دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 آبان 1400 - 12:18
آنا بررسی می‌کند؛

آغاز رقابت مصرف و تولید گاز/گاز ترکمنستان مانع قطعی می‌شود؟

با شروع روند مصرف گاز رایزنی‌ها برای واردات گاز از ترکمنستان برای جلوگیری از قطعی گاز آغاز شده است.
کد خبر : 616490
گاز

به گزارش خبرنگار نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، ‌مصرف گاز در کشور طی سال‌های اخیر روند صعودی داشته است و با وجود هشدارهای فراوان در خصوص مدیریت مصرف، همچنان روند مصرف صعودی است.


بخشی از افزایش مصرف ناشی از شیوع بیماری کرونا است، استفاده بیشتر مردم از آب‌ گرم و باز کردن پنجره به منظور تهویه هوا مصرف را به شدت افزایش داده است به طوری که مصرف گاز در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ به طور میانگین ۲۲ درصد رشد داشته است. این سیر صعودی مصرف کشور را با وجود مخازن عظیم گازی در مسیر واردات گاز قرار داده است.


رایزنی برای واردات گاز آغاز شد


مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسه مجلس با مدیرعامل شرکت ملی گاز می‌گوید: «مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران برنامه‌های خود را برای جلوگیری از قطعی گاز مطرح کرد که ازجمله آن تلاش برای مذاکره با ترکمنستان و احیاء قرارداد قبلی است تا با واردات گاز از ترکمنستان گاز شرق و شمال شرق کشور را تامین کنند، درصورت واردات دوباره گاز از ترکمنستان دغدغه‌ها و نگرانی‌ها برای تامین سوخت زمستانی منتفی می‌شود».


آغاز به کار کمیته سوخت شرکت ملی گاز ایران


محمد عسگری سخنگوی شرکت ملی گاز نیز با اشاره به آغاز به‌کار کمیته سوخت شرکت ملی گاز ایران، می‌گوید «هدف این کمیته برنامه‌ریزی برای تامین گاز پایدار مشترکان در فصل سرما است شرایط تامین گاز در زمستان هیچ زمانی مطلوب نبوده اما برنامه‌ریزی‌ها و ساماندهی‌های لازم صورت گرفته که بتوانیم بدون ایجاد مشکل از فصل سرما عبور کنیم لذا با توجه به اینکه اولویت شرکت گاز این بوده که سوخت‌رسانی بدون وقفه صورت بگیرد، این کمیته تشکیل شده است تا تدابیر لازم اتخاذ شود».




بیشتر بخوانید:


رسیدن تولید گاز از پارس جنوبی به تمام ظرفیت




وی ادامه داد «در این بین از تمام مردم تقاضا داریم که نسبت به مصرف گاز دقت بیشتری داشته باشند و دمای رفاه بین ۱۸ تا ۲۲ درجه را رعایت کنند، بی‌شک گذر از فصل سرما با تامین گاز پایدار بدون همراهی مردم تحقق نمی یابد بنابراین تقاضا داریم مشترکان نسبت به این مهم هوشیار باشند».


عسگری میزان مصرف گاز در سال قبل و در بخش خانگی و تجاری را ۶۵۰ میلیون مترمکعب در روز اعلام کرد و گفت: «امیدواریم امسال با مدیریت مصرف دیگر این عدد را شاهد نباشیم».


رقابت در مصرف انرژی


پرداخت یارانه به بخش انرژی، رقابت را برای مصرف انرژی بالا برده است و به دلیل سهم کم قبوض گاز در سبد خانوار انگیزه‌ای برای صرفه‌جویی انرژی وجود ندارد، ‌ این شکل مصرف را می‌توان در استفاده از وسایل پرمصرف به راحتی مشاهده کرد. استفاده از اهرم‌ قیمتی می‌تواند در مدیریت مصرف نقش مهمی داشته باشد، ‌در شرایط فعلی گرانترین تعرفه گاز ۴۸۳ تومان به ازای مازاد ۱۳۰۰ مترمکعب است که در قیاس با رقم گاز صادراتی، ‌ هزینه ناچیزی می شود.


آغاز رقابت مصرف و تولید گاز/گاز ترکمنستان مانع قطعی می‌شود؟


بخش صنعت نیاز تحول و ترسیم یک نقشه راه


سال ۹۳ یک سال پس از روی کار آمدن دولت یازدهم بیژن زنگنه وزیر نفت در خصوص مصرف گاز در کشور اعلام کرد: مصرف گاز در کشور رشد سریعی داشت به گونه‌ای که در صورت ادامه این روند مجبور به واردات گاز خواهیم شد در همین خصوص برای کاهش میزان مصرف طرح جایگزینی ۲۰ میلیون بخاری فرسوده در دستور کار دولت قرار گرفت و تعویض بخاری‌های فرسوده گازی مطرح شد اما به دلیل کمبود بودجه و از سوی دیگر عدم همکاری سایر بخش‌ها این طرح چندان توفیقی نداشته است.


بخش صنعت طی سال‌های اخیر به دلیل عدم سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی و استفاده از دستگاه‌های فرسوده تولیداتی با با بازدهی پایین ساخته می‌شود این تولیدات چندباره فشار مضاعفی را به منابع انرژی وارد کرده که نمونه آن را می‌توان در ساخت کولرهای آبی که موجب اتلاف آب و برق می‌شود؛ و بخاری‌های گازی که به گفته کارشناسان حداقل ۹۰ درصد اتلاف انرژی دارد، مشاهده کرد، بخاری‌های گازی در فصل زمستان سهم عمده‌ای در افزایش مصرف گاز دارد.


یکی از راه‌های کاهش مصرف گاز در کشور اصلاح نقشه توسعه در واحدهای صنعتی است و سازمان‌هایی مانند وزارت صنعت و سازمان ملی استاندارد باید با افزایش نظارت شرایط را برای تولیدات با راندمان بالا فراهم کند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب