در هفته کتاب امسال به دنبال عدالت فرهنگی هستیم/ طرحهای تخفیف فصلی کتاب مردم را بدعادت نکرده است
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، نشست خبری بیستونهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، پیش از ظهر امروز (دوشنبه ۱۷ آبان) در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
اجرای این نشست به عهده احسان رضایی بود و علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر بیستونهمین دوره هفته کتاب و علیرضا اسماعیلی مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن حضور داشتند.
دبیر بیستونهمین دوره هفته کتاب در ابتدای این نشست عنوان کرد: از دست اندرکاران ۲۸ دوره گذشته هفته کتاب تشکر میکنم که پلهپله رشد کردند و این پرچم را امروز به دست ما رساندند. برنامههای زیادی برای این دوره هفته کتاب برنامهریزی شده است.
علی رمضانی افزود:« جای خالی را با کتاب خوب پر کنیم» عنوان شعار هفته کتاب امسال است. امیدواریم جای خالی سفر، کتاب و مهمانی و دانشگاه و مدرسه و آموزش حضوری را با کتاب خوب پر کنیم. جای خالی هر آنچه که تمنا داریم و در دسترس مان نیست با کتاب خوب پر کنیم. علاوه بر این،امسال هم به روال سالهای قبل روزهای مختلف هفته کتاب نامگذاری شده است.
وی عنوان کرد: دوشنبه ۲۴ آبان در تقویم روز «کتاب و کتابخوانی» نامگذاری شده است. روز سهشنبه ۲۵ آبان «کتاب خوب یار همیشه همراه»، چهارشنبه ۲۶ آبان «کتاب، زبان فارسی شعر و ادبیات فارسی»، پنجشنبه «کتاب و رسانه هم افزایی و تعاملات»، جمعه «کتاب خانواده و سبک زندگی ایرانی و اسلامی»،شنبه «ناشران، کتابفروشیها ارکان صنعت نشر»، یکشنبه «کتاب مادران شهدا و زنان در دفاع مقدس» و دوشنبه «کتاب، کودک و نوجوان آینده نسل مجازی» نام گرفتهاند.
برنامههای ملی و استانی هفته کتاب
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران ادامه داد: برای این دوره از هفته کتاب، برنامههای ملی و استانی متعددی تاکنون به ستاد هفته کتاب رسیده است و مسلما برنامههای دیگری هم تا روز برگزاری به دست ما میرسد. تا به این لحظه بیش از ۱۵ سازمان و نهاد، ۸۰ برنامه ملی و اصلی را برای این دوره اعلام کردند که برخی از شاخصترین برنامههای آنها عبارتند از :
مراسم تجدید بیعت با آرمانهای امام راحل (ره) و شهدای انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و مدافع حرم در بهشت زهرای تهران، معرفی و تجلیل از برگزیدگان حوزه کتابخوانی، کتابخانهها، کتابخوانها و کتابداران برتر و سایر ارکان کتاب در تالار وحدت، به همت نهاد کتابخانههای عمومی کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب و ادبیات ایران.
افتتاحیه جشنواره دانایی و توانایی و برگزاری دومین دوره کتاب سال «معلم مولف» توسط وزارت آموزش و پرورش.
برگزاری جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی از طرف سازمان جهاد دانشگاهی.
تجهیز کتابخانهها و شناسایی، معرفی و تقدیر از کارکنان و مسئولان برتر در حوزه کتاب و کتابخوانی توسط وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی.
اختتامیه جشنواره ملی کتاب بچههای مسجد، از طرف ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد.
برگزاری سومین دوره هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی به همت وزارت جهاد کشاورزی.
اختصاص دادن تعداد زیادی از امکانات تبلیغات شهری و بیلبوردها از طرف شهرداری تهران.
وی اضافه کرد: در کنار این نهادها و دیگر ارگانهایی که اعلام برنامه کردهاند، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم برنامههای مفصلی برای این رویداد دارد، مثل انتخاب ناشر نمونه سال و انتخاب کتابفروشان فعال و پیشکسوت. رونمایی از کتب حمایت شده به زبان چینی در طرح حمایت از ترجمه آثار فارسی به زبانهای دیگر. حمایت از طرحهای برگزیده روستاییان، افتتاح کتابخانه روستایی محروم در استان سیستان و بلوچستان و برنامههای دیگری همچون «یک فنجان کتاب».
