دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 آبان 1400 - 00:09
تبدیل فناوری به ثروت(۱۹)/ خواجه‌صالحانی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛ (بخش دوم و پایانی)

تولید پمپ با مهندسی معکوس توسط محققان دانشگاهی

صنعت و دانشگاه ادبیات و زبان مشترکی ندارندرئیس سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند گفت: پمپ‌هایی را در دست تولید داریم که به‌صورت مهندسی معکوس در صنایع مختلف مانند نفت کاربرد دارد.
کد خبر : 614944
مهندسی معکوس



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند به‌تازگی به‌عنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه نوسازی تجهیزات و قطعه‌سازی انتخاب شد.


در این راستا تمام شرکت‌های فناور مستقر در سرای نوآوری و مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند امکان استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده برای شرکت‌های فناور مستقر در پارک از جمله معافیت‌های مالیاتی، معافیت از قانون کار و برخورداری از منابع صندوق‌های پژوهش و فناوری را خواهند داشت.


مجوز فعالیت سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ صادر شد و از خرداد ۹۹ به‌صورت رسمی کار خود را آغاز کرد.




بیشتر بخوانید:


ایده‌های فناورانه صنعتی روی میز سرای نوآوری


شرکت قطعه‌ساز در سرای نوآوری نوسازی تجهیزات واحد دماوند مستقر می‌شود


فرآیند تولید تیغه فولادی در مرحله جذب سرمایه‌گذار




خبرنگار خبرگزاری آنا به مناسبت انتخاب سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند به‌عنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه نوسازی تجهیزات و قطعه‌سازی با حجت‌الله خواجه‌صالحانی رئیس این سرا گفت‌وگو کرده است تا جزئیاتی از نحوه راه‌اندازی و فعالیت سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات، چشم‌انداز قطعه‌سازی در ایران، بررسی تعامل صنعت و دانشگاه، تأثیر اصل ۴۴ قانون اساسی بر فعالیت سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و ... را در اختیار مخاطبان قرار دهد.


مشروح بخش دوم گفت‌وگوی آنا با خواجه‌صالحانی در پی می‌آید: (بخش نخست گفت‌وگو را اینجا بخوانید)


آنا: وضعیت قطعه‌سازی در کشورمان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ با اوضاع کرونایی و وضعیت نامناسب اقتصادی مشکلات این حوزه چیست؟


خواجه‌صالحانی: در شرایط فعلی به‌دلیل محدودیت‌ واردات به قطعه‌سازی نیاز بیشتری داریم؛ اما مهم‌ترین مشکلی که شرکت‌های مستقر با آن مواجه هستند نقدینگی بوده و بالارفتن هزینه‌ها نیز مشکل‌ساز شده است.


برای رفع مشکلات مالی شرکت‌های مستقر در سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند با صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی و منابع دیگر مکاتبات و پیگیری‌هایی انجام دادیم و تفاهم‌نامه امضا کردیم تا شرکت‌های مستقر در سرای نوآوری با اخذ تسهیلات بتوانند نقدینگی خود را تأمین کنند و امکان تولید قطعات خود را داشته باشند.


کرونا بر اکثر بخش‌های تولیدی تأثیر منفی داشته است که صنعت قطعه‌سازی نیز از این قاعده مستثنی نیست. محدودیت‌های کرونایی، تعطیلات سازمان‌ها و صنایع تولیدی در بازه‌ زمانی مختلف از جمله مشکلات این صنعت در ایام کرونا بودند.


آنا: چقدر امید دارید مشکلات شرکت‌های مستقر در سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند رفع شود؟


خواجه‌صالحانی: سراهای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی دماوند و به‌طور کلی دانشگاه آزاد واحدهای نوپایی هستند که براساس ظرفیت دانشگاه و نیازهای جامعه طراحی شده است و بدیهی است که در آغاز فعالیت با مشکلات متعدد در حوزه‌های مختلف مواجه شوند.


پیشنهاد آن است که مسئولان معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه در بازه‌های زمانی مختلف با دریافت نظر و پیشنهادهای همکاران در راستای رفع مشکلات اقدام کنند.


