مقدمهچینیها برای وقوع پیک ششم کرونا/ کدام سویه کرونا در راه است؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا- یاسمین بخشی؛ در حالی که با توسعه و گسترش روند واکسیناسیون در کشور به تازگی شاهد کنترل بیماری کرونا بودیم، افزایش روزانه تعداد مبتلایان و فوتیهای ناشی از این ویروس دوباره صعودی میشود و این درحالی است که تاکنون بیش از ۷۰ میلیون دُز واکسن تزریق شده است. البته کارشناسان این حوزه بارها تأکید و توصیه کرده بودند که واکسیناسیون به معنی این نیست که افراد دیگر به ویروس مبتلا نمیشوند و کرونا ریشهکن شده است، از این رو همچنان باید پروتکلهای بهداشتی بهطور کامل رعایت شود.
در شرایطی که حتی برای رسیدن به ایمنی جمعی نیاز است حداقل ۵۰ ملیون نفر دیگر دُز دوم دریافت کنند رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک، نزولی شده و حالا جمعیت زیادی از کشور بدون ماسک در محیطهای عمومی تردد میکنند. از سوی دیگر، قرار است تا چند روز آینده، ستاد ملی کرونا نسبت به حذف محدودیتهای کرونایی به شیوه قبلی اقدام کند و نسبت به جایگزینی آن با طرح هوشمند، شرایط را تغییر دهد و بر تعداد شهرهای قرمز و نارنجی که به تازگی کم شده بود افزود شود.
تکرار تجربه تلخ پیک پنجم کرونا
هنوز تجربه تلخ پیک پنجم و روزهای سختی که روزانه ۷۰۰ نفر در اثر بیماری جان خود را از دست میدادند و عدهای به دلیل نبود تخت خالی در بخشهای ویژه بستری بیمارستانها به سختی تنفس میکردند و سردخانههای بهشتزهرا مملو از جمعیت فوتی بود، فراموش نشده است. در پیک پنجم شرایط بهگونهای بود که حالا نسبت به فوت ۱۰۰ بیمار کرونایی در روز عکسالعمل نشان نمیدهیم و عادی فارغ از اینکه این عدد فقط آمار نیست و جانهایی است که از دست میرود و خانوادههای زیادی را داغدار میکند از کنار آن عبور میکنیم.
بیشتر بخوانید:
اختلالات روانی در پساکرونا افزایش پیدا میکند/ کرونا «امنیت روانی» مردم را خدشهدار کرده است
۹۹ درصد فوتیهای کرونا واکسن نزدهاند/بیماری «شبه کاوازاکی» عوارض پساکرونا در کودکان
حمید سوری استاد اپیدمیولوژی دانشگاه با بیان اینکه هر پیک جدیدی که اتفاق میافتد تابع عوامل مختلف از جمله رفتار ویروس و جهشهای آن و رفتارهای مردم در مواجهه با آن است میگوید: متأسفانه در کشور ما تعداد پیکهایی که تاکنون در اپیدمی کرونا رخ داده نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر بیشتر بوده و نسبت به میانگین جهانی نیز بیشتر است.
به گفته وی هرگاه شرایط را عادی تلقی کردیم دچار آسیب شدیم و مردم باید بدانند، در پیشگیری از ابتلاء به کرونا واکسن لازم است، اما کافی نیست.
اخیرا پزشکان و متخصصان بیماریهای عفونی نسبت به اوجگیری کرونا و آغاز پیک ششم هشدار دادند که همان زمان عدهای این موضوع را رد و برخی آن را تأیید کردند، اما در نهایت با بالا رفتن آمار فوتیها و مبتلایان در کمتر از چند روز سبب شد ورود به پیک ششم به صورت جدی خبرساز شود.
کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی
کاهش رعایت شیوهنامههای بهداشتی بعد از واکسیناسیون موضوعی است که وزیر کشور نیز به آن اشاره کرده و گفته اگر این روند ادامه داشته باشد شیوع موج جدید کرونا متصور و نگرانکننده است و نباید وارد موج ششم کرونا شویم، زیرا آثار سوئی به همراه خواهد داشت.
شاید یکی از دلایلی که موجب عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم شده است صحبتهای عینالهی وزیر بهداشت درباره تکمیل واکسیناسیون در بهمن ماه سالجاری و همچنان تأیید برگزاری تجمعات مهر تائیدی بر این موضوع بود که کمکم شرایط عادی خواهد شد و با پیکهای بعدی میتوان خداحافظی کرد، اما بعد از سفرهای زیادی که در هفتههای اخیر اتفاق افتاد، ورق برگشت، حالا از عضو ستاد کرونا گرفته تا رئیس بیمارستانهای درگیر با کرونا از اوجگیری کرونا میگویند و تلویحا اعلام میکنند که قرار است وارد پیک ششم شویم، اما با شدت کمتر.
سوری با بیان اینکه در پیکهایی که رخ میدهد با چند پیام اصلی مواجه خواهیم بود، عنوان میکند: «دامنه پیک که شروع تا پایان آن چقدر طول میکشد، شیب صعودی و نزولی؛ سوم، ارتفاع در پیک است و چهارم بحث فاصله بین پیکها است. وقتی این منحنیها را با هم مقایسه میکنیم، با تنوع پیکها و دلایل آن مواجه میشویم؛ در واقع بالاترین ارتفاع پیکی که داشتیم مربوط به پیک چهارم است که واریانت دلتا به دلیل آنکه قدرت و قابلیت بیمارییزایی بیشتری داشت و گردش ویروس راحتتر صورت میگرفت، ایجاد شد. برآیند این مسائل را نگاه میکنیم، میبینیم که چرا باید نگران و آماده پیک ششم اپیدمی کرونا باشیم.»
براساس آمار در حالی که هنوز حدود یک چهارم جمعیت کشور دو دُز واکسن را دریافت کرده و اینکه طبق گفته وزیر بهداشت، در بهمن ماه جشن پایان اپیدمی یا پوشش واکسیناسیون را برگزار خواهیم کرد، پالسهایی به جامعه میدهد که نگران نباشید، شرایط رو به عادی شدن است و همین امر باعث چنین عادیانگاری در جامعه میشود.
نکته حائز اهمیت این است که میتوان با پیشبینیهایی که میشود، احتمال وقوع را به تعویق انداخت. به گفته کارشناسان وقوع پیک ششم قابل پیشبینی و پیشگیری است، اما وقتی وزیر بهداشت از آمادگی بیمارستانها برای مواجهه با پیک ششم خبر داده و این یعنی، درگیر شدن با پیک جدید کرونا قطعی است. اما، اینکه چگونه بتوانیم پیکهای بعدی را پشت سر بگذاریم، مهم است. زیرا، شرایط بیمارستانها و اوضاع و احوال کادر درمان به گونهای نیست که بتوانند یک پیک شدیدتر از پیک پنجم را تحمل کنند.
شاید بهتر باشد ستاد ملی کرونا، قبل از هرگونه تصمیم برای حذف محدودیتهای کرونایی و الزام دانشآموزان و دانشجویان برای حضور در مدارس و دانشگاهها، شرایط را مورد ارزیابی قرار دهد، زیرا، آنچه مسلم است، ایمنی جمعی در شرایطی فراهم میشود که حداقل ۷۰ میلیون نفر از جمعیت کشور ۲ دُز واکسن را تزریق کرده باشند و ۲ هفته نیز از زمان واکسیناسیون گذشته باشد.
انتهای پیام/۴۱۶۱
انتهای پیام/