مصرف گاز ایران ۴ برابر استاندارد جهانی/ افزایش قیمت در انتظار بدمصرفها
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، تأمین گاز بخش خانگی و صنایع مهمترین چالش پیش روی وزارت نفت است، با رشد مصرف گاز ناشی از توسعه شبکه گازرسانی و عدم امکان افزایش ظرفیت تولید در کوتاهمدت، وزارت نفت برای تأمین پایدار شبکه باید علاوه بر مدیریت عرضه اقداماتی در جهت مدیریت تقاضا نیز داشته باشد.
تعرفه گاز در سال ۱۴۰۰ بر اساس موقعیت جغرافیایی، میزان مصرف در پلکانهای مختلف بین ۴۰ تا ۴۸۳ تومان در نوسان است که با توجه به قیمت فروش گاز صادراتی که بین ۳۰ تا ۴۰ سنت قیمتگذاری میشود، که با احتساب دلار ۲۷ هزار تومانی قیمت گاز داخلی حدود یکشانزدهم قیمت گاز صادراتی است.
تعرفه ارزان باعث رشد بیرویه مصرفشده است و ایران را بهعنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده گاز در جهان، از بازارهای صادراتی محروم کرده تا جایی که در سال جاری وزارت نفت به دنبال واردات گاز از ترکمنستان است.
رایزنی با ترکمنستان ادامه دارد
جواد اوجی، وزیر نفت در خصوص آخرین وضعیت واردات گاز از ترکمنستان میگوید «ما به مقامات کشور ترکمنستان پیشنهادهای خود را در خصوص نحوه تسویه بدهی گازی و احیای قرارداد واردات گاز ارائه دادهایم و ترکمنها در حال بررسی پیشنهادهای ما هستند، به گفته وی «احتمال آغاز دوباره تجارت گازی بین دو کشور با احیای قرارداد، وجود دارد و اساساً این رخداد به نفع هر دو کشور است؛ در این زمینه مذاکرات همچنان ادامه خواهد داشت.»
اُفت فشار گاز با طولانی شدن شبکه انتقال
البته بخشی از مشکلات تأمین گاز در کشور مربوط قرار گرفتن میدانهای گازی ایران در جنوب کشور و پراکندگی مصرف در سرتاسر کشور است. انتقال خط لوله در تمام نقاط کشور هزینههای نیاز به سرمایهگذاری فراوان است و با توجه به اینکه عمده مصرف گاز در قسمتهای شمالی است واردات گاز از این بخش میتواند روش مناسبی باشد بهشرط اینکه با مدیریت مصرف صادرات نیز افزایش یابد.
بیشتر بخوانید:
مازوت سوزی نیروگاهها با مصرف بیرویه گاز
یکی از راهکارهای مناسب برای مدیریت مصرف گاز که به توزیع عادلانه ثروت ملی در کشور کمک میکند، واقعیسازی قیمت انرژی است، این افزایش قیمت میتواند در توسعه صنعت گاز و سرمایهگذاری در میدانها جنوبی هزینه شود، از سوی دیگر با ارزش بخشیدن به گاز، مانع از استفاده بیرویه گاز در کشور شود. از نشانهای استفاده بیرویه گاز میتوان به میزان مصرف گاز در ایران و اتحادیه اروپا مراجعه کرد.
قیمت گاز پرمصرفها افزایش می یابد
در همین خصوص محمدرضا جولایی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه محاسبه تعرفه مشترکان پرمصرف یا بد مصرف گاز با افزایش گاز بها خواهد بود که بهزودی اعلام میشود، میگوید «در بازدید سرزده وزیر نفت از مرکز دیسپچینگ این شرکت و با توضیحات ارائهشده، قرار شد افزایش گازبها در قبض مشترکان گاز طبیعی که الگوی مصرف را رعایت نکنند اعمال شود و گازبها برای آن دسته از مشترکان که سقف الگوی مصرف ابلاغشده از سوی شرکت ملی گاز ایران را رعایت میکنند، به قیمت سال ۱۳۹۹ محاسبه شود».
مصرف گاز الگوی درستی ندارد
وی با اشاره به ناترازی میان مصرف و تولید گاز در کشور میگوید «با توجه به تکمیل تعمیرات اساسی پالایشگاهها، بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز فراورش و وارد شبکه سراسری میشود، بازهم نا ترازی انرژی در گاز داریم که این امر نشان میدهد، الگوی مصرف درستی در این زمینه وجود ندارد».
نقص سیستم ساختمانسازی عامل افزایش مصرف گاز
جولایی با بیان اینکه بخش عمده مشکل مصرف گاز به سیستم ساختمانسازی ما برمیگردد، معتقد است نظاممهندسی ساختمان باید بهگونهای بر ساختوسازها نظارت داشته باشند که هدر رفت کمتر باشد، زیرا این مسئله بر مصرف بهینه انرژی در منازل مؤثر است.
مصرف گاز چهار برابر استاندارد جهانی
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران مصرف گاز بخش خانگی در زمستان پارسال را ۶۵۰ میلیون مترمکعب در روز و رکوردی خارج از عرف اعلام کرد و بیان میکند «این مقدار مصرف، درواقع ۳ یا ۴ برابر مصرف استاندارد جهانی است که نیاز به الگوی مصرف درست را الزامی میکند».
ظرفیت فراورش گاز تکمیل شد
به گفته وی با تکمیل تعمیرات اساسی، ظرفیت فراورش گاز را به حداکثر رسیده است و ذخیرهسازی حدود ۴ میلیارد مترمکعبی در دو مخزن ذخیرهسازی سراجه و شوریجه را نیز انجام شده است.
عدم اجرای تعهدات صادراتی گاز با جریمه همراه خواهد شد
جولایی صادرات به عراق، ترکیه، آذربایجان و ارمنستان را جزو تعهدهای صادراتی ایران ذکر کرد و توضیح داد: «ما تا حد امکان مقدار صادرات را کاهش میدهیم، اما این نکته را نیز نباید فراموش کنیم که اکنون بهعنوان تأمینکننده مطمئن گاز در دنیا شناختهشده هستیم و درصورتیکه از این کار سرباز بزنیم، عواقب رفتاری ما در بحث بینالمللی ما را از زمره تأمینکنندگان مطمئن گاز در منطقه خارج میکند».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/