آنا: ظرفیت ساخت قطعات پیچیده در سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد؟


خواجه‌صالحانی: قطعاً، تاکنون نیز در سرای نوآوری نوسازی تجهیزات واحد دماوند قطعات مختلفی طراحی و ساخته شده است؛ البته برای ساخت قطعات با تکنولوژی بالا همکاری نزدیک متخصصان دانشگاهی و شرکت‌های قطعه‌ساز نیاز است و در این راستا در سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند اقدامات خوبی انجام شده است.




بیشتر بخوانید:


سرای نوآوری صنایع فلزی و معدنی در گام نخست


تولید ۳۵ محصول در بازار فناوری شهید سلیمانی دانشگاه آزاد اسلامی اراک


طراحی رشته میان‌رشته‌ای با تأکید بر مهارت‌آموزی




اکنون چند قطعه که عمدتاً وارد می شوند و ارزبری بالا دارند، توسط شرکت‌های فناور مستقر در سرا و شرکت‌های همکار در حال طراحی و ساخت است که از آنجمله می‌توان به طراحی و ساخت نوع خاصی از پمپ‌ها که در صنایع مختلف از جمله نفت کاربرد دارد، اشاره کرد.


آنا: بنابراین در این راستا باید تعامل صنعت و دانشگاه بیشتر شود.


خواجه‌صالحانی: بله. تعامل صنعت و دانشگاه باید قوی‌تر و براساس واقعیت‌های موجود دنبال شود.


مدارس مهارتی ظرفیت بزرگی برای ارتباط صنعت و دانشگاه دارد


آنا: در زمینه تعامل صنعت و دانشگاه مطالب زیادی منتشر کردیم و برخی از همکاران این انتقاد را دارند که تعامل یکطرفه است، یعنی هرچقدر دانشگاه در این حوزه گام رو به جلو برمی‌دارد، مسئولان صنعتی به عقب حرکت می‌کنند و تمایلی به تعامل با دانشگاه ندارند. در این‌باره توضیح دهید.


خواجه‌صالحانی: صنعت به‌هیچ عنوان دنبال تکروی نیست، نکته اینجاست که صنعت و دانشگاه ادبیات و زبان مشترکی ندارند؛ اما وقتی کنار هم قرار می‌گیرند دیدگاه متفاوت آنها عیان می‌شود و در نهایت هرکدام به سمت کار خود می‌روند.


مدارس مهارتی ظرفیت بزرگی برای ارتباط صنعت و دانشگاه دارد و به این واسطه می‌توان به پیشرفت صنعت کشور امیدوار بود. با هدفمندتر کردن آموزش‌ها و تغییر جهت از مسیر آموزش تئوری و نظری به سمت آموزش مهارتی بسیاری از مشکلات صنعت و دانشگاه رفع خواهد شد و دراینصورت دانشجو و دانش‌آموز به‌راحتی می‌توانند در بیرون مشغول کار شود.


همانطور که گفتم ساخت قطعات می‌تواند شامل هر قطعه‌ای باشد، ازجمله ساخت انواع پمپ‌ها. اکنون یکی از قطعات، تولید دیسک خودروهای سنگین است. پمپ‌هایی را هم در دست ساخت داریم که به‌صورت مهندسی معکوس تولید می‌شود و در صنایع مختلف مانند نفت کاربرد دارد.


برای رفع مشکلات مالی شرکت‌های مستقر در سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند با صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی برای اخذ تسهیلات تفاهم‌نامه امضا شده است.


سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند در حال همکاری و فعالیت با یک شرکت در شهرک صنعتی آینه‌ورزان بوده و هدف‌ تولید قالب مخزن دستگاه آب‌شیرین‌کن است؛ بنابراین سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند فعالیت‌های متنوعی دارد.


در سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند یک شرکت نمونه‌های ساخته‌شده‌اش را برای انجام مهندسی معکوس وارد کرده‌ است.


قیمت نمونه خارجی پمپی که در حوزه نفت کاربرد دارد در مقایسه با نمونه اولیه‌ آن بسیار متفاوت است. خوشبختانه نگاه خودباوری در سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند وجود دارد.


