دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 مهر 1400 - 10:24
در برنامه «به وقت ایران» مطرح شد؛

وضعیت بحرانی تحرک و ورزش در کشور/ورزش همگانی، فاقد برنامه مشخص است

سرپرست معاونت فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان گفت: نظام ما به‌گونه‌ای است که ۲۵ درصد اعتبارات عمومی صرف درمان می‌شود و کمتر از یک درصد آن به ورزش و امور فرهنگی تعلق می‌گیرد.
کد خبر : 615175
ورزش



به گزارش گروه ورزش خبرگزاری آنا، در برنامه زنده و تلویزیونی «به وقت ایران» با موضوع کارکرد آموزش در توسعه ورزش‌های همگانی و نقش برنامه‌ریزی درست و دیده‌بانی شاخص‌های اجتماعی فرهنگی آن، فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه‌ها و ایجاد سامانه پژوهشی مسئله محور، روی آنتن شبکه آموزش رفت و میزبان سینا کلهر، سرپرست معاونت فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان و علی بابایی کارنامی، نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بود.


وضعیت بحرانی تحرک و ورزش در کشور


سینا کلهر، سرپرست معاونت فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان، بیان کرد: حال وضعیت تحرک و ورزش در جامعه خوب نیست. طبق آخرین وضعیت مرکز آمار ایران در سال ۹۹، ۴۶ درصد ایرانیان ورزش کرده و ۵۴ درصد ورزش نمی‌کنند. زمانی وضعیت بحرانی می‌شود که بدانیم سال ۹۶، ۵۱ درصد ورزش می‌کرده و تنها ۴۹ درصد ورزش نمی‌کردند. از میزان ۴۶ درصدی که ورزش می‌کنند، مقدار قابل‌توجهی مربوط به ورزش در خانه و انجام حرکات ابتدایی بوده است، لذا از این۴۶ درصد نزدیک ۱۵ تا ۲۰ درصد را می‌توان نادیده گرفت. ورزش برای مفید و مؤثر بودن، باید مداوم و منظم باشد. ورزش داخل منزل، با توجه به شرایط، امکان مداوم بودن و منظم بودن ندارد. از میان افراد، ۳۷ درصد در منزل شخصی خود، ۲۱ درصد پارک‌ها و ۲۱ درصد در سالن‌های ورزشی خصوصی ورزش می‌کنند.


بهره‌مندی ناکافی از امکانات ورزشی، با وجود زیرساخت‌های مناسب


کلهر درباره زیرساخت ورزشی کشور اظهار کرد: معضل بزرگ ما بهره‌مندی از امکانات ورزش است. ما مشکل زیر ساخت و تجهیز ورزشی به‌صورت جدی نداریم. مسئله آمایش ورزشی و توزیع نامتناسب وجود دارد؛ اما با وجود زیرساخت‌های ورزشی و وجود ۶۴ هزار باشگاه و مجموعه ورزشی، تنها ۳۰ درصد مردم از این امکانات استفاده می‌کنند. درصورتی که این تجهیزات ۶۰ الی ۷۰ درصد مردم را پاسخگو است. معضل بهره‌مندی ناشی از مسئله ذهنی و موقعیت رفتاری است. ما با یک مقوله عادی مواجه نیستیم، بلکه با پیشران مواجه هستیم. نظام ما به‌گونه‌ای است که ۲۵ درصد اعتبارات عمومی صرف درمان می‌شود و کمتر از یک درصد آن به ورزش و امور فرهنگی تعلق می‌گیرد. تحرک، تغذیه و خواب، سبک زندگی جامعه را شکل می‌دهد. اما آماری همچون ۵۹ درصد جامعه دچار وزن بالا، ۵۷ درصد کم‌تحرکی، ۱۰ درصد دیابت و آماری از این قبیل، نشان می‌دهد که وضع سلامت جامعه به‌هیچ‌وجه خوب نیست. باید به‌جای معلول، با علت مبارزه کرد. یعنی به‌جای اعتبار به درمان، اعتبار بیشتری برای امور ورزشی در نظر گرفته شود. متولی ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان است، اما به‌تنهایی نمی‌تواند کاری انجام دهد.