رمضانی ادامه داد: در استانهای مختلف کشور نیز نزدیک به هزار برنامه خرد و کلان، مثل رونمایی کتاب، نشستهای نقد و بررسی، جلسات کتابخوانی و شعرخوانی، سخنرانی، بزرگداشت، تقدیر از ناشران و خادمان نشر، جایزهها و جشنوارههای حوزه کتاب، گردشگری و نمایشگاه کتاب، توزیع و اهدای کتاب و خدمات مجازی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: یکی از شاخصترین برنامههای استانی هفته کتاب امسال نیز اختتامیه جشنواره کتاب سال استانی است که در ۱۷ استان برگزار میشود. آیین ملی رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر یکی از کتب دفاع مقدس نیز در ۳۰ آبان برگزار میشود که کلیه استانهای کشور به صورت برخط تحت یک برنامه مشترک ملی به این رویداد متصل خواهند شد.
برنامههای متمرکز خانه کتاب در هفته کتاب
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در ادامه نشست با تشریح برنامههای متمرکز خانه کتاب عنوان کرد: برگزاری یک تا سه نشست روزانه در حوزه کتاب و کتابخوانی با حضور چهرههای تاثیرگذار این حوزه، در سرای اهل قلم خواهیم داشت، حضور فعال در مناطق کم برخوردار و مدارس و آموزشگاههای رسمی، برای استقبال از بازگشایی مدارس و اهدای کتاب و تجهیز دانشگاهها و مراکز آموزشی، از برنامههای اصلی خانه کتاب و ادبیات ایران است.
رونمایی از مداخل مربوط به کتاب و «ویکی ادبیات» که در دفتر گسترش شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران آماده شده و همینطور ۷ عنوان رمان از نویسندگان کتاب اولی با موضوع دفاع مقدس هم از دیگر برنامههای این مجموعه است. همزمان با هفته کتاب نیز «طرح پاییزه ۱۴۰۰» در کتابفروشیهای ثبت نامکننده در سراسر کشور، آغاز خواهد شد.
در ادامه نشست، رضایی به سوالات اهالی رسانه در این نشست پاسخ داد و در رابطه با لزوم توجه به موضوع «عدالت فرهنگی» در انجام طرحهای فصلی تخفیف کتاب اظهار کرد: در رابطه با برگزاری طرحهایی مثل «طرح پاییزه ۱۴۰۰» همواره باید به این نکته پاسخ دهیم که آیا این طرح به گسترش عدالت فرهنگی کمک میکند یا خیر؟ وقتی در برخی شهرها و استانهای خاص با تجمع کتابفروشیها روبرو هستید، یارانه و دسترسی بیشتری که برای خرید ایجاد میکنید، عمدتا به افرادی که در این شهرها حضور دارند و یا تصادفا به آنجا وارد شدند میرسد. طبعا ما در استانهایی که کتابفروشیهای کمتری داریم، یارانه کمتری هم داریم، درحالی که باید به سمتی حرکت کنیم که هر فرد دسترسی عادلانهای به این امکانات داشته باشد.
وی افزود: به عنوان مثال نمایشگاه کتاب مجازی تهران، گامی ابتدایی در این مسیر بود. بسیاری از افرادی که در شهرستانها و شهرهای دورافتاده زندگی میکنند، شاید هیچوقت به نمایشگاه کتاب تهران نمیآمدند و امکان استفاده از این نمایشگاه را نداشتند، اما در نسخه مجازی این امکان برای همه فراهم شد و این از جنس مواردی است که به گسترش عدالت فرهنگی کمک میکند.
رمضانی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا در مورد نظارت بر صحت برگزاری برنامهها و رویدادهای هفته کتاب از طرف ارگانها و استانهای مختلف به خصوص در مناطق محروم و شهرستانها، گفت: در استانها ادارات کل ارشاد اسلامی استان موظفند این رویدادها را نظارت کنند و همه چیز را به ستاد هفته کتاب ارائه کنند. برنامههای بزرگ سازمانها که برگزار خواهد شد و من نیز امروز در اعلام این مطلب دستگاههایی که سالهای گذشته فعال بودند و برنامه فاخری داشتند را اعلام کردم. بالاخره دستگاههایی هم هستند که برنامههایی را اعلام میکنند که یک دورهمی سطح پایین است و ما آنها را عنوان نمیکنیم.