فعالیت سراهای نوآوری و پارک‌های علم و فناوری مستقر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند در حوزه صنعتی بسیار پررنگ‌تر است، عضو هیئت علمی این دانشگاه دقیقاً می‌داند که صرفاً فعالیت‌های مطالعاتی و پژوهشی کارساز نیست؛ بلکه باید با تعریف وظایف کاملاً مشخص و احصای مشکلات در صنعت ببینیم به‌عنوان یک مهندس مکانیک چگونه باید در حوزه طراحی باید کار کنیم؟ مهندسان شاغل در شرکت‌های سرای نوآوری که در حوزه تئوری و عملی فعالیت کرده‌اند با مشاهده طرح، اینگونه نتیجه‌گیری می‌کنند که این طرح ظرفیت کار برای تولید محصول را دارد و به درد دانشگاه و کشور می‌خورد یا خیر؟


در زمان تحریم حرکت دانشگاهیان به سمت تولید داخلی لازم است و حتی اگر تحریم نبودیم باید به این سمت حرکت می‌کردیم. در مراکز صنعتی استادان ماهر و واقعاً فنی داریم و از آن سو در دانشگاه استادانی حضور دارند که از لحاظ دانش تئوری در موقعیت خوبی هستند و می‌توانند در بخش‌های مختلف (حالا نه صرفاً صنعتی) در حوزه‌های حقوقی، تجاری‌سازی و ایجاد برند کمک‌کار صنعت باشند.


تولید پمپ با مهندسی معکوس توسط محققان دانشگاهی


ایجاد کارگاه در دانشگاه آزاد اسلامی، پیشبرد برنامه‌ها به‌صورت گام به گام، اصلاح آیین‌نامه‌ها و ایجاد این نگرش که استادان صنعتی و دانشگاهی در حوزه‌های مربوط به فنی و دانش تئوری دنبال یافتن مشکلات باشند و سپس اقدامات لازم را برای پوشش ضعف‌ها انجام دهند. ازجمله فعالیت‌هایی است که در راستای ارتباط با صنعت انجام می‌شود.


استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی


آنا: دلیل انتخاب سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند به عنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد در حوزه نوسازی قطعات و قطعه‌سازی چه بود؟


خواجه‌صالحانی: سرای نوآوری نوسازی تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند به واسطه ارتباط نزدیک با پارک علم و فناوری دانشگاه، برخورداری از امکانات و تجهیزات مناسب در حوزه قطعه‌سازی و داشتن اعضای هیئت علمی توانمند و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مقاطع ارشد و دکتری در حوزه مأموریت تعریف شده برای سرای نوآوری و البته موقعیت جغرافیایی به‌عنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد در حوزه قطعه‌سازی و نوسازی تجهیزات انتخاب شد.


این موضوع موجب می‌شود تا شرکت‌های مستقر در سرای نوآوری از مزیت‌های استقرار شرکت‌ها در پارک‌های علم و فناوری برخوردار شوند.


سرای نوآوری واحد دماوند از ابتدا به واسطه ارتباطی پارک علم و فناوری و دانشگاه آزاد اسلامی، امکانات، زیرساخت و تجهیزات خوبی ایجاد کرده و از لحاظ نیروی انسانی، سخت‌افزاری، فضا و موقعیت جغرافیایی در موقعیت مناسبی قرار دارد.


در نهایت بعد از بررسی‌های لازم به این نتیجه رسیدیم که شرکت‌های زیادی می‌توانند به پارک علم و فناوری آمده و در فضاهای اداری مهیا شده مشغول به کار شوند.


با توجه به ظرفیت سخت‌افزاری و نیروی انسانی مأموریت دانشگاه آزاد اسلامی را نوسازی تجهیزات و قطعه‌سازی قرار دادیم و در این راستا از واحدهای مجاور بازدید کردیم و پیش‌بینی می‌کنیم در آینده با توسعه فضای کارگاهی تجهیزات و دستگاه‌های بیشتری در شرکت‌ها مستقر کنیم، مانند دستگاه فرز، تراش CMC یا سایر دستگاه‌ها.


قصد داریم از دستگاه‌ها و تجهیزات سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی که دارای دانشجویان کمی هستند نیز استفاده کنیم.


با توجه به مأموریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند و ارتباط با پارک علم و فناوری نیاز به فضایی داشتیم تا امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری خود را مستقر کنیم، به همین دلیل سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند به‌عنوان پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شد تا شرکت‌هایی که در سرا مستقر می‌شوند از آن استفاده کنند و این خود مزیتی است و می‌تواند ابزار جذابی برای شرکت‌ها باشد تا به سرای نوآوری آمده و از امکانات و فضای کارگاهی مناسب به‌لحاظ فیزیکی استفاده کنند.


سرای نوآوری نوسازی و تجهیزات از ابتدا به واسطه ارتباطی پارک علم و فناوری و دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند امکانات، زیرساخت و تجهیزات خوبی ایجاد کرده است


خوشبختانه تجهیزات بسیار خوبی داریم؛ بنابراین با این شرایط سیدمحمدجواد صدری‌مهر مدیرکل امور تجاری‌سازی و پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی خواست تا سرای نوآوری واحد دماوند به‌عنوان پردیس تخصصی فعالیت کند و اطلاعات آن در سایت وزارت علوم و سایت پارک علم و فناوری ثبت شد و اکنون شرکت‌های مستقر می‌توانند از مزایا و تسهیلات پارک علم و فناوری استفاده کنند.


ایجاد اکوسیستم نوآوری برای کارآفرینی پایدار چگونه میسر می‌شود؟


آنا: چه وظایفی برای سراهای نوآوری تعریف شده است؟


خواجه‌صالحانی: بروز و رشد کارآفرینی پایدار در حوزه فناوری و نوآوری که با عدم قطعیت زیادی همراه بوده و تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل مؤثر محیطی، فرآیند کارآفرینی و رویکرد اکوسیستمی بوده ازجمله وظایف تعریف شده برای سراهای نوآوری است.




بیشتر بخوانید:


سرای نوآوری فولاد در سیرجان ۴۰۰ میلیارد ریال قرارداد امضا می‌کند


تجهیز مرکز شتابدهنده سرای نوآوری فناوری اطلاعات با سرمایه ۶ میلیارد ریالی




رویکرد اکوسیستمی می‌تواند نقش مهم و مؤثری در توسعه کارآفرینی و پایداری آن داشته باشد که لازم است اجزا و ابعاد این اکوسیستم با توجه به شرایط و مقتضیات خاص منطقه‌ای تعریف شود.


آنا: در حوزه مهارتی چطور؟


خواجه‌صالحانی: در زیرمجموعه سرای نوآوری مدرسه‌های مهارتی تعریف شده که با همکاری اعضای هیئت علمی در گروه مهندسی برق رشته مهارتی تدوین و به استان و سازمان مرکزی پیشنهاد شده است.


با همکاری دانشکده مهارت و کارآفرینی واحد دماوند قصد برگزاری دوره‌های مهارتی با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای را داریم که به‌زودی دوره‌ها و استادان به فنی و حرفه‌ای اعلام می‌شوند.


آنا: چند تعداد نیروی انسانی در سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند مشغول به کار هستند؟


خواجه‌صالحانی: در بازه‌های زمانی مختلف تعداد افراد تغییر می‌کند، به‌عنوان مثال مرکز رشدی در سرای نوآوری وجود دارد که پیش از این مستقل بود و در این مرکز هرکدام از افراد دارای ایده‌ای بوده که برای به ثمر نشستن آن نیاز به مشاوره دارند.


افراد دارای ایده وقتی پا به مرکز رشد می‌گذارند، مشاوره‌هایی دریافت می‌کنند و آنان را به مسئولان کارگاه‌ها معرفی می‌کنیم و اکنون که برگزاری کارگاه‌ها مجازی شده، واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در این کارگاه‌ها چگونگی نوشتن طرح کسب و کار و بازاریابی را آموزش می‌بینند.


حالا شرکت‌هایی که در حوزه تولید کار می‌کنند، متناسب با سفارش‌های خود می‌توانند تعداد کارکنان را تغییر دهند؛ اما در مجموع در سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند ۲۰ نفر مشغول کار هستند.


آنا: هسته‌ها چه مدت در مرکز رشد مستقر می‌شوند؟


هسته‌ها معمولاً ۶ ماه در مرکز رشد مستقر می‌شوند که این زمان قابل تمدید است. پس از این بازه زمانی امکان استقرار به‌صورت شرکت فناور در مرکز رشد و پس از بلوغ شرکت‌ها امکان همکاری در قالب مدل‌های مشارکت دستورالعمل فعالیت‌های دانش‌بنیان وجود دارد.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب