قدیمیترین نسخه خطی پیرامون احوالات پیامبر اکرم(ص) رونمایی شد
به گزارش گروه فرهنگ خبرگزاری آنا از آستان نیوز، یکصدمین برنامه سهشنبههای فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به رونمایی از «قدیمیترین نسخه خطی پیرامون احوالات پیامبر اکرم(ص)» اختصاص پیدا کرد.
در این برنامه که با حضور جمعی از علمای اهل سنت جزیره قشم در محل موزه قرآن آستان قدس رضوی برگزار شد، آیت الله سید ابوالفضل طباطبایی، نماینده سابق ولی فقیه در سوریه و استاد حوزه و دانشگاه طی سخنانی تلاشهای علمی وحدت آفرین را جزو ضرورتهای جامعه برشمرد.
ایجاد وحدت، ماموریت انبیای الهی
وی، وحدت، انسجام، یکپارچگی و یکدلی را لازمه تشکیل یک جبهه واحد در مقابل دشمن دانست و اتحاد و دوری از تفرقه را از ماموریتهای انبیای الهی عنوان کرد.
طباطبایی همچنین تلاش برای وحدت و انسجام را وظیفه همگانی دانست و تصریح کرد: یکی از محورهای اقامه دین، تلاشهای علمی، پژوهشی در مسائل، موضوعات و شخصیت های دینی است.
این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: یک بخش از فعالیتهای دینی تحقیقات علمی است و کتابهایی که مورد رونمایی قرار گرفته است مصداقی بر تلاشهای علمی وحدتآفرین است.
وی، دستورات قرآن را فرا زمانی و مکانی عنوان و تصریح کرد: همچنان که گذشتگان میراث ارزشمند دینی را برای ما بهجای گذاشتند ما نیز این وظیفه را در قبال آیندگانمان داریم تا به خلق آثار وحدتآفرین بپردازیم.
آیت الله طباطبایی، تاریخ اسلام را مملو از تلاشهای وحدت آفرین علمای اسلام در حوزه فرهنگ و دین عنوان و تصریح کرد: در مقابل این اقدامات، دشمن نیز بیکار ننشسته و بسیاری از اقدامات تفرقهانگیز را در قالبهای علمی طراحی کرده و طی مقالاتی به مقابله با اتحاد جامعه مسلمین رفته است که این تلاشها طی ۴۰ سال گذشته شدت و حدَّت بیشتری داشته است.
این استاد حوزه و دانشگاه همچنین آستان قدس رضوی را پیشتاز در تولید کتابهای وحدتآفرین عنوان کرد و کتاب المعجم فی فقه لغه القرآن را که مورد استقبال بسیاری از مراکز دینی و علمی دنیای اسلام قرار گرفته است را مصداقی بر این مدعا دانست.
زنجیره کاملی از خدمات علمی و فرهنگی
در این مراسم همچنین رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، ضمن معرفی بخشهای مختلف این سازمان دستاوردهای آستان قدس رضوی را در زمینههای علمی و فرهنگی برشمرد.
حجت الاسلام سیدجلال حسینی، آستان قدس رضوی را از مراکز مهم و تأثیرگذار در زمینههای علمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در کشور برشمرد و گفت: در این آستان زنجیر کاملی از خدمات علمی، فرهنگی و اجتماعی وجود دارد که تمامی حلقههای خدمت در آن کامل شده و کمتر مرکز فرهنگی از چنین زیرساختهایی بهرهمند است.
معرفی میراث گذشتگان
در ادامه این مراسم یکی از نسخههای خطی بسیار نفیس و کهن در احوال حضرت پیامبر اکرم(ص) با عنوان «درج الدرر فی بیان میلاد خیر البشر» معرفی و رونمایی شد.
این کتاب تألیف اصیلالدین عبدالله واعظ دشتکی شیرازی از واعظان پرکار، عالم و آگاه به آیات و احادیث و عرفان اسلامی در قرن نهم هجری است که یکی از آثار ارزشمند و گرانبها در قرن نهم هجری بوده و از جهات گوناگون تاریخی، ادبی و هنری در خور توجه بوده که به نثر مصنوع و فنی تألیف شده است.
واعظ دشتکی این کتاب را در دوازده مجلس در شرح زندگانی پیامبر گرامی اسلام(ص) تنظیم کرده و به شادملک بیگم دختر محمدسلطان تقدیم کرده است.
در این اثر، مؤلف علاوه بر بیان سیره و شرح زندگانی پیامبر گرامی اسلام(ص)، متن را به نثر آراسته و به نوعی مهارت خود را در کاربرد لغات و ترکیبات فارسی و عربی نشان داده است.
این اثر که به لحاظ تاریخ کتابت اولین نسخه خطی در کتابخانههای ایران است، توسط محمد محسنی در سال ۹۸۰ هجری قمری به خط نستعلیق در مصر کتابت شده و در سال ۱۳۱۱ توسط رضا نائینی وقف این آستان شده است.
دیگر اثری که در این مراسم مورد رونمایی قرار گرفت، کتاب «الخصائص فی فضل علی بن ابیطالب و اهل البیت(ع)» تألیف احمد بن علی نسائی شافعی از اکابر اهل سنت است.
در این اثر، نسائی روایاتی که از طریق اهل سنت در فضائل امیرمؤمنان وارد شده را در این کتاب گردآورده است.
الخصائص در قرن ۱۱ هجری به خط نسخ ۲۱ سطری نگاشته شده و اوراق بعضاً دارای حواشی تصحیحی است و در سال ۱۳۷۶ توسط مقام معظم رهبری به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا شده است.
گفتنی است؛ در این مراسم حجت الاسلام و المسلمین دکتر حاجبی امام جمعه شهرستان قشم، شیخ محمد صالح امینی امام جمعه غرب جزیره قشم، سرهنگ امیری کیا فرمانده سپاه قشم، بازماندگان رئیس شورای اسلامی و جمعی از شیوخ و معتمدین اهل سنت این جزیره بههمراه زارعی معاون فرهنگی اجتماعی سازمن منطقه آزاد قشم در این مراسم حضور داشتند.
انتهای پیام/ ۴۱۲۷
انتهای پیام/