ورزش نه‌تنها امری فرهنگی، بلکه امری اجتماعی است


کلهر درباره جایگاه ورزش بیان کرد: ورزش در فرهنگ عمومی ما همچنان ورزش به‌عنوان یک امر غیرضروری تلقی شده و قربانی شده است. اصطلاح عقل سالم در بدن سالم به فراموشی سپرده شده است. کارشناسان معتقدند حداقل سه روز در هفته و هر بار حداقل یک ساعت برای ورزش وقت بگذارند. ما باید اولویت خود را به‌جای امر عینی، بر امر ذهنی بگذاریم که مردم ضرورت ورزش را واقعاً حس کنند. وظیفه وزارت ورزش و جوانان، تسهیل دسترسی و ارزان‌سازی ورزش است. ورزش در عین‌ حال که امری فرهنگی ست، امری اجتماعی هم هست. اما در زمان اختصاص منابع، برنامه‌ریزی و مطالبه، فراموش می‌شود. اگر مسائل سیاسی، اقتصادی، امنیتی و .... حل شود، آنگاه ورزش، آن‌هم ورزش قهرمانی موردتوجه قرار می‌گیرد.اگر ورزش قهرمانی نبود، هیچ توجهی به ورزش همگانی صورت نمی‌گرفت.


رویکرد تحولی، چاره‌ساز است


کلهر درباره رویکرد وزارت ورزش بیان کرد: رویکرد ما، رویکرد تحولی است. ما در هفته تربیت‌بدنی، چند برنامه جدی شروع کردیم. یکی از این برنامه‌ها آغاز تمهید زنگ ورزش را در نظر گرفتیم. یعنی ۷الی۸ صبح و ۷الی ۸ شب، زنگ ورزش شود. در این دو ساعت با رایزنی‌ها، هزینه ورزش در باشگاه‌های ورزشی را تا ۷۰ درصد کاهش خواهم داد. از الگوی خدمات سیار استفاده کردیم تا مناطقی که زیر ساخت لازم ندارند را پوشش دهیم.


ورزش همگانی، فاقد برنامه مشخص است


علی بابایی کارنامی، نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، بیان کرد: ورزش همگانی، اولویت اول بر طبق فرمایش رهبر انقلاب است. چندوجهی بودن ورزش و ارتباط خانواده‌ها با ورزش بسیار مهم است. اما خانواده‌ای که دغدغه خوراک، پوشاک، و بیمه خود را دارد، در حقیقت اولویت اول خود را ورزش قرار نمی‌دهد. بدون نقشه راه مشخص، نمی‌توان به‌ جایی رسید و ورزش همگانی فاقد این نقشه است. جسته‌ و گریخته اقداماتی انجام‌شده ولی جزو سازوکارهای پیوسته کشور، موردتوجه قرار نگرفته است.


دولت مردمی با ورزش تعریف می‌شود


بابایی کارنامی بیان کرد: لازم است یک بسته مشخص و اجرایی فنی برای دستگاه‌ها تنظیم گردد.از نظر بنده، دولت مردمی با ورزش تعریف می‌شود. سلامت، شادابی ، نشاط، مدیون ورزش است. باید به مردم بها داد. آمار نشان می‌دهد، مردم ۲۵۰ میلیارد تومان در تأمین هزینه‌های خانواده‌ها مشارکت و کمک‌های مؤمنانه داشته‌اند. اگر مجموعه‌ای با عنوان خیرین ورزشی ایران ایجاد شود، می‌تواند امری تسهیل‌کننده باشد. پیشنهاد این است وزارت ورزش، چند استان را پایلوت کرده و تجمیعی از خیرین و کمک‌های ورزشی را گردهم آورند تا پیشرفت و توسعه ورزشی شکل گیرد.


انتهای پیام/۴۰۵۷/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب