چه نسخهای برای شکست کرونا تجویز میشود؟/ ضرورت واکسیناسیون گسترده با اثربخشی بالای ۹۰ درصد
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ لاله قلیپور- همهگیری کووید-۱۹ بهزودی دو ساله میشود. یک بیماری که به یک بحران اجتماعی، اقتصادی و حتی امنیتی تبدیل شده و روی اکثر شئون زندگی فردی و اجتماعی مردم کشورها و از جمله ایران اثر گذاشته است.
هر چند بشر با همهگیری بیماریهای عفونی بیگانه نبوده و نیست اما آنچه باعث شد تا کووید-۱۹ به این اندازه جامعه جهانی را زمینگیر کند، نوپدید بودن این عفونت و البته ناآمادگی جوامع برای رویارویی با یک بیماری عفونی و تنفسی جدید بود. سالها است که جوامع بیش از بیماریهای واگیر به بیماریهای غیرواگیر، عوارض و پیامدهای آن فکر میکنند.
راهحل کنترل و مدیریت بیماریهای عفونی هم تقریباً مشخص است؛ درمان موارد مبتلا و قطع چرخه انتقال بیماری از طریق حذف عامل بیماریزا بسته به نوع بیماری و البته واکسیناسیون به عنوان راهی برای ایجاد ایمنی جمعی در برابر ویروس یا میکروب به گونهای که آنقدر از حجم عامل میکروبی یا ویروسی در جامعه کاسته شود که تعداد موارد جدید کم و البته از میزان مرگومیر بیماری کاسته شود.
در راستای اینکه چه نسخهای برای شکست کرونا، میتوان تجویز کرد با حمیدرضا غلامرضایی، رئیس بیمارستان فرهیختگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران گفتوگویی انجام شد که بخش اول آنرا در ادامه از نظر میگذرانید.
آنچه در گفتوگوی ما با حمیدرضا غلامرضایی میخوانید:
*واکسیناسیون با اثربخشی بالای ۹۰ تا ۹۵ درصد در سطح وسیع و سریع مؤثر است
*سطح واکسیناسیون در کشور به حد نرمال برای بازگشایی مراکز آموزشی و صنایع نرسیده است
*مولفه مهم جذب رضایت مردم در بحث اعتماد گسترده به واکسن داخلی، انجام مطالعات مؤثر و کارآزمایی بالینی دقیق و اعلام میزان اثربخشی آن است
*بیمارستان فرهیختگان ظرفیت اجرای پروژههای مشترک با سازمانها در زمینه تحقیقات مرتبط با کرونا را دارد
*دریافت کد اخلاق پژوهش پزشکی یک پروسه علمی است
واکسیناسیون با اثربخشی بالای ۹۰ تا ۹۵ درصد در سطح وسیع و سریع مؤثر است
آنا: تا چه میزان جهشهای جدید کرونا نسبت به واکسنهای فعلی که تزریق شده، بدون تأثیر است؟
غلامرضایی: واکسیناسیونی با کیفیت بالا بر علیه ویروس که افیکیسی(اثربخشی) بالای ۹۰ تا ۹۵ درصد داشته باشد، اگر وسیع و سریع انجام شود، مؤثر است. در حال حاضر خوشبختانه، روند واکسیناسیون در کشور سرعت زیادی گرفته است ولی نوع، کیفیت و تأثیر واکسن مهم است.
این ویروس هنوز درمان مشخصی ندارد. تجویزها هم درمانهای آنتیویروسهای دیگر است البته بهترین راه مقابله با آن در حال حاضر، پیشگیری از ابتلا و واکسیناسیون است و هرچند در حال حاضر روی ساخت دارو، تحقیقات و کار پژوهشی گسترده در دست اقدام بوده و به نظر میرسد داروی ضد ویروس کرونا هم ساخته میشود اما برای ویروسی که موتاسیونهای(جهشهای) مختلف میدهد، ساخت واکسن یا داروی مشخصی، شبیه عملیاتی غیرممکن است.
بیشتر بخوانید:
حتی واکسن فایزر-بیونتک نیز یک ورژن نوپدید بر علیه موتاسیون جدید ویروس زده است. در هر صورت این ویروس، جهش میدهد و باید واکسنی برای پوشش موتاسیونها ساخته شود و واکسنهای مؤثرتر به سیستم وارد شود تا سیکل قطع شود.
سطح واکسیناسیون در کشور به حد نرمال برای بازگشایی مراکز آموزشی و صنایع نرسیده است
آنا: با توجه به روند موجود، نسبت به مهار و در ادامه درمان ویروس کرونا در یکی، دو سال پیش رو خوشبین هستید؟
غلامرضایی: اگر واکسیناسیون در سطح گسترده انجام شود، کرونا به یک بیماری عادی مثل آنفلوآنزا یا سرماخوردگی ساده تبدیل میشود البته به نظر میرسد حدود دو، سه سال دیگر هنوز درگیری خواهیم داشت. مردم نیز باید استفاده از ماسک و شستوشوی دستها را رعایت کنند.
