دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 مهر 1400 - 16:40
پژوهشگر روابط بین‌الملل:

نقش‌آفرینی همه بخش‌ها در توسعه دیپلماسی عمومی لازم است/ تزلزل آمریکا در حوزه تمدنی

پژوهشگر روابط بین‌الملل پژوهشکده شهید صدر گفت: حلقه مفقوده در عرصه بین‌الملل، نقش‌آفرینی کم‌رنگ در عرصه دیپلماسی عمومی است که باید تقویت شود.
کد خبر : 616046
افضل زاده



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، مجید افضل زاده در یازدهمین نشست از سلسله نشست‌های پیش رویداد همایش «جهان پسا آمریکا» گفت: برگزاری نشست در محل سفارت پیشین آمریکا نشانه‌ای بر شکست هیمنه آمریکاست. جلسه در سفارتی است که در دورانی هیمنه‌ای ایجاد کرده بود تا از گسترش نهضت اسلامی جلوگیری کند، اما اکنون در چنین مکانی صحبت از جهان پسا آمریکا می‌شود.


نقش جمهوری اسلامی ایران در فضای پساافول


وی با بیان اهمیت نقش‌آفرینی دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در جهان پساآمریکا افزود: حوزه سیاست خارجی حوزه نقش‌آفرینی نهادها و بخش‌های مختلفی است و کشورها ناظر به اشتراکات و اختلافات منافع ملی را مدنظر قرار می‌دهند و دیپلماسی خود را بر مبنای آن ترسیم می‌کنند، دیپلماسی که اشتراکات را تقویت و اختلافات را کاهش دهد، زیرا عرصه دیپلماسی، عرصه کنش‌گری، عمل شبکه‌ای و شناخت دقیق از فضای منطقه‌ای و بین‌المللی است. سیاست خارجی ما نیز باید بر همین مبنا باشد و در این راه، نیازمند نقش‌آفرینی بخش‌های مختلف هستیم.


این پژوهشگر حوزه روابط بین‌الملل با تأکید بر اینکه در حوزه سیاست خارجی هم ابعاد دولت_ملت جاری است و هم ابعاد تمدنی، ادامه داد: این حوزه، صرفاً عرصه نقش‌آفرینی وزارت امور خارجه نیست و برای تحقق ابعاد تمدنی نیازمند نقش‌آفرینی دستگاه‌ها، سازمان‌ها، نهادها و حتی بخش‌های مردمی هستیم.


ضرورت توجه به نقش اندیشکده‌ها


افضل‌زاده با بیان ظرفیت تمدن‌ساز دیدگاه اسلامی در صورت توجه به اندیشه‌ها گفت: سیاست خارجی در دیدگاه اسلامی، به‌دنبال امت‌سازی است. باید در نظر داشته باشیم سیاست خارجی نیز همین‌گونه بوده و این عرصه متشکل از سه حوزه اندیشه، سیاست و اجراست. این سه مکمل یکدیگرند و بر اساس همین نگاه، نیازمند حضور اندیشکده هایی هستیم که موضوعات مبنایی و پژوهشی را به سیاست و از آن به حوزه اجرا برسانند.


به‌گفته وی، نقش‌آفرینی کم‌رنگ اندیشکده ها و نهادهای مردمی یکی دیگر از چالش‌ها در عرصه دیپلماسی عمومی به‌شمار می‌رود و در این عرصه نباید به نقش دولتی تمرکز کنیم و چه بسا اگر میدان و زمینه لازم از سوی دولت به این بخش‌ها داده شود، موفق عمل کنند و تحول آفرین باشند


ضرورت توجه به دیپلماسی عمومی


پژوهشگر حوزه روابط بین‌الملل از ضرورت توجه جدی به دیپلماسی عمومی گفت و ادامه داد: حلقه مفقوده ما در عرصه بین‌الملل، نقش‌آفرینی کم‌رنگ در عرصه دیپلماسی عمومی است. با وجود بنیان اندیشه‌ای قوی در این حوزه و گفتمان قوی در عرصه ملی که توده‌های مردم همراهی‌اش می‌کنند، در عرصه بین‌الملل اما کم‌رنگ‌تر ظاهر شده‌ایم. این موضوع باعث شده است تا کشورهای منطقه و سایر کشورها تصویر ناقصی از ما داشته باشند و همین موضوع سوء تفاهم‌هایی را نسبت به جمهوری اسلامی به همراه بیاورد.


افضل‌زاده با بیان اینکه تصویر ناقص از گفتمان ایران اسلامی موجب شده جریان‌هایی با رهیافت ناقص و ناصحیح را به اشتباه به ایران نسبت دهند، ادامه داد: این موضوع، هزینه‌هایی را در عرصه بین المللی متحمل ایران کرده است.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب