نباید واکسنهراسی در جامعه ایجاد شود/ انتشار کرونا از طریق لمس صورت با دست آلوده
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا - لاله قلی پور؛ و این کروناست، ویروس هزار چهرهای که بیش از ۵۵۰ روز مهمانسلولهای بدن افراد شده و گاهی، حرمت حریم میزبان را نگاه نداشته، نمکدان شکسته و او را از پای در آورده است. شاید در این یک سال و نیم از شیوع پاندمی کرونا، گاهی خسته و بیتاب از روزهای بیشمار رعایت پروتکلها و خوابیدن چند لایه ماسک روی هم و رد آن بر صورت بودهایم، گاهی کاسه صبر و مراعاتمان ازضد عفونی کردن مداوم کیسههای خرید و شستشوی زیاد میوهها لبریز شده باشد، گاهی بهخاطر استفاده همیشگی از اسپری الکل و ژلهای ضدعفونی کننده با پایه الکلی، دستهایمان به اگزما دچار شده باشد، گاهی حس کنیم روح و جسممان از اینهمه روز و روزهای سپری شده در چهاردیواری خانه، دچار رخوت و تنبلی شده باشد تا حدی که به افسردگی دچار شده و گاهی برای خنده دلمان تنگ میشود، گاهی بهخاطر تعطیلی مشاغل درجه چندم، به چه کنم و چه کنم برای پاس چکهای طلبکاران افتاده باشیم، گاهی به طور سهوی، بیتوجه به امکان رخ دادن مرگ برای خود و عزیزانمان بیخیال زندگی شده باشیم و گمان کنیم که مبتلا نمیشویم که نمیشویم که نمیشویم و این لحظه درست، همان نقطهای است که درگیر می شویم و به مثابه سروده روانشاد قیصر امینپور؛ گاهی گمان نمیکنی ولی میشود.
البته در سوی دیگر هیچ شک و شبههای نیست که طولانی شدن پروسه درگیری با ویروس کرونا، عوارض روحی و روانی و جسمی و اقتصادی بسیاری بر جان جامعه گذاشته ولی با توجه به نبود درمان قطعی و روند کند واکسیناسیون، ایجاد ایمنی کاذب در افراد واکسینه شده از عدم ابتلا مجدد و رعایت نکردن پروتکلها و قطع نشدن زنجیره ابتلا به ویروس بهدلیل تعطیل نشدن کسبوکار و متعاقب آن وجود مشکلات اقتصادی و غیره، رویکرد متفاوتی در جامعه ایجاد شده ولی کماکان تنها راه نجات، واکسیناسیون در سطح گسترده و رعایت پروتکل های بهداشتی است.
در راستای چندوچون، چگونگی زیست و زندگی و غلبه بر زنجیره انتقال ویروس و در بازدید از بیمارستان بوعلی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، گپ و گفتی صمیمانه با منیژه دزفولینژاد عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی و متخصص بیماریهای عفونی و تبدار انجام شد که خواندن آن خالی از لطف نیست.
سویه دلتا به لحاظ بیماری زایی تفاوتی با اعضا خانوادهاش ندارد ولی مسریتر است
دزفولینژاد در رابطه با میزان سرعت انتشار کرونا دلتا که بهدلیل، کاهش سطح رعایت پروتکلهای بهداشتی و عقب ماندن از واکسیناسیون گروههای سنی و هدف ایجاد شده، خاطر نشان کرد: این سویه کرونا به لحاظ بیماریزایی تفاوتی با اعضا خانوادهاش ندارد ولی بسیار مسریتر بوده و زمانیکه یک مورد ابتلا در خانوادهای تشخیص داده شد و یا افراد بر اساس علائم بالینی به آزمایشگاهها مراجعه کرده و تست پیسیآرشان مثبت شده تا زمان اقدام برای اعمال قرنطینه، متاسفانه تمامی اعضای خانواده گرفتار خواهند شد.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: گاهی سؤال مراجعان و مبتلایان در مورد چرایی عدم ابتلای یکی از اعضای خانواده و درگیری باقی آنها است که بستگی و ارتباط مستقیم با تفاوت میزان واکنش ورود ویروس به بدن افراد و تفاوتهای ژنتیکی گیرندههای ویروسشان دارد.
