حافظ؛ شاعری متعهد به دفاع از دین
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ ربع قرن یا ٢۵ سال است که بیستم مهر را روز حافظ نام نهادهاند و به این مناسبت مراسمی در سراسر جهان برگزار میشود که در نوع خود شایان ستودن است.
حافظ پیشوای بزرگ تأثیرگذاری شعر فارسی است و تقریباً در این زمینه بیرقیب مینماید، هرچند که فردوسی، سعدی، مولوی، عطار، خاقانی و نظامی هم در معرفی ادب فارسی به جهان سهمی ممتاز دارند.
سخنگفتن در باب حافظ در حالی که هر روز دهها نوشته درباره او منتشر میشود، چندان آسان نیست؛ اما این هم نمیشود که به کناری نشست و ادای سهم نکرد.
مهمترین سخن و سؤال درباره حافظ؛ چرایی ماندگاری او با وجود صدها شاعر پس از اوست و اینکه حافظ چه گفته است که دیگران نگفته یا نتوانستهاند بگویند؟!
درست است که عمده پیامهای شاعرانه حافظ را میتوان در دیوانهای دیگر هم یافت؛ اما آن اندازه هنرورزی و البته صداقت و درستکرداری که در حافظ وجود دارد، در جاهای دیگر اینچنین فراهم و انباشته نیست.
تعهد حافظ در دفاع از دین و درافتادن با اصحاب ریا، فریب، خدعه و رشوه؛ او را شخصیتی مبارز معرفی میکند که الزاماً سلاح او از جنس شمشیر و سپر نیست؛ بلکه با ایهام، طنز و استعاره کلر خود را پیروزمندانه پیش برده است.
بر اینها بایست لطافت سخن و دقت وسواسگونه او در گزینش واژه و ترکیب را هم افزود که بیممارست و توغل در دیوانهای شعر پیش از خود به دست نیامده است.
فرجام سخن اینکه سخن حافظ تا زمانی که جامعه از شنیدن پیامهای مورد توجه او بینیاز نیست، شنیدنی و ستودنی است.
عبدالرضا مدرسزاده دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/