کوتولههای سیاسی لبنان به دنبال ایجاد شکاف بین مردم با حزبالله/ امهز: وخامت اوضاع باعث نشد صداقت مقاومت زیر سؤال برود
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، پنجشنبه گذشته مردم لبنان به همراه تعداد زیادی از مسئولان اصناف و وکلای دادگستری مقابل دادگاه مرکزی بیروت تجمع کردند تا به عملکرد طارق بیتار، قاضی اصلی پرونده رسیدگی به حادثه انفجار بندر بیروت اعتراض کنند. در ادامه، نیروهای امنیتی، هنگ نظامی و کماندوهای ارتش لبنان در مجاورت دیوان دادگستری مستقر شدند تا اینکه با تیراندازی افراد ناشناس، برخی از مردم کشته و زخمی شدند. نیروهای امدادی افراد مجروح را به بیمارستان منتقل کردند و ارتش لبنان نیروهای واکنش سریع خود را برای کنترل اوضاع به منطقه اعزام کرد تا اینکه پس از چند ساعت اوضاع آرام شد. تیراندازی به مردم چندینبار مداوم انجام شد و رسانههای لبنانی تصاویر واضحی از لحظه تیراندازی برخی از تکتیراندازان به سمت معترضان منتشر کردند. همچنین نیروهای امنیتی لبنان توانستند یک تکتیرانداز را دستگیر کنند.
در عرصه سیاسی، میشل عون رئیسجمهور لبنان بلافاصله با نخستوزیر، وزیران دفاع و کشور و فرمانده ارتش تماس گرفت تا تحولات امنیتی را پیگیری کند. نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان نیز از همه مردم خواست آرام شوند و بر آتش فتنه داخلی ندمند. حزبالله و جنبش امل هم در بیانیه مشترکی اعلام کردند حمله گروههای مسلح و سازمانیافته به تظاهرات مردمی میتواند کشور را وارد فضای جنگ داخلی کند و باعث ایجاد فتنه شود.
تظاهرات مردم لبنان ریشه در بحران اقتصادی دارد
از سال ۲۰۱۹ میلادی مردم لبنان بهدنبال خلاء قدرت در این کشور از سویی و تحریمهای آمریکا و غرب از سوی دیگر، وارد بحران عمیق اقتصادی و خفقان سیاسی شدند که به افزایش موج بیکاری و کمبود وحشتناک نقدینگی منجر شد و مردم بحران را با پوست و گوشت خود حس میکردند، زیرا موارد متعددی از خودکشی در این کشور بهدلیل شرایط بد اقتصادی ثبت شد. در سال ۲۰۲۰ مردم لبنان با شنیدن خبر از دست دادن سپردههای خود نزد بانکهای لبنانی به خود آمدند؛ موضوعی که تنش زیادی را در میان سیاستمداران ایجاد کرد و برخیها به دامن زدن به التهابات متهم شدند. فساد، دزدی اموال و هدر دادن بیتالمال باعث شد مردم به خیابانها بریزند و اوضاع بغرنج شد.
همزمان با اوج گرفتن اعتراضات مردمی، حادثه انفجار بندر بیروت در چهارم آگوست ۲۰۲۰ رخ داد که تقریباً نیمی از پایتخت لبنان را ویران کرد و باعث کشته و زخمی شدن هزاران نفر شد. علت اصلی این انفجار غفلت بزرگ سیاسیون عنوان شد که هرگز به خواستههای مردم و منافعشان اهمیت نمیدادند و تنها به فکر منافع خود بودند تا بتوانند آن را در لوای شعارهای فرقهای حفظ کنند. چنین خطمشی سیاسیای به از دست دادن پول و اعتماد ملی منجر شد. این روند زمینه را برای شکلگیری خشم عمومی هموار کرد، زیرا مردم، طبقه سیاسیای را که سه دهه است بر لبنان حکومت میکنند، مسئول اصلی نابسامانیها و هدر رفتن بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایههایشان میدانند، بدون آنکه از حداقلهای یک زندگی مرفه بهره برده باشند. در این میان، فضاسازی رسانههای غربی در جهتی بود که میخواستند حزبالله را عامل نابسامانیهای اقتصادی جلوه دهند.
دست مردم در دست حزبالله
شاید اینگونه به نظر آید که فضاسازی رسانهها توانسته است بر مردم تأثیر بگذارد و آنها را با هدف خلع سلاح مقاومت به خیابانها بکشاند، ولی ناظران منطقهای و بینالمللی چنین موضوعی را صحیح نمیدانند. به باور بسیاری از تحلیلگران لبنانی، فضای حاکم بر بیروت باعث شده است تا مردمی که از سیاسیون ناراضی هستند، دلخوش به کمکهای اجتماعی و روحیه دلاورمردیهای مقاومت باشند و این گروه را حتی ناجی کشورشان بخوانند.
ناجی امهز، تحلیلگر سیاسی لبنان در گفتوگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا در این خصوص گفت: موضوعی که مردم و جریانهای سیاسی، مخالف یا موافق، بر آن تأکید میکنند، این است که این جریان در برخورد با موضوعات سیاسی و اجتماعی کشور با صداقت رفتار میکند و این موضوع باعث شده است تا غالب جریانها و شخصیتهای سیاسی لبنان و مردم، حزبالله را مبری از فساد بدانند؛ حتی کشورهای دیگر نیز معتقدند مقاومت لبنان ارتباطی به پروندههای فساد مالی یا سیاسی ندارد.
