مهمترین خیانت بنیصدر به انقلاب چه بود؟/ امام (ره) با وجود اختلاف فکری از بنیصدر حمایت کرد
گروه سیاست خبرگزاری آنا، ابوالحسن بنیصدر، صبح روز شنبه (۱۷ مهرماه) در سن ۸۸ سالگی درگذشت. وی در فاصله سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۰ در مدت کمتر از ۲ سال بهعنوان اولین رئیسجمهور ایران فعالیت میکرد.
کارشناسان معتقدند عملکرد بنیصدر در طول ریاستجمهوریاش بسیار ضعیف و همراه با کمکاریهای زیادی از جانب وی بود و عده زیادی دلیل این عملکرد فاجعهبار را خیانتهای عمدی او میدانند.
در همین رابطه و به منظور نقد عملکرد ابوالحسن بنیصدر، گفتوگویی با محمدمهدی عبدخدایی، دبیرکل جمعیت فدائیان اسلام انجام دادهایم که در زیر میخوانید:
آنا: به عقیده شما در مجموع عملکرد بنیصدر در دوران ریاستجمهوریاش چهطور بود و آیا کمکاری و اشتباهات وی از روی عمد و همراه با خیانت آشکار بود؟
عبدخدایی: من پدر بنیصدر را هم دیده بودم؛ وی روحانی بود و به تهران آمده بود. من و شهید نواب صفوی به دیدن او رفتیم. متأسفانه وی با اینکه روحانی بود و سنگ ملیگرایی به سینه میزد، به عقیده من از نظر فکری اشکال داشت، چون همان وقتی بود که «جانافکندی» جمعیت «تسلیح اخلاقی» را از آمریکا به ایران فرستاده بود و میگفت میخواهم مردم خاورمیانه و مردم دنیا را به اخلاق خوب مسلح کنم، آن گروه به دیدار پدر بنیصدر آمده بودند و او از آنها تعریف میکرد.
مرحوم نواب صفوی به پدر بنیصدر، گفت چقدر ایران بدبخت شده، ما فرهنگ اخلاق را به دنیا صادر میکنیم. پیغمبر ما گفت: «بُعثتُ لأُتمّم مکارم الأخلاق». الان «جانافکندی» از آمریکا میخواهد جمعیت تسلیح اخلاقی بفرستد، نمایندگانش را به ایران میفرستد و شما با آنها ملاقات میکنید. البته پدر بنیصدر شاید ضد دربار بود، اما بنیصدر خودش در فرانسه طرفدار جبهه ملی بود و به همین دلیل از یک خبرگزاری به او پول داده بودند که ۱۰ مقاله به نفع آقای مصدق بنویسد؛ لذا روزی که به ایران آمد، باید بگوییم نماد جبهه ملی بود. اینکه میبینید این آدم با امام خمینی (ره) زاویه پیدا میکند با اینکه در یکی از مصاحبههای مطبوعاتیاش میگوید من در شرایطی هستم که نمیتوانم با رهبری مخالفت کنم، به همین دلیل است.
دلیل برگشت بنیصدر و برخی دیگر از اعضای نهضت آزادی و جبهه ملی به ایران، انقلاب اسلامی بود و از اشتباههای آنها چشمپوشی شد. با این خصوصیات، امام خمینی (ره) انسانی بود که به آراء مردم بسیار احترام میگذاشت و میگفت مجلس و مردم در رأس امور هستند، حتی به نمایندگان اولین دوره مجلس خبرگان فرمودند شما وکیل مردم هستید، شما قیم مردم نیستید. وقتی مردم بنیصدر را انتخاب کردند، با اینکه به قول خودِ بنیصدر، امام خمینی (ره) از نظر فکری با وی اختلاف داشت، اما او را تنفیذ و از بنیصدر حمایت کردند بهگونهای که به درجه فرماندهی کل قوا رسید.
آنا: حمایت و همکاری امام خمینی (ره) با بنیصدر در دوره ریاستجمهوریاش در چه حدی بود و به نظر شما بنیصدر چه اشتباهاتی مرتکب شد که نتوانست پاسخ مناسبی به این اعتماد امام بدهد؟
عبدخدایی: امام خمینی (ره) بیشترین همکاری را با بنیصدر کردند اما او مردانگی نکرد. اولاً نگاهش به جنگ نگاه غلطی بود؛ من همیشه میگویم تاوان اشتباه یک سیاستمدار را یک ملت میدهد، اشتباه شخصی نیست، اشتباه بنیصدر در مقام ریاستجمهوری ایران، لطمهاش را به ملت زد. اولین خیانت او این بود که اصولاً از نظر فکری با نظام هماهنگی نداشت. عدم هماهنگی بنیصدر با نظام، شخصیتهای انقلاب، شهید بهشتی و آدمهایی که ستون انقلاب بودند، خود به خود اشکال داشت.
شهید رجایی برخلاف بنیصدر از جنس مردم بود
دومین خیانت بنیصدر این بود که رئیسجمهوری مثل شهید رجایی را که خون و پوستش به انقلاب بستگی داشت، همانجور که خودش میگفت زبان بهتر از گلوله است، زبان به انتقاد از او باز کرد و گفت شاید وی سواد اینجا را ندارد، در حالی که بنیصدر هم دکتری نداشت، شهید رجایی نیز مدرک کارشناسیارشد داشت، در این مملکت بزرگ شده و از جنس مردم و زندان رفته بود، درد کشیده بود، از پایین آمده بود؛ بنیصدر پسر آیتالله سیدنصرالله بنیصدر و از مالکین بزرگ همدان بود. قابل مقایسه نبود یک انسانی مانند شهید رجایی که از پایین شهر و با دستفروشی حرکت کرده خودش را به جایی رسانده که مدیر مدرسه کمال شده ولی بنیصدر با تحقیر و ناجوانمردانه به وی حمله میکرد.
بیشتر بخوانید:
کسب آراء ۱۱ میلیونی بنیصدر با حمایت امام (ره) بود/ بنیصدر عامل شکستهای ابتدای جنگ تحمیلی
علت عزل بنی صدر از فرماندهی کل قوا چه بود؟
جمهوری اسلامی و آغاز راه دموکراسی در ایران
به نظر من مهمترین خیانت بنیصدر عدم درک مفاهیم انقلاب و آرمانهای امام خمینی (ره) بود. در طول دفاع مقدس هم وی اشتباهات بزرگی کرد؛ مثلاً میگفت بگذارید عراق بیاید داخل کشور، حمله گازانبری کنیم، مثل اینکه روسها، آلمانها را داخل شوروی کشیدند و با حمله گازانبری آنها را از بین بردند یا مثل جریان ناپلئون. فکر پیشرفت و تکنولوژی نبود، فکر پیشرفت اسلحه دنیا نبود، نمیفهمید یا نمیدانست یا خیانت میکرد، یکی از این سه تا، که من تعبیر به خیانت میکنم. وقتی اشتباه یک سیاستمدار، یک فرمانده کل قوا باعث میشود که دشمن قدمهایی رو به جلو بردارد، این خیانت است. صرف نظر از اینکه من با آقای بنیصدر اختلاف فکری داشتم.
نیروهای ما در جنگ تحمیلی در زمان بنیصدر خیلی زود عقب کشیده شدند و اگر امام خمینی (ره) نبود و اگر بنیصدر نرفته بود، معلوم نبود چه بلایی سر جنگ میآمد. حتی یکی از بزرگانی که نماینده امام در جنوب بود، به تهران آمده بود و با ما صحبت کرد و سپس با امام خمینی (ره) صحبت کرد که نیروهای عراقی در حال هماهنگی هستند و به احتمال زیاد به ما حمله میکنند. وقتی به بنیصدر گفتیم، با بیاعتنایی گفت نمیتوانند حمله کنند. در مجموع بنیصدر یا نادان بود یا خیانتکار که اگر هم اشتباهاتش از روی نادانی بود، پس از مدتی این جهالت به خیانت تبدیل شد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/