت قابل اندازهگیری محیط متخلخل و یکی از پارامترهای مهم معادله جابهجایی-انتشار است.
نتایجی از این پژوهش به دست آمد، نشان میداد که میزان ضریب انتشارپذیری به فاصله انتقال و یا بهعبارتی طول مدل وابسته بود و با افزایش ۲.۵ و ۴ برابری فاصله انتقال، بهطور متوسط ۴۰ و ۵۵ درصد افزایش مییافت.وی عنوان کرد: مطالعات فراوان آزمایشگاهی و میدانی نشان داده که ضریب انتشارپذیری خاک به پارامترهای مختلفی وابسته بوده است. در پژوهش حاضر وابستگی انتشارپذیری به مطبق بودن خاک و فاصله انتقال در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، یک مدل فیزیکی به شکل تانک مستطیلی از جنس شیشه نشکن به طول ۱۱۰ سانتیمتر، عرض ۱۰ سانتیمتر و ارتفاع ۸۰ سانتیمتر طراحی و ساخته شد.
دانشآموخته دکتری رشته علوم و مهندسی آب دانشگاه آزاد قائمشهر بیان کرد: آزمایشها روی خاک ماسهای در سه اندازه درشت، متوسط و ریز که در سه فاصله ۲۰، ۵۰ و ۸۰ سانتیمتر در راستای افقی و ۳۰ و ۵۰ در راستای عمودی با سه سرعت و سه غلظت متفاوت انتخاب شده بود، انجام شد.
مهدیپناه افزود: بهمنظور تحلیل دادههای آزمایشگاهی از مدلهای تحلیلی فرید-کامبرنوس و بریگهام استفاده شد. نتایجی که از این پژوهش به دست آمد، نشان میداد که میزان ضریب انتشارپذیری به فاصله انتقال و یا بهعبارتی طول مدل وابسته بود و با افزایش ۲.۵ و ۴ برابری فاصله انتقال بهطور متوسط ۴۰ و ۵۵ درصد افزایش مییافت.
وی اضافه کرد: مقایسه مقادیر انتشارپذیری نمونههای نقطهای با نمونه مخلوط نشان داد که اگر نمونه تهیهشده، نمونه مخلوط باشد، مقدار انتشارپذیری خاک بهطور متوسط ۴۰ درصد بیشتر از مقادیر انتشارپذیری محاسبهشده با نمونهگیری نقطهای برآورد شده است و بنابراین در مطالعات انتقال آلاینده در مقیاس میدانی یا آزمایشگاهی، باید نمونهگیری بهصورت نقطهای انجام گیرد.
دانشآموخته دکتری رشته علوم و مهندسی آب واحد قائمشهر بیان کرد: ترتیب لایهها روی ضریب انتشارپذیری مدل تأثیر معناداری نداشت. تغییرات سرعت ظاهری جریان و غلظت آلاینده تأثیری بر ضریب انتشارپذیری نداشت و کاهش و یا افزایش مقادیر ضریب انتشارپذیری تحت تأثیر سرعت حرکت آلاینده بود؛ اما از روند خاصی پیروی نمیکرد.
بیشتر بخوانید:
نخستین دانشجوی دکتری زبانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر فارغالتحصیل شد
نخستین دانشجوی مهندسی آبیاری واحد قائمشهر فارغالتحصیل شد
مهدیپناه اضافه کرد: نتایج بهدستآمده نشان داد که در فواصل انتقال کوتاه، مقادیر انتشارپذیری محاسبهشده بهوسیله مدل بریگهام از مدل فرید-کامبرنوس، بهطور متوسط ۵۰ درصد بیشتر بوده است. مقایسه ضرایب انتشارپذیری خاک همگن و مطبق نشان داد که لایهایبودن خاک روی ضریب انتشارپذیری مؤثر و به اندازه ذرات خاک وابسته است.
وی متذکر شد: مدلسازی عددی بهوسیله مدل عددی هایدروس نشان داد که این مدل توانسته است حرکت آلاینده در محیط متخلخل را با خطای RMSE در بازه ۰.۰۶۷-۰.۰۵۶ و ضریب تبیین (R۲) در بازه ۰.۹۸۱-۰.۹۳۳ محاسبه کند که بیانگر دقت بالای آن در شبیهسازی و نحوه حرکت انتقال آلاینده در محیط متخلخل است.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/