وی ادامه داد: ما در هفته کتاب نظارتی که جزء برنامه و وظایف کاریمان است، خواهیم داشت، اما نظارت عمومی رسانهای و دسترسی خبرنگاران به عنوان یار دوم و بال پرواز حوزه کتاب در این میان حائز اهمیت است. اگر دستگاهی نمیتواند برنامهای جدی برای این هفته برگزار کند، اعلام هم نکند، من از شما خبرنگاران کمک خواستم که در کار ما و انعکاس درست این فضا، همراهمان باشید و این طرحها را دنبال کنید.
دبیر بیستونهمین دوره هفته کتاب در رابطه با تغییرات جدید در طرح پاییزه ۱۴۰۰ اظهار کرد: ما یارانه بیشتری را به خریداران مناطق محروم و شهرستانها اختصاص خواهیم داد و پیشبینی کردهایم که مهلت پایان طرح را در کتابفروشیهای مناطق محروم بیشتر کنیم تا کتابخوانهای این مناطق امکان دسترسی بیشتری به آثار داشته باشند. به گروههایی مثل دانشجویان و دانشآموزان نیز خدمات بهتر و یارانه بیشتری اختصاص میدهیم، البته به شرطی که بتوانیم صحت اطلاعات آنها را از مراجع ذیربط شان دریافت کنیم. در کل برخی از مسائل و اتفاقات نامناسبی که در طول برگزاری این رویداد رخ میداد و از طریق گزارشات مردمی به برگزارکنندگان طرحهای فصلی میرسید، سعی میکنیم برطرف کنیم.
رمضانی در مورد عدم برگزاری روز کتابگردی و جشنواره کتاب و رسانه در این دوره از هفته کتاب نیز گفت: امسال برنامه متفاوتی برای دیدار با اهالی قلم و کتابفروشان داریم که در حال طراحی است و به زودی اعلام خواهد شد. جشنواره کتاب و رسانه نیز باید تغییراتی میکرد تا بازنمای زحمات و خدمات اصحاب رسانه در حوزه کتاب باشد. اگر آن تغییرات رخ دهد، امسال فراخوان آن را خواهیم داشت، اما اگر این اتفاق نیفتد این رویداد را در ایام دیگری از سال برگزار میکنیم.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در رابطه با یکنواخت بودن و تکراری شدن بخشهای مختلف هفته کتاب سال نیز عنوان کرد: ما برنامه داریم میزان اثرگذاری این رویداد را در سطحی که برگزار میشود، بررسی کنیم. اما فراموش نکنیم آیینهایی که برای موضوعات مختلف در کشور برگزار میشود، مثل سینما، دفاع مقدس و... توجه به این جنبهها در انظار عمومی را بیشتر میکند و اخبار مربوط به حیات این حوزه و تقدیر از فعالان آن و به صدر توجهات مردم میرود. شاید چنین رویدادهایی برای ما که در حوزه کتاب و کتابخوانی هستیم، تکراری شود، ولی برای مردمی که در بحثهای روزانه کمتر به موضوع کتاب و کتابخوانی توجه میکنند، ممکن است تلنگر باشد.
رمضانی در انتها درخصوص این ادعا که برگزاری طرحهای فصلی باعث «بدعادت» شدن مردم در خرید کتاب شده و همه به دنبال خرید با تخفیف کتاب هستند عنوان کرد: در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب هم میگفتند مردم را به تخفیف عادت میدهید، در طول سال کتاب نمیخرند و همه خریدشان را در نمایشگاه کتاب انجام میدهند. حالا ما این امکان را به صورت فصلی و چهار بار در سال تغییر دادیم که به یک جغرافیای خاص نیز محدود نیست. هزار کتابفروشی در دوره قبل این طرح شرکت کردند و ما مرحله به مرحله در تغییر و اصلاح این روند حرکت میکنیم.
وی افزود: چنین چیزی فقط در رابطه با بازار کتاب صدق نمیکند، وقتی یک پایگاه اینترنتی فروش با تخفیف برگزار میکند، در یک روز خاص یا هفته خاص، میبینیم که مردم چه استقبالی از آن میکنند. پس این یک رفتار عمومی است و باید تلاش کنیم در حوزه خودمان آسیبهای این رفتار را بگیریم تا شرایط را بهتر کنیم.
در انتهای این مراسم، از پوستر بیستونهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد.
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/