وی افزود: وخامت اوضاع لبنان و بحران اقتصادی باعث نشده است تا مردم در هر جریان، گروه یا طایفهای بخواهند صداقت حزبالله را زیر سؤال ببرند و پای مقاومت را به پروندههای فساد سیاسیون باز کنند. با وجود این، جریانی کوچک که مشخصاً از سوی برخی طرفهای خارجی خط میگیرد، بهدنبال این است که فاصله نزدیک میان مردم و حزبالله را زیاد کند و با ادعای نقض حاکمیت ملی لبنان و مصادره اموال دولت با زور سلاح، ادعاهایی را علیه این جریان مطرح کرده است. این ادعاها به اندازهای مضحک است که بیشتر مردم لبنان آن را نادرست میدانند و به ادعاها توجه نمیکنند. مردم خوب میدانند نقش حزبالله در فضای سیاسی لبنان تسهیلگر امور است، در معادلات سیاسی نقش بیطرف را بازی میکند و موافق هر توافقی است که جمیع جریانهای سیاسی لبنان بر آن به توافق دست یابند.
بیشتر بخوانید:
دستگیری نظامی لبنان که بهسوی معترضان رگبار بسته بود + ویدئو
فتنه وطنفروشان برای تلخ کردن کام مردم لبنان
به گزارش آنا، سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان بارها اعلام کرده است مقاومت هرگز وارد پروندههای سیاسی نمیشود، زیرا نمیخواهد با توجه به فضای حاکم بر این کشور به بازیهای فرقهای دامن زده شود. در مقابل این موضعگیری رسمی و قاطع، برخی جریانها تلاش میکنند از سکوت حزبالله در ناملایمات و خلاء میان دولت و مردم سوءاستفاده کنند و پرونده انفجار بیروت در این راستا موقعیتی را فراهم کرده است تا به بهانه نارضایتیها، پای حزبالله را به میان بکشند. مقاومت اعلام کرده است قاضی پرونده و مسئولانی که از برخی طرفها خط میگیرند و مصونیت نیز دارند، باید مورد سؤال و بازخواست واقع شوند تا در برابر سهلانگاری و غفلت در پرونده پاسخگو باشند. غفلت آنها در مشخص کردن عامل انفجار باعث شده است انگشتها به سمت حزبالله برود، درحالیکه مقاومت نه در پرونده فساد و نه در انفجار بندر بیروت هیچ نقشی نداشته است.
سید مقاومت، علاوه بر این، بارها خواستار بازنگری در روند تحقیقات، اتخاذ استانداردهای واحد برای روشن شدن واقعیت موضوع و حفظ عدالت نسبت به قربانیان فاجعه شده است، اما تاکنون هیچ چیز تغییر نکرده است. تغییر نکردن اوضاع باعث شد تا هواداران جریانهای شیعه حزبالله و امل مجبور به تظاهرات مسالمتآمیز در اعتراض به روند نامناسب تحقیقات شوند، که با تیراندازی به سویشان همراه شد.
راهحل برونرفت از بحران سیاسی لبنان
امهز در پاسخ به این سؤال که راهحل بنبست سیاسی لبنان چیست، میگوید: شاید در ظاهر استعفای میقاتی راهحل باشد، اما توجیهی است برای اینکه جریانهای سیاسی دور هم جمع شوند و کشمکشها ازسر گرفته شود. معتقدم با وجود اختلاف سلایق، نشست سران جریانها دور یک میز میتواند به تدوین برنامهای عملیاتی که لبنان را از سرازیری سقوط نجات دهد، کمک کند. علاوه بر این، مردم خواستههایی دارند که باید به آنها بیش از پیش توجه شود و هرچه هست، در فضایی آرام شکل بگیرد. مردم میخواهند حقوق جانباختگان حادثه بندر بیروت استیفا شود و دولت باید به این فرایند کمک کند.
وی افزود: فکر نمیکنم دولت میقاتی بتواند اقدام مؤثری برای کاستن از پیامدهای منفی حوادث بهوجود آمده انجام دهد، زیرا دولتش روی خرابهای از ناتوانیهای سیاسی و ضعف ساختار دولتی بهوجود آمده و خودش نیز نمیتواند از زیر فشار طرفهای بینالمللی خارج شود. با وجود ادعاهای اولیهاش درباره رعایت بیطرفی، همچنان رگههایی از سهمخواهی در کابینه مشاهده میشود و هر جریانی میکوشد سهم خود را از دولت میقاتی بگیرد. افزون بر این، دامنه این کش و قوسها به فضای جامعه کشیده میشود و بر شدت بحران میافزاید.
به گزارش آنا، هرچند به تعبیر تحلیلگران لبنانی نمیتوان در این کشور از میزان سهمخواهیها و بازیهای سیاسی و فرقهای کاست، ولی میتوان به مشارکت مردم و آگاهی آنها نسبت به تحرکات دشمنان داخلی و خارجی خوشبین بود. بیروت به نفت و گاز خود مینازد که تاکنون نگذاشته ناملایمات، با وجود رسیدن به یک تار مو، از هم بگسلد و این کشور بارها از خطر مرگ اقتصادی نجات یافته است. بخشی از ثروت لبنان که در دست تجار شیعه است باعث شد نفت ایران به خواست حزبالله و با وجود تهدیدات داخلی و خارجی به انبارهای نفت بیروت برسد و بخشی از ذخیره سوخت خودروها و کارخانجات این کشور را فراهم کند. قدرت و جایگاه حزبالله جریانهای سهمخواه لبنان را عصبانی کرده تا به دشمنی خود نسبت به مقاومت ادامه دهند و خواسته یا ناخواسته بر طبل تفرقه بکوبند. افرادی همچون سمیر جعحع اگر در خلوت خود خوب فکر کنند، بیگمان لب به اعتراف خواهند گشود که حزبالله جریانی نیست که بخواهند ثروت ملی لبنان را به هدر دهد و در پروندههای فساد سیاسیون مشارکت داشته باشد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/