احتمال گرانی روغن نباتی در نیمه دوم سال ۱۴۰۰
به گزارش خبرنگار کشاورزی،صنعت تعاون گروه اقتصاد آنا، طی روزهای اخیر مجدداً زمزمههایی مبنی بر وجود مشکل در تأمین روغن خام به گوش میرسد و احتمال اینکه این کالا در بازار کمیاب و افزایش قیمت پیدا کند وجود دارد.
آخرین بار در اواخر اردیبهشتماه امسال بود که در ابتدا روغن در سطح بازار کمیاب شد و پسازآن با افزایش ۳۵ درصدی قیمت، دوباره عرضه این کالا در بازار به حالت عادی برگشت.
وزارت صمت در آن زمان علت افزایش قیمت روغن خام نباتی و ساختهشده را، افزایش قیمتهای جهانی روغن خام، افزایش هزینههای تولید ازجمله هزینه مواد بستهبندی دستمزد اعلام و عنوان کرد؛ با توجه به عدم واردات روغن توسط بخش خصوصی و بهتبع عدم امکان ارائه مستندات واردات کالای موردنظر، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بر مبنای قیمت پایه ارزی روغن خام مصوب کمیته تخصیص و اقدام ارزی و لحاظ افزایش سایر هزینههای تولید، قیمت روغن خام و ساختهشده را محاسبه کرده است.
درحالیکه حدود ۵ ماه از افزایش قیمت روغن میگذرد اما ظاهراً به دلیل وجود برخی مشکلات ازجمله تخصیص و نرخ ارز واردات این کالا در حالی از ابهام قرار دارد و فعالان این صنعت از احتمال برهم خوردن نظم بازار در صورت برطرف نشدن مشکلات خبر میدهند.
امیر هوشنگ بیرشک دبیر انجمن صنایع روغن نباتی دراینباره میگوید« از آغاز امسال تاکنون بیش از ۲۶۰ هزار تن روغنهای بخش خصوصی در بنادر رسوبکرده و دولت ارز موردنیاز واردکنندگان بخش خصوصی را تأمین نمیکند».
وی ادامه میدهد«دولت به بهانههای مختلف ازجمله تغییر دولت، انتصاب وزیران، تغییر اولویتهای ارزی، کمبود ارز و ... از تخصیص ارز به روغنهای رسوبی بخش خصوصی در بنادر سر باز میزند».
بیشتر بخوانید:
سیر صعودی قیمت اقلام خوراکی در شهریور
بیرشک ادامه میدهد« سیاست ارزی دولت در شش ماه دوم سال جاری نیز مشخص نیست و هرروز شایعاتی درزمینهٔ تغییر نرخ ارز به گوش میرسد و بیم آن میرود ادامه وضعیت کنونی باعث برهم خوردن نظم کنونی در بازار روغن نباتی شود».
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی بابیان اینکه دولت تاکنون به وعدههای ارزی خود عملنکرده است تصریح میکند« وزیر جهادکشاورزی، شخصاً دستور داد بهسرعت مشکل ارزی روغن خام بررسی و تعیین تکلیف شود و صنعت روغن نباتی از بلاتکلیفی رهایی یابد اما متأسفانه تاکنون هیچ اقدام عملی در این زمینه انجامنشده است».
وی میگوید«نبود رویه مشخص در تصمیمگیری باعث شده واردکنندگان روغن خام هیچگونه تمایلی به واردات نداشته باشند و عملاً خرید آتی روغن خام متوقفشده است».
بیرشک تأکید میکند« بر اساس مصوبات موجود، شرکت بازرگانی دولتی وظیفه ذخیرهسازی روغن خام (ذخایر استراتژیک) را دارد اما متأسفانه به دلیل نامناسب بودن ترکیب روغنهای موجود این شرکت، صنعت روغن نباتی با چالش جدی برای تولید روغن موردنیاز صنف و صنعت و روغن سرخکردنی مواجه شده است».
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی میگوید« با توجه به اعلام شرکت بازرگانی دولتی موجودی روغن پالم این شرکت به کمترین میزان در چند سال اخیر کاهشیافته است و امکان توزیع مناسب روغن پالم در حال حاضر وجود ندارد و این در حالی است که نزدیک به ۱۰۰ هزارتن روغن پالم بخش خصوصی ماههاست در بنادر کشور رسوبکرده و چشمانتظار تخصیص ارز است».
به نظر میرسد با توجه به مشکلات موجود احتمال تلاطم در بازار روغن وجود دارد و در صورت برطرف نشدن موانع احتمال افزایش قیمت روغن میرود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/