وی با اشاره به اینکه یکسری فاکتورهای خطرناک مانند چاقی و دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی دلیل وجود ریسک بالاتری برای ابتلا بوده و افراد با بیماریهای زمینهای باید سطح مراقبت از خود را افزایش دهند، تأکید کرد: این در حالی است که افرادی نیز هیچیک از این فاکتورها را نداشته ولی بهدلیل غیرقابل پیش بینی بودن میزان درگیری اندامها پس از ابتلا در بدن آنها واکنش شدیدتری بهوجود میآید.
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه افراد مبتلا خود را با دیگران مقایسه نکنند، عنوان کرد: بهطور مثال اگر یک پزشک ۱۰ هزار مورد ابتلا به کرونا دیده باشد شاید ۳ تا ۴ هزار نوع تظاهر متفاوت بیماری در میان آنها باشد و با توجه به اینکه در هر شخصی با یک مدل خاص شروع میشود مثلا در یک شخص با معده درد، در دیگری با ابتلای ریه، بعدی با دل پیچه، شخص دیگر با بیرون روی، آن یکی با سرگیجه و سردرد، دیگری با تب و لرز و افراد دیگر با انواع مختلف گلو درد و گاهی نیز با فردی با کاهش حس بویایی و چشایی و یا گاهی نشانهها توام با یکدیگر است.
وی موارد منفی کاذب تست را در حال افزایش دانست و ادامه داد: برای هیچ پزشکی تشدید میزان ابتلا در افراد و مراجعان و اینکه شخصی بیماریاش خفیف میماند و یا شخصی ناقل بدون علامت بوده، مشخص و محرز نیست
گاهی سؤال مراجعان و مبتلایان در مورد چرایی عدم ابتلای یکی از اعضای خانواده و درگیری باقی آنها است که بستگی و ارتباط مستقیم با تفاوت میزان واکنش ورود ویروس به بدن افراد و تفاوتهای ژنتیکی گیرندههای ویروسشان دارد.
خاستگاه انتشار ویروس از طریق لمس صورت(چشمها، بینی و دهان) بهوسیله دست آلوده است
دزفولینژاد خاستگاه کرونا را از طریق استنشاق و درگیری بدن میزبان را با ورود به ریه عنوان کرد و گفت: ویروس که تنفس میشود و از بینی بالا رفته و گیرندههای حس بویایی در بالای بینی را مستقیم مبتلا و درگیر میکند و در چشایی نیز ورود ویروس از طریق مخاط بینی و دهان بوده و سپس به مغز و ریه و دستگاه گوارش وارد میشود اما از راه مواد غذایی جذب سلولهای بدن نخواهد شد.
این متخصص بیماریهای عفونی تأکید کرد: بههیچوجه نباید با دست آلوده به چشم و دهان و بینی را لمس کرد زیرا مقدمه ورود ویروس به بدن بوده و به محض ورود به شدت منتشر شده و اگر گیرنده در دستگاه گوارش فرد، درگیر شود، علائم گوارشی را نشان میدهد و اگر در ریه گیرنده باشد علائم ریوی خفیف نشان داده که این علایم تنفسی به صورت سرفه و درد قفسه سینه خواهد بود.
علائم سرماخوردگی در این فصل کرونا دلتا است، مگر خلاف آن ثابت شود
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه علائم سرماخوردگی در این فصل احتمال ابتلا به کرونای دلتا را افزایش میدهد، ادامه داد: هر چند این علائم خفیف بوده و در مواردی نیز تست افراد منفی باشد ولی وجود این علائم در فصل تابستان باید کرونا دلتا فرض شود، مگر خلاف آن ثابت شود بهطور مثال در خانوادهای تست یک نفر از اعضا منفی و دو نفر دیگر مثبت میشود اما احتمال اینکه با گذشت زمان همان علائم در عضو با تست منفی پدیدار شود نیز زیاد است.
دزفولینژاد تزریق برای بعضی گروهها باید به تعویق بیفتد، خاطر نشان کرد: اگر شخصی بعضی از علائم کرونا دلتا را داشته یا تستش منفی کاذب شده یا کسی که حتی مبتلا به سرماخوردگی بوده بهدلیل ضعف سیستم ایمنی بدن و کارآ نبودن واکسن در این شرایط، تزریق واکسن را به تأخیر اندازد.