مولفه مهم جذب رضایت مردم در بحث واکسن داخلی، انجام مطالعات مؤثر و کارآزمایی بالینی دقیق و اعلام میزان اثربخشی آن است، مثلاً اینکه این واکسن بیش از ۹۰ درصد از مراجعه مریض به بیمارستان یا انتقال او به ICU در بیمارستان جلوگیری کرده است که اگر پیشگیری کننده باشد مردم حتماً از تزریق آن استقبال میکنند
بسیاری از کشورها تقریباً تا حد بسیار زیادی با واکسیناسیون جمعی، بیماری را مهار کردند و مردم به کار عادیشان بازگشتند اما واکسیناسیون در کشور هنوز به حد نرمالش نرسیده که بتوانیم مدارس، دانشگاهها، صنعت و تمامی مشاغل را باز کنیم.
مولفه مهم جذب رضایت مردم در بحث اعتماد گسترده به واکسن داخلی، انجام مطالعات مؤثر و کارآزمایی بالینی دقیق و اعلام میزان اثربخشی آن است
آنا: آیا تولید و تزریق واکسن داخلی را در مهار سویههای جدید مؤثر میدانید و این واکسنها تا چه اندازه توانسته مورد اعتماد مردم قرار بگیرند؟
غلامرضایی: در خیلی از مکانهایی که در کشور واکسن تزریق میشود مردم به صورت محکم و قوی از واکسن برکت دفاع میکنند علاوه بر این، واکسن انستیتو پاستور و رازی قابل دفاع است، مولفه مهم جذب رضایت مردم در بحث واکسن داخلی، انجام مطالعات مؤثر و کارآزمایی بالینی دقیق و اعلام میزان اثربخشی آن است، مثلاً اینکه این واکسن بیش از ۹۰ درصد از مراجعه مریض به بیمارستان یا انتقال او به ICU در بیمارستان جلوگیری کرده است که اگر پیشگیری کننده باشد مردم حتماً از تزریق آن استقبال میکنند.
واکسن برکت به عنوان یک ویروس کشته شده، مطمئناً خیلی مؤثر است. از واکسن پاستور نیز خیلی تعریف میکنند باید پس از ورود آن به جامعه، میزان تأثیرگذاریاش کاملا مشخص شود و مطمئناً در ادامه مردم به واکسنهای داخلی بیش از واکسنهای خارجی تمایل نشان میدهند به شخصه اگر واکسن ایرانی موجود باشد، ترجیحم تزریق داخلی است.
آنا: آیا دهان شویههایی که با عنوان پیشگیری از ابتلا به کرونا تبلیغ میشود با ویروسی که سلولهای گلو را درگیر کرده، توان مبارزه دارد؟
غلامرضایی: ویروس کرونا از راه تنفس منتقل میشود، غرغره آبنمک یا دهانشویه مبنای پزشکی نداشته و هر درمان یا پیشگیریای در صورت موثر بودن باید در پروتکل بیاید که نیست و ما در این خصوص تابع پروتکلهای وزارت بهداشت هستیم.
کرونا هنوز درمان مشخصی ندارد و تجویزها هم درمانهای آنتیویروسهای دیگر است و هرچند به نظر میرسد داروی ضد ویروس کرونا هم ساخته میشود اما برای ویروسی که موتاسیونهای (جهشهای) مختلف میدهد، ساخت واکسن یا داروی مشخصی، شبیه عملیاتی غیرممکن است
بیمارستان فرهیختگان ظرفیت اجرای پروژههای مشترک با سازمانها در زمینه تحقیقات مرتبط با کرونا را دارد
سؤال: مشارکت بیمارستان فرهیختگان از ابتدا در انجام تحقیقات بالینی یا پروژههای واکسنسازی کرونا به چه صورت بوده است؟
غلامرضایی: در ابتدای پروژه واکسن برکت یک تفاهمنامه فی مابین بیمارستان و ستاد فرمان اجرایی منعقد شد برای اینکه اگر افراد پس از شرکت در کارآزمایی بالینی یا تزریق واکسن دچار عارضه شدند، کمک کنیم اما این مشارکت تداوم پیدا نکرد شاید چون عارضهای هم نداشتند ولی ما آماده همکاری بودیم.
در مورد پروژههای دیگر نیز آمادگی داشتیم. یک پروژه با همکاری بیمارستان بقیةالله انجام شده که نتایج آن به زودی مشخص میشود در این راستا بیمارستان فرهیختگان آمادگی دارد بعد از تعریف یک پروژه که از نظر معاونت پژوهشی واحد علوم پزشکی تهران تأیید شود، کد اخلاق بگیرد و این پروژهها در این مجموعه توانمند اجرا شود.
دریافت کد اخلاق پژوهش پزشکی یک پروسه علمی است
آنا: آیا هیچ تمهیدی برای تسریع در صدور کد اخلاق اندیشیده شده است؟
غلامرضایی: بیمارستان فرهیختگان برای تسهیل صدور کد برای انجام پژوهشها، مستقیم ورود کرده است ولی به هر صورت دریافت کد یک پروسه علمی است. سختگیری در مورد آن به این دلیل است که تبعات زیادی دارد. شما دارو را برای مریض تجویز میکنید و اگر آن شخص دچار مشکل شود، باید پاسخگو باشید، بنابراین دقت بسیار زیادی میطلبد.
در بحث دارو، پروژه باید دقیق تعریف شود، کد اخلاق مربوطه به دقت گرفته شود که پروسه پیچیدهای دارد البته باید در روند این کارها سرعت بیشتری اعمال شود و این را باید از واحد پزشکی، معاونت پژوهشی پیگیری کرد، هرچند آنها هم پروژههای زیادی اجرا کردند.
انتهای پیام/۴۱۶۷/
انتهای پیام/