وی در ادامه افزود: اشخاصی که بدون علامت، جواب تستشان مثبت بوده و بدنشان درگیر مبارزه با کرونا است اگر برای تزریق واکسن مراجعه کنند تزریق واکسن بر روی افزایش سیستم ایمنی بدن آنها تأثیرگذار نیست ولی حادثهای نیز که منجر به فوت باشد برای ایندسته از مبتلایان پیش نمیآید.
بیشتر بخوانید:
این متخصص بیماریهای عفونی تأکید کرد: در صورتیکه تست فردی مثبت شد باید در مراجعه برای تزریق واکسن از شروع جواب تست و اگر فقط علائم داشت از شروع علائم، یک و نیم تا دوماه تزریق را به تاخیر بیندازد تا سیستم ایمنی بدن در مبارزه با ویروس بازیابی شده و در ادامه با واکسیناسیون، ایمنی بیشتری ایجاد شود.
دزفولینژاد با اشاره به اینکه فاصله تزریق ۲ دز واکسن تا ۳ ماه نیز مجاز است، گفت: در واکسن آسترازنکا فرصت ۳ ماهه برای تزریق دز دوم وجود دارد و اگر فاصله بیشتری ایجاد شود، نوبت اول سوخت میشود ولی در بعضی از واکسنها با پلتفرمهای یکسانی مانند برکت و سینوفارم، تزریق هر کدام از آنها در دزهای آینده، مشکلی برای دریافتکننده ایجاد نخواهد کرد.
۳ پروتکل، رئوس مثلث شکست زنجیره کرونا هستند
این استاد دانشگاه در تشریح مقالهای خارجی با موضوع هر ناقل بی علامت یک حامل ویروس، خاطر نشان کرد: حتی اگر فردی واکسن تزریق کند ولی سه پروتکل شامل پیشگیری از تجمع، شستشوی دستها و ماسک زدن را که هر کدام راس یک مثلث بوده و بهطور تقریبی در پیشگیری از ابتلا نقش ۳۰ درصدی دارند را رعایت نکند قطعا مبتلا خواهد شد.
وی در ادامه افزود: البته نمیتوان نقش کاهشی در ابتلا به کرونا را با تسریع در روند واکسیناسیون انکار کرد و رعایت پروتکلها در کنار تزریق گسترده واکسن ۲عامل مهم در قطع زنجیره ابتلا است کمااینکه این بیماری عفونی عصر جدید با واردکردن آسیب به کادر درمان و یا وجهه بهداشتی آن و ضربههایی نیز بر پیکره اقتصاد وارد شده و از نظر تعداد موارد ابتلا و مرگ و میر و مسائل مربوط به آموزش در مدارس و دانشگاهها که به صورت مجازی برگزار شد، لطمه وارد کرده است.
دزفولینژاد گفت: در کرونای شدید که ریه را درگیر میکند حتی اگر مبتلا نجات پیدا کند، تا چندین ماه بهدلیل کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن فرد، مجبور به استفاده از ماسکهای اکسیژن شده و این منظر اقتصادی و اجتماعی هزینه زیادی برای شخص ایجاد میکند.
همیشه پیشگیری بهتر و ارزانتر از درمان است
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه نظر قطعی در مورد تأثیر نداشتن داروی فاویپیراویر و رمدسیویر وجود ندارد، اظهار کرد: این دو دارو مشخصا ضد خانواده ویروس کرونا است و مصرف آن محل و موقعیت دارد ولی اگر در هفته نخست ابتلا با تجویز پزشک و بهطور صحیح استفاده شود موثر است.
این متخصص بیماریهای عفونی در ادامه افزود: همیشه پیشگیری بهتر و ارزانتر از درمان است برای مثال ما هزینه را روی درمان گذاشتیم و این رویکرد باعث استهلاک کادر درمان شده است.
وی با اشاره به اینکه نباید واکسن هراسی در جامعه ایجاد شود، تأکید کرد: هر چند تزریق واکسن به عنوان راهحل پیشگیری از شیوع و ابتلا کمک شایانی به نجات جامعه کرده البته شاید واکسیناسیون در بعضی از افراد بهدلیل وجود بیماریهای زمینهای و سکته عامل احتمالی مرگومیر باشد ولی آمار فوتیهای ناشی از آن بسیار پایین است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/